×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Златни ниви: Ето къде в България дават над 3000 лв. за декар


25 Септември 2023, Понеделник, 14:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Цените на пшеница, рапица, слънчоглед и царевица напоследък спадат, а рентите се качват и на места достигат 90-100 лв. за декар

Всяка есен агробизнесмените, които обработват чужди земи, усилено обясняват колко трудно се изкарват парите и как едва плащат наемните цени.  Сега към обичайните оплаквания - от суша, градушки, прекомерни валежи, скъпи торове и посевни материали, ниски изкупни цени - арендаторите добавят и засилената конкуренция на вноса от Украйна, пише Сега.

Ако питате собствениците, които разчитат на доход от нивите си, рентите са обидно ниски, а арендаторите неизменно твърдят обратното - че наемането им излиза прекалено скъпо.

Още преди три години от Асоциацията на земеделските производители обявиха, че рентите са стигнали "тавана на поносимост". А всъщност рентите продължиха да растат, като средната стойност се качи от 44 лв. за декар годишно през 2020 г. до 63 лева през 2022 г.
 
В медиите все по-често се чуват минорни прогнози. Стопани се оплакват, че ако запазят размера на рентите, не само ще останат без оборотни средства, но и няма да могат да обслужват кредитите си.

Александър Сабанов, който обработва 10 000 дка земя в района на Силистра, обясни, че миналата година заради добрите цени за зърното в региона рентите са били 70-80 лв. на декар, но заради спада на цените с над 30% тази есен рентите няма да стигнат и 60 лв. на декар.
 
От Тракийския съюз на зърнопроизводителите пък описаха следната картина за Старозагорско: На фона на задоволителните добиви от пшеница първите резултати от жътвата при слънчогледа показват около 30% спад.

Заради жегите добивът от декар при царевицата ще бъде наполовина по-нисък от миналата година. Цените на пшеница, рапица, слънчоглед и царевица напоследък спадат, а рентите се качват и на места достигат 90-100 лв. за декар.
 
Тези прогнози не са меродавни. А тъй като търсенето на земеделски земи е голямо и конкуренцията между арендаторите е сериозна, очакваната "стагнация" на рентите може и да не се случи. 

Посоки
 
През 2022 г. средната цена на сделките с ниви в България е достигала 1428 лв. за един декар, а средната цена на рентата - 63 лв./дка, показват официалните данни на Националния статистически институт. НСИ събира информация за реалните сделки. Спрямо предходната година средната цената на нивите е нараснала с 21.6%, а платената рента - с 21.2%.
 
Спрямо предходната година има повишение в цената на сделките с ниви и на средната цена за наем/аренда на един декар ниви във всичките шест статистически района на страната.
 
 Средни цени на нивите в България, лв./дка, по години

 
Година    2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
 
Ср. цена 761 770 870 980 1053 1033 1174 1428
 
Средни цени за ползване на нивите (наеми, ренти)
 
лв./дка, по години
 
Година    2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022
 
Ср.цена  44 44 47 50 49 44 52 63
 
Огромни разлики
 
През 2022 г. най-висока e била цената на сделките с ниви в Североизточния район - 2 043 лв. на декар, което е с 32.1% повече спрямо предходната година. "Златна Добруджа" наистина е златна  - само там има цени над 3000 лв. декар (в селата край Добрич и около Балчик) .

Макар и не с такива проценти, земеделските площи са поскъпнали и в другите статистически района на страната. В Северозападния район средната цена на декар е достигала 1525 лв. на декар (ръстът е с 18.8% за година), в Северния централен район цената е 1575 лв. на декар (23.5% увеличение спрямо 2021 г. ), в Югоизточния район - 1096 лв. на декар (17%).
 
В другите два района нивите не само са много по-евтини, но и се отдалечават от другите, защото цените им се качват много слабо. В Южния централен район средната цена е пораснала през миналата година с 3% и е  643 лв. на декар, а в Югозападния район е достигнала 705 лв. на декар след символично повишение с 0.7%.

При наемите на земя отново най-скъпо е в Североизточния район - средната цена за наем/аренда на един декар се е увеличила с над 16% до 93 лв. Специално в осемте добруджански общини средната стойност е била 125 лв./дка.
 
В Южния централен район средната рента е скочила с 33.3%, в Югоизточния район - с 30%. В Северозападния и в Югозападния район повишението е с 16.7%, а в Северния централен район - със 17.2%.


В категории: Бизнес


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Това рядко може да се види: Съседи затвориха улица в Бургас, за да празнуват! Примерът е взет от датските общности, които често обичат да празнуват заедно Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Рейнджър уби колежка и набута трупа ѝ в ракла Пред съда Светослав обяснил, че прибрал тялото на Десислава, защото в къщата имало плъхове 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина 4 причини косата ви да спира да расте до определена дължина Възрастта влияе върху растежа на косата Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Силвия Алексиева е носител на голямата награда на конкурса "Петя Дубарова" Бургаският конкурс на името на Петя Дубарова не е само най-добрият литературен форум за средношколско творчество Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя Голям скандал с бившата резиденция на Тато в Банкя В зелените площи като гъби изникнали и над 20 незаконни постройки Едва на 38 години почина известен волейболист Едва на 38 години почина известен волейболист Загуби битката с рака  Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Тя пръска сексапил в "Денсинг старс", готви се за скок към парламента Мъжът й Константинос Хайнас я тласка към ново амплоа Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Затъваме, хора! България си отива пред очите ни, алармира социолог Това или продължава спираловидно надолу, или се появява някой с диктаторски уклон, който се харесва на хората като възможност за изход, подчерта Първан Симеонов Киче, ти ли си? Киче, ти ли си? Естрандата певица е заприличала на рокаджийката Милена  Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България Tленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква "Св. Августин" в същия град.
Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни 
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори