×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Адвокатка от Бургас настоява за боди камери и в линейките заради агресията срещу медици


Адвокатка от Бургас настоява за боди камери и в линейките заради агресията срещу медици
Камерите ще се включват само при наличието на агресия, както и при влизането в опасен квартал или при преглед на психично болен, обясни адвокат Пехливанска
30 Януари 2024, Вторник, 08:30 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Според директора на ЦСМП д-р Асен Кърджиев обаче те не са чак толкова необходими на този етап, а имало много по-сериозни проблеми

Линейките в Бургас да бъдат снабдени с боди камери като тези на полицейските коли, които да бъдат включвани при агресия срещу екипите на „Спешна помощ“, както и при влизане в опасен квартал или при преглед на психичноболен пациент. Това предлага адвокат Пехливанска от Съюза на парамедиците. Пред бТВ тя каза, че идеята не е нова и такива уреди вече се използват в много европейски страни, както и в Австралия, и в САЩ.

Адвокат Пехливанска е и парамедик, уточни кореспондентът Лора Стаматис. Тя учочни, че Съюзът на парамедиците е нова организация, която обаче активно се бори за подобряване на условията за оказване на първа помощ на пациентите. Основан е преди около година. 

Обучени парамедици, макар и все още малко на брой, работят в някои от центровете за спешна медицинска помощ, добави Стаматис.

„Идеята за поставянето на боди камери в линейките е разпространена в почти целия свят. Поводът, по който ние повдигаме въпроса, е заради зачистилите инциденти и проблемите с наши колеги от спешните екипи, които са подложени на вербално и физическо насилие от пациенти“, каза адвокат Пехливанска.

„Именно това ни накара да повдигнем този въпрос, да видим как колегите в другите държави са се справили с подобни ситуации и да установим дали е имало ефект от тези мерки. Една от тях е въвеждане на боди камерите. Колегите са използвали и видеорегистратори, както и стационарни камери. Това е предимно за защита на екипите на Спешна помощ“, добави тя. 

„При нас, за разлика от полицаите, има определена специфика на работа и затова камерите ще се включват само при наличието на агресия, както и при влизането в опасен квартал. Възможно е камерата да се включва и при работа с психично болен човек“, посочи още поясни юристът-парамедик.

„С колегите, с които съм разговаряла, всички са „за“, особено по-младите, които са работили в чужбина или са пътували чести и са видели ползата от това“, добави тя.

Лора Стаматис пък сподели, че за съжаление не е успяла да разговаря с работещите в спешната помощ, тъй като директорът им д-р Асен Кърджиев им забранил да говорят пред камерата. Според него камери не са чак толкова необходими на този етап, а имало много по-сериозни проблеми. Неофициално обаче негови служители признаха, че тези устройства могат да са им полезни при агресия или при фалшиви адреси. 

„Във Великобритания, където боди камерите са първо въведени в света, са доказали своята ефективност. Там са имали много случаи на насилие спрямо спешни медици. В Австралия и в САЩ също са много разпространени, както и в други европейски държави“, каза още адвокат Пехливанска. 
 


В категории: Бургас


14
Коментара
Флагман.БГ Тя печели "Денсинг старс" Тя печели "Денсинг старс" 09/05/2024, Четвъртък 13:31 0
В Черноморец отключиха морето
В Черноморец отключиха морето 09/05/2024, Четвъртък 12:23 0
14
Коментара по темата
14.
медик
30.01.2024 12:26:26
0
3
Въпросът е доста деликатен. От една страна ще се следи работата на медиците, оказват ли адекватна и своевременна помощ , но от друга дали пациентите ще искат да излагат на показ своето тяло ?
А що се отнася до закъсненията трябва да се знае, че почти винаги причината не е в самите екипи, а в тяхната недостатъчност , заетост и факта, че твърде много се злоупотребява и се подават сигнали за посещения на НЕСПЕШНИ случаи !
13.
Марк Твен
30.01.2024 10:01:39
1
3
Вярно! Москов такъв "отпечатък" остави в здравеопазването... Навсякъде по света щяха да го съдят за държавна измяна, само не и тук.
12.
бай Митко
30.01.2024 10:00:14
4
4
Болниците са търговски дружества от времето на иван костов! Интересното е с какво търгуват ...? Българските медици са герои!
Държава в която бият доктори, учители и полицаи, то тази държава пиши я бегала!!!
Денонощно работещи камери трябва да се монтират на министрите, депутатите и партийните босове!
11.
Грешките на лекарите
30.01.2024 09:52:21
0
8
Бялата мафия
10.
Много добра идея!
30.01.2024 09:50:26
1
10
Така ще излизат и записите за агресията на лекарите и шофьорите към пациентите. Случи се с полицията, ще се случи и тук. Агресията винаги се представя еднопосочно(пациент към лекар; ученик към учител; гражданин към полицай), но се забравя, че обратната посока много по-често се случва. И да, пациенти, граждани и ученици са потърпевши не по-рядко от агресията на самозабравили се индивиди. Така че, давайте! Слагайте и пускайте записите за да видим какво наистина се случва и в тези среди!
9.
До 5
30.01.2024 09:46:06
4
9
Забавянето на екипите не е по тяхна причина!!! Проумейте го!!! Звъниш на 112, на телефониста обясняваш, а той те пита за суматилъка ненужни подробности и т.н препредаване. И сигнала пристига в бърза помощ след 15-20 минути - загубено време!
На 20.01. се обаждам от Казанлък на 112, обяснявам, телефониста казва, че ще ме свърже със Стара Загора и там обяснява, от там ми казват, че ще съобщят на БП в Казанлък. Тъй като се обаждах от рецепцията на хотел и срещу мен имаше часовник, тези обяснения и прехвърляне от един телефонист на друг продължиха точно 12 мин. и 40 секунди. Линейката дойде на 20-тата минута. Много любезен мед. екип.
Така че за забавянето на линейките мед. екипи нямат абсолютно никаква вина, но те опират пешкира заради ненужния тел.112.
През онова "лошото" време телефоните бяха директни:
150 - Бърза помощ
160 - Пожарна
166 - Полиция
8.
Амииии
30.01.2024 09:39:13
0
12
Всички трябва да имат. За полицаите е оправдано да имат камери. Те са корумпирани. Лекарите се превърнаха в бизнесмени.
7.
Реалист
30.01.2024 09:33:54
0
9
Предлагам всички институции задължително да имат, но всеки който има работа с институции да има право да ползва бодикамера и записът да важи, колкото важи и този на лекаря. Нека се види и отношението на институциите.
6.
Спасов
30.01.2024 09:29:58
0
9
Бас държа, че точно лекарите и фелдшерите от Спешната помощ ще са първите, които ще възроптаят срещу тези камери. Защото тогава ще се видят и техните действия и често грубото и неадекватно отношение към умиращи пациенти. Ще лъсне цялата истина за причините да ги бият!
5.
.
30.01.2024 09:28:41
1
3
До 4 те изобщо нямат отношение, всичко е за кинти , болниците са търговски дружества. И какво ли значи опасен квартал, бронкс куинс джърси синя зелена зона? Никой не си прави труда да чете здравно досие, назначени терапии през годините, лекуващи лекари(защото вече ги няма или избягали в чужбина).За несвършената им работа или за лошо свършената им не-работа се винят пациентите. А в системата най-отгоре кадруват и престъпници. Агресия имало. Не агресия ами с трактори трябва минат хората през БЛС и имотите на шефове на болници и разни адвокатки и политизирани "лекарчета" като Москов с пурите на черепа и съпартиеца му с присъда марешки.
4.
Ако
30.01.2024 09:27:46
4
4
имаш паднал в безпомощно състояние твой близък, на 3 минути пеша до болницата, линейката дойде на 40-та минута , и лекарите, сестрите и шофьора са още с чашите кафе в ръцете си и се влачат като охлюви, оправдано ли ще бъде да проявиш агресия?!
3.
Добре
30.01.2024 09:09:07
1
9
Добре, но тогава ще се види и съвсем не рядкото студено не човешко отношение на лекарите към пациентите.
То ясно, че тези хора при тези условия няма как да са мотивирани, но все пак.
Полицаите им сложиха камери за да се гледа как мачкат хората, а на лекарите слагат камери за да се види как хората ги мачкат, но ...да не се окаже двустранен процеса на мачкане
2.
Не!
30.01.2024 09:02:46
3
7
Абе не се прави така , кога ще го разберете? Не можеш да сложиш на всеки човек камера и полицай. Нито австралия нито сащ, нито великобритания са примери за здравна система, точно обратното. Проблемът е другаде! Той е точно в такива папагалщини. Москов по същият начин искаше да жигосва хората като добитък и престъпници с пръстови отпечатъци, понеже така правили с мигрантите в Турция. Кога ще започнете да имате собствено мислене и да изхвърляте от системата такива като Москов и Пехливанска. И то навреме, а не да ги давате по телевизията и да ги обличате във власт.
1.
НАИСТИНА Е ДОБРЕ ДА ИМА
30.01.2024 09:02:22
4
10
ДОБРЕ Е ДА ИМА КАМЕРИ.ТАКА ЩЕ СЕ ПОВИШИ И ОТНОШЕНИЕТО И НА МЕДИЦИНСКИЯ ЕКИП.ЛИЧНО АЗ СЪМ ПРИСЪСТВАЛ КОГАТО Е ПРИСТИГАЛА ЛИНЕЙКА ЗА ДА ОКАЖЕ ПОМОЩ НА ЖЕНА ,КОЯТО ВИДИМО БЕШЕ БЕЗПОМОЩНА И В НЕАДЕКВАТНО СЪСТОЯНИЕ.ШОФЬОРА ДАВАШЕ АКЪЛ НА МЕДЕЦИНСКИЯ ЕКИП ДА Я ОСТАВЯТ НА ЕДНА ПЕЙКА ,ЗАЩОТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ПОНЕЖЕ НЕЗНАЕЛИ КАКВО И ИМА.КОЕТО В КРАЙНА СМЕТКА ТАКА И СТАНА.ТАКА ,ЧЕ СЪМ ЗА ДА ИМА КАМЕРИ ЗАЩОТО ТЕ ЩЕ ПОКАЗВАТ И ДРУГАТА СТРАНА НА МОНЕТАТА.НЕ ОПРАВДАВАМ НАСИЛИЕТО-НАПРОТИВ ,НО МНОГО ОТ МЕДИЦИНСКИТЕ ЛИЦА НЕ СИ ИЗПЪЛНАВЯТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА А ГЛЕДАТ ДА ИМ МИНЕ СМЯНАТА.ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА ТЕЗИ В БОЛНИЦАТА(ПЪРВА ПОЛИКЛИНИКА)КЪДЕТО СИ ЖИВЕЯТ В КОМУНИЗМА И СИ МИСЛЯТ ,ЧЕ ВСИЧКИ СА ИМ ДЛЪЖНИ И ЧЕ ПАЦИЕНТИТЕ ТРЯБВА ДА ЧАКАТ С ЧАСОВЕ ДЕЖУРНИ ЛЕКАРИ И СЕСТРИ,ЗАЩОТО ТЕ ПИЯТ КАФЕНЦЕ С КОЛЕГИ ИЛИ ТАКИВА ,КОИТО ПО ВРЕМЕ НА ВИЗИТАЦИЯ СА ПО МОЛОВЕТЕ.ИНАЧЕ ГОЛЕМИ ПРЕТЕНЦИИ,ГОЛЯМО РЕВАНЕ ЧЕ СА ВСЕ НЕОПРАВДАНИ.МНОГО ОТ ТЯХ СИ ГУ ЗАСЛУЖАВАТ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Въпреки забраната и дъжда: Безсмъртният полк все пак излезе в София Президентът Радев се ръкува с участници в шествието на Безсмъртния полк Какво правят тези двамата и защо отново се подиграха с малките хора Какво правят тези двамата и защо отново се подиграха с малките хора Този път в сюжета в подигравателното им видео, което се върти в социалните мрежи, се включва най-малкият Супермен Тя печели "Денсинг старс" Тя печели "Денсинг старс" Натали Трифонова е абсолютният фаворит във формата Опашката за Летния Никулден бие рекорди, надмина тази за 6-ти декември (ВИДЕО) Опашката за Летния Никулден бие рекорди, надмина тази за 6-ти декември (ВИДЕО) Множеството се извиваше чак до книжарница "Хеликон"   Собствениците на стари автомобили ще са шокирани от тази новина Собствениците на стари автомобили ще са шокирани от тази новина Вдигат данъците  Лили и Йорданка заровиха томахавките след 50-годишна вражда Лили и Йорданка заровиха томахавките след 50-годишна вражда Данчето поздрави официално примата за 85-тия й рожден ден Страхотна новина! Премиерът свика министри, иска бързо разширяване на ГКПП "Малко Търново" Страхотна новина! Премиерът свика министри, иска бързо разширяване на ГКПП "Малко Търново" До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта за разширяването на пункт "Малко Търново" и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции "Арена Бургас" ще е домакин на световната купа по спортна акробатика "Арена Бургас" ще е домакин на световната купа по спортна акробатика От десетилетия градът ни не е бил домакин на толкова силен турнир по акробатика В Черноморец отключиха морето В Черноморец отключиха морето През шпалир от военнослужещи, водено от отец Стилиян от храма „Свети Никола“ в 10.00ч. тръгна шествие с иконите на светеца - покровител на града, на Богородица и Исус Христос до пристанището Зрителите шашнати как се е разхубавила тази актриса Зрителите шашнати как се е разхубавила тази актриса Някогашната беквокалистка в „Шоуто на Слави“ изглежда по-добре, отколкото на 20 години
Европа вече се дави в китайски коли Европа вече се дави в китайски коли Впрочем ситуацията с фотоволтаичните панели е подобна - складовете в Европа са пълни, а корабите от Китай не спират да прииждат Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Нагли до безобразие, представителите на тези зодии никога няма да ви се извинят Ако го очаквате от тях по-добре забравете. Те са инати, твърдоглави и могат да ви изпилят нервите Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Eто кой ще замени Венелин Венков в КуКу Бенд Това е музикантът Николай Тошев, който е на свободна практика и в последните години е свирил на турнета с популярните „СкандаУ“ Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов Тя изплю камъчето, каза защо напусна Слави Трифонов В живота на човек често се случват промени, понякога големи, понякога - по-малки. При мен, при нас с Венко се случи голяма промяна, призна Невена Цонева Тази фолкаджийка напира да стане депутат Тази фолкаджийка напира да стане депутат Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина Пенсионно-осигурителна компания „Доверие“ чества своята 30-та годишнина За последните три десетилетия компанията се превърна в символ на стабилност, прозрачност, иновации и добро обслужване на своите клиенти Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Тази участничка от "Ергенът" скъса синджира след излизането си от шоуто Според кадрите ѝ в Инстаграм всяка вечер Барби се подвизава в различен клуб, а компания ѝ правят както дами, така и мъже Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Почина най-големият пропагандатор на династията Ким Нам почина поради напреднала възраст и "мултиорганна дисфункция", за която е получавал лечение от 2022 г., съобщи официалната агенция KCNA Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Слави е съсипан след тази снимка. Има ли предателство в екипа му? Барабанистът Венелин Венков празнува напускането си с Гъмзата и Краси Радков Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Северна Македония си избра жена-президент, която е на нож с България Проф. Гордана Силяновска-Давкова е против договора за приятелство с България
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори