×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

До края на годината откриваме 200 работни места в Индустриална зона, фирми от Китай и Близкия изток проявяват сериозен интерес


До края на годината откриваме 200 работни места в Индустриална зона, фирми от Китай и Близкия изток проявяват сериозен интерес
Изп.директор на бургаската индустриална зона Аристид Каравидов разкрива, че интересът към логистичния парк все повече расте. Вече четири компании са входирали писмени оферти, очакват се и още две
27 Май 2013, Понеделник, 12:15 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Полска компания иска да прави завод за яхти, „Бургас бийч“ ще изгражда производствена база за хранителни продукти, а „Тео Монтаж“ - тежка промишленост

 

Още три компании проявяват интерес да инвестират в „Индустриален логистичен парк – Бургас“. Едно от тях е производство с висока добавена стойност - „Тео монтаж инженеринг“ ЕООД. Другите фирми, депозиралиобвързващи оферти са „Бургас бийч“ ЕООД и „Вихри“ ЕООД. Тези три компании са готови да инвестират над 5 млн.лв.и да открият близо 120 работни места. Припомняме, че преди месец Общински съвет даде „зелена“ светлина за първата компания, която прояви интерес към Зоната - "Финномеханик Кузманов" ЕООД. Какво предстои да се случи и кога тези фирми могат да започнат работа в индустриалния парк пред Флагман.бг.говори изп.директор на дружеството Аристид Каравидов.

-Г-н Каравидов, колко вече стават фирмите, желаещи да инвестират в Зоната?

-Предната сесия входирахме една докладна за първия инвеститор и сега това е втората докладна, която вкарваме в Общински съвет. На този етап потенциалните инвеститори са четири или общо около 120 работни места. Тази седмица очакваме да се депозират при нас още две оферти – от една полска, и от една бургаска фирма, но те ще бъдат разглеждани евентуално в следващо заседание на Общинския съвет. Дейността която развива полската компания е производство на яхти, а местната се занимава с внос на суровини, преработва ги тук, опакова и изнася.

-Колко работни места ще открият тези фирми?

-За съжаление все още нямаме депозирани оферти, а само заявен интерес. Не е коректно преди да има нещо официално да се изнасят подробности. До дни всичко ще имаме входирани оферти, те са публични и ще ги внесем в общинския съвет.

-До къде стигна изграждането на зоната?

-Към момента е изградена инфраструктурата на локалното платно към „Крайезерна“. Имаме проекта готовност да свържем подземните комуникации на този участък и очаквам следващата седмица да сме готови с документите за обществената поръчка. Такива са ни плановете към този момент. Според нашите очаквания през септември трябва да стартира изграждането на вътрешната-техническа инфраструктура и най-късно до нова година тя да е напълно изградена.

-Изграждането на техническата инфраструктура ще позволи ли на инвеститорите паралелно да работят по обектите си?

-Разбира се. Те могат да започнат подготовка и реализация на техните проекти, за да завършим паралелно. Нещата вървят ръка за ръка. В това време ние подготвяме конкурси, защото знаете, че нямаме право да се договорим пряко с инвеститорите, а решенията трябва да минат през общинския съвет.

-В тази връзка какви са условията, които залагате в конкурсите, за да запазите интересите на общината?

-Договорите са така направени, че се предвижда сериозен контрол от страна на Общинския съвет. Мерките, които сме заложили са свързани изцяло със запазването на интересите на общината и да се предотвратим възможност терените да бъдат закупени от спекуланти. Има ред условия, като например: 10 години да не бъде променян статута на терена; разкриване на предварително заявения брой работни места, в противен случай инвеститора търпи сериозни санкции; условие, че собствеността на фирмата може да се прехвърли на трети лица само със съгласието на Общински съвет -Бургас. Това е безсрочно условие, заложено един вид като тежест върху имота. Според мен те гарантират обществените интереси.

-Презентирате ли индустриалната зона на международни форуми?

-Ние се опитваме да представим възможностите за инвестиция на местни форуми и пред чуждестранни компании. Дейността по презентацията е основна функция на партньора на Община Бургас - Национална компания „Индустриални зони“, тя участва доста активно и представя проекта на международни борси. Вследствие на това има сериозен интерес от страна на китайски компании и фирми от Близкия изток. Има също така и европейски консорциуми, но при тях се касае по-скоро за запитване, а не за реален интерес.

-Г-н Каравидов, кога индустриалната зона може да заработи реално?

-Очакваме приключването на фаза 1 да се случи до края на тази календарна година, а с това да бъдат пуснати в експлоатация предприятия, които да заемат 20-25 % от капацитета на зоната. Очакванията са да се открият около 200 работни места. Но в това число не включват другите две компании, за които ви споменах. С тях ще станат около 300 работни места, като това обхваща около 40 дка от територията на индустриалния парк, което е една доста малка част.




5
Коментара по темата
5.
Anton
27.02.2014 15:04:33
0
0
Потресен съм от песимистичните ви коментари ! Как искате града да се развива ако не се развива промишлеността, макар и тя да бъде лека. Да се отворят нови тежки промишлени зони, като Нефтохим примерно, не става толкова лесно. Трябва добра логистична мрежа (която за момента Бургас няма), квалифицирана работна ръка и много други фактор, от които се нуждае тежката промишленост. Така че според мен това е добро начало. И що за хора сте да се оплаквате от нови работни места :X ?! Само за пример ще ви дам как Бургас е тръгнал нагоре и от рибарско селище е стигнал до днешните си размери: В самото начало на 20ти век, бургаски кмет (не му помня името) раздава безвъзмездно парцели в новозараждащата се промишлена зона (където се намират в момента Мол Галерия, Кауфланд и т.н.) на предприемачи, за да развиват бизнес. Но го прави с изричните клаузи за дългосрочно инвестиране и още много други задължения към инвеститорите. Този далновиден човек е успял да види в бъдещето, че е много по-добре вместо да чака да вземе от някои еднократно някаква сума, е по-добре да осигури нови работни места, да получава данъци десетки години занапред и да развива града си. Кой е може да се похвали с тази смелост в днешно време ?
4.
Оптимист
28.05.2013 04:54:11
3
1
Тази т.н. зона е един голям пущинак...има някакви високи треви и толкова. И все пак дано се обособи района. Няма лошо ако някой е решил да си харчи парите там, пък дай боже и работни места да има.
3.
Наско
28.05.2013 00:19:46
0
1
Изглежда ми, че в тази Зона ще се налеят едни пари и до там
2.
Този герой го бяхме пропуснали от БСП
27.05.2013 22:35:53
3
2
Леле-еее, този хубаво че се обади !!!! Направо ги забравихме тези ГЕРБерски КАЛИНКИ настанени от Боко тиквата в управлението на държавно-общинското АД.
Мдааа, по-кротко с офертите младеж, НЯМА да си шеф скоро, все пак 75% от капитала на индустриалният парк са ДЪРЖАВНИ, ерго сега БСП са на власт и ти стягай куфарите за съм Несебър.
1.
читател
27.05.2013 14:53:39
1
4
Съжалявам да го кажа, но това са пълни измислици. Фразата "заявен интерес" означава точно НИЩО. Това са просто редовните PR съобщения, да поддържат фантазията за тази индустриална зона /да се чете далавера/. Да не коментираме, че с тези ЕООД-та нещата са чисто и просто несериозни - говорим за индустрия не за занаятчийска учица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори