×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Притискат депутатите за "Страйкър"-ите, ще плащаме 2,5 млрд. лева за тях на САЩ


Притискат депутатите за "Страйкър"-ите, ще плащаме 2,5 млрд. лева за тях на САЩ
Новите бронирани машини "Страйкър", които управляващите напират да купим срочно от САЩ, ще бъдат изплащани в следващите пет години, но разходите било предвидени
06 Октомври 2023, Петък, 09:30 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Вече сме железни, сподели военният министър, след като заговори за истерия, свързана с ракетите C-300, които даваме на Украйна

Ако всичко върви, както се надяваме, още във втората половина на 2025 г. трябва да започнем да получаваме бронираните машини "Страйкър" и доставката им от САЩ да свърши в първото тримесечие на 2028 г. Очакваме по десет на месец. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Ако се изчака да се върнат след изборите в пленарната зала, има риск да не успеем с процедурите, предупреди той.

На фона на внесения вот на недоверие, правителството предлага България да купи нови бронирани машини, коментира пък водещият Златимир Йочев. 

Ще стане ли Черно море руско езеро? Министър Тагарев притеснен заради „Васил Левски“ и „Шипка“?

Колежката му Мария Цънцарова пък попита министърът за какво ще отидат 2,5-те милиарда лева, които той иска да платим. 

„Първо е съвпадение, че ни се иска оставката в този момент. Това е един проект, който продължава от 10 години и поради трудности в неговото формулиране и реализация пред годините, Сухопътни войски изостанаха значително в процеса на въоръжаване. За първи път се прави значителна стъпка в снабдяването им с модерна бойна техника, за да могат да си вършат работата“, заяви Тагарев. 

Ще купим ли 198 "Страйкър"-и от САЩ за над 1,5 милиарда долара?

„Министерският съвет реагира изключително експедитивно и на 21 септември приехме решение за този проект. Той сега чака одобрение за инвестиционен разход от Народното събрание“, добави професорът. 

„Имаше няколко депутати против поради идеологически съображения. Надявам се в този предизборен период да мине през зала, защото е много важно договорът да бъде сключен и задействан тази година“, подчерта той.

„Предвиденото плащане за тази година е в рамките на Закона за бюджета, който е приет от Народното събрание. То е предвидено и прогнозната макрорамка за следващите три години, а плащанията са за пет“, изтъкна министърът. 

„Как ще предотвратите забавяне на тези машини, както се случи с изтребителите F-16, които чиито доставки закъсняват около 2 години?“, попита го Йочев. 

„Все пак да не забравяме пандемията от COVID-19, която блокира работата на много производства. Самолети не се произвеждат дистанционно. Сега не очакваме такива забавяния с бронираните машини“, уверява Тагарев. 

„Ние плащаме на американското правителство, а то на фирмите след доставката. При забавяне парите стоят в една сметка и се трупат нелоши лихви, които може да използваме“, обясни той.

Вашият предшественик обаче каза, че и парче от ракета не бива да излиза от армията ни, прекъсна го Цънцарова, визирайки ракетните комплекси C-300.

„Ако бяхме направили това по-рано, може би вчера нямаше да загинат 51 души при този терористичен удар на руската армия срещу хора в едно малко село, които са се събрали за помен на загинал войник. Ако се случи с нашите ракети, аз ще съм много доволен“, сподели министърът. 

Малко са бройките, които даваме, но ще го изпълним както е дефинирано, каза той, след като водещите намекнаха, че ще се снижи боеспособността на българската армия заради подаръка. 

След като Мария Цънцарова обясни, че министърът е можел да изпрати ракети и без ново решение на Народното събрание, той призна, че то е било прието, заради „истерията в информационното пространство – какво ще доведе даването на ракети и затова депутатите, които разбират и поддържат политиката на кабинета, която включва оказване на помощ на Украйна, са решили да го гласуват, с което ние вече сме „железни“. 

„Наш стратегически интерес е да помогнем на Украйна да се защити. Киев разчита на демократичната общност на помощ, за да бъде защитен държавният суверенитет и възвръщане на териториалната цялост. Само така може да се върнем към мирното съществуване“, коментира той.

„Имаме техника, която може да дадем. Тези 100 БТР-а, с които се забавихме, е възможно. Такива неща са нужни. Има подобни средства, но това е тема на по-задълбочен анализ“, каза още министърът. 

Възниква обаче въпроса защо, след като министърът вярва, че ако бяхме харизали по-рано ракетите C-300 на Украйна, нямаше да има 51 загинали в Гроза, той продължава да твърди, че те са негодни и колко „железни“ може да бъдем, след като подарявайки ги, се лишаваме от единственото средство, с което може да защитим небето си. 

Управляващите напират да платим 2,5 млрд. лева в тази криза за "Страйкър" и в същото време самият военен министър признава, че не може да предотвратим опасността Черно море да бъде превърнато в руско езеро.
 


В категории: Политика


16
Коментара по темата
16.
IBRA
06.10.2023 18:42:22
0
1
Народа толкова години още не е забравил за нарязаните ракети сс 23,Скъд,Фрог и Луна.А за с 300 направо при първа възможност не оставка ами не ми се мисли.Така да Разкоствате Армията ни,при положение че сме най бедната държава в ЕС.Ракети на Украйна и дават но на нас безплатно никой няма да даде..Безсрамни Депутати,Безочливи,и аз да гласувам за вас ПП,как збърках не е истина ах ах.
15.
IBRA
06.10.2023 18:33:50
0
1
Само не попайте ракетите ц
с 300,те са нашата гордост,само ние в европа останахме с тях и Гърция но тя си ги не дава.Гърция вика дайте ни същото количество Пейтриът и ги даваме а ние какво подаряваме ги.Срам,Срам,Срам,нямате ли капка разсъдак бе господа депутати с какво разсъждавате,това е кощунство тцтц.
14.
Дедо Мунчо Трабахо
06.10.2023 12:37:09
1
7
Малкият тъпан-тагар на турски тъпан май ще е първият отстрелян от правителството...много силно взе да лумка тамбуриката Тагарев, за едни многомилионни комисионни...Двойката близнаци Биби и Шиши му каза...декември месец. А до тогава я камилата я камиларя!
13.
До 3
06.10.2023 12:15:09
1
1
Невеж си
12.
Никой не ги притиска
06.10.2023 12:13:23
9
4
Просто трябва да сменим съветския скраб за модерно въоръжаване и технологии.
11.
*********
06.10.2023 11:44:36
2
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
10.
До 4
06.10.2023 11:27:46
2
7
Има много приказки за армията...Една от тях е "Народ, който не храни своя армия, скоро ще храни чужда"....Или "Ако искаш мир, готви се за война"...T.e. За да имаш силна позиция ти трябва и силна армия! В момента така ли е?
9.
до 8
06.10.2023 11:18:02
2
1
Къде е построена въпросната фабрика?
8.
Бозов Гъст Храст - Магарев
06.10.2023 11:06:18
3
19
Тези Страйкъри са спряни от производство 2022 ... защото са калпави. Бозавите имат 4000 бр. и се чудят кас да се отървът от тях. Ще ги пребоядисат, ще сменят седалките и двигателите и ще ни ги продадат за чисто нови.
ПРОДАЖНИЦИ!
В Бургас построиха фабрика за ппоизводство на аналогични машини, но ние български не щем ...щот се е..м за жълти стинки!
7.
ХХ
06.10.2023 11:01:29
7
5
Няма какво да ги притискат. На 2 Април 85% гласуваха да слушаме Брюксел и Вашингтон и 85% от депутатите са избрани за това.
Отказът да гласуват покупката е предателство спрямо гласоподавателите.
6.
До 4
06.10.2023 10:44:19
17
1
Как за какво са ве кретен. По армията не е барано нищо от 35 години. Само разруха и безхаберие.
5.
Haha
06.10.2023 10:22:14
2
13
Ми то няма резерсни части за тях бе бунаци . Хахаха проссти в червата .
4.
x
06.10.2023 10:16:01
5
25
То оставете от кой какво поръчваме. Най-логичния въпрос е за какво са ни? От кой ще ни спасят и с кой ще се бием? Има една приказка - на гол гъз – чифте пищови!
3.
Бай хой
06.10.2023 10:06:09
4
30
Защо поръчвате американски, нали в Бургас ще произвеждаме български такива, уж?
Продажни копелета!
2.
Марк Твен
06.10.2023 10:00:08
5
21
Ние ще ги дадем парите, но нали първо трябва да ги вземем?! Едни 3 милиарда за надупване в енергийния сектор, it should be enough tho there's an extra 500M for transgender parties and coke.
1.
Американският посланик
06.10.2023 09:48:40
5
40
Добри кучета, много добри! Подписвайте договори за милиарди, а ние ще ви доставим бронираните машини, колкото ви доставихме и изтребителите F16.
Чудесно правителство сложихме да управляват тези дебили българите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Извънредно! Затвориха АМ "Тракия" в посока Бургас Извънредно! Затвориха АМ "Тракия" в посока Бургас Катастрофирал е ТИР Днес ни очакват брутални дъждове Днес ни очакват брутални дъждове Жълт код е обявен в областите Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали Не нарушавайте тези забрани днес или защо петък се счита за лош ден Не нарушавайте тези забрани днес или защо петък се счита за лош ден В народните вярвания обаче петъчният ден е натоварен с друга енергия Евакуираха изплашени старци след приливна вълна, къщите им са наводнени Евакуираха изплашени старци след приливна вълна, къщите им са наводнени Реката в село Делейна е излязла от коритото си, а в Плевен 400 болни и възрастни хора остават без храна, защото социалният патронаж е наводнен Защо Кирил Маричков влезе в болница Защо Кирил Маричков влезе в болница Любимецът на българските рокаджии вече е минал през всички необходими прегледи и е установено, че състоянието му не е чак толкова страшно Чудо с шофьор! Дърво падна и унищожи колата му, но той оцеля Чудо с шофьор! Дърво падна и унищожи колата му, но той оцеля Автомобилът му е толкова смачкан, че мъжът не можел да излезе през вратата, но пък успял да се измъкне през люка Тя щеше да е царица на българите, но загуби съпруга си и днес се врече във вярност на арабски благородник Тя щеше да е царица на българите, но загуби съпруга си и днес се врече във вярност на арабски благородник Овдовялата хашемитска принцеса е сключила тайно брак с първия братовчед на йорданския крал Абдула II - принц Гази бин Мохамед Арестуваха кандидат-депутат след бясна гонка с полицията Арестуваха кандидат-депутат след бясна гонка с полицията Отказва проба за наркотици "Хелс Китчън" е по-интересен отвсякога, ясни са финалистите "Хелс Китчън" е по-интересен отвсякога, ясни са финалистите Един от участниците ще спечели пръстен с диамант Тази участничка от "Ергенът" призна за проблеми в главата Тази участничка от "Ергенът" призна за проблеми в главата Тя бе напъдена от интригантското шоу
Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Светът пред климатична пропаст, очакват се глад и масова миграция Климатолозите предупреждават за топлинни вълни, горски пожари, наводнения и бури с много голям интензитет и честота Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори