×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

300 души ще работят в белгийски завод за рециклиране на батерии в Бургас


300 души ще работят в белгийски завод за рециклиране на батерии в Бургас
"Бургас може да се превърне в център на рециклирането", обяви президентът на белгийската фирма Avesta battery&energy engineering Ношин Омар
12 Декември 2023, Вторник, 15:22 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Производството ще е от ново поколение без токсичните елементи никел, кобалт и олово, обяви премиерът

Около 300 човека ще работят в завод за рециклиране на батерии в Бургас. Това обяви президентът на белгийската фирма Avesta battery&energy engineering Ношин Омар на днешния брифинг в Министерския съвет. В събитието участваха премиерът Николай Денков и министри.

Както стана ясно, фирмата ще инвестира на три места в България – Пловдив, Стара Загора и Бургас. В Пловдив ще има развоен център. Най-голямата инвестиция ще е в Стара Загора, където ще се произвеждат батерии, най-вече за електромобили. В Бургас заводът ще е за рециклиране.

Николай Денков обяви: "Става дума за намерения за производство на ново поколение, нова технология твърдофазни литиево-йонни батерии, които намират широко приложение в автомобилната индустрия, както знаете, а също така и в други технологии. Общият размер на инвестиционното намерение е до 1,1 млрд. евро за следващите три до пет години в зависимост от това как се осъществява инвестицията. Като става дума за три различни елемента - единият е изследователска и развойна база, която е предвидено да бъде построена в Пловдив. Второто е завод за производство на литиево-йонни батерии. Това е най-големият дял от инвестицията. Той е предвидено да бъде в Стара Загора и специално искам да подчертая, че тази локация е стратегическа за нас. И третият компонент е свързан с възможността за извличане на метали, които след това да бъдат влагани за производството на батериите, така че говорим за така наречената кръгова икономика. Трите компонента се допълват взаимно, като специално в развойния център се предполага, че ще се подготвят и кадрите. Предвижда се да бъдат наети над 1000 българи. Специално фокусът е върху български изследователи, български работници в тези производства. И, разбира се, реализирането на една такава инвестиция е от стратегически интерес за България както по отношение на технологиите, които ще се развиват тук - те ще бъдат от най-модерните в България, така и по отношение на развитието на регионите, тъй като инвестицията не е в София, а в три от най-интересните региони в България."

Денков подчерта "като химик", че в дискусията с инвеститора специално било подчертано, че в производствата никъде не се предвижда да бъдат включени токсични материали като никел, кобалт, олово. 

"Така че тука говорим за технологии, които включват само безопасни материали", заяви още премиерът. 

Държавата ще подпомогне инвеститора чрез Българската агенция за инвестиции. Това ще се случи след построяването на заводите, увери финансовият министър Асен Василев. Колко точно ще е държавната помощ, не стана много ясно, но тя ще се измерва вероятно в поне няколко десетки милиона евро. 

Репортер на "Флагман" зададе няколко въпроса, включително касаещи завода в Бургас. Кога ще се построи той, колко човека се предвижда да работят там, как ще се адресира проблемът с токсичните елементи?

Николай Денков обясни: "Токсичните елементи се знае кои са. Основно в батериите това са кобалт, никел, олово. В случая никой от тези елементи няма да се появи в никой от заводите, в никоя от технологиите, които се разработват. Обратно, колегите обърнаха специално внимание, че ако се появят даже като следи такива елементи в техните производствени линии, това би им създало проблеми в производството. Така че те самите са заинтересовани да пазят техните производства чисти от това, което наричаме токсични елементи в другите видове батерии. Именно това е едно от предимствата на тези батерии. От една страна, те имат технологични предимства - това, че са твърдофазни; но от втора страна, това е може би добре да се каже също, тези нетоксични елементи, за които става дума тук, те са по принцип и по-евтини. Ако вие знаете как да разработите тази технология, вие имате предимство, защото работите с по-евтини материали в сравнение с някои от другите материали, които се използват в другите технологии. Така че и токсичността, и икономическият ефект в случая са налице. Разбира се, това са нови технологии. Затова трябва да има и изследователски и развоен център - непрекъснато да се усъвършенстват, за да бъдат най-напред в конкуренцията с другите технологии, които се развиват."

Ношин Омар каза от своя страна: "Изборът на Бургас за нас беше ясен."

Морският град се оказал ключов, защото логистиката при рециклиращото производство била много важна. 

"Излазът на море създава много големи предимства по отношение на логистиката", посочи Омар. "Около 300 души ще работят в производството в Бургас, когато той достигне пълния си капацитет."

Президентът на Avesta увери, че няма да има проблем с емисиите. Те въобще не искали да се докоснат до никел и кобалт. Използвали по-евтини и безвредни елементи. 

През 2024 или началото на 2025 г. се очаква да стартират производствата в Стара Загора и Бургас. Но това зависело от разрешителните, които предстои да се издават, и съответните срокове. 

На Балканите нямало заводи за рециклиране, а то постоянно се увеличавало. 

"Бургас ни дава достъп до различни пазари на Балканите и освен в България в региона Бургас може да се превърне в център на рециклирането. Така че оперативните ни разходи и логистиката се оказаха решаващи при избора на местоположение", посочи Ношин Омар.

"Нашият завод в Бургас ще преработва 50 хиляди тона отработени батерии на година. И така това ще бъде най-големият завод от този вид на Балканите. И този ангажимент е свързан с нашето виждане за устойчивост. Ние ще извличаме ценни суровини от повторната употреба и това е един много важен компонент от визията на Европейската комисия за кръговата икономика", заяви още Омар. 

От думите на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева стана ясно, че се реализирало "споразумение за разбирателство по намерение за инвестиция в ключов сектор за България", но и за Европа. 

Гледайте тук:

 


В категории: Бургас


51
Коментара по темата
51.
:)
15.12.2023 13:30:40
1
1
не ни стига отровата която дишаме от лукойла, кроношпана, медния концентрат от пристанището, ами сега и отрвата която ще замърсява допълнителко морето, подпочвените води и въздуха при рециклирането на акумолатори
50.
Гражданин
13.12.2023 14:23:07
0
3
Има публично достъпен белгийски държавен регистър на фирмите, където задължително се публикуват финансовите отчети на фирмите.

Тази фирма има активи за 25 млн и оборот(не печалба) от 5.9 млн евро.

Сега се замислете, от къде и как фирма с активи за 25 млн и оборот от 6 млн ще намери 500млн евро за инвестиции?!

Всичко е една голяма схема, или поредната лъжа ала "завод за електромобили"!
49.
ХХ
13.12.2023 12:04:43
1
1
До 34

"Абсолютна трагедия ще е ако не са еврофондовете!!!" - трагедията си ТИ и подобните ти неграмотни некадърници дет гласувате за ЕС и НАТО.
48.
Чисто и безвредно
13.12.2023 05:05:17
1
11
И как един от градовете в България с най мн онкогично болни и продалжават рециклират .защо не сглобяват както в Стара Загора ,или проектират като пловдив.не Бургас
47.
Да
13.12.2023 00:25:59
2
6
Да изгоним пришълците от промяната докато не е станало късно, къде са великите протестъри дето обещаваха светло бъдеще за децата ви и че ще вкарат ББ при бай Ставри. Сега ще ядете лайната на променливите и няма да ревете.
Големи инвестиции ни докара лайняната промяна.
46.
Пропадането продължава
13.12.2023 00:02:12
0
9
Деню е до 6 март после каквото са краднали довиждане , иначе пред прозорците на Дондуков с фанфари ще го изпратим очилатото плъхче.
Нямало опасност от тези отпадъци да се рециклират, ястребите на Сорос ще ядат кожената опашка, пидалетките, мръсна долна сган .
45.
Превод
13.12.2023 00:01:05
1
19
Център на рециклирането
Демек боклучарник.
Малко дишаме отровите на Лукойл и Кроношпан, а сега и нови, при това силно опасни за здравето на хората в целия регион.
И това се представя като нещо хубаво.
Те и концлагерите са осигурявали много работни места,,,,
44.
Ха Ха
12.12.2023 23:32:38
3
13
Пак лайната в Бургас - хахаха
43.
Зззз
12.12.2023 23:30:48
2
11
Ха, най-добрия град за живеене!!!!
Пълни додуци!
42.
Кую
12.12.2023 22:43:33
2
15
Плъха-химик да го прави във София.
41.
ВЪН!
12.12.2023 22:33:03
4
17
Не ги искаме ! Само боклуците привличате в Бургас!
40.
Който не знае повтаря
12.12.2023 21:06:43
2
18
Олово и кадмий са само малка част от рецищлиране на батерии акумулатори и техните съеденения са силно токсични.
По време ва РИМската империя хиляди римляни (и патриций и роби) умрели млади от отравяне с ОЛОВО в питейната вода
Римляните имали водопроводни тръби от чисто олово и НЕ подозиряли какво САМИ си направили
39.
с.Труд
12.12.2023 20:58:45
3
19
За Ст.Загора ПАРАТА
за Бургас ЛАЙНАТА(рецеклилането на батерии е мръсно,ТОКСИЧНО ,отровно и опасно не само за роботниците во и за околната среда край Бургас)
Между другото премиера Денков е от Ст.Загора и се грижи добле за съгражданите при тях е ЧИСТОто производство а за Булгазли МРЪСНАта част рециклирането и дишането на огрови
38.
Пенчо
12.12.2023 20:35:28
0
17
Кой ни е общинския съветник с Екология, дето съветва общината. Да излезе да си каже опасенията или не е чувал за какво е в съвета.
37.
Тези инвеститори
12.12.2023 19:30:08
2
11
Омари, калмари, скариди, миди, октоподи, морски деликатеси ни предлагат от сглобката. Само дето са малко опушени от двойното гражданство родени в Близкия изток са Омарите и се правят на шейхове, да си ходят в Белгия при арабухите там да инвестират.
36.
Айнщайн
12.12.2023 19:13:36
2
5
300 души ще рециклират белгийска бира в български завод!
35.
Ами ...
12.12.2023 18:44:56
0
11
Очаквам да има бум на инвестиции в българия също както в Китай преди години заради евтината работна ръка, дали е добре... не мога да съдя, но си факт че сме най бедните в Европа и даже бежанците не искат да останат тука
34.
Възмутен
12.12.2023 18:38:20
1
30
Пловдив и Стара Загора са по-предпочитани от Бургас - там ще са най-големите инвестиции с най-голяма добавена стойност, а при нас мръсната част. Това е положението!!! Всякакви претенции че този град бил някакъв фактор са смешни и жалки твърдения! Дори летището и пристанището, индустриалните зони не помагат да се привличат по-мащабни инвестициии и такива с висока добавена стойност! Абсолютна трагедия ще е ако не са еврофондовете!!!
33.
до 14
12.12.2023 18:32:44
3
20
Ти защо мислиш Семир построи онко болница? Благодарение на отровните храни, отровния въздух, електромагнитния смог и още куп екстри се очаква процентът на онкоболните да стане 30% от населението.
32.
Rt
12.12.2023 18:23:34
2
16
Ако сглобката се развали, няма да получат разрешителни и ястребите на Сорос, розовите комундели ще бягат към топлите страни с откраднатото.
Пак са гушнали комисионните, не привличат сериозни инвеститори, а измамници като тях ,в тази кочина нормален инвеститор няма да дойде .
31.
ХХ
12.12.2023 18:17:04
5
12
Преди месец европейските представители на две китайски фирми световни гиганти в производството на батерии се изсмяха на Урсулата, че няма начин да правят батерии в ЕС. Даже да ги правят в САЩ и да ги изнасят за ЕС било по-изгодно.
30.
я...пак
12.12.2023 18:16:51
0
12
Когато почнат да си взимат фалшиви болнични, работодателя ще изпищи на умрЕло !
29.
XX
12.12.2023 18:14:53
2
16
До 23

"Ношин Омар ми звучи много белгийско." - ми регистрирано е в Белгия, за да им е лесно на лобистите да точат ЕС.
Даже допускам, че бургаската локация ще е единствената от трите дето ще работи.
28.
ХХ
12.12.2023 18:12:56
7
14
До 24

"НАШАТА СТРАНА Е КЕНЕФА НА ДЕМОКРАЦИЯТА." - ми туземните про'с'таци дето гласуват 85% за ЕС да им ДАВА МРЗ, друго и не заслужават.
27.
О...йе
12.12.2023 18:11:56
2
13
Електрика ни вързва
и пак тя ни дели,
а батерии свързват
безброй будали,
крачи гордо наперен
бай Ганьо юнак,
със завода захлебва
и ще вдигне стандарт.
Става Ганьо началник
- българската мечта,
а пък пийне ли малко,
ще ругае властта.
26.
XX
12.12.2023 18:11:26
7
9
До 25

"Нещо друго не успяхте ли да привлечете..." - бургаските про'с'таци друго и не заслужават.
25.
Клуб НЛО - звънят ми международно
12.12.2023 18:01:46
2
32
Целият град е за рециклиране, с болка ви го казвам...Рециклиране на батерии?! Нещо друго не успяхте ли да привлечете ... прословутите външни инвестиции. Трагедия.
24.
холивуд
12.12.2023 17:49:15
1
39
ГОРИМ БОКЛУЦИТЕ НА ЕВРОПА,И СЛЕД КАТО ГИ ОТЪРВАХМЕ И ОТ СТАРИТЕ ТАРАЛЯСНИЦИ, СЕГА ЩЕ РЕЦИКЛИРАМЕ И СТАРИТЕ БАТЕРИИ НА АВТОМОБИЛИТЕ ИМ.КРАСОТА.НАШАТА СТРАНА Е КЕНЕФА НА ДЕМОКРАЦИЯТА.
23.
Scrooge McDuck
12.12.2023 17:42:53
0
27
Ношин Омар ми звучи много белгийско. Рециклиране без мръсотия звучи като секс насаме, Мишока Денков ги разбира тези неща. Колкото построиха завода до Ловеч е тази работа или ще станем едно депо за забранени отпадъци.
22.
знам
12.12.2023 17:28:58
0
13
В реакторите на Козлудай има подобна отрова.
21.
lele male
12.12.2023 17:28:41
0
25
май само митьо очите ще е на далавера с погребалните агенции от тази сделка
20.
ХХ
12.12.2023 17:27:04
4
35
Рециклирането на батерии за автомобили е доста неблагодапен бизнес. Даже Китай, с огромната си производствена база за багерии не го извършва. Но ЕС иска батериите да се рециклират (лошо няма) и ще дава субсидии. Та затова и тези искат да го извършват. Моментът е, че бургаШките про'с'таци си заслужават мръсотията дето даже китайските села бягат от нея.
Факт.
19.
Трол
12.12.2023 17:19:09
1
32
Мда... Идеална комбинация - меката на рециклирането и морски курорт..
Денков, що направо не го построите до Банкя?
18.
Експерт
12.12.2023 17:16:19
1
23
Защо ли рециклирането в Бургас- море, езера, отрови малко са ми сьмнителни…Ама нали клякаме на всички
17.
Един
12.12.2023 17:13:14
0
44
Чичо Митко защо го няма на снимката. Щом тука ще се рециклират стари батерии (а те хич не са чист), значи отровта ще е при нас в Бургас , работата с чистите материали, които ще изкарваме в Стара Загора , а белите якички в Пловдив. Все едно при нас да произеждаме злато от руда, в Стара Загора да бъдат златарските работилници, а дизайнерите на бижутата в Пловдив. Освен това името на белгиеца ми звуи много арабско. И тоя взе да повтаря грешките на Николай Жишев.
16.
PS
12.12.2023 16:50:53
2
35
Аз останах с впечатление,че ще се произвеждат електрическите автомобили дето Харвардското недоразумение с ментални увреждания беше договорил.
Нали имаше възхвала на Лаборанта в предишните статии, то било завод за рециклиране на отпадъци, пак замърсяване на околната среда. Редакцията попитайте Денков , защо производството не е в Бургас, а в Стара Загора ?
В Бургас се изграждат само инсталации за боклуци, разделно събрани отпадъци.
Утре някой културен проект на Бобоков, може да възникне да си складират боклуците от акумулаторите русенските тарикати.
15.
Ез
12.12.2023 16:42:40
1
54
Супер мръсно и вредно Честито
14.
?
12.12.2023 16:38:50
3
52
Оляха се в стремежите си да ни изтребят.Усещам,че само Онкото ще е на печалба,ако този завод стане факт.
13.
ЕКО финт
12.12.2023 16:37:31
3
28
То, рециклирането на батерии е нещо като рециклиране на хартия ли, нали няма нищо вредно??!
12.
лъжливото овчарче
12.12.2023 16:32:26
1
53
Винаги са казвали, че електрическите автомобили са по вредни от дизеловите и сега да си дойдем на думата,производството и рециклирането на батерий ви казвам само за бедните държави.
11.
аз
12.12.2023 16:27:37
0
51
Да разбираме ли, че в Пловдив и Стара загора ще бъдат производствените дейности и същинския рециклаж, а в Бургас ще бъде складът за разлагащите се отрови от старите рециклируеми батерии ???
10.
АБЕЕ
12.12.2023 16:17:54
1
38
Здравейте нормални читатели - разбира се както винаги се хвърлят едни 1.1 млрд думи за бъдещо недотам полезно но и миришещо на...Вие знаете какво
https://abeegroup.com/projects/....вижте реално за какво иде реч- и това ако не е БГ схема - здраве да е ....с уважение!
9.
Браво на управниците ни:
12.12.2023 16:17:22
0
73
Мислят много за Народа!
Pециклиране на батерии в Бургас
С други думи: Опасни отрови за хората!
8.
aaaa
12.12.2023 16:15:26
1
45
Това заслужаваме - боклука
7.
На Бургас пак трохите
12.12.2023 16:04:03
0
68
Пловдив - развойна дейност, Стара Загора - производство, Бургас - рециклиране. Пак на опашката....
6.
seahorse
12.12.2023 15:57:35
3
44
От 16 години все чакаме някой да инвестира в Бургас.Но когато се сблъскат с бургаската администрация,си заминават с пълна газ .Защо ли !
5.
Рециклиране на оловни батерии
12.12.2023 15:54:00
1
58
300 души ще дишат чист въздух
4.
До общината
12.12.2023 15:53:12
0
63
Тук искат да претопяват батериите.
Умната с екологията.
3.
Без полюции,моля
12.12.2023 15:50:34
0
27
Рибата още в морето....
Оглеждат между 4 града.
2.
бичме
12.12.2023 15:40:31
0
46
думата "ще" винаги ме тревожи
1.
Рециклиране на батерии
12.12.2023 15:36:52
2
104
Не ми звучи като екологично производство.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори