×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тайван държава ли е, или не?


15 Октомври 2023, Неделя, 20:00 ч.

И до днес правителството на Китай смята Тайван за част от своята "свещена територия"

Определянето на това какво е и какво не е държава е много по-сложно, отколкото много хора предполагат.

На 30 август 2023 г. комисия на британския парламент нарича Тайван "независима държава" в свой доклад. Това е първият път, в който някоя част от британската политическа система използва тази формулировка, предава vesti.bg.

Официално Обединеното кралство "не признава Тайван" като държава, нито "поддържа официални дипломатически отношения с острова", което е един от начините държавите да се признават за равноправни на международната сцена.

Подобно на Обединеното кралство, САЩ също "не поддържат дипломатически отношения с Тайван", въпреки че според Държавния департамент съществуват "стабилни неофициални отношения". Много други държави се намират в подобна лодка.

И така, къде остава Тайван? Той е или не е държава?

Държава по декларация

Според така наречената "теория на държавността по декларация" една държава - която често се нарича "държава" в терминологията на политологията и международните отношения - трябва да притежава следните качества: "(а) постоянно население; (б) определена територия; (в) правителство; и (г) способност да влиза в отношения с други държави."

Тези четири качества са договорени в Конвенцията от Монтевидео за правата и задълженията на държавите от 1933 г., която е международен договор, регистриран в Лигата на нациите, предшественик на Организацията на обединените нации.

В член 3 от този договор се казва, че съществуването на една "държава е независимо от признаването ѝ от другите държави". С други думи, стига да са изпълнени четирите горепосочени качества, дадена област се квалифицира като държава, дори ако други държави решат да не я признаят.

Една от критиките към тази рамка е, че тя отваря вратата за много области да бъдат считани за държави, въпреки че може да изглеждат необичайни.

Например през 60-те години на миналия век италианският инженер Джорджо Роса построява платформа с площ 400 кв. м на 11 км от брега на Италия. На 24 юни 1968 г. Роза, чиято фамилия означава "роза", обявява, че неговата платформа е независима държава, наречена Република Остров Роза. На този изкуствен остров имало ресторант, бар, магазин за сувенири и пощенска станция. Официалният му език е есперанто.

Може да се твърди, че Островът на розите отговаря на критериите, посочени в Конвенцията от Монтевидео, тъй като там има постоянно население, защото Роза живее там; неговата платформа, създадена от човека, има определена територия; има правителство, защото Роза се е обявил за президент; а пощата на Острова на розите му дава възможност да общува с други държави и по този начин да влиза в отношения с тях.

Въпреки че няколко държави, включително САЩ, са ратифицирали Конвенцията от Монтевидео, Италия не я е ратифицирала. Затова 55 дни след обявяването на независимостта на остров Роза италианските военни унищожават платформата.

САЩ и Филипините призоваха за мир и стабилност в Тайванския проток

Държава по признаване

За разлика от декларативната теория за държавността, така наречената "конститутивна теория за държавността" счита, че една държава е държава само ако е призната от други вече признати държави.

Няма магическо число за това от колко държави трябва да бъде призната една държава. По-скоро тези, които се стремят да бъдат считани от света за независима държава, трябва да се присъединят към ООН като пълноправен член.

За да се присъединят към Организацията на обединените нации, кандидатите трябва да бъдат препоръчани от Съвета за сигурност, който се състои от 15 членове. Петима от тези членове са постоянни и имат право на вето. Кандидатите трябва да получат подкрепата на девет от 15-те членове, включително на всеки от постоянните членове.

Ако Съветът за сигурност препоръча приемането, молбата се представя на Общото събрание, където всеки пълноправен член на ООН има един глас. Необходимо е мнозинство от две трети, за да може дадена страна да се присъедини.

Чрез компютърни симулации: Тайван упражнява прехващане на китайски военни кораби

Един Китай или два?

Днес повечето държави по света официално се придържат към някаква разновидност на идеята, че има само един Китай, чиято столица е Пекин и който обхваща както континенталната територия, така и остров Тайван.

Там има правителство, но има и правителство на Тайван със седалище в столицата му Тайпе. Това правителство нарича себе си Република Китай и води началото си от началото на 20-ти век, когато революция сваля императора на Китай.

Забележително е, че по онова време определението за Китай не включва остров Тайван, който тогава е наричан Формоза. В края на XIX в. Япония завзема острова по време на война.

През 1927 г. въстание на Китайската комунистическа партия атакува правителството на Република Китай. Това поставя началото на кървава гражданска война, която продължава до 1949 г.

През тази година правителството на Република Китай се оттегля на остров Тайван. През същата година Мао Дзедун, лидер на Китайската комунистическа партия, обявява създаването на Китайската народна република със столица Пекин.

Но Мао продължава да се стреми да контролира територията на своя враг, заявявайки: "Тайван е наш и ние никога няма да направим компромис по този въпрос, който е въпрос на вътрешни работи."

И до днес правителството на Китайската народна република, чиято столица е Пекин, смята Тайван за част от своята "свещена територия". В конституцията на Китайската народна република се посочва, че "висш дълг на целия китайски народ, включително на нашите сънародници в Тайван, е да изпълни великата задача за обединение на родината". Нейното министерство на външните работи заявява, че "Тайван е свещена и неразделна част от територията на Китай". На 2 октомври 2023 г. правителството в Пекин отпразнува националния си празник, като пусна видеоклип, в който се посочва, че се фокусира върху единството с народа на Тайван.

Тайван представи първата в историята подводница собствено производство

За разлика от тях Република Китай нарича контролираната от нея територия "тайванска зона" или "свободна зона". Останалата част от Китай тя нарича "континентална област", която тайванското правителство описва като намираща се в "период на комунистически бунт".

Други държави са също толкова деликатни. Например през 1972 г. САЩ "признават, че всички китайци от двете страни на Тайванския проток поддържат тезата, че има само един Китай и че Тайван е част от Китай". През 1979 г. САЩ отново "признават китайската позиция, че има само един Китай и че Тайван е част от Китай".

Мястото на Тайван в света

Тайван твърди, че отговаря на критериите на Конвенцията от Монтевидео, за да бъде считан за държава съгласно декларативната теория за държавността. Въпреки това Тайван все още не се е обявил официално за нова, независима държава. Според президента Цай Инг Вен "не е необходимо", защото "не сме вече независима държава и се наричаме Република Китай".

Но да припомним, че според конститутивната теория за държавността една държава е държава само ако е призната от други вече признати държави, а крайната проява на такова признаване е пълноправното членство в ООН.

Ден след края на ученията: Тайван засече 9 военни кораба и 26 летателни апарата на Китай

Интересно е, че Република Китай всъщност е член основател на ООН. През 1971 г. обаче ООН гласува "за изключване" на Република Китай и вместо това признава комунистическото правителство "като единствен легитимен представител на Китай в ООН". Последвалите опити на Тайван да се присъедини към ООН са неуспешни.

Днес само около десетина държави продължават да поддържат официални дипломатически отношения с Тайван, повечето от които са малки островни развиващи се държави като Науру, Палау и Тувалу.

Всяка от тези държави признава Тайван като "Република Китай" и никоя от тях не поддържа едновременно официални връзки с Китайската народна република.

Докато Тайван не се обяви официално за независим от останалата част на Китай - или докато международната общност не признае Тайван за независим от останалата част на Китай - статутът на Тайван като държава ще продължи да бъде поставян под въпрос.


В категории: Политика


2
Коментара
Две коли изгоряха пред къща
Две коли изгоряха пред къща 21/05/2024, Вторник 14:59 0
Мъж почина при пожар в Трявна
Мъж почина при пожар в Трявна 21/05/2024, Вторник 13:20 0
2
Коментара по темата
2.
до г-н Дзи Пин
16.10.2023 06:11:30
0
0
това вече няколко пъти го казвате, и за прекрачването на червените граници, но редовно омеквате, дъртата американка пелоси кацна ли там? кацна. вие какво направихте? нищо.
1.
Си Дзи Пин
15.10.2023 20:17:56
1
3
Тези са следващите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
12 търговци на гласове отиват в ареста 12 търговци на гласове отиват в ареста За друг вид престъпления в рамките на операцията са задържани още 33 лица Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Делян Пеевски: Христо Иванов искаше да стане президент с подкрепата на ДПС Пеевски посочи още, че предложението на лидера на ДБ е включвало пенсиониране на Бойко Борисов Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Ексобластният управител и купувачът на Митницата в Созопол с реакция след статия на Флагман.бг Според бизнесмена Крепостната стена и терасата върху бойната кула на Стария Созопол били съвсем различен казус с незаконно строителство, свързан с друг областен управител - Константин Гребенаров Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Мариян Шангов ще е №1 в новата ранглиста за клас ILCA6 Голям успех за бургаския ветроходец  Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Българският нокаутьор Борислав Велев Рой срещу носителя на Интернационалната титла на WBF Омар Сиала “Гринча” на MAX FIGHT 58 Гринча е в серия от 3 поредни победи, а в последния си мач печели Интернационалната титла на световната боксова федерация WBF с нокаут в 9-ти рунд, срещу коравия Дауди Мгая „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас Трите вечери предложиха незабравима емоция на участниците и публиката Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата Забравете за такива спасители, тази година дядовци ще ни вадят от водата 70-годишни ще работят като лайфгардове  Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Внимавайте с бързите кредити, има ръст на делата за отпуснати заеми Златното правило е, че размерът на задълженията към кредитни институции не трябва да надвишава 30-40% от нетния доход, припомни Десислава Николова Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Очаква ни лято, изпъстрено с фестивали и събития, ето защо да изберете Южното Черноморие Южното Черноморие, освен богато културно-историческо наследство, притежава и изключително красива природа – едни от най-красивите плажове Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Пепи Усмивката стреля по зет си и запали дома на сестра си Той е затворник, сега е върнат в килията и го чакат нови обвинения
Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори