×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

30 българи мизерстват на летище в Израел, чакат за евакуация от аеропорта в Тел Авив


30 българи мизерстват на летище в Израел, чакат за евакуация от аеропорта в Тел Авив
На летище „Бен Гурион” има представители на всякакви посолства, само български няма, каза Ирена Емилова, живее от 20 години в Израел
12 Октомври 2023, Четвъртък, 08:05 ч.
Автор: Флагман.Бг

Сред тях има и бебе, оплакват се от българските дипломати

30 българи мизерстват на летище в Израел с надеждата да се приберат в България. Те чакат за евакуация от аеропорта в Тел Авив. Пред Нова телевизия Ирена Емилова, живее от 20 години в Израел, разкри, че сред тях има дори бебе. 

Ситуацията в Израел остава много тревожна. Наши сънародници продължават опитите си да избягат от горещата зона на конфликта. Все повече полети се отменят, а чакащите евакуация се увеличават. Те искат да се приберат в България, но нямат възможност да го направят сами.  

„Има група от 30 души, която чака полет на летище „Бен Гурион” в Тел Авив. Общо сме 130 души. Останалите очакват да им се обадим, за да дойдат. Записани сме в посолството. Пуснаха един списък преди два дни и казаха, че ще ни се обадят. В сряда излетяха два полета, но никой не се свърза с нас. Единият полет е бил с много малко пътници на него, а на втория  - някакъв чартър, са допълнили някакви български пътници на него”, заяви Емилова в интервю за „Здравей, България“.

Ще има ли още полети за българите в Тел Авив

По думите ѝ хората нямали информация. „Говорихме с посолството. Но те казаха, че нямат информация за никакъв полет, който трябва да излети. Но ние чухме, че ще има такъв и затова дойдохме на летището, за да чакаме”, посочи тя.

Ирена Емилова подчерта, че само първият полет, излетял от Израел към България, е бил с туристи. „Тук останахме само хора с двойно гражданство”, категорична е сънародничката ни.

„На летище „Бен Гурион” има представители на всякакви посолства, но български няма”, заяви Ирена.  И допълни, че се очаква след 24 часа аерогарата да бъде затворена за пет дни.

Натали Асса, която пък живее в Гедера, разказа пред бТВ как с майка си търсели убежище, докато над главите им летят ракети и снаряди.

Младата жена се прибрала там в петък с надеждата да започне деня си спокойно и в семейния уют на родната къща в град Гедера. В 6:30 ч. сутринта обаче с майка й са събудени от звука на силни сирени.

„Беше неочаквано и страшно. Не знаехме какво става, легнахме на земята и аз започнах да звъня на мой приятел, за да ми обясни какво се случва. Исках и да ми помогне да намерим бомбоубежище, защото в старите къщи няма такива. Той ми обясни, докато държах телефона с треперещи ръце, че не знае къде има, но трябва да се махнем от къщата“, спомня си ужаса на първите минути от войната в Израел Натали.

Сирените спират за кратко и тя и майка ѝ бягат навън, за да потърсят сами бомбоубежище.

„Отидохме до местното училище, но то бе затворено и тъмно. По пътя някакви хора излизаха от къщите си, ние успяхме да се скрием при семейство с деца и няколко часа бяхме с тях. Отново започнаха сирени и ние просто не знаехме какво  да правим. Търсехме убежище под звука на ракети“, казва жената.

Училището накрая е отворено, а вътре хората пускат новините и виждат мащаба на ужаса.

„Разбрахме, че най-малкият проблем са ракетите. Беше страшно да разберем колко много цивилни са убити. В нашия град паднаха две ракети“, спомня си Натали.

Тя успява да се върне в България по щастлива случайност. От посолството ни в Израел казват на младата жена, че ако има къде да остане, няма да я включат в списъка на правителствения самолет, евакуирал наши съграждани. Натали намира сама билет. Майка ѝ обаче остава в Израел, защото не знае дали, ако замине, ще може да се върне.

"Тя ми каза, че това е нейният дом и няма да го остави", обясни Натали. 

Славян Кановски е в България по време на терора, но има роднини и приятели в Израел. Той обясни, че постоянно е бил във връзка с тях.

„Имам и приятели в армията, не знам какво се случва с тях, но Израел ще отвърне на удара. Тъжното е, че в Газа използват хора като жив щит. Ще пострадат много от тях, защото не може това да остане безнаказано. Толкова евреи умряха, загинаха в този ужасен терор“, казва Славян.

И той, и Натали сега са в България, но умовете им са далеч при близките им в Израел. Надяват се мирът да дойде, а всички техни любими хора да са добре.




7
Коментара
Флагман.БГ Откриха мъртъв изчезналия журналист Откриха мъртъв изчезналия журналист 21/05/2024, Вторник 21:43 0
7
Коментара по темата
7.
Fu
12.10.2023 11:44:00
0
5
Mizerstvat li
Ako im otvori6 smetkite da ne sa okajat milioneri ili sa po4ivka na 4erveno more
6.
ХХ
12.10.2023 11:41:48
0
4
Всеки който има израелски паспорт и се намира в Израел е единствено израелец.
Да се молят на Израел да ги спасява.
5.
ало
12.10.2023 10:55:53
1
6
и запомнете в този живот никой на никой не е длъжен купете си билети ама не еврейска работа някой друг да ги плати сметката сори
4.
xm
12.10.2023 10:04:24
2
9
Ирена Емилова е живяла 20 години в Израел. Там е работила, плащала данъци, здравно осигуровки, пенсионни, ддс... Но иначе чака от България да и изпрати самолет да се спаси... Тарикати бе. А когато нещата утихнат, пак ще замине, нали.
3.
...
12.10.2023 08:47:21
2
18
Мизерстват? Българският народ се извинява на "мизерстващите", че не са подсигурили частни самолети, който да ги приберат 3 минути преди нападението. Дано сега им стане по-лекинко на "мизерстващите". Смях! Поне малко благодарност да изкажат, а!
2.
Противоречиво
12.10.2023 08:25:55
7
5
И да добавя!
Като четете зсглавието "мизерстващи", да прочетохте, някой от цитираните да казва че "мизерстват?
Поздрави от сайта, не ни благодарете за дежурния 1ви коментар-рубладжийско Хамазски и за явната връзка между него, заглавието и цялостната неКилипирска неЗависима митрофановская полИтика на сайта!
Слава России!
Слава Хамаз!
1.
Противоречиво
12.10.2023 08:16:53
0
23
Ако сравним условията на летището с условията за живот в ивицата Газа в момента ми се струва че не може да се твърди че накой мизерства на летището.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Две патрулки и криминалисти заклещиха сливенската G класа на бул."Христо Ботев" в Бургас Не е ясно какво точно се случва със скъпото возило  Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла Тя е бивша Мис България, но се обезобрази и заприлича на пласмасова кукла "Не ми харесва, че масово момичетата изглеждат като клонинги и губят индивидуалността си", обяви тя в интервю преди година Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Психиката му не издържа след Ергенът, отиде на психотерапевт Младенов остава в историята на романтичното предаване и като Ергенът, целувал най-много момите – цели 130 пъти, преброиха от шоуто Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Ако ядете маруля - задължително прочетете тази новина Имат пестициди Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни 
Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Руснаците окупират Бали и на местните това не им харесва Местен курорт беше преименуван на шега на "Новата Москва", но опасенията от колонизация не са на майтап Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори