×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Първо във Флагман.бг: Бизнесмен със солидно портфолио изплува зад сделката с мол "Бургас Плаза"


Първо във Флагман.бг: Бизнесмен със солидно портфолио изплува зад сделката с мол "Бургас Плаза"
Предприемачът Стоян Караненов изплува зад сделката с първия бургаски мол
28 Декември 2023, Четвъртък, 12:40 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Търговският център извървя пътя от натрупани дългове към банка "Пиреос България" през колекторска компания до дружество на знаков бургаски предприемач

Слес като през август т.г. дългът на мол "Бургас плаза" към банка "Пиреос България" бе купен от "Корпоративна консолидационна компания" (ККК) - най-големият играч на колекторския пазар в страната, е извършена нова сделка, научи Флагман.бг.

В началото на декември, само няколко дни преди публичната продан на активите на "Бургас Плаза", всички вземания се купуват и прехвърлят от "Корпоративна консолидационна компания" (ККК) на дружество ‘‘ДАС Шопинг Център Бургас‘‘, собственост на Стоян Караненов, който изненадващо стана купувач на първия мол в града

Зад новия собственик на мола стои солидно портфолио от едни от най-успешните проекти в сферата на недвижимите имоти.

Групата DAS Capital стартира дейността си преди повече от 30 години в Бургас, създадена е от Димитър Караненов. Във времето консорциумът се фокусира предимно в сферата на хотелиерство, недвижими имоти и строителство. 

DAS Capital има успешно реализирани инвестиции в цялата страна, а от днес добавя към портфолиото си още един знаков обект за Бургас – имот с нереализиран и неограничен потенциал, а именно мол "Бургас Плаза".

Хората, които познават начина на работа на новите собственици са категорични, че оттук нататък се очаква сериозна промяна, която ще съживи търговския център и ще му възвърне лидерските позиции за Южното Черноморие. Ще има нов мениджмънт и концепция, която да възроди мол "Бургас плаза".

Историята на първия мол в Бургас

Инвеститори в цялостния търговски комплекс бяха братята Валентин и Десислав Попови, познати и като първите собственици на софийския ETC - комплексът на The Mall. Хипермаркетите и на двете места бяха правени по заявка като за Carrefour и после продадени на "КМБ България" - българският клон на смесеното дружество между френската ритейл компания, по това време номер 1 в Европа, и на гръцката Marinoupoulos. Тя държеше правата за отваряне на магазини Carrefour в няколко държави от региона, сред които и България. С тази съсобственост комплексът на Burgas Plaza беше много атрактивен и още в хода на строителството и частта с мола беше купена от британския инвеститор Хенри Гуин-Джоунс чрез Gort Holding (60%) и мениджърите и съсобствениците в "Лендмарк" Ричард Макдоналд и Таня Косева-Бошова чрез дружеството им "Бриджкорп" (40%). После Таня Косева-Бошова излезе от инвестицията. Твърди се, че впоследствие братята Попови се връщат в нея.

С гръцката икономическа криза обаче Carrefour се оттегли от джойнт венчъра, Marinopoulos изпадна в несъстоятелност, супермаркетите под френския бранд затвориха и "КМБ България" фалира.

Практиката е показала, че хранителните магазини са ключови в търговския микс на моловете - те са в ролята на котва, която привлича посетители на дневна база. Така че затварянето на хипермаркета повлича надолу и целия мол. Проблемите в Бургас не бяха изолирани - и другите търговски центрове с магазини Carrefour бяха изправени пред предизвикателството да намерят заместник на френския гигант, като това отне години. В повечето молове влезе BILLA, но това беше съпътствано с вътрешно преструктуриране и свиване на пространствата, като особено мащабна реконструкция имаше в The Mall. Допълнителна трудност в Бургас, изглежда, е било и изострянето на отношенията между съдружниците, източниците за което са неофициални.

След кризата двете части на Burgas Plaza поемат по сходни, но различни пътища. Заради необслужвани заеми срещу 11.6 млн. евро. частта с хипермаркета става собственост на гръцката Alpha Bank, която я прехвърля на свое дружество за лоши кредити. Частта на мола е заложена срещу кредит в някогашната "Пиреос банк България", която беше придобита и влята в Пощенска банка.

Новият рестарт на Бургас Плаза през 2024г.

В Търговския регистър името на Стоян Караненов фигурира в повече от 30 компании и определено може да се счита, че ръководи една от големите групи-компании по Черноморието. Дружествата притежават знаковия за България Гранд хотел "Приморец" в Бургас, който е отличен с множество национални и интернационални престижни награди, емблематичен за историческото и съвременното развитие на морския град.

5-звездното бижу гранд хотел "Приморец" се намира сред зеленина, на метри от красивия бургаски плаж

През декември т.г. проект на групата в София бе отличен с престижната награда "Сграда на Годината".

DAS Center Sofia стана Сграда на годината

Последните години "ДАС Капитал" се разраства с бързи темпове благодарение на ликвидното и солидно портфолио със стратегически обекти. За няколко години тя и нейни свързани компании развиха исторически проекти като Аркутино, Приморец, Пристанището в Бургас и много други . Активите на свързаните дружества очевидно тепърва предстоят да придобият своята реализация. Със стратегическата покупка на Бургас Плаза компанията се разраства и в ритейл сектора на недвижимите имоти.

Последните години "ДАС Капитал" се разраства с бързи темпове благодарение на ликвидното и солидно портфолио със стратегически обекти. За няколко години тя и нейни свързани компании развиха исторически проекти като Аркутино, Приморец , Пристанището в Бургас  и още много други . Активите на свързаните дружества очевидно тепърва предстоят да придобият своята реализация. Със стратегическата покупка на Бургас Плаза компанията се разраства и в ритейл сектора на недвижимите имоти.

Показателите на мол "Бургас Плаза"

Според местни източници Burgas Plaza към момента е с 75% заетост , което дава възможност на новия собственик да разгърне мениджмънта си в него. По данни на КАПИ за 2019 г. молът е имал 6.77 млн. лева приходи и 0.7 млн. лева печалба . През 2020 г. приходите са паднали до 4 млн. лева, а през 2021 г. - последната година, за която има информация, приходите са били 3.8 млн. лева, което е довело до продажбата на дълговете към финансиращите банко. Последната информация на сайта на Burgas Plaza е от април, когато молът е отбелязал 14 години от отварянето му.

Бъдещето развитие на зоната около Мол Бургас Плаза 

Молът няма да се събаря, дори напротив - предстоят добри дни за него 

В града усилено се говореше че теренът на мола е атрактивен за изграждане на апартаменти и се очаква да бъде съборен и застроен. Изплуването на новия собственик обаче дава категоричната заявка че мол "Бургас Плаза" няма да се събаря, дори напротив - най-доброто от неговото развитие тепърва предстои. Зоната около търговския център се застроява с невероятни темпове и там се очаква да се позиционира новото Сити на Бургас което може би допълнително ще допринесе за бъдещият успех на проекта.

Движението на търговските центрове в страната

На сегмента на моловете се гледа като на вече наситен, но има сделки на вторичния пазар. През юли тази година Mega Mall в "Люлин" беше купен от български инвеститори. А преди три години например молът във Велико Търново стана собственост на гръцкия бизнесмен Продромос Мавропулос, като продавач беше дружество на Alpha Bank - AGI-BRE Participations 3. После той придоби и ритейл парк във Варна.

Въпреки бурните темпове, пазарът все още е по-малко наситен, отколкото в съседните страни. Форматът на моловете в национален мащаб също се развива добре. Наемите в търговските центрове остават без промяна - около 36 евро на кв.м средно, а доходността от първокласни площи се покачва до 7.75%, показват анализи на международни консултантски компании в сферата на недвижимите имоти.

 


В категории: Бизнес


България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори