×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • С тържествена церемония в Бургас ще бъде посрещнат новият сливенски митрополит – Негово Високопреосвещенство Арсений днес
  • Природният газ поскъпва с над 8% през юни
  • Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път
  • В Германия призоваха армията да свика 900 000 запасняци заради Путин
  • Тежка катастрофа в Германия прати в болница 14 човека
  • В Украйна прогнозират катастрофален отоплителен сезон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Превърнаха ни в малкия Китай на ЕС – да се изнесем в Германия


Превърнаха ни в малкия Китай на ЕС – да се изнесем в Германия
Ако фирмите у нас не си намират подходящ персонал, нека да си внесат такъв от другите страни
09 Април 2012, Понеделник, 15:46 ч.
Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ, снимка: автора

Издевателствата с работниците, наети у нас за сезонна работа в хотели и ресторанти може и да секнат, ако се опънем на самозабравилите се шефове

„Има дефицит на квалифицирани кадри за туризма и работодатели от бранша са принудени да наемат хора с ниска квалификация“. Това каза на традиционната трудова борса в Добрич председателят на браншовата асоциация "Хотелиери и ресторантьори" за Североизточна България Димитър Димитров.

До този момент няма български HR-експерт, който директно и на всеослушание да е критикувал работодателите, а не работниците за лошото положение с пазара на труда.
Дефицитът на свестни кадри наистина е голям, но дефицитът на свестни шефове е огромен... В Слънчев бряг има цели комплекси, чиито работници от години карат на "изпитателен срок" от два-три месеца и после биват безцеремонно съкращавани, по-точно изхвърлени обратно на борсата.  Мениджърите (но най-вече собствениците) в туристическия бизнес в по-голямата си част са представители на силови подземни структури, които нямат не просто елементарна бизнес или каквато и да е култура, а и направо им липсва възпитание. Често работници, дръзнали да се оплачат от некоректно заплащане в инспекцията по труда, после горчиво съжаляват – тях просто ги изритват на улицата, а понякога дори са и заплашвани. Опитите да бъдат сезирани институции от страна на пострадали също стигат до задънена улица. За да се стигне до дело, трябва да се плати на адвокат, а от къде безработен ще има толкова средства!? И дори да намери – бившият му шеф ще намери начин да обърне нещата в своя полза.

Сезонната заетост е като ада на Данте, в който има само влизане, но не и излизане. А „Божествената комедия“ на работника е трудовия му

договор на минимална заплата и фиктивен 4-часов работен ден,

който размахва за последно пред входа на заведението или хотела. След това е погълнат от безкрайната месомелачка на 14-часови смени, 7 дни в седмицата, изпълнени с тормоз от страна на клиенти и ръководство. Накрая на лятото работникът е изплют без обещани бонуси за съвестно свършена работа, без вписан стаж и без платени осигуровки. Този сериал се играе всяко лято по морските курорти през последните години и няма жител на Черноморието, който да е останал без роля.

В момента пазарът за сезонна работна ръка специално в Бургаски регион е наводнен от хора на възраст 40-50 години, съкратени от Лукойл Нефтохим, от пристанището, от фалирали заведения, от затворени магазини. Всички те са химици, заварчици, механици и то добри, но в момента работа за тях няма.
„Чуждите инвестиции намаляват и няма от къде да се появят нови работни места“, каза пък в Бургас Божидар Данев,  изпълнителният директор на Българска стопанска камара. Според него у нас липсват  нови технологии и иновации, но реалността е тотално различна.

Например в повечето нови ресторанти оборудването е последен модел от най-известните марки - стотици хиляди левове, налети в екстаравагантна визия. И когато в кухнята влязат новите работници, на тях им се казва „заплата 500 лв. плюс бонус“.

Но бонус рядко получават и ако го има, ще е примерно 20 лв.

 Всеки живеещ в Бургас и околните градове знае за какво става въпрос в ресторантьорския и хотелиерски бизнес. Няма съкратена жена, прехвърлила 50 години, която да не е работила като камериерка в някой тузарски хотелски комплекс. За 250 лв. на месец жени в разцвета на силите си мият  повърните на германски, британски и руски туристи без почивка, защото бройката камериерки никога не се запълва.

В началото на този сезон хиляди CV-та задръстиха пощите на агенциите за набиране на персонал. Българинът ще стисне отново зъби и ще изкара лятото под виковете на нервните си шефове и мрънканията на излъганите туристи. „Проблемът в безработицата всъщност не е проблем“, каза още Божидар Данев и завоалирано обясни, че „за някои фирми и компании е проблем, но всъщност безработицата у нас ни прави по-конкурентоспособни по отношение на чуждите инвестиции“. Накратко превърнали сме се в малкия Китай на ЕС и на пръв поглед няма изгледи за подобряване.

Има още едно нещо обаче, което освен каруцарския мениджмънт, експертите не включват в анализите си. През последните години работещите в туризма са все по-добре информирани и конвертируеми. Глобалната мрежа създаде цели общества и по-конкретно български общества, пръснати из цяла Европа и света. Хората споделят в блогове и форуми впечатления от фирми-посредници, от процедури за кандидатстване и условия на работа и живот в различните държави. Тонове специфична информация, свързана с попълване на сложни документи и трикове за справяне с бюрократични спънки отварят пътя за абсолютно всеки, решил да работи извън страната ни.
 
Популярните бригади в Англия, Испания и САЩ бяха успешни за почти всеки, успял да се възползват от тях. Много гурбетчии разказват, че навън работата също е тежка, шефовете също се държали с тях като с добитък, но поне са получили обещаното заплащане, което е десетки пъти по-добро от тукашното. В началото на тази година

Германия промени процедурите си по наемане на българи за сезонна работа.

Сега нашенците могат сами и директно да се договарят с германските работодатели в областта на ресторантьорството, хотелиерството, селското стопанство, горското стопанство.
 
От своя страна работодателите в България са свободни на наемат персонал от всички страни членки на ЕС както и от други държави. Ако казаното от Димитър Димитров наистина е вярно и фирмите не си намират подходящ персонал сред сънародниците му, нека да си внесат такъв от другите страни. Сред тях може и да открият желаещи да работят 2 месеца в годината на минимална заплата от 150 евро, с което да допълнят и без това оцапания ни имидж сред останалите европейски държави.

В същото време само в охранителния бранш няма липса на подходящо "квалифицирани" кадри. Дали защото българите имат много добра спортна подготовка, или защото няма охранител на заплата под 1000 лв. Стероидите са скъпи и определено нужни за всеки уважаващ себе си охранител и шефовете им знаят това. Дори ако началникът забележи, че коравият му подчинен е позаслабнал, ще му отпусне половин заплата бонус, за да се възстанови. След което ще слезе в кухнята и ще покрещи на готвача, задето го е засякъл на камерите как яде домат.



В категории: Бизнес


Флагман.БГ Бургас се прости с легендата Тома Томов Бургас се прости с легендата Тома Томов 02/06/2024, Неделя 12:49 0
Флагман.БГ Какво уби ISQ Какво уби ISQ 02/06/2024, Неделя 12:41 0
2
Коментара по темата
2.
скръц
12.04.2012 09:13:02
0
4
един човек да се намери да каже как сотят нещата в действителност
а тез дето се навиват да работят за 300 ле. си остават мишки и заради тях няма дасе оправим
1.
MORE
10.04.2012 12:02:17
1
5
Какво мислят словенците за българите? Различни ли са представите за Европа в близките балкански страни? Словенският учен д-р Марко Хайдиняк, който живее в България от години, има отлична база за сравнение

В началото - както често се случва - е любовта. През 90-те години Марко Хайдиняк се жени за българка и започва работа в софийския Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия. По това време Словения и останалите републики от бивша Югославия са въвлечени в безмилостна братоубийствена война. А България изглежда истински оазис на мира и толерантността. Проблемите на прехода обаче бързо заличават впечатленията от някогашната идилия.

Българите вече не са същите

„Аз не съм типичен словенец. Ако бях такъв, вероятно нямаше да съм в България. Влюбих се в страната и хората. Оттогава обаче всичко се промени драстично и сегашните българи нямат много общо с тези, които заварих преди две десетилетия”, носталгично си припомня д-р Марко Хайдиняк.

Според него някои от чертите на българския манталитет се коренят в миналото. "Несъмнено верската и културната „другост” на нашествениците е изиграла съществена роля и в словенската, и в българската история. Това, което подхранва апатията на сегашните българи към случващото се в родината им, е безверието, че нещата могат да се променят. Масовата емиграция на млади и способни хора допълнително затруднява натрупването на нужната за контрола върху политическата класа критична маса. А управленският елит отдавна е изгубил способността си за самопречистване и самоконтрол”, смята словенският учен. И изтъква факта, че в проучване за наличието на европейска идентичност в девет държави, между които и България, анкетираните българи много рядко споменават уж традиционни български качества като гостоприемството, ученолюбието или работливостта.

Традиционно българското все повече се превръща в екзотика

„Днешните българи са станали прекалени индивидуалисти, нямат чувство за солидарност и за обща кауза. Вече не е възможно някой или нещо да ги накара да излязат на улицата, за да защитят една обща позиция. Хората или се страхуват да защитят правата си, или просто не ги е грижа. Не мога да си обясня какво точно се случи, за да се стигне от препълнените площади от 90-те години до днешната ситуация. Единственото обяснение, което имам, е в установилото се неверие, че гражданинът и обществото могат да управляват бъдещето си, без за това да са нужни политически брокери”, смята Марко Хайдиняк.

Словенски и български комплекси

„За словенците най-угнетяващо е обстоятелството, че като малък народ не са могли да отстояват свободата и правата си пред своите по-големи или по-развити съседи. Носталгията по Тито и бивша Югославия се проявява слабо, но пък младите словенци, които нямат спомени от комунизма, са си създали представата, че по Титово време се е живеело по-добре и по-весело в Босна и Хърватия, отколкото в скучната и провинциална Словения.

Днес словенците определено се смятат за европейци във всички отношения. Средностатистическият словенец изключително много държи на образа, който създава за себе си у другите. Това, което другите мислят за теб, е водещо. Затова трябва да имаш подредена къща с перфектно поддържан двор и да караш хубава и чиста кола”, обяснява д-р Хайдиняк. Според него българите са по-затворени от словенците и се интересуват най-вече от комфорта си зад собствените четири стени.

За възпитанието на децата се разчита най-вече на училището

„Това е най-изумителната разлика между двата народа. Интересът към околните у българина приключва на входа му, именно дотам се простира и неговата Европа. Ставащото на улицата, въпросът дали тя е чиста и подредена, е вече чужда грижа. Някой друг трябва да чисти, да поддържа и да пълни дупките. На другите се оставя дори и възпитанието на децата, констатира с изумление словенският учен. "Тъй като съпругата ми е учителка, имам непосредствена информация за родители, които заявяват, че разчитат на нея да възпита децата им".

Според д-р Хайдиняк условията за положителна промяна в манталитета и характеристиките на българите се крият в способността им да общуват и да взаимодействат с по-развитите нации и с техните култури. „Неимоверно тежката за България криза принуждава мнозина да заминат на работа в чужбина. За съжаление обаче това не води до подобряване на културния обмен с други народи, което би могло да промени нещата в България. Защото българите обикновено работят в затворени общности – по строежи, в селското стопанство и т.н. Те полагат предимно нискоквалифициран труд и общуват главно с други българи в тяхното положение. Така се губи възможността позитивният опит от истинския културен обмен да въздейства на по-широки слоеве от българското общество”, заключава работещият в София словенски учен д-р Марко Хайдиняк.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Какво се случи с участниците от "Ергенът" след края на шоуто Към днешна дата Алек се трансформира от милионерски син и бизнесмен в „мамин Алек“ и продължава да е обект на ругатни и подигравки Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Всички питат каква е тази блондинка до Антон Хекимян Това е неговата племенница, която е абитуриентка  Бумът на кредитирането достига нови рекорди Бумът на кредитирането достига нови рекорди Най-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Тя бе детето-чудо на България, днес вече е на 20 години Крисия Тодорова изумява не само с поведение, ами и с това, от което се вълнува Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Как Мартин Нотариуса докара скоротечен рак на софийския прокурор Радослав Димов Напусналият съдебната система държавен обвинител заминава на скъпоструващо лечение в Германия Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Искаме експертно, надпартийно правителство с ясни задачи, обяви Корнелия Нинова Ниската избирателна активност ни лишава от легитимност, посочи тя Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Бургерът в София - по-скъп от този в Западна Европа Това показва проверка на ресторанти в Атина, Кардиф, Люксембург, Лондон и в платформата globalprices.com Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Командироват полицаи за летния сезон в Созопол Осигурени са допълнителни 24 командировани полицаи за месеците юли и август, а 15 полицаи ще осъществяват контрол с патрулка и пеша България отдава почит пред подвига на Христо Ботев България отдава почит пред подвига на Христо Ботев Служебният премиер Димитър Главчев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица от 11:00 часа Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Развод за 100 млн. долара, ето как тази сръбска звезда сложи край на брака си Тежкото решение тя взе след 24-годишен брак и две деца
Какво уби ISQ Какво уби ISQ Нacĸopo cтaнa яcнo, чe oĸoнчaтeлнo cпиpa cъщecтвyвaнeтo cи Южна Корея ще прави мисия до Марс Южна Корея ще прави мисия до Марс C oтĸpивaнeтo нa ĸocмичecĸaтa aгeнция влacтитe нa cтpaнaтa възнaмepявaт дa пpoдължaт paбoтaтa нa индycтpиaлнaтa пoлитиĸa пpeз пocлeдния пoлoвин вeĸ Каква зодия са най-жестоките личности Каква зодия са най-жестоките личности Хитлер е Телец Как Отварачката се изложи брутално Как Отварачката се изложи брутално Последната й песен предизвика голям скандал Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си Той е ром и е милиардер, гордее се с произхода си 54-годишният мъж натрупа богатството си, след като основа титана за паркиране на каравани Wyldecrest Parks - който в момента струва около 947 милиона лири Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса Температурите полудяват днес, ще стигнат 32 градуса В следобедните часове е възможно да превали  Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Тези цветове загрозяват дома ви, не ги използвайте Сивото и цвят праскова са отвратителни, съветва дизайнер  Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Русия вкарва една от най-големите шахматни легенди в затвора, бил чужд агент Каспаров може да получи до две години затвор Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Президентът, който пребори мафията, започва втория си мандат Държавният глава на латиноамериканската страна положи клетва снощи в столицата Сан Салвадор на церемония, на която присъстваха испанският крал Фелипе Шести и президентът на Аржентина Хавиер Милей Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път Реал Мадрид триумфира в Шампионската лига за 15-и път "Белия балет" победи Борусия Дортмунд с 2:0
Владимир ЧУКОВ, анализатор Владимир ЧУКОВ, анализатор В Москва искат идването на Тръмп, в Техеран искат точно обратното Виц на деня Виц на деня Майка при джипи-то:
- Детето се буди в три сутринта... какво да го правя?
- Миии, Фурнаджия или баничар!
Виц на деня Виц на деня - Жена, ако спечеля от тотото, какво ще направиш?
- Взимам половината и те напускам!
- Е, спечелих 10 лв... на ти 5 и айде чупка!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като целувката. Трябва да го споделиш, за да му се насладиш

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори