×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъж от Сливенско простреля с арбалет свой съгражданин
  • На всеки 10 минути един българин получава инсулт
  • Новият ковид води до гадене и диария
  • Първата детска онкологична болница в Румъния ще приема и българчета
  • Социалният министър предлага актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Каква е разликата между ортопедични и анатомични чехли


12 Октомври 2023, Четвъртък, 16:39 ч.

Здравето на нашите крака е от изключително значение и един от най-важните фактори, свързан с това, са обувките, които избираме. В тази статия, ние ще изследваме два изключително интересни типа чехли, които се радват на голям интерес  - ортопедични и анатомични, като целта ни е да разберем разликите между тях и за кого са подходящи. Ще се запознаем с това, какви са предимствата на тези видове чехли, какво ги прави  уникални и как те могат да подпомогнат различни нужди на хората.

Основни характеристики на ортопедичните чехли

 

Ортопедичните чехли са специално проектирани, за да решават проблеми свързани с краката, стойката и подвижността на човек. Те предоставят осезаема подкрепа за ходилата  и  са подходящи както за ежедневна употреба, така и при по-сериозни здравословни състояния и нужда от корекция на формата на стъпалото или положението при стоене и вървене. При определени ситуации или заболявания, ортопедичните чехли или стелки биват изписвани от лекари и се изработват спрямо индивидуалните нужди на пациента. Ортопедичните чехли и обувки с умерена поддръжка за свода обаче се продават свободно  на пазара и са отличен избор за тези, които търсят здравословно положение за краката си в ежедневието. 

Най-важното за ортопедичните чехли:

 

- Кои са отличителните черти на ортопедичните чехли? Лесно е да разпознаете ортопедичните чехли, обувки или стелки. Обикновено те се характеризират с подметки или дизайн с ясно изразена поддръжка за надлъжния и напречния свод на ходилото, както и с вдлъбнат овал за петата, който да държи положението на крака стабилно. Ортопедичните чехли винаги са с по-твърди стелки и подметки, изработени от корк или полимер, които запазват формата си и не се деформират. Ортопедичните обувки трябва да имат широка предна част, осигуряваща достатъчно място за пръстите на краката.

- Какви проблеми решават? Ортопедичните чехли се справят отлично с болки, причинени от плоскостъпие (паднал свод), като подпомагат равномерното разпределение на тежестта на тялото. Артритът е друго състояние, което може да доведе до възпаление и болка в ставите и глезените. Ортопедичните чехли, намаляват стреса върху ставите, като могат да облекчат симптомите на артрита и да подпомогнат по-комфортното движение. Хората, страдащи от ежедневни болки в краката и гърба в следствие на дълго стоене на крак или вървене, могат да намерят облекчение чрез носенето на ортопедични чехли, които абсорбират ударите и намаляват напрежението в петите при ходене.

- Как се изработват и какви материали се използват? Ортопедичните чехли биват основно два вида. Медицински, които се изработват индивидуално, след подробен преглед на краката на пациента и се изписват при тежки състояния и масови, които се предлагат в търговската мрежа и са предназначени за ежедневна употреба. Ортопедичната форма на една стелка най-често се постига чрез формоване, когато чрез нагряване на полимера се постига желаната форма. Материалите от които се изработват ортопедичните чехли могат силно да варират, от изкуствени до естествени кожи за горната част на обувките и от корк до полиуретан за подметките. Разбира се, инвестицията в качествени ортопедични чехли е силно препоръчителна с цел тяхното дълго и безпроблемно ползване.

Анатомичните чехли - Създадени за комфорт в ежедневието

 

Анатомичните чехли са фокусирани върху комфорта и чувството за лекота и удобство при ходене или стоене. Те следват естествената форма на крака, като редуцират среса върху мускулите и сухожилията, чрез предоставяне на мека стелка или подметка, която да поеме тежестта на тялото, давайки на крака усещане за стъпване върху облак.

Най-важното за анатомичните чехли:

 

Какво представляват анатомичните чехли?  Те са проектирани така, че да следват естествената форма на краката и да подпомагат намаляването на умората в ходилата, набиването на петите и чувството за тежест. Анатомичните чехли могат да бъдат с меки стелки, които обгръщат ходилото или с масажиращи такива, които подобряват кръвообращението.

Какви са техните предимства и за кого са подходящи? Анатомичните чехли са идеални за хора със здрави крака, които просто търсят повече удобство и мекота в ежедневието. Те спомагат за равномерното разпределение на натоварването при стъпване, като абсорбират натиска и не натоварват петите и глезените.

Какви материали и технологии се използват в производството на анатомичните чехли? Обикновено този тип обувки се изработват от дишащи материали, като естествена кожа, а в стелките се влага пяна, гел или дунапрен, които плавно да следват извивките на ходилата. Новите технологии при производството също позволяват изработване на подметки с въздушни камери или амортисьори, чрез които се създава усещане за пружиниране при стъпване.

Състояния при които се препоръчва активно ползване на ортопедични  или анатомични чехли

 

Различни заболявания и ежедневни проблеми с краката могат да бъдат облекчени с редовното носене на подходящи чехли:

 

- Плоскостъпие (паднал свод): Плоскостъпието е състояние, при което сводът на краката (вътрешния свод) е по-нисък от нормалното ниво, което може да доведе до различни проблеми с ходенето и болки в краката. Хората с плоскостъпие могат да се чувстват неудобно и да имат ограничена подвижност поради по-ниската подкрепа оказвана на ставите по време на движение. Ортопедичните чехли осигуряват именно тази така необходима поддръжка, като спомагат за довеждането на ходилото в здравословна позиция.

- Кокалче на крака (халукс валгус): Кокалчето на крака, или халукс валгус, е състояние, при което големият пръст на крака се отклонява навътре от нормалната му позиция. Този проблем може да бъде болезнен и допринася за формирането на болки и дискомфорт при ходене, особено при носенето на обувки с тясна предна част.  Анатомичните чехли спомагат за предотвратяване на развитието на кокалчето на крака или за облекчаване на дискомфорта при начални стадии на състоянието. Те са изработени от меки материали, като ограничават натиска върху големия пръст и помагат за поддържане на правилната анатомична позиция на краката. Ортопедичните чехли от своя страна са предназначени за активно справяне с проблема,  като насърчават ходилото да приеме правилната и здравословна позиция за него. Комбинирани със специални протектори за кокалче, те могат да помогнат за облекчаване на симптомите и забавяне на развитието.

- Плантарен фасциит (болка в петите): Професионалисти в различни области, като лекари и медицински сестри или учители в детски градини, ежедневно трябва да се справят с натоварването в ходилата и гърба в резултат на часовете, прекарани на крак. Подходящо избраните работни чехли могат да редуцират до голяма степен риска от плантарен фасциит, като предоставят необходимата подкрепа и възпрепятстват неравномерното натоварването на сухожилията и мускулите.

Разбирането на разликата между ортопедични и анатомични чехли е от изключителна важност, тъй като те могат да играят ключова роля в подпомагането и постигането на здравословното положение на краката и респективно в подобряването на общото здравословно състояние на човек. Все пак преди да вземете решение относно избора на чехли, е важно да консултирате със здравен специалист или ортопед, особено ако страдате от специфични състояния. Специалистите могат да направят професионален анализ на вашата индивидуална ситуация и да ви препоръчат подходящите чехли за вашите нужди. Познаването на разликите между ортопедичните и анатомичните чехли ще ви помогне да направите информиран избор и да се възползвате максимално от всички ползите които тези видове обувки предлагат.


В категории: Здраве


Коментари
Флагман.БГ Никой не може да устои на тези бабини сиренки Никой не може да устои на тези бабини сиренки 13/05/2024, Понеделник 11:59 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София Местят детето, простреляно в Арбанаси, в София То е оперирано успешно, следва възстановяване Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Кметът на Царево със силно послание към абитуриентите: Гордея се с вас! Винаги можете да разчитате на мен, обърна се към завършващите Марин Киров Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Зрелищен екшън! Две баби се млатиха, едната е в тежко състояние в болница Има счупване на таза Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените Започва полицейска акция по пътищата у нас, за какво ще следят униформените В рамките на акцията ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на ПТП Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Младият мъж, загинал при тежката катастрофа, е син на служителка на КАТ Рейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час Чудовищно:  Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Чудовищно: Жени, момичета и деца стават "материал" в порно чатове на Телеграм Те са обявени като леки и телефонните им номера са разпространени сред десетки хиляди души Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Д-р Тихомира Георева, гастроентеролог и диетолог: Как сравнително бързо да се справим с проблема ,,хем гладен, хем дебел” Специалистката ще преглежда на 19 май, неделя, в ДКЦ „Бургасмед” Изчислиха колко струва абитуриентския бал Изчислиха колко струва абитуриентския бал Оказва се, че разходите за момичетата са почти два пъти по-големи от тези за момчетата 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията 9 арестувани за купуване на гласове в Бургас още на старта на кампанията Иззети са списъци с имена, като жителите на квартала са принуждавани да гласуват за определен кандидат и определена партия, каза прокурор Маркова Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Петима задържани при акция срещу купения вот в Бургас Една от схемите е за опрощаване на дългове срещу гласуване за определена политическа сила или кандидат
3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка 3000 евро бонус в Гърция за сигнал за фалшива касова бележка Съдействат за разкриване на измами в големи размери Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Пребиха Стив Бушеми в центъра на Ню Йорк Актьорът е бил приет в болница 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани 15 загинали след стрелбата по жилищен блок в Белгород с ракета от района на Казачей Лопани Звучи невероятно, но според украински анализатори, руснаците сами са си го взривили, а в същото време Путин уволни военният министър  Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Любов за Телеца, получава и енергия за лечение Хороскоп за деня – 13 май 2024, понеделник Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Ад край Харков, земята е осеяна с разкъсани тела на украински войници и чуждестранни наемници Американското списание „Форбс“ пише, че руската офанзива била фалшива, но шест села паднаха за 24 часа в ръцете на окупаторите Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Шок за лекарите! Жена, обявена за починала, отиде на преглед Поради объркването на жената вече не се изплащали обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония Гърция размаха пръст на новия президент на Северна Македония  Пътят към ЕС минава през изпълнение на Преспанското споразумение, напомниха в Атина на Скопие след гафа на Гордана Силяновска Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина Първият в света човек с бъбрек, трансплантиран от прасе, почина 62-годишният мъж страдал от тежко бъбречно заболяване Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим Радост за феновете на Гришо, би Атман в Рим  Григор Димитров обаче изстрада победата си, след като стъпи накриво още в първия сет и доигра мача на куц крак Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Жена, всичко поскъпна. Трябва да се къпем заедно, да пестим от ток и вода.
- Аз вече се изкъпах при комшията.
Виц на деня Виц на деня При кардиолога:
- Бай Марине, колко бутилки вино изпиваш на ден?
- Две.
- Как така две, аз нали ти разреших само по една?!?
- Аз ходя и при друг доктор...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Обява:
Изгубена шофьорска книжка на жена ми. Който я намери, да я изгори! Възнаграждение
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори