×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Конфуз: министър Игнатов ще моли бургаския ректор проф. Петко Петков за оставка


Конфуз: министър Игнатов ще моли бургаския ректор проф. Петко Петков за оставка
Лично просветният министър Сергей Игнатов ще моли проф. Петко Петков да напусне ректорското място в университет "Проф. Асен Златаров"
28 Май 2012, Понеделник, 17:45 ч.
Автор: Бесове.бг

Проф. Петко Петков от университет „Проф. Асен Златаров“ успял да пробута и инженер-химик за директор на Колежа по туризъм

Нов срам изживява академичната общност в Бургас, след като целият български парламент се занимаваше със заплетения казус законен ли е ректорът на университет „Проф. Асен Златаров“ - проф. Петко Петков. Това стана, след като бургаските депутати от ГЕРБ Димитър Бойчев, Вяра Димитрова, Диана Йорданова, Стоян Гюзелев, Галина Милева и Иван Вълков поискаха в деня за парламентарен контрол да разберат как е приключила министерската проверка в държавния ВУЗ и законно ли заема високия пост професорът.

Скандалът тресе академичните среди в града от средата на миналата година, когато в един и същи ден – 25 май 2011 – проф. Петков си подаде оставката като ректор, за да се пенсионира, а в същото време получи протокол, че седмица и половина по-рано - на 12 май 2011 - Общото събрание го е избрало за … ректор.

Четиридневна проверка на министерството на образованието от 6 до 10 февруари тази година не успя да установи кое от тези две взаимно изключващи се събития е настъпило по-рано от другото – оставката на професора или връчването на протокола. В правото минималната измерителна единица е един ден и бургаският казус с часове, минути или секунди просто не се вмества в нея.

Така или иначе, на 1 юни 2011 г. проф. Петко Петков е уволнен като ректор въз основа на оставката му, а на 7 юни 2011 г. отново е назначен за ректор от председателят на Общото събрание.

Според депутата Вяра Димитрова, и прекратяване на трудовия договор на проф. Петков, и назначаването му отново за „ректор” и „професор” не е извършено – меко казано - по установения от закона ред.

Министерската проверка потвърждава, че проф. Петков е назначен за „ректор“ и „професор“ в нарушение на Закона за висшето образование и Закона за развитие на академичния състав. И по стария закон, и по новия заемането на длъжностите „доцент“ и „професор“ става с конкурс, какъвто в Бургас не е проведен, каза от парламентарната трибуна министър Сергей Игнатов. Освен това ректорът се избира от общо събрание и когато подаде оставка и бъде освободен, трябва да има ново общо събрание.

В конкретния случай общото събрание избира проф. Петко Петков на 12 май, а той подава оставка по-късно - на 25 май, която е приета. Затова назначаването му за ректор на 7 юни, без  ново решение на общото събрание, е неправомерно. „Чрез днешния парламентарен контрол ние трябва да призовем Общото събрание да се самосезира и да реши казуса по действащото в момента законодателство, защото след 7 юни имаме назначен ректор в нарушение на тези закони, но все пак - назначен“, казва министър Игнатов.

Самият той можел в периода на безвластие между 1 - 7 юни да назначи временен ректор, но по това време не знаел за проблема и не се намесил. Сега вече нямал власт да уволни проф. Петко Петков, защото вузовете у нас са автономни. „Аз мога само да проведа разговор с господин ректора и да го помоля, запазвайки собственото си достойнство и достойнството на университета, да напусне длъжността, която заема“, уточни министърът.

По време на парламентарния контрол депутатите научиха още, че на 20 март 2012 г., под давление на ректора проф. Петков и трима заместник-ректори, за директор на Колежа по туризъм е избран инженер-химик.

„Този Колеж по туризъм е емблематично учебно заведение за Бургас и за страната. В него получават знания и квалификация голям брой от настоящите ръководни кадри в туризма“, каза Вяра Петрова.


В категории: Просвета


Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 0
9
Коментара по темата
9.
преподавател
11.06.2012 14:57:03
6
1
А Законен ли е университета???
8.
student
09.06.2012 20:16:13
5
0
Време е да сменим името на университета на "Петкови и сие". Така и така цялата фамилия са го превзели и си правят каквото си решат
7.
student
09.06.2012 20:16:13
4
0
Време е да сменим името на университета на "Петкови и сие". Така и така цялата фамилия са го превзели и си правят каквото си решат
6.
преподавател
05.06.2012 22:33:18
2
20
Едно е ясно от горният материал - проф. Петков не е нарушил закона, не е извършил престъпление.
От 138 гласували на Общото събрание - 128 са за , 19 - против и една недействителна бюлетина. Това означава почти пълно мнозинство - 85,5 % преизбраха своя Ректор. Една малка група от 20 човека, жадни за власт и пари, разиграва българския парламент и уронва престижа на Бургаския Технически Университет "Проф. д-р Ас. Златаров". От основаването си Универитетът ни не е имал Ректор от такава величина - голям учен и специалист, честен, некорумпиран, добронамерен, с голям авторитет, почетен гражданин на Бургас. Явно това са качества, които не се харесват на групата колеги, а пък и явно в днешно време тези качества не се котират в България. Ако има някои пропуски, то затова не е виновен проф. Петков - нека се насрочи ново Общо събрание, на което ние ще преизберем отново нашия Ректор. От това ще спечели Университетът, нашите студенти, Бургас. Ако има пропуски, което е малко вероятно, то той е бил подведен не умишлено от своите юридически консултанти. Проф. Петков никога не би направил нарушение - малко са в България хората като него. Престъпление е да се петнят хора като проф. Петков.
А Вие госпожи и господа бургаски депутати, ако имате доблест и честност, кажете публично мотивите за искане на оставката на проф. Петков, както и назовете имената на групата колеги, подали Ви този долен и грозен сигнал - дължите го на Вашите избиратели от академичната общост и бургазлии.
5.
неутрален
29.05.2012 17:27:41
4
5
Тази атака ми намирисва...Някой профан от ГЕРБ се облизва за мястото.
4.
хаха
29.05.2012 11:42:19
5
2
Няма страшно , ще си подаде оставката и ще назначат зет му за ректор - Красимир Георгиев .
3.
аз
29.05.2012 08:53:52
4
2
ами направете деканчето, което чинно стои до проф. Петков, ректор, че тогава ще цъфнем и вържем.
2.
Smiah
28.05.2012 22:14:17
2
2
Struva mi se, che niakoi ne si e platil za reklama...
1.
.e.e
28.05.2012 19:52:02
4
8
Статията е под всакаква критика!!!..."В правото минималната измерителна единица е един ден ....." хахахахахахахахахахахаахаха. Игнатоооооф доцент и професор не са длъжности. Никой не се назначава за професор идиотиноооо. И какво пречи, инжинер химик си имаме и в МБАЛ, така че за туризма хич проблем йок.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за месеците юли и август, а 15 полицаи ще осъществяват контрол с патрулка и пеша България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Тежкото решение тя взе след 24-годишен брак и две деца
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори