×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Вече за палатка на плажа - глоба от 10 000 лв.


Вече за палатка на плажа - глоба от 10 000 лв.
Забраняват и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване
28 Февруари 2012, Вторник, 09:16 ч.
Източник: Дневник

Забраняват разпъването на палатки и къмпингуване по плажовете на Черноморието
Забрана за разполагането на преместваеми обекти – търговски заведения, павилиони и т.н., по плажове, които не са концесионирани или наети, предвижда нов законопроект за устройството на черноморското крайбрежие. Това пише онлайн всекидневникът "Дневник". Законопроектът е подготвен от министерството на регионалното развитие и днес ще бъде представен официално от министър Лиляна Павлова.

От дефиницията на "преместваем обект" в законопроекта личи че забраната вероятно визира както масивните постройки, които се монтират и демонтират без използване на "мокри строителни процеси", така и за обекти като туристическите палатки - "изпълнени от обемни елементи, които не са трайно свързани към терена и могат без разглобяване да се преместват". От регионалното министество вчера отказаха да отговорят на въпроса дали забраната касае и къмпингуването по незаетите от фирми плажове, и отложиха коментарите си за днес, когато ще се състои дискусията за законопроекта.

В момента разпъването на палатки по неуредените плажове не е забранено със закон. Много от морските общини обаче – като Созопол, Несебър, Царево са забранили палаткуването извън определените места и по местните наредби то се наказва с глоби от няколкостотин до няколко хиляди лева.

Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване.

Санкциите за граждани, които не спазват новите ограничения, ще са от 1000 до 10 000 лв., гласи още проектът.

Дотук със строежите на първа линия

Освен, че забранява всички преместваеми обекти на плажовете, които не се стопанисват, новият закон предвижда уреждане на проблема с многобройните преместваеми обекти на първа линия (зона А – ивицата 100 метра от брега), които не са на самия плаж. Това беше изтъкнато от регионалния министър Лиляна Павлова миналата седмица, когато тя съобщи за готвените поправки.

Извън самите плажове в зона А строежи или преместваеми павилиони/будки и др. ще се допускат само във вече урбанизираните терени по устройствени планове на населените места, влезли в сила преди новия закон. Законовите поправки не посочват друга възможност за строителство на първа линия, което означава, че извън вече отредените с устройствените планове места за строителство, в челната 100-метрова ивица на черноморския бряг занапред няма да може да се строи.

В по-широката ивица на крайбрежието – зона Б (от 100 до 2000 м. навътре), павилиони, будки и др. ще могат да се разполагат в отредени с подробен устройствен план (ПУП) парцели, в случай, че не надвишават параметрите на застрояване по плана.

И заварените преместваеми постройки ще се събарят

Една година след влизането на закона в сила всички преместваеми обекти и съоръжения по крайбрежието, които не отговарят на новите правила, ще трябва да бъдат премахнати от собствениците им, гласи законопроектът. Ако това не се случи, кметовете и областните управители ще трябва принудително да ги премахнат.

Глобата за нови преместваеми обекти, разположени в нарушение на разпоредбите, ще бъде от 1000 до 10 000 лв. за гражданите, а за фирмите ще бъде увеличена от 10 000 (по сега действащия закон) на 10 000 – 50 000 лв.

Долу лапите от дюните

С глоба от 500 до 5000 лв. ще бъдат наказвани хора, които добиват пясък от плажове или разкопават дюни, гласи законопроектът. За фирмите глобата ще е до 10 000 лв., в случай, че не подлежат на по-тежко наказание.

Поне няколко такива случая имаше в последните години около Созопол, където се построиха няколко хотела с пясък от дюните. По информация на бургаските медии сред тях е 5-етажният хотел, който бе построен преди няколко години на къмпинг "Веселие", до самия бряг.

Концесионерите на плажове вече трябва да са с чисто минало

До конкурсите за концесии на черноморските плажове занапред ще се допускат само фирми, чието ръководство няма присъди за финансови злопотреби, корупция, неизплатени задължения към държавата или участие в престъпна група. Управителите, както и всички членове на управителните бордове ще трябва да са изрядни по тези критерии, гласи законопроектът.

Освен това, фирмите, които са били концесионери и концесията е била прекратена по тяхна вина, могат да бъдат отстранени от конкурсната процедура за кой да е плаж. Ако това правило остане в сила, то ще засегне няколко фирми на бизнесмена Николай Банев.

Миналата година държавата развали концесиите на две негови фирми - за плаж "Иракли" на "Партнърс Комерс" заради неизпълнени инвестиции и пълно неизпълнение на задълженията, и за плаж "Дюни-юг" на "Хелио-Тур-С", също заради неизпълнени задължения по договора и неплатена концесионна такса. В същото време чрез друга фирма Банев от миналата година е наемател на два плажа около курорта му "Русалка", които преди това няколко години ползва, без да плаща на държавата.



Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 4
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
5
Коментара по темата
5.
Mason
29.02.2012 09:53:55
1
1
Oshte nishto ne ste videli ot udeo-masonskata sgan koiato vi upravliava!
4.
Петров
28.02.2012 19:49:15
0
3
А какво да правим с "непреместваемите" обекти в зона "А", които унишожиха Слънчев бряг и Златните, като ги превърнаха в бетонвили. За тях - прошка. За бараките - смърт. Не че защитавам гащтопродавниците.
3.
koleto75
28.02.2012 18:02:02
0
1
zbranqvat se i letovnicete da se kapqt sme6nici
2.
1
28.02.2012 11:55:53
0
8
"Проектозаконът забранява и свободния плаж – разполагане на плажни принадлежности (кърпи, дюшеци и др.) на плажовете, които не са отдадени за стопанисване."
Тия луди ли са що ли? Кой е вносител? Още работа за Конституционния съд
1.
Жоро Мицов
28.02.2012 09:50:33
1
11
Така като гледам, вече сме на път да забраним и случайният секс на плажа, особенно ако девойката е малко по сдървена, веднага можем да я квалифицираме като преместваем обект и дa я метнем с глоби!!! Разбира се, просто се шегувам, но не преиграваме ли вече с тези забрани...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Бургас ще е домакин на международен турнир по плажен тенис Турнирът се организира от Спортен клуб „БИЙЧ ТЕНИС БУРГАС“ с подкрепата на Община Бургас и Българската федерация по тенис Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Първата дама Деси Радева: Той ме бие! (ВИДЕО) Въпреки „оплакването“ президентшата сияеше в дрескод смарт кежуал и определено плуваше в свои води, докато откриваше летния сезон на морето Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Пребиха мъж в магазин и го замеряха със стока Екшънът се разиграл в Павликени Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Тя е ангел за мечтаещите за рожба, целуната от Бог многодетна майка и жена, открила любов от приказките Ваня Христова е на 53 години,  с две висши образования и по професия е социален педагог, отдала е себе си на децата чрез подкрепата на млади семейства с репродуктивни проблеми, но и работейки ежедневно с момчета и момичета със специални образователни потребности
Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване 4-дневна работна седмица е успешна за всички, сочи проучване Компании увеличават производителността, служителите са удовлетворени
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори