×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Зелените спряха строителството на тунела под Петрохан


25 Септември 2023, Понеделник, 17:21 ч.
Автор: Флагман

След като преди седмица стана ясно, че всичките трасета на АМ Черно море са получили негативни становища от Министерството на околната среда и водите, заради преминаването им през Натура, сега става ясно, че същата съдба очаква и тунела под Петрохан

Тунелът под Петрохан е поредната жертва на зоните по Натура 2000, пише "Еко Новини". След като преди седмица стана ясно, че всичките трасета на АМ Черно море са получили негативни становища от Министерството на околната среда и водите, заради преминаването им през Натура, сега става ясно, че същата съдба очаква и тунела под Петрохан.

Този път, освен че трасето засяга местообитания, то нарушава и Директивата за птиците. По тази причина още през 2021 г. служебният министър на екологията Асен Личев прекратява процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

По идеен проект тунелът под Петрохан има три трасета, които са с дължина между 4 и 7 километра. Всичките обаче са отхвърлени от Министерството на околната среда и водите. Тоест екоминистерството и министерството на регионалното развитие и благоустройството все още не са стигнали до консенсус за избор на трасета. Няма и процедура за задание и изработване на ОВОС.

Разработване на Оценката за въздействие върху околната среда и Оценката за съвместимост със зоните по Натура са процеси, които изискват много време, както и анализи и теренни проучвания, които трябва да обхванат четири сезона. Докато се стигне до тези процеси обаче, трябва да се извърви и тромавата административна процедура, която е заложена в екологичното законодателство.

Най-големият проблем обаче са зелените неправителствени организации.

От юли 2024г. връщат двуинстанционно обжалване за обекти от национално значение

От 1 юли 2024 г. се връща двуинстанционно обжалване на ОВОС за обектите от национално значение. Под натиска на тогавашните екоминистър и заместник-министър - Борислав Сандов и Тома Белев, през 2022 г. Народното събрание промени закона за Опазване на околната среда, който беше сложил спирачка на зелените, за да не могат до безкрайност да обжалват важни за  страната инфраструктурни обекти.

През 2017 г. парламентът реши, че за важни публични проекти – магистрали, тези от  енергетиката и националната сигурност и др., срокът за произнасяне от съда по жалбите на еколозите, ще е максимум 6 месеца, като обжалването става само на една съдебна инстанция.

Тогава това решение беше силно критикувано от зелените неправителствени организации, защото то прекратява схемата им – пари, за да не обжалват. Нещо, което бе дългогодишна практика на еколозите.

Ако върнат двуинстанционното обжалване, всеки важен проект в България ще се забави с поне 5 години

Ако през юли 2024 г. наистина се върне двуинстанционното обжалване, то нито тунелът под Шипка, нито тунелът под Петрохан, нито някоя от новите магистрали, ще бъдат завършени в обозримо бъдеще. Няма да има завършени АМ Струма, АМ Русе - Велико Търново, АМ Черно море, магистрата Гюешево - Дупница. На новите лотове на Хемус също ще се правят екологични оценки. Същото важи и за разширението на Тракия.

Същото важи и за рехабилитацията и изграждането на нови ЖП линии, както и за проектите от енергийния сектор.

Всички те са обречени, ако се допусне отново зеленият рекет.


В категории: Животът


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Николай
26.09.2023 14:21:13
0
1
oф, тия няма да разберат какви щети нанасят на държавата
5.
Пешо
25.09.2023 21:11:04
0
5
Тези така наречени зелени няма ли най-после да узреят за бъдещето на България и транспорта. Не може защото някой си пълни пеликанската гуша по този начин да спира развитието на цели райони, да ги лишава от транспорт и препитание. Много е лесно от височината на някой офис в София да решаваш съдбата на толкова хора с лека ръка. Я ми кажете като сте толкова зелени на работа пеш ли ходите, на почивчици и командировка коне ли яхате да пазите природата от изгорели газове и птички ви пеят на ушенце? Хайде стига де, слезте на земята. Сорос нали уж изостави Европа за вас откъде пак пари?
4.
Пешо
25.09.2023 21:08:50
0
5
Тези така наречени зелени няма ли най-после да узреят за бъдещето на България и транспорта. Не може защото някой си пълни пеликанската гуша по този начин да спира развитието на цели райони, да ги лишава от транспорт и препитание. Много е лесно от височината на някой офис в София да решаваш съдбата на толкова хора с лека ръка. Я ми кажете като сте толкова зелени на работа пеш ли ходите, на почивчици и командировка коне ли яхате да пазите природата от изгорели газове и птички ви пеят на ушенце? Хайде стига де, слезте на земята. Сорос нали уж изостави Европа за вас откъде пак пари?
3.
гларус от месинг
25.09.2023 20:48:12
3
2
щом "Еко Новини" пищят кански, значи прекрасна новина
2.
Ах
25.09.2023 17:47:11
3
13
Зелени Бухляри.Бял ден да не видят
1.
оффф...
25.09.2023 17:35:21
21
6
Евала на зелените!
Може да са малка и незначителна партийка, но сериозно се борят да ПАЗЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ РАЗРУШЕНИЕ, заради нечии алчни интереси.

Жалко само, че са в коалиция с грешните хора
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори