×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Медиите предателски мълчат за трагедията на гара Буново


Медиите предателски мълчат за трагедията на гара Буново
По време на тоталитарния режим на БКП за атентати не се говореше. Това, според съобщение на БТА, е жп-инцидент
11 Март 2012, Неделя, 14:31 ч.
Автор: Валери СИМЕОНОВ

Властта дежурно избягва темата за жертвите на протурския терористичен акт, но с охота се самоосъжда заради „възродителния процес“

След 27 години от най-кървавия атентат в най-новата ни история, равносметката е тъжна. Държавната власт продължава по всякакъв начин да затъмнява и да не дава информация за този инцидент. А датата 9 март би трябвало да се отбелязва и да не са забравя. Най-малкото, в духа на общата тенденция за обединяване на всички средства за борба с тероризма навсякъде по света.
Би трябвало на този ден жертвите на протурския терористичен акт да бъдат почитани от цялата нация. До този момент обаче нито една политическа фигура, нито едно лице от държавната власт, не смее да се появи там. От какво се страхува властта? Още повече, че към настоящия момент е налице и актът за оневиняване на терористите, което е косвено следствие от декларацията за т. нар. „Възродителен процес“, приет от Народното събрание. 


Монументална скулптурна композиция, висока 7 метра, напомня днес за жертвите на турския терор.
За последните 22 години от прехода такова унижение не бяхме преживяли. Това е гавра с паметта с всички тези, които са загинали не само на Буново, но и десетките - може би около стотина души - потърпевши през периода 1984 – 1986 година.

Това означава, че управляващите в момента България, тоест партия ГЕРБ, стигна дотам в лакейската си политика, че е готова да игнорира част от историята на България. Даже е готова да се изгаври с паметта на невинните жертви. На деца, пострадали във вагон “Майки с деца“, на гари, само и само да не влоши отношенията си с Турция.

В групата на поругателите влизат и придворните медии, които като че ли се гнусят да напишат дори няколко реда за събитията през 1985 г. И прескачат кървавия атентат, без да го отразят. Една дума не обелват! Това е отвратителна атестация за липсата на свободна журналистика. Защото налице е категорично и последователно ислямизиране не само на съседна Турция, но и на целия Близък изток. В този процес България не я чакат добри години.

Р.S. от редакцията на Бесове.бг:Това е част от словото на съпредседателя на НФСБ от 9 март, пред паметника на загиналите край гара Буново, изграден със средства на СКАТ тв през 2007 г. Да почетат паметта на невинните жертви отидоха само техни близки и представители на НФСБ. Никой от останалите политически сили не се появи, нито даде изявление по този повод в медиите. Ето и исторически факти за случилото се през 1985 г., публикувани по този повод във в.“Десант“:

На 3 март 1984 г. на автогара “Юг” в Пловдив, близо до жп гарата, една продавачка показва на намиращ се наблизо милиционер забравен куфар. Служителят на реда и неговият началник го отварят и намират вътре позив и увита във вестник спирателна обувка, която, поставена на релсите, може да дерайлира влака.

На 30 август 1984 г. по едно и също време на публични места избухват две бомби. В 17.29 часа на гарата в Пловдив са ранени 26 души, трима от тях тежко. По ирония на съдбата двама от пострадалите са турчета, братя на 13 и 16 години. След пет дни една жена от тежко ранените умира в болницата.
В 18.05 ч. гръмва взрив, скрит в сандъче за цветя на летището във Варна. Две жени са леко ранени.

 
Една от малкото архивни снимки, оцелели до днес. Кадърът е правен от фотограф на МВР непосредствено след взрива във вагона
На 9 март 1985 година в 21,31 часа на жп линията край гара Буново отеква силна експлозия. Взривен е вагон за майки с деца на влака от Бургас за София. След адския взрив следователите са намерили детски мозък, залепнал по дървен стълб около линията. На десетина метра от атентата пък, разследващите милиционери са открили стрелка от часовниковия механизъм на адската машина.

"Родителите на жертвите разпознаваха децата си само по дрехите, дотолкова те бяха обезобразени от турския терористичен акт", спомня си днес за ужаса от преживяното о.з. полковник полковник Тодор Чомпалов, бивш началник-щаб на Танковата бригада в Карлово.

По същото време в най-големия сливенски хотел избухва бомба, оставена на гардероба. Ранени са 14 души. Ясно е, че като първите два взрива, и това е координирана акция. Вече няма как да се крие и на 11 март 1985 г. БТА излъчва съобщение за „железопътна злополука“.

 
Разлика днес няма. И преди 20 години, и сега, държавниците се страхуват да сведат глава пред жертвите, наравно с техните близки
На 9 март т. г. в района на гара Буново в 21 часа и 40 минути е станал инцидент с вагон номер 5 на бързия влак № 326 по линията Бургас –София. Загинали са 7 души и са ранени 9. Комисия от специалисти разследва причините за злополуката“, се казва в лаконичното съобщение.
Транспортната милиция е вдигната на крак. Във всяко купе и на всяка гара се следи за изоставен багаж.

В Държавна сигурност се създава специално направление за борба с тероризма в рамките на Шесто управление (политическата полиция). На първо време то няма успех.
Разследването установява само, че терористичните актове са “слепи” (т. е. нямат за цел да убият определен човек) и че бомбите са самоделни с часовников механизъм. За закъснител е използван обикновен будилник. На всички часовникарски магазини в страната е наредено да вземат паспортните данни на хората, които купуват будилници.

По-късно става ясно, че виновниците са могли да бъдат идентифицирани по този начин, но указанията на ДС не са спазвани стриктно.

На 31 юли 1986 г. на плажа в курорта “Дружба” край Варна, около 16.30 часа един летовник обръща внимание на спасителите, че някой май си е забравил багажа на плажа. Оказва се, че това е гюм за мляко (дълбок метален съд). По-късно пристигат и униформените, които правят куп грешки. За да обезвредят устройството, те започват да стрелят в него, за да гръмне. Като не успяват, изсипват взривното вещество в гюма и го измиват. Много от следите са заличени.

Все пак остават няколко веществени доказателства: ­ гюмът, чантата, в която е поставен, и една покривка от вагон-ресторант. Установява се, че чантата е произведена в Асеновград, а гюмът в Бургас.

Имената на загиналите:

Георги Цветанов -12 г.,
Стефан Атанасов -13 г.,
Райна Бозукова - 64 г.,
Яворка Петрова – 38 г.,
Емил Николов – 40 г.,
Николай Генков – 64 г. и
Стилиян Иванов – 60 г.
Да е светла паметта им!


В категории: Опозиция , Политика


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 5
6
Коментара по темата
6.
българин
12.03.2012 22:48:50
1
1
Каквото повикало, такова се обадило. А някой няма ли да осъди "покръстването" , "преимунуването на българските турци", извършено именно от "омразната" на Валери БКП-майчица му родна? Ай стига с тези мерзки червени политически игрички...
5.
Иван Шишман
12.03.2012 17:46:10
1
2
предлагам да направим като сърбите през 92-95г в босна и херциговина,да избием долната мюсюлманска сган,ама безмилостно и жените и децата,и завинаги да се отървем от тия гаджали недоклатени.хубавото е че все повече руснаци започват да купуват и живеят ,а и те мразят копелетата мюцюлмански
4.
тарзан
11.03.2012 22:52:49
1
2
Проклети да са убийците и техните бащици
3.
бургазлия
11.03.2012 17:34:12
2
4
що за простаци има в нета. как може да реагирате така, след като става дума за загинали невинни хора. нормално е Валери да рипа, че никой не отразява това събитие. става дума все пак за тероризъм. утре вие същите можете да сте жертви на това.
2.
медии
11.03.2012 17:00:27
3
5
Медиите не мълчат, а не искат да те отразяват, бе олигофрен прост ямболски.
1.
Гришата
11.03.2012 16:51:39
6
5
СКАТ,Десант и Бесове си умират да употребяват за тъпите си цели всяка народна трагедия. Всеки атентат срещу невинни хора е терористичен акт независимо кой е автора. В случая за всички кукловоди е удобно да бъдат недоволните от преименуването турци. А дали е така, кой, кой ще ни каже и дали пазят ДС архивите от това време, кой да ти каже.... Само Валерката се надява да го изберат за депутат като се прави на по- българин от българите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Ако ще сменяте книжката задължително прочетете тази новина Поради надграждане на електронните системи временно са затруднени част от процедурите - ускорена и бърза услуга - за издаване и замяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство
Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори