×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Созополският кмет Рейзи стяга VIP-сватба, жени слънчевата Петя с бизнесмена Павел


Созополският кмет Рейзи стяга VIP-сватба, жени слънчевата Петя с бизнесмена Павел
Усмихната Петя докато учеше в УНСС работеше през лятото в заведението на влиятелния си баща без да си личи, че е ВИП, утре тя се омъжва
29 Септември 2012, Събота, 21:32 ч.
Автор: Бесове.бг, снимка Бесове.бг

Младоженката работи през лятото скромно, татко й готви купон на "Дюни"

Кметът на Созопол Панайот Рейзи утре ще заведе до олтара първородната си дъщеря Петя, която ще се врече във вярност на бизнесмена от Черноморец Павел, който е строителен предприемач. Голямото тържество по-късно ще се пренесе във в.с. „Дюни”.

 Петя е изключително скромно и лъчезарно момиче и по нищо не издава, че е ВИП-щерка. Докато беше студентка в УНСС – София тя работеше през летните ваканции като редова сервитьорка във фамилното заведение в Созопол, без въобще да изглежда като специална. Ходеше по спортно потниче и на пръв поглед никой не би заподозрял, че има влиятелен баща.

За тежката сватба са поканени 200 отбрани гости, които ще се веселят в курортен комплекс Дюни. Преди това младоженците ще сключат църковен брак в църквата „Св. св. Кирил и Методий” в Созопол пред мощите на Свети Йоан Кръстител.

За купона на младите е ангажиран лично Графа с неговия хит това лято  „Дим да ме няма”.


В категории: Созопол


13
Коментара
Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
13
Коментара по темата
13.
Созополска превъзходна
04.10.2012 18:53:02
2
4
България Бизнес Европа Свят Общество Спорт Greenpool ПОДКРЕПЕТЕ НИ Справочник Анкети

Последни новини:
Румънски депутат обвинен в търговия с влияние

Начало » България » Кметът на Созопол манипулира обществени поръчки за над 1 милион лева
За пет месеца
Кметът на Созопол манипулира обществени поръчки за над 1 милион лева
Прокуратурата не бърза със сигналите за нарушения на Панайот Рейзи, които отлежават от 2008 година насам
14:36 | 04.10.2012 | 760 прочитания | Сдружение "Журналисти за прозрачно управление"*
Размер на текста

Панайот Рейзи, кмет на Созопол. Сн. БГНЕС

Обществени поръчки за над 1 милион лева са манипулирани от април досега от кмета на Созопол Панайот Рейзи и неговата администрация. Това показва анализа на публикуваните на сайта на Агенцията за обществени поръчки обяви.

Нарушенията са за строително-монтажни работи, за доставки на техника, за аварийното укрепване на различни обекти. В тази група е разширението на градски паркинг и изграждането на две велопешеходни алеи. Според юристи от Института за правни анализи и изследвания (ИПАИ) нарушенията вероятно са напълно умишлени и са направени с цел да се облагодетелстват определени фирми.

"Проблемът е много сериозен, защото Европейската комисия следи внимателно как се харчат парите по оперативните програми. Ако установи нарушения в обществени поръчки парите се спират“, коментира председателят на Управителния съвет на ИПАИ Петър Бакърджиев.

Панайот Рейзи: Всичко най-добро и чао!

Г-н Рейзи, наскоро КЗК отмени ваше решение за избор на изпълнител за почистване на съществуващите зелени площи. Защо се стигна до тази ситуация?

Не мога да ви кажа. Имаше там някакъв проблем по отношение на това, че този който е спечелил, нещо подписа му бил с печат, а не на ръка и така...

През 2011 г. шефът на Сметната палата заяви, че дава доклада за Созопол на прокуратурата заради нарушения на обществените поръчки. Знаете ли докъде е стигнала тази проверка?

Знаете ли какво? Ще спра да ви отговарям на въпросите, не че нещо ме притесняват, но повечето журналисти, на които им давам отговори на такива служебни въпроси, после ги изкривяват. Ако искате да говорим по този казус, елата при мен, ще ви отговоря на всичко.

Преди месец изпратихме на Вашето пресаташе Петя Димитрова въпроси в писмен вид. Ако искате, отговорете ни и Вие в писмен вид, за да няма изкривяване на думите Ви.

Не, елате дотук и тук ще ви отговоря. Всичко най-добро и чао.

Община Созопол сключи на 6 август т. г. договор за 75 милиона лева по ОП "Околна среда” за строеж на пречиствателна станция. По подготвителните работи за строеж на такава станция срещу Панайот Рейзи вече имаше образувано до съдебно производство. Държавната финансова инспекция установи, че през 2008 г. на два пъти е плащано за дейности, свързани с подготвителни дейности на една и съща фирма - "Строително предприемачески холдинг“ ЕООД.

"Малки“ поръчки за "специални“ клиенти

Схемата на нарушенията от тази година са в три групи. От ИПАИ обясниха, че обществена поръчка за строително монтажни работи на стойност 730 хил. лв. е разделена на няколко по-малки, макар това да е забранено от закона. Така дейностите се възлагат чрез публични покани на определени фирми и се избягва конкурсно състезателния принцип.

Второто нарушение е в кратките срокове. Между датите на обявяване на "малките“ поръчки и получаването на документацията срокът е от един до четири работни дни, въпреки че законът изисква минимум седем дни.

Трета стъпка за вкарване на правилните фирми е поставянето на конкретни и ненужни за съответната дейност изисквания. Към мераклиите да строят и ремонтират в курортното градче например се изисква да имат ISO сертификация. Тя няма нищо общо със строителството, защото въпросното ISO представлява "международен стандарт за социална отговорност или еквивалент“, обясниха юристите. По този начин обаче се стеснява кръгът от евентуални изпълнители.

Срокове за свои фирми и за чужди натрапници

На 26 юли т. г. Созопол обявява чрез публична покана, че търси изпълнител за аварийното укрепване на мостово съоръжение на стойност 263 800 лв. без ДДС. Срокът за приемане на документите е 30 юли, а два от дните за подготовка на предложенията са почивни. Тези срокове за всяка незапозната предварително с условията фирма са абсолютно непосилни. Но затова пък говорят за утвърдена схема, при която има определен участник, снабден с вътрешна информация.

Срокът за обработка на документите от страна на общината обаче е в обичайните 90 дни. Това означава, че през октомври ще стане ясно коя е фирмата-рекордьор в супер кратките срокове за събиране, обработка и изпращане на документи.

Според юристите от ИПАИ, с тези срокове общината е нарушила както българското законодателство, така и гарантираните от ЕС принципи на равнопоставеност и прозрачност и стандартите за предвидимост в действията на възложителите.

В поръчката за аварийното укрепване на мостовото съоръжение и аварийното укрепване на зидове и кули в Созопол например юристи констатираха още няколко нарушения. Първото е, че аварийните ремонти не се възлагат по глава 8 на ЗОП. Второто е, че с възлагането по реда на въпросната глава на предходните дейности, общината вече няма право да ползва привилегирования облекчен режим на публичната покана до 31. 12. 2012 г. Въпреки това, ръководството на община Созопол си затваря очите за разпоредбите на закона и продължава да се възползва от публичните покани.

На 14 юни е обявена публична покана за разширение на открит паркинг с 58 места. Поръчката е за 81 хиляди лева без ДДС. Срокът за получаване на предложенията отново е твърде кратък – до 18 юни. Познатата схема на кратките срокове за подготовка, е приложена и при поръчката за изграждане велосипедна и пешеходна алея, детска и спортна площадка за 169 000 лева (без ДДС). Обявата е от 16 юли, а срокът за получаване на предложенията е 19 юли до 15 часа. Отново са нарушени принципите на равнопоставеност, публичност и прозрачност. И в този случай общината е поискала валидни 90 дни предложения, които да се изготвят само за 3 дни.

Поръчка за определен модел

По познатата схема с публична покана от 08.09.2012 г. ръководството на общината е обявило доставка на косачка за поддръжка на стадиона на стойност 57 000 лева без ДДС. Изискването е косачката да е от точно определен тип - “Flail Mower”. Законът забранява да се посочва конкретен модел/тип, като допуска това да се случва в изключителни случаи, но задължава възложителя да добави думите "или еквивалент“. В случая това не е направено, което отново навежда на мисълта, че целта е поръчката да бъде спечелена от точно определен "клиент“ на общината.

Когато се съберат всички тези изпълнени с нарушения обществени поръчки, излиза, че в община Созопол през тази година по неясен начин са потънали над 1 млн. лева. При това – само за няколко месеца.

Справка в Сметната палата, Комисията за защита на конкуренцията, Агенцията за обществени поръчки и държавната финансова инспекция показва, че тези "пропуски“ не са инцидентни. Общината е нарушител на закона за обществени поръчки и е включена в "позорния“ списък с констатации на Агенцията за държавна финансова инспекция за извършени нарушения при разходването на средства по програми на Европейския съюз.

"Това са служебни въпроси, не разговарям с журналисти по телефона, защото те изкривяват думите ми. Няма да отговарям и по електронната поща, заповядайте в Созопол“, коментира пред Сдружението кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Старите нарушения

През ноември 2011 г. шефът на Сметната палта Валери Димитров обяви, че дава кмета на Созопол Панайот Рейзи на прокурор. Общински съветници от Созопол заявиха пред Сдружението, че става дума за 738 хиляди лева, които са отклонени от дейност "Чистота“ за други дейности. Имало и нарушения, свързани със ЗОП. "Нямаме информация докъде е стигнала прокурорската проверка“, казаха от Сметната палата.

Държавната финансова инспекция пък установява, че през 2008 г. община Созопол два пъти е плащала за дейности, свързани с подготвителни дейности за изграждане на пречиствателна станция на една и съща фирма - "Строително предприемачески холдинг“ ЕООД. Тогава дори е образувано досъдебно производство срещу Панайот Рейзи за присвояване на пари - отпуснати средства по договор от ПУДООС. Според Рейзи обаче нарушения не са открити, а само е загубено "ценно време“. Созопол е "клиент“ и на КЗК, която отмени в началото на август т.г. процедура за поддържане на зелените площи и алеи в морския град.

Мълчанието на прокуратурата

На въпрос на Сдружението към говорителя на окръжната прокуратура в Бургас Красимира Кателиева докъде са стигнали проверките срещу Рейзи по сигналите на Сметната палата, тя отговори, че те все още текат. Срещу него има 2 висящи досъдебни производства. Едното е образувано на 05.11.2010 г. по повод извършен одит на дейностите по опазване на околната среда, за периода 01.01.2005 г. -30.09.2009 г. Второто досъдебно производство е образувано на 03.02.2012 г. по разпореждане на ВКП и е по повод одитен доклад за финансовото управление на община Созопол, за периода 01.01.2010 г. -31.12.2010 г.

____________________________________________________

*Сдружение "Журналисти за прозрачно управление“ е регистрирано на 17 август. В него членуват журналисти от печатни и електронни медии. Председател на Сдружението е Иглика Горанова. На 7 октомври Сдружението организира пресконференция, на която ще представи публично доклада на ИПАИ за общините-нарушители на обществени поръчки, който ще бъде предоставен и на Европейската комисия.

** Разследването е публикувано на сайта Коментатор.бг
Изпрати
Facebook
Twitter
Принтирай
Mediapool препоръчва
Изпратете ваша снимка
ВАШЕТО МНЕНИЕ

Уважаеми читатели, запазете уникалност чрез регистрация в Mediapool.bg, даваща възможност и за изнасяне на Ваш интересен коментар на главната страница.

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.
12.
Ставро Сагапо
03.10.2012 16:41:12
1
1
стига ве,стига бизнесмени в тоя сайт.хаха преди 30 дена снимали някво 12 год.SLC било баровска машина.след това запалили някво ауди ли беше айде собственика и той бизнесмен.Сега пък строителен бос?!СМЕШНО Е,малко по-скромно с изразите и епитетите няма да е лошо
11.
сис
03.10.2012 13:40:06
4
4
Браво!!! Това е точното определение за Петя, че е изключително скромно и лъчезарно момиче и по нищо не издава, че има влиятелен баща. А за злобните коментари на мишоците с маймунско мислене ще остана безмълвна не защото нямам какво да им кажа, а за това, че искрено им съчувствам за простотията която е заела връх и в малкото им мозъчни гънки които са останали.....
10.
сис
03.10.2012 13:37:10
4
6
Браво!!! Това е точното определение за Петя, че е изключително скромно и лъчезарно момиче и по нищо не издава, че има влиятелен баща. А за злобните коментари на мишоците с маймунско мислене ще остана безмълвна не защото нямам какво да им кажа, а за това, че искрено им съчувствам за простотията която е заела връх и в малкото им мозъчни гънки които са останали.....
9.
Da pazi gospod
01.10.2012 17:26:40
4
4
Da pazi gospod! taka gi e nakazal Gospod zaradi mrusotiite na bashta i che ne iskam da sum na tqhno mqsto !!!
8.
Pinko
01.10.2012 17:25:53
4
5
Sushtata prostakela e kato baba
7.
Възмутен
01.10.2012 15:00:13
8
6
Такава парвенющина беше свотбата че не е за разправяне - то бива простащина,но този път Панайот надмина себе си - затвориха улиците в стария град заради сватбата на дъщеря му,само намазани бяха,отвратени сме.
6.
Рейзи
30.09.2012 15:06:15
3
1
Бихте ли ми казали кои са корумпираните журналисти в Бургас, за да ги ползвам в бъдещи свои проекти? Мерси.
5.
Алекс
30.09.2012 12:55:22
4
4
Лъжци! Павел не е никакъв бизнесмен, камо ли строителен предприемач, а момичето е най-обикновено работещо момиче. Много важно, че баща й е кмет.
4.
Алекс
30.09.2012 12:55:19
2
3
Лъжци! Павел не е никакъв бизнесмен, камо ли строителен предприемач, а момичето е най-обикновено работещо момиче. Много важно, че баща й е кмет.
3.
Ivo
30.09.2012 00:34:00
1
16
Честито Петя

Живи здрави да сте
2.
честито
29.09.2012 23:00:23
2
11
браво на младите, татко няма ли да измъкне някое съкровище, а и къде другаде да е тържеството - за тати е логично да е на Дюни
1.
:P)jbhj
29.09.2012 22:27:43
9
10
i da ne q zagovori6 6te te izqde tolkova naduta nqmam dumi
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица Тя е милионерска съпруга и отправи  уникално предложение към Мъск Тя е милионерска съпруга и отправи уникално предложение към Мъск Светлана Гъщерова иска чипиране на всички политици
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори