×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

БМФ скоростно спечели концесията на порт Бургас-запад


БМФ скоростно спечели концесията на порт Бургас-запад
“Български морски флот” получи днес на концесия порт Бургас-запад, след като през 2011 г. взе и пристанището “Бургас-изток”
01 Март 2013, Петък, 18:06 ч.

Кабинетът "Борисов" раздаде като за последно над  411 млн. лв.

На предпоследното си заседание правителството в оставка на Бойко Борисов ударно раздаде над 411 млн. лв. за столичното метро, декодери за социално слабите, жп линията Пловдив – Свиленград, Дунав мост ІІ, водните проекти на Добрич и Пловдив, Военно медицинска академия, Националната разузнавателна служба и на учените от БАН.

Отделно без търг “Хемус Еър” ще вземе имот на летище “София”, а “Български морски флот” скоростно получи концесия порт Бургас-запад, след като през 2011 г. взе и пристанището “Бургас-изток”.

Националната служба за охрана пък най-после ще вземе военното летище в Доброславци, където гардовете да тестват шофьорските си умения. МВР получава допълнително имоти в Пловдив.

След двудневно отлагане на заседанието на кабинета от сряда за петък заради високото кръвно на премиера в оставка Бойко Борисов, първоначалният дневен ред на правителството набъбна от 34 на 59 точки. Очаква се последното заседание на правителството на ГЕРБ да бъде на 6 март.

Раздадените над 400 млн. лв от бюджета идват на фона на съобщение на Министерството на финансите, че бюджетният дефицит към края на февруари е 536 млн. лв. Отпуснатите на днешното заседание на кабинета пари не били извънредни и няма да окажат влияние на държавния бюджет, става ясно от съобщенията на правителствената информационна служба.

За Дунав мост и жп линията Пловдив-Свиленград още 3 млн. лв.

Близо 3 млн. лв. допълнително ще получат жп линията Пловдив – Свиленград и вторият мост над Дунав между Видин и Калафат. Средствата се осигуряват от заем от Европейската инвестиционна банка. Те ще се използват за довършителни дейности по двата обекта, уточниха от Министерството на транспорта.

Приетото постановление няма да повлияе пряко или косвено върху държавния бюджет, тъй като увеличението в размера на усвояванията по държавни инвестиционни заеми ще се осъществи в рамките на утвърдените разходи за 2013 г., е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

Основното финансиране за жп линията Пловдив – Свиленград и втория мост на Дунав е по предприсъединителната програма ИСПА и проектите трябваше отдавна да са готови.

За столичното метрото – 13.5 млн. лв.

Една от гордостите на премиера Борисов – софийското метро получи 13.5 млн. лв. от бюджета за продължението му до новия терминал на летище “София” и до бизнес парка. Целият проект е на стойност 468 млн. лв., от които 215 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС. Брюксел вече одобри парите. Останалите трябваше да даде Столичната община.

“Средствата от държавата се осигуряват предвид изключителната обществена, транспортна, социална и екологична значимост на софийското метро”, е посочено в съобщението на правителствената информационна служба.

За Военно-медицинска академия – 9 млн. лв., за НРС – 1 млн. лв.

Кабинетът отпусна и 9 млн. лв. на Военно-медицинска академия (ВМА) за погасяване на просрочени задължения към доставчици. Дълговете на болницата, която е на подчинение към Министерството на отбраната, са най-големите в здравния сектор – над 66 млн. лв. Общо задълженията на болниците възлизат на 148 млн. лв., но държавата не прояви щедрост към останалите закъсали болници. Неясно защо и средствата не са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната, който е един от най-големите – около 1 млрд. лв., а се осигуряват от преструктуриране на разходите по централния бюджет, според правителственото съобщение.

Пак от централния бюджет се дават допълнително 1 млн. лв. на Националната разузнавателна служба. Парите са за текущи разходи за дейността на службата през настоящата година, е посочено в съобщението.

За декодери на социално слабите – 17.5 млн. лв.

Правителството отпусна и 17.5 млн. лв. за купуване на декодери на социално слабите. Те са необходими във връзка с преминаването от аналогов към цифров сигнал на телевизията, което трябва да стане до 1 септември. Средствата са за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи за структурни реформи и допълнителни фискални мерки, съгласно Закона за държавния бюджет, е посочено в съобщението.

Правителството в оставка възлага на министъра на транспорта да проведе обществена поръчка за разходване на средствата, а на министъра на труда и социалната политика чрез Агенцията за социално подпомагане да осигури раздаването на ваучерите за устройствата.

Поръчката вече е в ход, като все още не са отворени ценовите оферти на кандидатите. Няма обаче яснота как точно ще става раздаването на декодерите, защото се чака становище от Европейската комисия дали раздаването им е държавна помощ.

Освен това кабинетът в оставка удължи мерките по информиране на населението за започналата цифровизация на телевизията най-малко до 30 ноември 2013 г.

За БАН – 7 млн. лв.

Българската академия на науките пък ще получи допълнително 7 млн. лв., реши правителството в оставка. Средствата са за стимулиране на водещите иновативни и обществено-полезни научни изследвания в духа на “Стратегия 2020”, е посочено в правителственото съобщение. Парите са предвидени в държавния бюджет.

Водните проекти на Пловдив и Добрич – 350 млн. лв.

Най-голяма част от отпуснатите пари отиват за водните проекти на Пловдив и Добрич, които са на обща стойност над 350 млн. лв. Правителството разреши на министъра на околната среда да сключи договорите с общините преди проектите да бъдат одобрени от Европейската комисия. Така ще може да започне тяхното изпълнение с пари от бюджета. След това обаче тези средства ще бъдат възстановени от Европейската комисия.

Скоростна концесия на порт Бургас-запад

Правителството скоростно даде и концесията за пристанищния терминал “Бургас-запад”. Процедурата приключи за двайсетина дни като победител е единственият кандидат “БМФ Порт Бургас" на Кирил Домусчиев. Дружеството ще управлява порта 35 години, като през това време ще инвестира общо над 34.8 млн. лв. Фиксираният размер на годишното концесионно плащане е 900 хил.лв. без ДДС. Освен това концесионерът ще заплаща 8% от размера на погасителните вноски по заема на България към Японската банка за международно сътрудничество.

В края на 2011 г. правителството на ГЕРБ даде на “Параходство Български морски флот” на концесия и пристанищния терминал “Бургас Изток – 2”. Договорът влезе в сила от 1 януари 2012 г., като срокът на концесията също е 35 години.

Имот на летище “София” за “Хемус Еър”

Правителството в оставка разреши чрез пряко договаряне държавната компания “Летище София” да продаде на “Хемус Еър” 160 дка на летището. Имотът е отреден за карго, кетъринг, обслужване на самолети и инженерни системи, трафопост и митница. Мотивът за продажбата е, че летището трупа само загуби от имота с плащането на данъци и поддържането на изградената инфраструктура.

В същото време авиокомпания “Хемус Ер“, която притежава част от терена, е заявила желание да придобие останалите свободни идеални части. През последните години авиокомпанията е реализирала мащабни инвестиции в изграждането и развитието на съвременен център за техническо обслужване на самолети “Боинъг” и “Еърбъс”, като е декларирала намерението си за осъществяване на бъдещи съвместни проекти с “Летище София“, се казва в правителственото съобщение.

Държавната “Образование и наука” продава 12 дка в София

Правителството в оставка одобри продажбата на административен комплекс с разгърната застроена площ от 31 590 кв.м върху терен от 12 дка в жк.”Младост”. Имотът е собственост на държавната компания “Образование и наука”. Мотивът за продажбата му отново е, че се правят неоправдани разходи за стопанисването му, свързани с поддръжка, данъци и такси. В правителственото съобщение няма информация как ще бъде продаван имота и на каква цена.

Най-вероятно става въпрос за държавната печатница. Интерес към имота прояваваше бившият депутат от БСП и собственик на печатница "Демакс" Петър Кънев. Той поиска да я купи през лятото на 2012 г., но премиерът Борисов отказа да я продава с мотив да не го обяват в скрита приватизация.

НСО взима летището в Доброславци

Националната служба за охрана най-после се сдоби с военното летище в Доброславци. Кабинетът в оставка отпусна базата, за която гардовете настояват от години, за да могат да тестват автомобилите и да правят сухи тренировки.

Отделно правителството им даде още един имот от 650 дка с 36 сгради в Нови Искър. В него са изградени част от писта за излитане и кацане и пътеки за рулиране. С друго решение на кабинета в оставка НСО получи безвъзмездно право на управление и на имот в село Мировяне от 920 дка.

МВР с нови имоти в Пловдив

МВР взе пък имоти в Пловдив. До момента те са били собственост на Министерството на отбраната, но вече не се ползват. За това кабинетът в оставка реши да преминат в управление на Министерството на вътрешните работи. Имотите са два. Единият е с площ 24 дка и е застроен с 16 сгради, другият е с площ 18 дка и има 10 сгради. Допълнителни работни и служебни помещения ще се използват от структурите на Областната дирекция на МВР в Пловдив и Дирекция “Специализирани полицейски сили" - ГД “Национална полиция".

И последно - 39 000 лв. за лечение на болна

Последната точка в дневния ред на министрите е била отпускането на 39 000 лева за лечение на 42-годишна болна жена. Тя е с диагноза умерено диференциран аденокарцином на ляв бял дроб, с метастази в лимфни възли. Средствата са за купуване на лекарства, които не се поемат от здравната каса.


В категории: Политика


9
Коментара
Флагман.БГ 2 май ще е неучебен в цялата страна 2 май ще е неучебен в цялата страна 20/04/2024, Събота 09:00 1
9
Коментара по темата
9.
Баранов
03.03.2013 17:33:45
0
1
БМФ има резонна опция да се премести в Бургас. Отдавна се говори...
8.
Дернев
03.03.2013 14:21:29
0
0
Преди доста години казах на един мой съвипускник от Варна, че Варна не може да има природните дадености на Бургас, но могат да го изкупят. И точно това става сега. В което няма нищо лошо, защото капиталът няма граници и националност. Лошото е, че БГ капиталът има националност и това наистина може да се окаже продължението на политиката та БКП/БСП към Бургас. А това е пагубно за БГ.
7.
Тенев
03.03.2013 11:17:51
0
1
На зеседанието си от 01.03 .правителството в оставка заложи бомбата на една бъдеща гражданска война в България.С времето,тази бомба сама ще се взриви.Войната ще бъде -Народа на България срещу едрите капиталисти.Днешните протести са само лек порив на бъдещият ураганен вятъ,р който ще се извие в страната и ще отнесе хиляди души в отвъдното.
6.
zapAD
03.03.2013 07:56:19
0
2
това за докерите в стандарт не е вярно поредната льжа на боиковите медиини лизачи.
5.
zapAD
03.03.2013 07:53:48
0
2
ееее разсипа дьржавата този мафиот .защо не доиде сега при народа на протестите да го видим колко е силен сега .мишок само чупи стоики
4.
сивушко
02.03.2013 19:56:08
0
2
Големи подърци за тимаджиите- пристанище, летище, ще им дадат и БДЖ.Днес четох в "Стандарт", че докерите от терминал Запад чакали с нетърпение концесионера. Сигурно ще ги питат дали да си носят сами въжето или концесонера ще им го осигури, за да се обесят от кеф.
След толкоз хвалби за големите успехи на порта, сега някои ще останат зад борда.
3.
edin ot vas
02.03.2013 09:04:41
0
5
бургас няма и пристанище вече дадено на наи големия монополист човека които сасипа БМФ пристанище насипни товари и мн. други сега ЩЕ ВЗЕМЕ И БДЖ ТОВАРНИ ПРЕВОЗИ И ЧОВЕКА СИ ИМА ДЬРЖАВА
2.
докер
02.03.2013 08:22:16
0
8
Варненските политици не позволиха да се концесионира пристанище Варна. Бургаските мушмороци подариха пристанището на Домусчиев и Златев. Забравете за разивитието на пристанището и контейнерен терминал.
1.
123
01.03.2013 20:42:27
0
4
ПОЛИТИКАТА--НАЧИН ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ ПОЛИТИЦИТЕ--РОЖБИ НА МАФИЯТА
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ Има и бус на криминалистите  Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Димитър Главчев: Няма да предлагам нов кандидат за външен министър. Това не е кастинг! Сега отговорност за българската външна политика носи този, който не подписа указа, каза служебният премиер Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров
Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори