×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Bild: Западът заплашил да остави Украйна без ракети "Пейтриът" след атака по цел в Русия
  • Олимпийският рекордьор в овчарския скок Тиаго Браз отпадна за игрите в Париж това лято заради допинг
  • Времето днес, прогноза за сряда, 29 май: Отново краткотрайни валежи с гръмотевици
  • Гари Конил беше назначен за нов премиер на Хаити вчера
  • Русия вдига данъците на богатите
  • Ремонт променя движението по АМ "Струма"
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават


Затварят университетите от 20 май, студентските такси остават
Искаме да се спази закона, каза председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова и уточни, че заплатите във ВУЗ трябва да са 180% от средната за страната
15 Май 2024, Сряда, 09:37 ч.
Автор: Флагман.бг

Недопустимо е магистър да взима колкото хигиенист, каза председателят на Съвета на ректорите

Всички държавни български университети и някои от частните ще затворят врати от 20 май заради протест, а в „Денят започва“ по БНТ председателят на Съвета на ректорите проф. д-р Миглена Темелкова каза, че търпението на академичната общност се е изчерпало. 

„Ако трябва да бъда честна през последните 35 години не се е случвало академичната общност да бъде толкова рязко, толкова дръзка, но това означава за една търпелива общност, че е на предела на търпението си“, добави тя. 

В отворено писмо от Съвета на ректорите предупреждават, че академичната общност започва ефективни протести. По това време ще се допускат единствено дейности със спешен и неотложен характер. 

Проф. Темелкова изтъкна, че една от причините за протестите са заради ниските възнаграждения в сектора. Те са на нивата си от 2023-та година, уточни тя. „Сами разбирате от тогава до момента какво се е случило, колко е инфлацията, колко се вдигна минималната заплата. Да не говорим, че административният състав на университетите са със заплати до минималната работна заплата, което е недопустимо магистри да получават възнаграждения близки до хигиенистите в държавните учреждения", коментира председателят на Съвета на ректорите.

Тя каза, че до момента 140 милиона би струвало до края на календарната година това увеличение.

"Но ние не го искаме, защото така сме решили, а защото Законът за висше образование го е записал", подчерта проф. Темелкова. 

Тя допълни, че въпросната поправка е била приета преди месец и половина.

"Тогава ние също имахме своите възражения срещу този текст, защото това натоварва бюджетите на висшите училища в страната без да ни бъде гарантиран приходът. И ето, че това, за което предупреждавахме тогава, когато този текст се приемаше, се случи", изтъкна шефката на Съвета на ректорите. 

"Текстът е приет. Законът изисква работните заплати във висшите училища в страната да достигнат 180% от средната брутна заплата за последните 12 месеца в държавата и 125% от средната за страната да е най-ниската академична длъжност", обясни тя. 

На практика обаче липсва паричният поток от страна на държавата, който да гарантира изпълнението на този закон.

"Ние не искаме нещо, което ние сме си решили. Ние желаем да се спази закона. Единствено и само това", добави проф. Темелкова. 

Тя изтъкна, че студентските такси продължават да бъдат събирани.

"Отпадането им не мина през НС, тъй като в комисията по образование, когато се разглеждаше този въпрос нямаше кворум. Така, че този въпрос с отпадането на таксите към момента не подлежи на обсъждане", обясни Темелкова. 

"Там са потребни за момента към 140 милиона лева, не знам има ли ги или ги няма, но нито лев не е постъпил в държавните висши учебни заведения", каза още тя.

Възможно е да се стигне и до блокиране на пътищата, съобщава пък Нова телевизия. 

„Ще участваме в ефективни протестни действия пред Министерството на финансите, тъй като то е отговорно за забавянето на нашите заплати”, каза в предаването „Здравей, България” председателят на синдикална организация „Висше образование и наука” към КНСБ в УХТ – Пловдив, главен асистент Илиян Добрев. Той обясни, че висшето образование е ощететено с 350 милиона лева.

Според председателя на синдикат „ФУНИС” в университета по хранителни технологии в Пловдив Цветана Гогова увеличения на възнагражденията трябва да има и за непреподавателския състав в университетите. 

„Отиваме пред Министерството на финансите, защото министърът не разпорежда онова, което ни е обещано още при предишното правителство. Всички изискания, които те имат към сферата на висшето образованието на науката ние го изпълняваме и преизпълняване, но онова, което те са поели като ангажимент - не е спазено”, обяви Борислава Костова от Пловдивския университет, синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ.

Преподавателите и служителите във висшите учебни училища са готови да блокират ключови пътища в страната, като целта им не е да саботират обучението на студентите. Те заявиха, че при необходимост ще отложат и предстоящите изпитни сесии.
 


В категории: Животът


Дъжд над Черноморието
Дъжд над Черноморието 29/05/2024, Сряда 09:30 0
20
Коментара по темата
20.
292
15.05.2024 15:37:11
0
0
Проблемът, че българското университетско образование е с ниско качествено е един. Този, че качествено университетско образование без мотивирани и много добре заплатени университетски преподаватели и персонал - друг. Трети е, че доброто заплащане на работещите в университетите е необходимо условие за качеството на висшето образование, но не е достатъчно. Всъщност, той е най-същественият, който трябва да се разреши правилно. Но нито едно управление през последните 35 години или не иска, или не може да го направи.
19.
Аз
15.05.2024 14:36:33
0
1
До 5 !!!
Иди ти да преподаваш!
Но преди това трябва години да си учил и да защитил нещо, а!?
18.
Българин
15.05.2024 13:39:35
1
5
Да затварят и без това само некадърници излизат от тях
17.
българин
15.05.2024 12:44:07
3
8
ей големи специалисти сте коментаторите. Ревнали срещу университетите. Тя, държавата я няма, те плюят хората, че искат нормално заплащане. Нямаше учители. Вдигнаха заплатите и масово мисирките се юрнаха да стават висшисти. Питате ли ги преподавателите в университетите как се дава изпит на неграмотни хора. Късат, късат, ама то няма в главата, как да научи. И ги пускат, защото няма кадри в училищата. Същите тези кадри, после обучават децата ни. Нямате си и представа какви недомислици срещам в работата им. И когато обяснявам на детето си, то ми казва, ама учителката така каза. Как да му кажа, че учителката й е неграмотна. Мои приятелки, детски учителки, пишат във фейсбука. Неграмотни, неграмотни, ама иначе едни тежки и дълбокомислени фрази вадят. Мога да си пиша още много така. Ама файда, йок. Държава няма и това си е.
16.
Да
15.05.2024 12:09:34
3
10
ЗатваряйтеАсен Златаров първо .Професори преподаватели пълна нула .Измислени заплатаджии.
15.
До 11
15.05.2024 11:34:12
0
4
Много точно!
14.
14
15.05.2024 11:32:28
1
3
средна брутна заплата 2250лв 180% 4000лв 125% 2700лв сериозни заплати иска
13.
като
15.05.2024 11:25:27
1
5
Като нямаше кворум за отпадането на таксите и не признавате решението за отпадането и от НС какви пари искате от държсвата..?
12.
висшето
15.05.2024 11:21:36
0
8
Висшето образование в България трябва да се закрие защото произвежда брак или да се преравни към средно ПУЦ.
11.
Не
15.05.2024 11:05:46
0
12
Образованието ни произвежда негодници. Висшето ни произвежда, политолози, социолози и темподобни тумори. Навсякъде е пълно с калинки с измислено образование, които нямат елементарни човешки качества.
10.
Хахаха
15.05.2024 10:54:11
2
2
Кожудерии . Партийте мислят за вас млади хора имаш пари учиш няма пари смучиш .
9.
9
15.05.2024 10:49:43
1
11
От една страна е добре, че най-накрая университетите се организират за протест. Показва поне някаква реакция. Учителите бяха много по-организирани и дейни през годините и по-добрите условия при тях са факт. Проблемът сега при университетите е, че са длъжни да вдигнат заплатите, но явно държавата не им отпуска средства. Ректорът на всеки ВУЗ обаче има свобода да оптимизира щатове, специалности, да вдига такси, да отдава площи под нае и т.н., тоест въпрос на добър мениджмънт.
Иска ми се да видя най-накрая протести за повишаване качеството на образованието и науката, но надали. Тези, които са се окопали във ВУЗ-овете и БАН се борят статуквото да се запази.
8.
градски
15.05.2024 10:42:44
3
13
То няма студенти, те заплати реват. Ще преподават на себе си. Направиха филиали във всяка паланка и специалности никому не нужни....
7.
Образован
15.05.2024 10:33:15
4
8
Вие, сериозно ли пишете!?
Крайно време беше! Напълно подкрепям. Това са хора с научни степени, международни признания!
А са са наистина с ниско заплащане и без придобивки за разлика от учителите.
6.
А
15.05.2024 10:24:07
1
14
А това защо не се отчита? Много от преподавателите преподават в два университета. Те получават пари и от двете учебни заведения. Имаше и хора от университетите в София, които идваха и преподаваха в частният университет на Бургас. В София преподавателите преподават в два университета и получават пари и от двата. Много от преподавателите имат и свой бизнес в частният сектор или биват наемани от бизнеса за консултанти. От Държавният сектор също има много, които преподават в Университетите. Хем една заплата от някое кметство или държавна агенция, хем и заплащане от университета. Да не говорм и за евро средства по европейските програми от които също могат и се възползват с проекти преподавателите. А частните Университети защо ще протестират? Те са си частни и
като няма пари да вдигат таксите или собственика да ги спасява и да им вади пари за увеличаване на заплатите. Ако не, така да си стоят или банкрут и това е. Това си е частен университет, частен бизнес. В частният бизнес днес си тук, а утре те няма.
5.
RE-1
15.05.2024 10:23:15
2
17
Да отидат на терен в производството и да видят какво е.
Какви главозамаени началници с купени дипломи са на ръководни постове.
4.
ТБС
15.05.2024 10:22:11
6
12
Най-безполезната пасмина пак драпа за пари. Само като и гледам сурата на тази ми е ясно, какво да очаквам от нея, но не ми идва да извадя пачка. Предвид неграмотността и безполезността сред вишистите, за какво увеличение говори таз? А ние данъкоплатците, какво да затворим, че да се отървем от малоумната сган, която постоянно квичи.за пари?
3.
Йо
15.05.2024 10:21:18
3
12
Би могло не само предизборно да имат мнение. Иначе си е поредната режисирана постановка.
2.
Има лесно, остават даскалъка и стават чистачи
15.05.2024 10:03:17
3
27
Съгласен, но да спрат да взимат пари за взет изпит от хора с пари, на които не им се учи. Някои от тях стават лекари
1.
MT
15.05.2024 09:46:27
2
23
Пробудила се тя - академичната общност.
Пробудила се след повече от 30 годишен сън.
Заети само и единствено с индоктринация към евровизия.
Розови полички, розови плюшки.
Академици останахте само сламени чучела.
Квоти! Нищо друго не става от Вас. Квоти!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Известна актриса не обича скъпите шопинг дестинации, пазарува от битака Това е най-прекрасното място да намериш интересни образи, да поговориш с хората, да разгледаш, разказва звездата от "Братя"  Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Тя е звезда, но отиде на бала си с рокля за 300 лева и обвуки за 100 лева Гледах да се съобразявам от гледна точка на това, че толкова хора по света нямат това, което имаме ние, споделя скромно шампионката Мария-Габриела Миличевич Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Обичайно? Разходка на кучета прерасна в юмручна схватка в бургаския жк „Меден рудник” (ВИДЕО) Агресивният въпрос „К’во прайш с тия големи кучета в парка, бе?!” е последван директно от удар Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Ще участват ли български военни кораби в операция в Черно море? Целта е да се осигури безопасността на морските пътища, след началото на руската инвазия срещу Украйна ГДБОП с удар срещу онлайн пирати ГДБОП с удар срещу онлайн пирати В хода й са установени собствениците на сайтовете, които са ги създали и поддържали с цел предлагането на техните потребители на достъп до популярни филми, сериали, телевизионни продукции чиито правоносители са български телевизионни оператори "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев "Български възход" не само ще прескочи 4-процентовата бариера, но ще го направи уверено, обяви ген. Стефан Янев Трябва да се мисли стратегически – за бъдещето на България не за утрешния ден, а за десетилетие напред, подчерта ген. Стефан Янев Най-после ще вдигнат сватба Най-после ще вдигнат сватба Тя ще е малка, а кумовете ще са приятелка на Ива и мой приятел, призна Сашо Кадиев Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Ще бъде ли бургаският плаж препълнен с летовници заради евтината сянка? Управители на крайбрежни заведения в Северния плаж споделиха, че цените на напитките остават без промяна от миналото лято Партия налази Зуека в Испания Партия налази Зуека в Испания Най-изненадваща за него се оказала подкрепата на политическа партия Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Катастрофата на влаковете в София станала заради прилошаване на машинист, двама са пострадали тежко Те са от маневрената бригада, като единият е с наранявания на рамото и на ребрата, съобщи  шефът на „Оперативна дейност“ в БДЖ Анатоли Атанасов
Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Сочни джуки и уголемен бюст – хит сред подаръците за тазгодишните абитуриентки Тенденцията от миналото да се залага на големи обеми и натрапващи се устни вече я няма След участието си в Капките тя замина за Африка След участието си в Капките тя замина за Африка Моделката и гаджето вършеят в Тунис Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Мощна експлозия край Белгород, а Джон Кърби обяви, че забраната за удари по Русия с US оръжия остава Трябва да позволим на Киев да стреля по военни цели на руска територия, от която те нанасят по Украйна, каза пък Макрон Транспортен хаос в центъра на София Транспортен хаос в центъра на София Многото и различни знаци объркват шофьорите, които неволно влизат в насрещното, и предизвикват опасни ситуации Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Проф. Джефри Сакс разкри кой взриви "Северен поток" Икономистът, предлагал на източноевропейците шоковата терапия за преход към пазарна икономика, намекна, че Джо Байдън е поръчал разрушаване на газопроводите Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка Сметоизвозване ли? Северна Корея праща балони с фекалии и боклук към южната съседка От години южнокорейски пък активисти изпращат балони с блистовки към Северна Корея, критикуващи нейните лидери и USB памети с клипове на Kей-поп музика Защо всички в Италия са срещу Мелони Защо всички в Италия са срещу Мелони Битката е всички срещу един Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Знаете ли колко струва къщата на Кевин от "Сам вкъщи" Запазено е стълбището, по което Кевин се спускаше с шейна Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) Жена се натъкна на нещо зловещо в дома на братовчедка си (СНИМКИ/ВИДЕО) В една от стаите тя видяла малка врата, която се намирала на височина метър от пода Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Светът скърби: Почина един от най-известните рокаджии (СНИМКА) Ингъл бе вокалист и органист на групата, която е основава през 1966 г., и изпява 17-минутния им хит „In-A-Gadda-Da-Vida"
Владимир Путин към страните от НАТО Владимир Путин към страните от НАТО Трябва да сте наясно с какво си играете! Виц на деня Виц на деня - Скъпа, взех детето от детската градина.
- Браво, и... как ще го кръстим, защото нашето вече ходи на училище?
Виц на деня Виц на деня Блондинка в автосервиз.
Монтьорът и казва:
- Имате късо съединение.
- Е хубаво де, що не го удължите тогава....
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не се задоволявай с това, което могат и другите!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори