×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ротацията и регулаторите чупят малката коалиция


Ротацията и регулаторите чупят малката коалиция
В ПП-ДБ има сериозно напрежение, което лидерите не могат да скрият - има твърде много кандидати за малко постове и никой не иска да отстъпи
11 Януари 2024, Четвъртък, 16:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Лансираният преди месец механизъм за попълване на регулаторите изобщо не е създаден

До ротацията в "некоалицията" остават по-малко от три месеца. Точно на 6 март премиерът Николай Денков трябва да подаде оставка, а  неговото място да заеме номинацията на ГЕРБ Мария Габриел. Очаква се и смяна на министри, като конкретните имена все още се пазят в тайна.

В момента обаче този въпрос е оставен на заден план, преди него стои попълването на регулаторите, а това роди и нов казус, който скара малката коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", пише Оффнюз.бг.

Раздорът дойде след коледните празници, когато "сглобката" обсъждаше номинациите за конституционни съдии. До края на януари парламентарната квота от двама души трябва да бъде попълнена, като според разпределението един трябва да е на ПП-ДБ и един на ГЕРБ-СДС. Неформално се знаеше, че формацията на Борисов ще номинира Десислава Атанасова, като това бе потвърдено днес от Бойко Борисов. 

В ПП-ДБ обаче има напрежение. Там кандидатурите бяха няколко, като сред тях бе и лидерът на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов. Кандидатурата му не се радва на особена подкрепа, като в крайна сметка той предлага да заеме поста на ротационен председател на Народното събрание, измествайки Никола Минчев, който трябваше да замени Росен Желязков при ротацията на премиерите. За конституционен съдия вчера ПП-ДБ издигна Борислав Белазелков.

Като компенсация на Минчев е предложен пост в Европейския парламент и възможността да поведе листата на ПП-ДБ на предстоящите евроизбори.

В момента текат последните часове за вземане на това решение. Очаква се до утре групата на ПП да реши дали да подкрепи Атанас Атанасов за ротационен председател на НС. Мненията в редиците на ПП са отрицателни, като масово депутатите на Петков и Василев държат на Минчев, който според вътрешно проучване е и най-харесваният депутат в ПП. Друга възможност, която се обсъжда в партията, е Минчев да стане председател на НС, а ако поведе листата за евроизборите, то чак в края на пролетта да бъде заменен от Атанасов.

Твърди се, че депутатите от "Зелено движение" и "Да, България" харесват повече Никола Минчев, но поради коалиционното им споразумение с ДСБ ще подкрепят Атанас Атанасов за поста.

Кабинетът "Габриел" и смяната на министри

По информация на колегите OFFNews този разговор ще бъде отложен до попълването на регулаторите. Представители от сглобката заявяват, че има риск правителството да падне, ако преговорите се водят паралелно, поради което е взето и решението разговорите за министерски кресла да се водят в началото на март. 

До момента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов публично е заявявал, че има забележки към работата на 7-8 министри и вероятно те ще бъдат сменени. Очаква се "сглобката" да оцени всички министри, като тези, които не са постигнали очакваните резултати, да бъдат сменени.

В поредица от изказвания на Бойко Борисов и Делян Пеевски до момента критики има към министъра на спорта Димитър Илиев, на отбраната - Тодор Тагарев, на здравеопазването - Христо Хинков, на регионалното развитие - Андрей Цеков, както и към министъра на енергетиката - Румен Радев. Дали те ще бъдат сменени, ще стане ясно най-късно в средата на март. В днешното си изказване Борисов заяви, че Денков и Габриел тепърва ще водят разговорите за министерските кресла. Той обаче и днес атакува спортния министър Димитър Илиев и припомни, че в спортното министерство има корупционен скандал.

Възможността Асен Василев да стане вицепремиер, а Денков да има "специален статут на ротационен премиер", отпада. В крайна сметка днес Борисов каза, че според споразумението между двете партии има двама премиери - Денков и Габриел, които ще се ротират. Представители от ПП-ДБ, с които OFFNews разговаря, твърдят, че лансирането на възможността Асен Василев да стане вицепремиер цели за скара партньорите в малката коалиция. Източниците обвързват тази тема и номинациите за шеф на парламента като капан и опит да се вклини напрежение между ПП и ДБ.

Какво правим с регулаторите

Лансираният преди месец механизъм за попълване на регулаторите изобщо не е създаден. Инициативата за създаването на такъв бе представена след скандала в НЗОК и решението на ГЕРБ и ПП-ДБ да оттеглят председателя и зам.-председателя до изработването на такъв механизъм, гарантиращ политически неутрални номинации и излъчването на експерти.

Идеята за политическа неутралност явно вече не се радва на особена подкрепа, тъй като по-рано днес ГЕРБ издигна председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова за конституционен съдия. 

Нагласите в сглобката са до края на януари да бъде попълнен единствено Конституционният съд, а попълването на останалите регулатори да се случи през февруари и да приключи до ротацията.

Народното събрание ще трябва да започне с назначаването на ръководства на 16 регулатора с изтекъл мандат. Сред тях са КЕВР, НОИ и антикорупционната комисия. Около 80 души трябва да бъдат подменени, като някои мандати са изтекли още преди 3-4 години. Сред спешните назначения са още петимата членове на Висшия съдебен съвет, шестимата във Висшия прокурорски съвет, попълването на Инспектората, НЗОК, КЗК и КФН.

ДПС ще предлага свои кадри за регулаторите. Участието им при попълването на квотите бе заложено и с промените в Конституцията, с които бе заложено, че са нужни поне 160 гласа.


В категории: Политика


7
Коментара по темата
7.
Българин
12.01.2024 07:46:17
0
1
Фашиската измет ще завиждат на Навални маикави фашиска и децата ви ще избием
6.
внимание
11.01.2024 23:16:29
0
4
Все още няма гости на бай Ставри. Лошо Седларов лошо.
5.
ТБС
11.01.2024 20:39:44
0
2
То нея отдавна трябваше да са натрошени, ама явно ще чакаме да стигнем предела.
4.
Гражданин
11.01.2024 18:07:57
3
6
СНИМКА на мазни продажни подлоги
3.
До 1 путлерския ПОМИЯР
11.01.2024 17:47:32
5
5
Точно така роСИФИЛИСтична ГНИДО!
Пукай се от яд по-шевовете!
Ще ги гледаш още мноого години,
хахаххахах
2.
Sherlock Gnomes
11.01.2024 17:46:24
2
2
Гутоф съм!
1.
Dd
11.01.2024 17:27:38
12
14
Крадливи продажни на краварите боклуци, нестига че до сега гледахме гнидата денков ами и тази богомолка габриел ще гледаме.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Нова наредба слага край на заведенията в жилищните блокове Целта й е да се осигури благоприятна жизнена среда и условия за подобряване на качеството на живот на гражданите Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Кметът на Царево Марин Киров ще се включи в пробег от Дуранкулак до Резово Община Царево с подкрепа към инициативата 1 SEA Жената на Веселин Маринов го угои Жената на Веселин Маринов го угои Изпълнителят на „Да се събудиш до мен“ винаги се е грижил за фигурата си, но откакто се събра с Веселина Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Даниел Митов: Представям си Бойко Борисов като премиер за четвърти път Стана ясно, че няма как да продължаваме с тези експерименти, работим за победа, изтъкна депутатът от ГЕРБ - СДС Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Ето така може да върнете белия цвят на оцветените в пералнята дрехи Първата ни работа трябва да е да я изплакнем под течаща студена вода, за да предотвратим допълнителното навлизане на цвета в тъканите на дрехата Кой диктува в слушалките на ергена Алек Кой диктува в слушалките на ергена Алек Ергенът покорно изпълнява нарежданията на гласа от слушалката Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Бездомни кучета нападнаха възрастна жена в центъра на Плевен Направени са й 12 шева Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Вижте кои експерти изпрати „Пампорово АД“ в Дубай да покажат зимния туризъм у нас Представихме нови медицински програми, летни атракции и ски услуга, казват нашите пратенички на световното туристическо изложение Арестуваха изнасилвач на деца Арестуваха изнасилвач на деца Чуждият гражданин бил локализиран и задържан на територията на голям търговски обект в София Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Ремонтът на покрива струва колкото гарсониера Клиент потвърди, че наскоро е платил близо 44 000 лева за двускатен покрив, а според актуални обяви за такива пари може да се купят имоти в Слънчев бряг и Банско
Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Овенът да не си хаби енергията, а Лъвът да внимава с парите! Хороскоп за деня – 10 май 2024, петък Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори