×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прогнозите за развитието на имотния пазар през 2024 година


27 Декември 2023, Сряда, 16:30 ч.
Автор: Флагман, снимка: Флагман

Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си, казват експерти 

Балансиран пазар на жилища и внимателно планирани покупки ни очакват през 2024 г. Съотношението между търсене и предлагане ще бъде пропорционално, като купувачите няма да бързат с решенията. По-успешно ще се реализират качествените имоти ново строителство или ремонтирани и добре обзаведени жилища на вторичния пазар. Това се посочва в прогнозата на Имотека, част от Реалто Груп, за жилищния пазар през предстоящата година, пише Стандарт нюз бг.

„Предстои добра година за качествените имоти. Купувачите във високия и средния сегмент ще имат разнообразен избор, но ще обмислят внимателно покупките си. Очакванията за ръст на лихвите прави потребителите предпазливи, което е здравословна тенденция след еуфорията в годините около пандемията. Покачването на лихвените проценти обаче няма да е драстично и пазарът ще продължи да бъде активен. Умереността на купувачите ще рефлектира върху ниския сегмент – продавачите там вероятно ще трябва да направят известни компромиси с цената”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека.

По думите му, цените на качествените имоти в престижните квартали ще продължат да растат, но плавно – между 2% и 6% в рамките на първите 6-8 месеца от годината. Двустайните и тристайните апартаменти ще формират основния пазар в столицата, а в Пловдив продажбите на къщи ще бъдат ключов двигател.

През изминалата 2023 г. най-атрактивните квартали за купувачите в София са Лозенец, Кръстова вада, Малинова долина, Младост, Овча купел и Манастирски ливади.

Очаква се те да останат актуални и през 2024 г., като интересът ще се ориентира към линията на метрото. Активността ще се запази на настоящите нива, като за качествените проекти е много вероятно да станем свидетели на 5-10% ръст в обема сключени сделки.

Мъж на 40 години от сферата на финансите, търговията или IT – така изглежда профилът на активния купувач през 2023 година.

Обичайно той реализира покупката с ипотечен кредит, покриващ между 50% и 80% от стойността на жилището. Най-често срещаният мотив на клиентите е покриване на жилищни нужди, замяна на старото жилище с по-голямо и на по-добра локация.

„Изтичащата 2023 година започна с отлив от купувачите, но от март насам наблюдаваме повишаваща се активност. Запитванията достигнаха нивата от 2021 г.

Но сделките, които се реализират с 1-2 огледа, вече са рядкост. Клиентите добре обмислят всяка стъпка преди да предприемат действия за покупка.

Те предпочитат да погледнат възможно най-много имоти, а продавачите са склонни на отстъпки в цените при реално заявен интерес.

Сделките се финансират основно с банкови кредити, а лихвите на този етап са на нива под 3-3.5%”, казва Георги Пейчев, мениджър в Имотека.

Инвестиционните сделки формираха около 20% от всички, посочват още брокерите.

„Инвестиционно настроените клиенти продължиха да бъдат активни през 2023 г., макар техният брой да намаля в общата пазарна картина.

Много от тях продължиха тренда от предходните години да купуват в ранен етап на строителство пакети от няколко апартамента и след това да ги разпродават след разрешение за ползване”, пояснява Явор Пейчев.

Според него тази тенденция няма да запази силата си през 2024 г. „Строителните предприемачи в момента предлагат гъвкави схеми на плащане – например, 20% при подписване на предварителен договор и 80% при получаване на разрешение за ползване.

Това допълнително катализира пазара на ново строителство”, допълва Пейчев.

Затворените комплекси и къщите ще продължат да бъдат устойчив пазарен сегмент. Около София пазарът се движи основно от къщи на 20-30 км от южната или северната тангента.

Клиентите са най-често млади семейства, които търсят самостоятелни къщи с 3-4 спални и достатъчно големи дворове.

Това, което е важно за клиентите, е добрият достъп до столицата, така че да могат лесно да стигнат с автомобилите си до учебните заведения на децата и местоработата си. Предпочитани са районите на Герман, Бистрица, но и Гурмазово, Иваняне, Мрамор, Кокаляне.

Клиентите в Пловдив търсят единични къщи със собствени дворове, с минимум 3, но по-често 4 спални. Те държат на голям двор от най-малко 500-600 квадрата.

Селата около Пловдив са обект на голям интерес – в тях вече има канализация, улици, частни детски градини, паркове и зелени площи, а достъпът с автомобил е буквално 5 минути. Очаква се през 2024 г. този интерес да се задържи.

На пазара на наеми средната цена на сделката през 2023 г. е 550 евро. Най-често се отдават 2-стайни жилища, следвани от 3-стайните, а сред най-желаните квартали са Младост, Център, Овча купел, Манастирски ливади.

Очакванията на брокерите са през 2024 г. наемният пазар да увеличи обема си в резултат на по-бавните решения, които клиентите ще вземат при покупко-продажбите.


В категории: Бизнес


0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Заради топлото време сафридът остана тук, не тръгна към Босфора, заради това мрежите са пълни Най-хищната риба в Черно море е леферът, той не спира да убива по-малките риби, с които се храни, дори когато се е наситил, реже ги с острите си зъби като с ножица, разказа Димитър Янчев Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Лимон срещу излишни килограми: Защо е полезно да го ядете през нощта Той насърчава дренажа на излишната течност от тялото, помага в борбата с подуването и дава усещане за лекота Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Тази актриса сватосала Алекс Богданска с новото ѝ гадже Сестрата на Мартин Иванов споделила на Ваня Щерева, че той си търси гадже
Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори