×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Основателят и лидер на форума в Давос Клаус Шваб се оттегля
  • Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно Сумска област
  • Русия показа новите коли "Волга", които всъщност са изцяло китайски
  • Подобрява се състоянието на жената, пострадала при катастрофата на входа на Аксаково с автомобил на НСО
  • Прокурорската колегия освободи апелативния прокурор на София Радослав Димов и го награди
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Заражда ли се конфликт между Зеленски и неговия главнокомандващ?


06 Ноември 2023, Понеделник, 15:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Две публикации в западни издания разбуниха духовете в Украйна в последните дни

"Това не е патова ситуация", заяви украинският президент Володимир Зеленски в коментар на публикацията в The Economist, написана от украинския главнокомандващ Въоръжените сили ген. Валерий Залужний. В нея той предупреждава, че бойните действия се приближават към позиционна война, от която полза ще има само Русия. Генералът отбелязва, че е нужна промяна в тактиката, за да бъде избегнат тупик, посочвайки, че един от начините е осигуряване на въздушно предимство, предава investor.bg.

И друг път са ни отписвали, категоричен беше Зеленски по време на брифинг с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в събота (4 ноември). Той припомни освобождаването на Харковска област и Херсон миналата есен, когато западни анализатори очакваха бойните действия да утихнат през идващата зима.

"Нямаме никакво право да дори да помислим да се предаваме, да отпускаме ръце, защото, кажете ми, каква е алтернативата?", попита още украинският президент. Той също потвърди, че основната причина е липсата на контрол на въздушното пространство.

"Когато има ПВО на фронта, момчетата летят напред", каза той и допълни, че командирите се въздържат да изпращат своите части напред, където ги очаква въздушният обстрел на руснаците.

Тези коментари отново предизвикаха бурни дебати в украинското общество дали президентът и главнокомандващият не са в конфликт.

Володимир Зеленски назначи малко неочаквано ген. Залужний през юли 2021 година. Ден преди това той освободи от поста му ген. Руслан Хомчак, отчитайки че не може да осигури "синергията между Министерството на отбраната и Въоръжените сили на Украйна". "Виждам само конфликти между двете институции", изтъкна още президентът. Няколко месеца по-късно генералът, един от малкото с реален боен опит главнокомандавщи, застана начело на армията, която се противопостави на Русия. От първите месеци на войната рейтингът на Залужний е равен на този на президента и одобрението за действията и на двамата е много високо.

Но още оттогава тлеят и опасенията, че двамата не се разбират много добре, често подхранвани от много дребни подробности, като например, че Зеленски не поздрави публично за юбилея му Валерий Залужний в началото на юли, който от своя страна няколко месеца по-рано също не го поздрави. Или че президентът се обръща към него само с фамилното му име, а не както е прието в Украйна с личното и бащиното му име. Според критиците на Зеленски той се страхува от високата подкрепа за генерала, който може да застраши политическата му кариера, кандидатирайки се за президент, например.

За несъгласия по различни теми, свързани с бойните действия, намекна бившият съветник в Офиса на президента Олексий Арестович. Той критикува офанзивата към Бахмут през лятото, сочейки че решението за това е политическо, а не на военните.

Но прочитайки внимателно статията на Залужний и коментара на Зеленски и двамата всъщност повтарят една и съща теза - трябва промяна,  за да не се стигне до тупик във военните действия. И тя ще дойде с контрола над небето - с получаването на обещаните F-16. Нещо повече - политическите амбиции на Зеленски в Украйна не са много отчетливи. Неотдавна пред румънски медии Зеленски каза, че не планира да се кандидатира за втори мандат, повтаряйки едно от предизборните си обещания, макар и в същото време да е категоричен, че ако бъдат проведени избори по време на войната, нещо забранено от Конституцията на Украйна, той няма да изостави страната и ще участва в изборите за президент.

Мандатът на Володимир Зеленски изтича през март 2024 година и според някои опозиционни лидери е редно да се проведат избори, които да потвърдят легитимността му. Според проучване на общественото мнение, проведено в края на септември - началото на октомври обаче 81% от украинците са против провеждането на избори преди края на войната. Исторически в Европа по време на война не е имало избори, нито за парламент, нито за изпълнителна власт.

The New York Times добавя още един щрих от края на седмицата, който също може да има значение за отношенията между Зеленски и Залужний  - изненадващото освобождаване на ръководителя на специалните операции на Украйна ген. Виктор Хоренко. Пред обединения новинарски канал на Украйна той коментира в петък (3 ноември), че е разбрал от медиите за смяната си, а ген. Залужний не е успял да му даде обяснение защо се е стигнало до там. Ден по-късно министърът на отбраната Рустем Умеров съобщи, че той е поискал отстраняването на Хоренко, който ще бъде преместен на друга позиция, но не даде повече подробности "за да не даде причина на врага да отслаби Украйна".

Самият Зеленски също потвърди във вечерното си обръщение, че Хоренко ще продължи да работи в Министерството на отбраната.

Малко преди да подпише указа за освобождаването на Хоренко, Зеленски, министърът на отбраната Умеров и Залужни участваха в събитие, посветено на Деня на ракетните войски и Деня на инженерните войски в Украйна.
Свързани статии

NYT отбелязва в своя публикация, че Хоренко е един от успешните генерали на Украйна. Той ръководи ударите по Черноморския флот, довели до оттеглянето на повечето кораби от пристанището в Севастопол към Русия, както и за разрушаването на щаба на Черноморския флот. Уволнението му е в съзвучие с друга публикация в западно издание, която разбуни духовете в Украйна през последните дни - статия в Time. В нея се говори за смяна на тактиката и уволнение на един генерал и един министър от страна на Зеленски. В Time украинският президент е описан като "гневен" на своите западни партньори, които не му осигуряват нужното за победата оръжие, и сляпо вярващ в победата на Украйна.

По Конституция командващият специалните операции се назначава от президента на Украйна, но е на подчинение на главнокомандващия. Според коментари отстраняването на Хоренко е изцяло политическо и може и да цели отслабването на властта на Залужний. Източници на NYT в американската армия коментират, че са в близки отношения и работят много ефективно с Хоренко и за тях новината за освобождаването му също е изненада.

Според опозиционни депутати този ход е голяма грешка и ще има сериозни последици.

 




Бъдещето на ERP системите
Бъдещето на ERP системите 23/05/2024, Четвъртък 12:44 0
7
Коментара по темата
7.
Аз не знам...
07.11.2023 12:32:30
2
2
...нито Зеленски къв е нито Путин..знам обаче че плащам за тая война без да имам вина....и интерес...и това ме дразни
6.
хах
07.11.2023 09:54:58
2
3
Тоя смешник Зеленски, свърши ли тоя цирк в Украйна, тоя повече никой няма да го види, напълни си торбите за 10 живота напред и ше се пенсионира някъде спокойно, изпълни си заповедите и тва е. Няма такава медийна звезда, тоя обикаля да се снима повече от Криситано Роналдо хаха
5.
Капитана
06.11.2023 16:19:22
4
14
И двамата ще висят по дърветата така или иначе, така че няма значение.Авдеевка е почти превзета!
4.
Хахаха
06.11.2023 15:51:56
16
7
Мокри русофилистийски сънища!
Целта на статията беше точно в този момент когато има дебати за помоща за Украйна, американските политици да чуят че затягането на конфликта за години ще излезе много по-скъпо.
Между другото вече има резултат инфото е достъпно, поредната оръжейна помощ бе оповестена а докато вървят пазарлъци за онези 100 милиарда, спешно се намериха едни 6 милиарда за следващите 2 месеца.
Поредна русофилистистийска драма с трагичен край. А войната наистина е в тупик, но атаките на Авдеевка продължават вече месец от 10 октомври и чудовищните руски загуби също. Видеата са вълнуващи. Танкови колони в пепел и следващите и така вече месец. Хубав тупик за отбраняващите и трагичен за хвърляните на смърт путлерови войни.
3.
Уахаахахаха
06.11.2023 15:36:17
13
6
Иска ви се росски анални разпоретини
2.
карикатури на Зеленски
06.11.2023 15:29:05
3
8
Това са две карикатури на Зеленски, които казват всичко:
https://cutt.ly/MwTrHW9x
https://cutt.ly/CwTrHL2V
Това е разширен обзор на политическите събития от Ким Дотком:
https://twitter.com/KimDotcom/status/1720804956708671495
1.
Der Untergang
06.11.2023 15:13:59
2
4
Ukrainian edition
colorized
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Нов скандал в СОС - Прошко Прошков изкара извън нерви съветниците от ПП/ДБ и "Спаси София" Спорът се разрази около приватизационния договор с “Витоша ски” Извънредно! Мъж скочи от Моста в Бургас, вадят тялото му Извънредно! Мъж скочи от Моста в Бургас, вадят тялото му Жертвата още не е идентифицирана  Тя изпя хита на 90-те, а сега телефонът й лъсна в секс обяви Тя изпя хита на 90-те, а сега телефонът й лъсна в секс обяви "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения "София е под вода - жалко, че не намерих кану": Заседанието на СОС стартира с бисери и обвинения Скандалите започнаха още при обсъждането на дневния ред Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами Сгъваме хартиените бюлетини за изборите като оригами  По-лесно е да гласуваме с машини, отколкото да намерим хлебчетата в супермаркета, възкликна водещата Мария Цънцарова Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита Не се къпете по време на буря! Мълнията може да ви изпържи, предупреждава експерт по мълниезащита  Инж. Радослав Калчев разказа как токът от мълнията преминал от единият контакт във вилата му до другият, който бил на 12 метра от първия "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона "Левицата" и Румен Петков започнаха силно кампанията си в Бургас, повдигнаха ключова тема за региона ГЕРБ и ПП-ДБ искат да съсипят рафинерията, няма да го допуснем, категорични са от "Левицата" Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Пътешественик стигна от Германия пеша до Бургас с кучето си, спят по спирки и в църкви Целта, която съм си поставил, е да посетя 40 европейски държави, т.е. общо 25 000 километра, споделя той Бургас награди заслужили дейци на културата Бургас награди заслужили дейци на културата Бургаският дух се е запазил, благодарение на нашите писатели, музиканти, певци, актьори, художници, подчерта кметът Димитър Николов Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души Шофьор на 20 години се вряза в автобусна спирка, удари четирима души При ляв завой младежът загубил контрол над колата
Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Русия мести едностранно границата си в Балтийско море, за сметка на Литва и Финландия Настоящите географски координати, установени от Съвета на министрите на СССР през 1985 г., „не отговарят напълно на сегашното географско положение“, твърдят авторите на проекта Той задмина по богатство майка си Той задмина по богатство майка си Имението Сандригам и замъкът Балморал са най-ценните активи Рейтингът на Джо Байдън се срива Рейтингът на Джо Байдън се срива Падна до най-ниското си равнище за последните две години Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Руски дипломат размаха пръст на ЕС, Брюксел ще си върне това, което възнамерява да "открадне" Кирил Логвинов коментира плана за подаряване на Украйна печалбите от замразените руски активи  Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Украйна загуби и Клещеевка, а от Генщаба заговориха и за „маневри“ край Покровск Руски дронове поразиха енергийни обекти и оставиха на тъмно части от Сумска област. Очаква се и там настъпление на окупаторите Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Телецът може да спечели много пари, а Овенът да се пази от досадници и насилници! Хороскоп за деня – 22 май 2024, сряда Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня - Разделихме се с жената!
- Вземи бутилка, да "удавиш" мъката!
- Не става!
- Защо, пари ли нямаш?!
- Пари има, мъка НЯМА!...
Виц на деня Виц на деня -Както казва Кобилкина: Има два вида рускини - вменяеми и невменяеми.
По време на с*ксове едните викат "в меня", а другите - "не в меня".
Статус във фейсбук Статус във фейсбук 9. Наистина харесвам обувките си. Удобни са, когато тъпчеш хората.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори