×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Примамиха свидетели на атентата в Бургас с хитрост, показаха им „домакина“


Примамиха свидетели на атентата в Бургас с хитрост, показаха им „домакина“
Взривеният терорист не е допускал, че ще умре, но дали предварително е било планирано това, не се знае, медиите разпространяват само това, което е от полза на разследващите
Тема в развитие
Примамиха свидетели на атентата в Бургас с хитрост, показаха им „домакина“ Ал Кайда-Джихад пое отговорност за атентата в Бургас Предполагаемият съучастник може да носи втора бомба Взривът 3 кг – наш е, камикадзето с пъстри очи от арабски произход Покриха Петьо от Поморие, дал описанието на камикадзето на летището Полицията издирва съучастник на атентатора, направен е фоторобот Ексклузивно: Камикадзето - с къса коса, докато уговаря колата под наем в Поморие /ОБНОВЕНА/ Търсят следи от камикадзето от къща на къща в Равда Терористът бил в Равда преди атентата, стигнал до летището с такси Терористът-камикадзе се взривил на вратата на автобуса Израелски туристи в ужас, отказват да се качват на автобуси [+16 ЕКСКЛУЗИВНО] Посланик Камиса Раз изпраща телата, Израел не дава да ги пипаме Жертвите от атентата на летището щели да отмарят в „Лагуна Парк“ в Слънчев бряг 4 кораба на НАТО акостираха във Варна МВР твърди: Това е камикадзето! Ето тялото на камикадзето - без главата и десен крак [ВИДЕО] Спасени десетки от Братислава, третият автобус е на Алтурс, Борисов лети за Бургас [ВИДЕО] Бомби имало и в двата автобуса, загиналите са над 20 [ВИДЕО] Автобус с евреи се взриви на летище Бургас, има десетки ранени. Атентат?
виж още
скрий
27 Юли 2012, Петък, 09:15 ч.
Автор: Божидар МИХАЙЛОВ, снимка Катя КАСАБОВА

Пуснаха на публиката не истинския камикадзе, а този, когото службите издирват

Разследващите атентата на летище Бургас успяха да съберат свидетелски показания, прилагайки номер, за който са били посъветвани от израелските си колеги. Това научи “Бесове” от източник от разследващия екип, пожелал анонимност. Трикът се състои в това на публиката да бъде пуснат като атентатор-самоубиец не истинският камикадзе, а друг, когото специалните служби издирват. Почти веднага след взрива полицията разпространи запис от охранителна камера в залата за посрещане на пътници на летището. Макар, според твърденията на нашия източник, на него да са фиксирани поне трима души, за които разследващите имат големи съмнения, че са свързани с атентата, МВР акцентира върху само един – младо слабо момче с две раници, синя фланелка и дълга коса, вероятно перука. В деня, когато записът бе даден на медиите, разследващите вече са знаели, че този младеж не е взривения терорист до автобуса. Той е бил лансиран, защото след разбор на атентата и от опит от предишни подобни актове израелският екип е имал обосновани подозрения, че младежът със синята фланелка е бил т. нар. “домакин” – човекът, който се е показвал пред публика и който е трябвало да уреди логистично терористичното нападение – наемане на хотелски стаи и автомобили, обмяна на пари, с които се е осигурявал престоя на останалите от терористичната група и са се плащали услугите на българските им помагачи, с които е контактувал пряко. “Домакинът” е обикновено лицето, което влиза в контакт с местното население и за когото след това има достатъчно свидетелски показания.
От дългогодишния си опит в разследването на такива инциденти израелците са се научили, че в по-нихилистични държави, където населението се отнася с подозрение към властите и с неуважение към собствената си полиция, свидетелите са спокойни и много по-склонни да сътрудничат на органите на реда, ако са убедени, че терористът, с когото са комуникирали или просто са видели някъде, е мъртъв. В противен случай чисто психологическата нагласа на очевидците е, че престъпникът може (хипотетично) да се върне и да им отмъсти, затова в повечето случаи предпочитат да си затаят. България вероятно е била преценена като държава с по-нихилистично население, затова и тук е била задействана необходимата уловка, предполага източникът ни.

 


Уточнява се самоличността на още двама души от този кадър, те са в лявата част на екрана и симулират неглижиран разговор


Трикът проработи, защото за малко повече от седмица полицията разполага с ценни показания на собственици на фирма за отдаване на коли под наем от Поморие, двама шофьори на таксита, хотелиерка от Варна и още около 20-тина местни жители и туристи, повечето от които най-вероятно нямаше да се отзоват, ако знаеха, че разказват за човек, който е жив, макар и потънал вдън земя. Така разследващите са успели да проследят до голяма степен местата, през които “домакинът” е минал в Бургас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Равда, Златни пясъци и Варна. Това е и причината, поради която все още МВР се въздържа да публикува снимката на главата на терориста. Когато тя бъде показана, всички свидетели, които в последните дни с охота се изявяваха и по телевизиите, ще останат доста неприятно изненадани.

Израелците не очакват обнародването на снимката да доведе до нови разкрития, защото обикновено прекият извършител на атентата е в нелегалност до самия ден на взрива. Поради тази причина главата на терориста ще остане скрита още толкова, колкото е необходимо на екипите, за да довършат работата си по проследяване на “домакина”. Не е изключено обаче след тази публикация в “Бесове” снимката все пак да бъде показана, което вероятно ще се случи чрез медиите в Израел, доколкото тамошният екип е водещ в разследването на трагедията. Тогава ще се види, че взривеният е поне два пъти по-едър в сравнение с младежа от записа, а и чертите на лицето му са съвсем различни.

Израелците в момента уточняват самоличността на още двама души от кадрите в залата на летището. Те се намират в лявата част на екрана като единият от тях през цялото време говори по мобилния си телефон, а в ръце държи голям лист, каквито обикновено разнасят представителите на туроператорските фирми, чакащи със списък своите туристи. Двамата демонстрират неглижиран разговор, но през цялото време не изпускат от поглед младежа със синята фланелка и тръгват след него, когато той излиза от залата. Моментът, когато те го последват обаче е отрязан.

Според нашия източник, на този етап се знае още, че атентатът в Сарафово има връзка с неуспешния опит да бъдат взривени израелски туристи в Кипър миналия месец. Общото между тях е кипърската фирма “Ортодокси травъл енд турс”, чието българско поделение “Ортанна” е посрещало и настанявало израелците в Слънчев бряг и Златни пясъци. В Кипър един от терористите бе арестуван буквално дни преди да бъдат задействани взривовете, защото там хората, на които той се е сторил съмнителен, са сигнализирали веднага полицията и не са чакали, както тук, да мине атентата, за да говорят. От разпита на задържания – 24-годишен ливанец с шведски паспорт – вероятно тамошният “домакин” на атентата, разследващите са останали с убеждение, че при подготовката на покушенията на острова и в кв.Сарафово, терористите са получавали помощ от служител на “Ортодокси травъл енд турс”. Установено е, че в тази фирма имало огромно текучество на кадри - екскурзоводи и шофьори, както в Кипър, така и в България, защото били държани на доста ниски заплати, което лесно би подтикнало някой да се поблазни срещу пари да разкаже за методите и стила на работа в “Ортодокси”. Арестуваният ливанец е имал доста добра представа за маршрутите на движение на автобусите с израелци на фирмата, както и че в България тя няма навик да плаща за охрана във всеки рейс, макар да е била инструктирана още в началото, когато е започнала работа с Израел, да го прави. Покрай разследването в Кипър е постъпила информация, че терористите са имали три варианта за атентат в България – взрив на автобус с туристи, пътуващ към Златни пясъци, взривяване на еврейския център “Хабад” на Златните или бомба на летище Сарафово. Предполага се, че са се спрели на третия заради най-слабите мерки за сигурност там.

Разследващите са и почти на 90% убедени, че взривеният терорист не е знаел, че ще умре. От записите, които все още не са разпространени, се вижда, че той е неспокоен. Ислямските камикадзета, които отиват с мисълта за смърт, се държат изключително самоуверено, защото вярват, че отиват в рая, където ги чакат девици. В случая от Сарафово обаче терористът, който сигурно е знаел какво носи, най-вероятно е бил нает просто да постави саковете в багажното отделение на автобуса с обещанието, че ще му бъде осигурено безопасно изтегляне от района и от страната. Засега следствените екипи са раздвоени единствено по версиите дали организаторите предварително са планирали да го излъжат и жертват или са го взривили поради стечение на обстоятелствата. Свидетелските показания на оцелели израелци насочват по-скоро към втората версия – че терористът е бил взривен, защото от нерви е действал твърде прибързано, концентрирал е вниманието на туристите върху себе си, дори е попаднал в центъра на скандал и е трябвало да се действа бързо.


В категории: Крими


3
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
3
Коментара по темата
3.
Байчо
29.07.2012 17:58:48
0
0
Прочете статията от сайта "Паралелна реалност", написана от H.
Лондонско-бургаски фойерверки
http://www.parallelreality-bg.com/index.php/statii/obsti/419-2012-07-27-18-45-44.html
и много неща ще ви станат ясни.
2.
Хан Тукту
28.07.2012 05:17:02
0
3
Извода е: стойте далеч от чифутуте!!!
1.
aha
27.07.2012 09:39:06
1
1
Т'ва са представители на Младите израелци hahaha Всеки ден ги виждам в БадХабат заведението hahah
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Бият дузпата на Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни
Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори