×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Първият вицепрезидент на Иран Мохбер поема функциите на Раиси, извънредни избори ще има до 50 дни
  • Австралийската полиция арестува 554 души в операция срещу домашното насилие
  • Таксиметрови шофьори обявиха безсрочен протест срещу закриването на стоянки в София
  • Словакия разследва дали стрелецът на Роберт Фицо е действал сам
  • Предотвратиха опит за държавен преврат в Конго
  • Новата седмица започва с валежи на места в страната
  • Честваме паметта на светия мъченик Талалей Лечител и на света Лидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Атанас Терзиев съживява заличеното село Плазовец с електричество


Атанас Терзиев съживява заличеното село Плазовец с електричество
Проблемът с липсата на ток може да бъде решен с възстановяването на статута на Плазовец като селищно образувание
29 Ноември 2012, Четвъртък, 12:54 ч.

Ако Общинския съвет в Несебър признае селото, ще бъде монтиран нов трафопост

Заместник областният управител на Бургас – Атанас Терзиев поде инициативата за възстановяване на заличеното през 1972 г. село Плазовец в Община Несебър. Целта е то да бъде електрифицирано и така обитателите му да живеят в нормални битови условия.  Заради заличаването му от картата в селото  няма електричество, въпреки че през него минават два далекопровода.  Днес Плазовец не съществува на хартия, но  в него има 20 души постоянно население и 70 къщи, както и новоизграждащи се малки вили, които са на  хора от вътрешността на страната. Това води до постепенно увеличаване на населението. За да си осигурят отопление и осветление местните хора използват агрегати и срещат постоянни неудобства в бита си.

„Проблемът с липсата на ток  може да бъде решен с възстановяването на статута на Плазовец като селищно  образувание. Това се налага, защото от EVN не могат да монтират трафопост върху земеделска земя, каквато се води в момента територията на селото. Според мен е недопустимо в XXI  век хората там да живеят без електричество ”, каза Атанас Терзиев

Той се е заел с инициативата  селото да бъде възстановено и  електрифицирано.  Терзиев е провел разговори с ръководството на  EVN-Поморие и оттам са готови да съдействат като монтират трафопост, стига Плазовец да бъде признат за селищно образувание. Това може да стане с решение на Общинския съвет в Несебър.

 „Местните хора  дори са оставили терен на  който  да бъде изграден  трафопоста и са готови да  помагат, стига Общинският съвет да вземе решение”, каза Атанас Терзиев.

Плазовец е едно от местата  в Община Несебър с  потенциал за развитие на вилно селище. До селото, което се намира след Кошарица,  се стига лесно заради пътя , който  води към телевизионната кула.  През летния сезон е изключително оживено, защото е включено в маршрута на джип сафаритата, които се организират за туристите от Слънчев бряг. Те идват, за да видят старинната крепост Калето, която според запознати е от времето на древна Гърция.

„На ден през летния сезон идват по 50 джипа с туристи. Крепостната стена е изключително добре запазена, защото основите й стоят. Навремето тя е била затрупана и опожарена, затова, ако ни помогнат да я възстановим ще се превърне в археологическа забележителност. По време на турското робство камъни от нея са използвани за строежа на къщите в Плазовец”, казват местни жители. Сред тях се предават легенди, че преди векове селото им е било голям град. Жителите се надяват археологията в района също да бъде разработена, за да се създадат работни места.

В категории: Несебър


Голяма трагедия с 5-годишно дете
Голяма трагедия с 5-годишно дете 20/05/2024, Понеделник 10:31 1
7
Коментара по темата
7.
Денизли-Морско/Кайряка-Плазовец
15.12.2023 02:48:35
0
0
Някой знае ли тези села дали са били обитавани от старото население на този район,или са
приселници - от Беломорска Тракия които за кратко време са обитавали тези две села-докато не ги разпръскват из околните селища-Бяла,Поморие,Медово, Каблешково и.т.н .Има ли някакви извори за историята на тези две (бивши села).Във википедия на , историята им'-няма данни.Имат ли нещо общо с Ваяците от Еркеч или заселниците от Кавказ-Черкези или са бежанци от Беломорска Тракия? Моля за помощта ви...
6.
Милена
02.04.2017 16:55:37
0
0
Имах ме вила там ,това е родното място на дядо ми.Най - красивите спомени от детството пазя от това място.Съжалявам ,че на времето дядо продаде и вилата и земята.Там е рая !
5.
Sandio
06.02.2013 23:39:35
0
2
Gospodin Terziev bih vi pozdravil ,ako ne znaeh ,,che s Chocho ste vzeli parceli za vili.Nasko pak hitruvash
4.
13
07.12.2012 15:24:52
1
3
кои си купи място на плазовец?да ама без ток не става нали насе?
3.
дядо
03.12.2012 08:56:08
3
5
50 гласа за нижитурката Терзиев ще костват на общината безброй пари;)
2.
скармоз
29.11.2012 17:10:55
3
2
Дали всичко не е заради един спорт който го практикуват само богати
1.
Жоро Мицов
29.11.2012 16:46:27
1
7
Похвална инициатива, това е толкова красиво място....
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Високите цени на имотите у нас отказват и гръцките купувачи Разходите за строителство в София са по-високи отколото в Мадрид и Барселона Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Нова магнитна буря удря Земята днес, внимавайте Очаква се явлението да започне около 18:00 часа българско време На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната На бас, че не знаете за какво служи чекмеджето под фурната 90% от хората нямат никаква идея Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството Хандбалният "Фрегата" е на победа от бронза в първенството След проведена анкета между клубовете в „А” РХГ за най-добър вратар на първенство за 2023/2024 г. бе определен капитанът на бургазлии Пламен Иванов „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности „Синя България“ - листата на свободните хора с консервативни ценности Искаме да съберем нормалните и разумните, на които им е омръзнало да гледат как политически лидери се замерват с обвинения и компромати, обявиха от автентичното дясно обединение  44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? 44 университета затворени заради липсата на дългосрочна целеположена политика? Протестът ни не е толкова заради възнагражденията, обясни проф. Миглена Темелкова Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда Порталът на НАП с електронни услуги е отличен с нова награда В НАП се стремим да предоставяме все по-голям брой нови услуги, те да бъдат лесно достъпни от повече хора и по всякакъв начин, казва Малина Панайотова Голяма трагедия с 5-годишно дете Голяма трагедия с 5-годишно дете Родителите му го закараха мъртво в болница  Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Ясно е кой е поръчителят на убийството на Алексей Петров Разследването има сериозен напредък Те се завръщат в бТВ Те се завръщат в бТВ Тези дни стана ясно, че са дали именно на нея очаквания от години филм за Георги Аспарухов – Гунди, превръщайки медията в свой ексклузивен медиен партньор
Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Загуби сърцето на "Ергена", но спечели друго по-ценно Вместо това открих нещо, което може да се окаже много по-ценно – истинско женско приятелство Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси Израел не бил замесен в смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси "Не бяхме ние", каза ирански служител, пожелал анонимност Иран потвърди смъртта на президента Раиси Иран потвърди смъртта на президента Раиси Обявяват го за мъченик  Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Ебрахим Раиси загинал? Хеликоптерът на президента е изгорял напълно Няма признаци на живот в останките, съобщи ръководителят на иранския Червен полумесец Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Телецът да не надценява силите си и да не пренебрегва знаците на съдбата! Хороскоп за деня – 20 май 2024, понеделник Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори