×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Скандал! Новоизлюпено сдружение взема 3 милиона лева, за да брои делфините по морето


Скандал! Новоизлюпено сдружение взема 3 милиона лева, за да брои делфините по морето
От учреденото само преди две седмици дружество с емблематичното име Обединение “Делфин” ще вземат крупната сума не за да изследват делфините, не да ги спасяват, не да подпомагат увеличението на популацията им, а за да ги преброят
30 Юли 2013, Вторник, 11:10 ч.
Автор: Флагман.БГ

Обединение "Делфини” печели договора два дни след като ги регистрират

Близо 3 млн. лв. без конкурс ще даде МОСВ днес на току-що регистрирано сдружение, за да "брои делфините" по българския бряг на Черноморието. За това алармират от националната асоциация „Българско Черноморие” и Гражданския комитет за борба с корупцията. Планирано е милионите да бъдат налети в учреденото само преди две седмици дружество с емблематичното име Обединение “Делфин”.

„Не знаем точно колко са тези приятели на човека и дружелюбни бозайници, но се надяваме да успеят да ги преброят за 3 млн. лв. Не да ги изследват, не да ги спасяват, не да подпомагат увеличението на популацията им. А за да ги преброят”, се казва в изявлението на асоциацията до медиите.

Формално повечето процедури са спазени, но не е ясно как агенцията е разбрала за съществуването на сдружение „Делфин” само два дни, след като обединението е регистрирано и получава ЕИК. Агенцията взема решение на свое заседание да покани обединение "Делфин" да сключат направо договор за поръчка. На 15.07. 2013 г.  е издаден булстатът, а на 17.07.2013 г. излиза решението на Агенцията по околна среда към Министерството на околната среда и водите. 

Ето и цялото разследване по скандалния случай на националната асоциация „Българско Черноморие”:

Откритата процедура по Закона за обществени поръчки е била обявена на 01.03.2013 г., но не се явява нито един кандидат.

Служебното правителство е иницирало действия да се изпрати покана за изпълнение на поръчката към Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките. Заради съгласувателни процедури Поканата е изпратена на чак на 28 май.

Но с идването на правителството на БСП и ДПС, на 29 май, за министър на екологията е назначена Искра Михайлова-Копарова и поканата е прекратена без обяснение. Така Българската академия на науките е лишена от възможността да изпълни проекта за 3 млн. лева. 

На 17 юли е изпратена покана за “Договаряне без обявление” на Обединение "Делфини", което включва "Екологичен център" ЕООД с капитал от 100 лв., което е 100% собственост на "Зелени Балкани" и италианската фирма Тетис, която е изпълнявала проект в Гърция.

Основните мерки за опазването на видовете в Черно море в последните години са по инициатива на научния институт АКОБАМС (със седалище в Монако), един от най-големите защитници на делфините. У нас организациите, работещи по въпроса, са Институтът по рибни ресурси, Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания и Институтът по океанология във Варна. Но нито една от тези организации не е поканена от ведомството откакто министър Михайлова го оглавява. 

17 млн. лв. не стигат на БАН, обяви в края на юли академик Воденичаров, но Институтите на БАН спешно са извадени от поканите да участват в тази действително необходима дейност. А поръчката за делфините - възложена директно на специалистите по Балканите.

Кои са Обединение "Делфини" и защо печелят договор за 3 000 000 лева дни след като ги регистрират?

На посочените телефони за контакт на Обединение "Делфини", "Екологичен център" и "Зелени балкани", които имат адрес за кореспонденция  гр. Пловдив, ул "Скопие" 1, офис 10, Димитър Попов е управител на повечето фирми около "Зелени Балкани". Като управител на "Зелени Балкани" в АПИС излиза и името на Тома Белев.

Интересна е и схемата за изплащането на огромната сума. Създадени са условия до края на 2013 г. да се платят над 2 300 000 лв. 

Плащането се извършва по следната схема: 

1. Авансовото плащане, в размер на 30% от общата цена, се изплаща в срок до 15 дни след подписване на договора. Това са  870 000 лв. преди изобщо да е свършено нещо. 

2. Междинните плащания в размер на 50% (1 450 000 лв.) от общата цена, се изплащат в срок до 15 дни след представяне на Възложителя на доклади, съдържащи документи /карти/протоколи, подписан от страните общ приемо-предавателен протокол и протокол за приемането им от Комисия, без никакви други доказателства за извършената работа, при следната схема:

20 % от размера по т. 2 след представяне на методиките за картиране;

40 % от размера по т 2 след представяне на формулярите от първия полеви сезон;

40 % от размера по т. 2 след представяне на формулярите от втория полеви сезон. 

     

3. Остатъкът от възнаграждението, в размер на 20% от общата цена, се изплаща в срок до 30 дни след представяне на окончателен доклад на Възложителя. 

Това означава, че 60 % от тези 1 450 000 лв. могат да бъдат изплатени до края на тази година. Интересно дали методология за картиране не е изготвена от Институтът по рибни ресурси и Институтът по океанология, както и дали търсените данни не са вече налични. При липса на каквито и да е цифрови измерители за постигане на набелязаните цели, трудно ще се отчете задоволителността на резултата.

Договаряне без обявление е практика, която среща голям проблем при признаването и верифицирането на средства от страна на ЕС, което означава, че има огромна вероятност тези 2,9 млн. лв. да останат за изплащане от държавния бюджет.

Ресорният министър, под чието ръководство има опасност да се сключи рисков договор с неясен резултат и некомпетентен изпълнител за 3 млн.лв., е Искра Михайлова. Тя беше едната почти сигурна номинация на ДПС за министерски пост, пише „Дневник”. Михайлова се спрягаше за регионален министър, но последно е кандидатурата за министерството на околната среда и водите.

Министърът на МОСВ, под чието ръководство е прекратена поканата за БАН и е обявена покана за веригата обединение "Делфин"-Екологичен център- Зелени балкани, Михайлова, е втора в депутатската листа за Пазарджик след Делян Пеевски. Завършила е Ленинградския институт за култура и по професия е библиограф. Работила е като експерт в министерствата на културата и на образованието. В периода от 2001 г. до 2005 г. е съветник в политическия кабинет на министъра на регионалното развитие.  До 2005 г. е оглавявала сдружение "Толерантност", създадено да помага на кметовете от ДПС при участието по проекти по европейски програми.

Съпруг на Михайлова е Станислав Копаров, който до 2003 г. е шеф на Държавния резерв. Той е уволнен и в момента срещу него се водят поне две разследвания. Първото дело, по което Копаров е подсъдим с още осем човека (сред които и Мирчо Петров-Циганина), е по разследване, започнало през 2006 г. за източване на жито и други суровини на Държавния резерв. 

Другото дело срещу Копаров пак е по разследване от 2006 г. По него съпругът на Михайлова е единственият подсъдим, като обвинението е за причинена щета от 10 млн. лв. заради неизгодни сделки с брикети. Той е осъден през декември 2008 г. на пет години затвор, но три години по-късно, през ноември 2011 г., Софийският апелативен съд отменя делото и го връща на разследващите. То е внесено обратно от прокуратурата в съда през юли 2012, но два месеца по-късно съдът го прекратява и връща отново на прокуратурата заради "съществени процесуални нарушения". Към момента делото е все още в Софийска градска прокуратура.

През 2005 г. разследване на "Дневник" установи връзка на Искра Михайлова с провален европроект на фондация на лидера на ДПС Ахмед Доган. Михайлова е била експерт в национална агенция "Сократ", когато през 2000 г. фондацията "Институт за изследване на интеграцията" е спечелила 206 000 евро за обучение на публична администрация в смесените региони. Пет години по-късно от Европейската комисия съобщиха, че са предприели процедура за връщане на парите, защото бенефициентът не е изпълнил задълженията си по проекта.


В категории: Разследване


3
Коментара по темата
3.
Б
30.07.2013 15:48:19
2
2
Парите са държавни и се дават от министерството на околната среда и водите за теренни проучвания. Те излизат от джобовете на всички нас и влизат във фирми на "Зелени Блакни".
2.
a
30.07.2013 12:10:51
1
9
итнересно тези 3милина държавни пари ли са и ако не кой ги дава? имам предчувствие че този който ги дава и този който ги взима са един и същи човек иначе как ще изсмучат 3 милиона държавни пари...сигурен съм че дори нямад а си направят труда да ги броят и ще кажат че са проброили 1293 делфина и никой няма да им търси сметка за парите....това е българия всеки краде от където свари и то не по кокошки и яйца а милиони !
1.
БАТ САЛИ
30.07.2013 12:10:03
2
7
Аз знам броя на раците утре регистрирам фирма "Рачо-крачо" ООД да гушна и аз 1-2 милиона
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри
Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори