×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Слънчева „супербуря“ може да остави планетата без интернет за седмици или месеци, твърди учен


Слънчева „супербуря“ може да остави планетата без интернет за седмици или месеци, твърди учен
Мощните слънчеви изригвания зачестяват заради достигането пика в соларната активност, можем ли да се предпазим?
10 Ноември 2023, Петък, 20:05 ч.
Автор: Флагман.БГ

Целта на проф. Питър Бекър и на екипа му е да създаде система за ранно предупреждение от опасна соларна активност

Северното сияние е красиво, дори когато се появява на необичайни географски ширини, както преди няколко дни, но точно причината за него някой ден може да се окаже нещото, което ще ни върне 200 години назад. Описвано като „интернет апокалипсис“, подобно явление може да прекъсне достъпа до мрежата и да заличи огромно количество информация по света до такава степен, че човечеството да се окаже без достъп до интернет за седмици и дори месеци. Поне така твърди проф. Питър Бекър от Университета „Джордж Мейсън“.

Бекър води екип от изследователи в проект, който цели да създаде система за ранно предупреждение за точно такова потенциално събитие.

Соларните бури могат да причинят сериозни щети на Земята. Уязвими са не само обикновените електроуреди, но и системата за енергоснабдяване, сателитите, подземните оптични кабели, навигационните системи и GPS, радио предавателите и комуникационната техника. И най-лошото е, че според учените, това се е случвало и преди.

Експеримент на HAARP съвпадна с необичайното червено „сияние”, което наблюдавахме вчера

Мощно слънчево изригване през 1859 г. става причина телеграфните системи да бъдат унищожени. „Искри буквално са хвърчали от телеграфните машини. Някои от операторите са били ударени от ток“, казва проф. Бекър.

Соларните цикли в момента са в пика си, което е причина за зачестяването на соларните бури. Преди близо 14 000 години, слънчево изригване, вероятно стотици пъти по-мощно от това през 1859 г. е ударило Земята и за това има преки и косвени доказателства, посочва още професорът.

Ако има как да се създаде въпросната система за ранно предупреждение, има и начин да спасим електрониката. „Ако имаме предупреждение, всяка секунда е от значение, защото можем да изключим сателитите, да спрем трансформаторите на Земята. Така че има начини, по които да смекчим проблема“, казва проф. Питър Бекър.

 


В категории: Животът


Флагман.БГ Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда 21/05/2024, Вторник 11:32 0
8
Коментара по темата
8.
Огнен Потоп
11.11.2023 23:11:19
0
2
Западът уверено се движи към нов технологичен фашизъм и дори, вероятно, тоталитаризъм - засега "либерален". А именно Западът е източникът както на тоталитарните идеологии: на брутално антихуманния нацизъм, така и на по-хуманния, който прокламираше равенството на всички, ((но струваше твърде скъпо на нашия и на редица други народи – комунизъм.)) Всички европейски (западни) мечти – утопии, идеални общества – бяха, и са тоталитарни. ((Те съзнателно насърчават разпадането на своите общества, като насърчават античовешки ценности.)) Възстановяването, ако и когато се случи, ще бъде отвъд хоризонта и най-вероятно едва след КАТАРЗИС.
7.
Герчо
11.11.2023 15:57:18
0
4
Нещата вървят по план. Върнаха хартиените бюлетини, сега ще трябва да върнат и хартиените писма, с които ще пращаме коментарите си по пощата, като няма да има интернет. Ще се върнем в 19 век.
6.
Не е вярно
11.11.2023 01:14:06
3
10
Това може да го създаде само КРАВАРСКО ПРЪСТЧЕ!!!СЛЪНЧЕВА СУПЕР БУРЯ,ТОВА ЗВУЧИ КАТО ХОЛИВУДСКИ СЦЕНАРИИ.ПРЕСТАНЕТЕ ДА ВЯРВАТЕ НА ГНУСНИТЕ ЛУДИ УЧЕНИ НА КРАВАРИЯ! ДАЛЕЧЕ СМЕ ОТ ЕСТЕСТВЕНИЯ АПОКАЛИПСИС НО НЯКОЙ БЪРЗА ДА ГО ПРЕДИЗВИКА!!!
5.
До професора
10.11.2023 22:27:17
0
5
Еб.. ни се майката!
4.
6matarok
10.11.2023 21:51:18
0
5
teq s bitkoina ve4e gi gotvqt da gi nasapunisat hahaha
3.
Койчо
10.11.2023 21:29:40
6
9
Соларните панели предизвикват катаклизми!!! Видите ли соларен панел го чупите, защото застрашава планетата !
2.
Споко, няма да е този път!
10.11.2023 21:17:29
3
7
Той учен да не е Божката?
От мен да знаете, че не е много учен
1.
Казанова
10.11.2023 20:48:44
1
25
Тамън ще е супер без интернет.И телевизия да няма.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове  Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Златното правило е, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход, припомни Десислава Николова Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Южното Черноморие, освен богато културно-историческо наследство, притежава и изключително красива природа – едни от най-красивите плажове Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Той е затворник, сега е върнат в килията и го чакат нови обвинения „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз „Битката на мозъците“ отново ще срещне най-знаещите ученици и студенти в Бургас, включете се в големия куиз Третото издание на големия младежки бургаски куиз „Битката на мозъците“ ще се проведе на 27 май в Международен конгресен център – Бургас ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден ЦИК пак забрани представянето на резултатите от вота преди края на изборния ден Могат да бъдат анкетирани само вече гласували избиратели Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Забъркай тази вкусотийка с яйца и зелен лук, всички ще лапат и ще искат още Ето я рецептата НАП тръгна по петите на производителите на череши НАП тръгна по петите на производителите на череши Те трябва да декларират реколтата си Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Министър Цоков проговори за гафа с матурите по английски език в Бургас, записът бил добър Заради проблеми с разпечатване на ПДФ файлова пък всички зрелостници ще получат като бонус 4 точки на изпита по български език  Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Жандармеристи пазят пътници от пияници и скитници в нощните влакове, но мъж преби кондуктор Началникът на сигурност БДЖ Тодор Тодоров разкри, че нападателят, който крещи, че е с жълта книжка, е рецидивист 
Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори