×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

6 любопитни факти за тениса


14 Декември 2023, Четвъртък, 10:58 ч.

Тенисът е интригуващ и доста адреналинов спорт, практикуването на който изисква концентрация, умения и голяма доза издръжливост. Това е и причината този спорт да има толкова много почитатели по света.

Ако и вие сте фенове и следите турнирите по тенис на живо през различни сайтове като този, но ви се иска да узнаете още нещо любопитно и интересно за любимия спорт, тази статия със сигурност ще ви допадне.

6 забавни и малко известни факта за тениса, които ще изненадат

Играта първоначално се е играела с ръце

Смята се, че тенисът е възникнал като игра през 12 - ти век във Франция и първоначално се е наричала „Jeu de Paume“, което в превод означава “Игра с длани”. И това не е най-странното. Освен, че играта се е играела с длани, топките са били от дърво.

Тенис ракети започват да се използват едва през 16 - ти век, когато този спорт става много популярен сред френските благородници.

USTA е най-старата Асоциация по тенис  в света

Като фенове най-вероятно знаете, че Уимбълдън е най-старият професионален тенис турнир, който се провежда за пръв път през 1877 година. Сигурни сме обаче, че малцина от вас знаят, че най-старата тенис организация в света е създадена в САЩ през 1881 година.

Първият национален шампионат по тенис за мъже (сингъл), проведен под егидата на Асоциацията по тенис (днешния US Open) на САЩ се играе през 1881 година в казино Newport в Нюпорт, Роуд Айлънд.

Професионалният тенис за жени не е съществувал до 1967 година

Женският професионален тенис на практика не съществува почти до края на 60 - те години на миналия век. Преди това велики тенисистки като Били Джийн Кинг, Роузи Казалс, Франсоаз Дюр и Ан Джоунс, за да участват в турнирите са били вписвани на участници в мъжкия тенис.

През 1967 година обаче дамите в тениса извоюват правото си да имат професионален тенис турнир. Радостта им за съжаление е кратка, тъй като награден фонд на жените в тениса са предложени 7,500 долара, докато наградата при мъжете е 50 000. 

Затова през 1970 година дамите бойкотират шампионата като настояват за равно заплащане.

Откритото първенство на САЩ става първият тенис турнир, който през 1973 година предлага равни наградни фондове, но Уимбълдън следва примера му едва 34 години по-късно.

Купата на Уимбълдън има ананас на върха

Ако редовно следите тенис на живо през някой от сайтовете като този, няма как да не сте забелязали, че на върха на купата на Уимбълдън има ананас. 

Според някой, ананасът е там, тъй като в миналото традицията е повелявала английските моряци, които се връщат от дълъг път да поставят екзотични плодове на пръти.

Според други обаче, ананасът е добавен към купата за престиж, тъй като по времето, в което за пръв път се провежда професионален тенис турнир (1887 година) ананасът е бил много скъпа и луксозна храна, която можели да си позволят единствено много богатите.

играч на тенис

Източник на изображение: freepik

Защо тенисистите проверяват топките преди сервиране?

Тенисът е спорт, в който дори и най-малкият детайл може да промени резултата. Затова преди всяко сервиране тенисистите внимателно проверяват топката, за следи от износване. 

По този начин си гарантират, че когато играт сервиз топката няма да излети в непредсказуема посока. Това е и причината, поради която топките, които се използват за сервиз толкова често се заменят с нови.

Мария Шарапова и сумтенето

Този факт определено ще ви развесели. Знаете ли, че Мария Шарапова държи рекорда за най-силно сумтене по време на игра? По време на игра тенисистката издава силни сумтящи звуци, които достигат до 105 децибела. Като знаете това едва ли сте изненадани, че Шарапова е спечелила толкова много турнири.


В категории: Спорт


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори