×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Депутатите от комисията „Боташ“ ще четат хиляди страници с търговски тайни


Депутатите от комисията „Боташ“ ще четат хиляди страници с търговски тайни
Комисията с председател Жечо Станков е с удължен мандат заради огромния обем работа, включително, по обследване на договора с турската страна, защитаван от президента
22 Януари 2024, Понеделник, 18:10 ч.
Автор: Флагман

Чакат фактурите и договорите, сключвани от "Булгаргаз" през последните две години

Депутатите от временната комисия „Боташ“ ще трябва да четат хиляди страници от различни документи, маркирани с гриф „Търговска тайна“. В петък се състоя второто заседание на органа, на което бе обсъдено какво да се прави, след като са пристигнали отговори от институциите.

Председателят на комисията Жечо Станков обяви, че всички документи, получени в електронен вид, са качени на флашки, за да бъдат предоставени на депутатите за запознаване.

„В секретно деловодство също има постъпили документи. Резолирал съм ги към всички членове на комисията. Документите са интересни, добре е да се запознаете с тях“, каза Станков. „Колегите от „Булгаргаз“ са представили цялата документация само на хартия. Това са два кашона с папки“, добави бургаският депутат от ГЕРБ-СДС.

Той посочи, че от държавната компания със сигурност имат информацията и в цифров вид. Затова предложи тя да бъде изискана и на електронен носител.

„Това, което прави впечатление, е, че на всяка страница има гриф, че е търговска тайна. Предполагам, че всеки един от колегите тук е запознат как да борави с тази информация и по какъв начин тя да бъде използвана. Мисля, че е по-добре да го имате в електронен вид, отколкото всеки да ходи в стаята на председателя на енергийна комисия, където се съхраняват документите, за да може да се запознава“, заяви още Жечо Станков.

Йордан Тодоров от „Възраждане“ обаче реагира с възмущение: „За мен е абсолютен саботаж от страна на „Булгаргаз“ това, че са предоставили информацията на хартиен носител.“

По думите му няма как всеки един от комисията да мине и да прочете два кашона с документи. Той призова тази документация евентуално да бъде сканирана и да бъде предадена на депутатите на електронен носител – флашка.

Жечо Станков обяви, че ще поиска данните от „Булгаргаз“ в електронен вид. А ако се окаже, че това е проблем, те ще бъдат сканирани в парламента. Той се съгласи, че няма как депутатите да се изреждат, за да четат два кашона с документи.

Освен това липсва информация по точка 10 от изпратените към „Булгаргаз“ въпроси. Става въпрос за фактурите и договорите за последните две години, обясни г-н Станков пред „Флагман“. До края на седмицата информацията ще ни бъде изпратена, увери той.

Самата комисия единодушно одобри да изиска от „Булгаргаз“ данните в електронен вид, включително и да се изпратят документите по т. 10.

Жечо Станков се обърна към депутатите: „Като разгледате флашките, очаквам в общия чат всеки един от вас да напише колко време му е необходимо да се запознае с информацията, защото безспорно тя не е малко. Информацията, която е предоставена от „Булгаргаз“ на хартия, ще гледаме също в максимално кратки срокове да стигне до вас.“

Народните представители се обединиха, че ще са нужни поне 2-3 седмици, за да може „всеки да мине през тази информация“. Следващото заседание ще е между 12 и 16 февруари, обяви председателят на комисията.

Пред „Флагман“ Жечо Станков обясни, че тепърва започват да четат материалите.

„Само от „Булгаргаз“ имаме два големи кашона папки, като само в едната папка имаше стотици страници. А имаме сигурно 20 папки. 2-3 хиляди страници имаме само от „Булгаргаз“, ако не и повече“, каза още депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на енергетиката.

Той добави, че всички институции са изпратили исканата информация, сред които енергийното министерство, „Български енергиен холдинг“, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“...

Припомняме, че Временната комисия по повод споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската държавна енергийна компания „Боташ“, подписано на 3 януари 2023 г. в гр. София, бе създадена на 6 декември.

Това стана по предложение на БСП. А причината бе спорното споразумение с „Боташ“, сключено по време на последното служебно правителство с премиер Гълъб Донев.

Президентът Румен Радев обяснява, че контрактът е изгоден за България, но настоящото правителство смята обратното - че той има потенциал да нанесе сериозни финансови щети.

Любопитен момент е, че настоящото управление не е правило промени в ръководството на „Булгаргаз“. Последните са извършени през март 2023 г., когато на власт все още бе служебният кабинет. Изпълнителен директор пък продължава да е Деница Златева от БСП, която преди гравитираше около председателя на соцпартията Корнелия Нинова. След конфликт с нея обаче Златева вече е в орбитата на президента Радев.

Припомняме, че заради огромния обем работа мандатът на парламентарната комисия „Боташ“ бе удължен от един на четири месеца – до 6 април.


В категории: Бизнес , Политика


4
Коментара
4
Коментара по темата
4.
Тома Измирлиев
22.01.2024 19:30:17
1
6
Писано през 1928г.
Депутат! Депутат!

То е чудо занаят! -
Спиш и дремеш си рахат,
а омръзне ли ти, брат,
станеш - взимаш важна поза,
понапсуваш този-онзи
и си дремнеш пак благат,
верен на дълга си свят…


Депутат! Депутат!
Мил и сладък занаят -
чест, пари, имунитет,
в трена - без пари билет,
а на всичко туй отгоре,
щом от скука се умориш,
хайде, братко, във Париж
на държавен гръб вървиш…
3.
*********
22.01.2024 19:18:23
1
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Бургазлия
22.01.2024 19:03:20
4
5
Жечо ...мале мале , пак излагация за най_великия град за преживяване!
1.
Браво Жечо, да му мисли Станков !
22.01.2024 18:41:31
4
11
Четете, четете, че като се изтърве някой да ги даде документите на някоя медия за добри пари, да не се чудят родата му сам ли скочи от балкона и що баш него блъсна ТИР... Че амуджите са по-крайни от рашките, като им разбута някой бизнеса.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори