×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

27 убити във войната за Карабах, стрелят вече и по полицаи в Ереван


27 убити във войната за Карабах, стрелят вече и по полицаи в Ереван
Руските миротворци евакуираха от Карабах вече почти 500 души, като от тях 200 са деца. На тези хора никой не помага – нито Франция, нито САЩ, нито ЕС, коментира Борис Рожин
20 Септември 2023, Сряда, 07:17 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ, снимки: Телеграм/Борис Рожин

Руски военни анализатори обявиха, че арменския "Арцах" е обречен, сепаратистките губят позициите си

27 души са били убити, включително двама цивилни, а повече от 200 – ранени, след като армията на Азербайджан започна вчера "антитерористична операция" в Карабах. Това съобщиха сепаратистките власти, цитирани от БТА. Те обявиха, че жителите на някои села вече са евакуирани.

В същото време руският военен анализатор Борис Рожен коментира в своя Телеграм канал „Colonelcassad“, че азербайджанските власти изискват пълната капитулация на властите в Арцах (б.а. както арменците наричат Карабах). „След това са възможни официални преговори. В случай на отказ ще започне пълномащабна сухопътна операция на азербайджанските въоръжени сили. Всъщност тя вече е в ход и азербайджанските войски продължават да напредват в няколко посоки“, пише той.

 

„Беспорядък в Ереван. Расте напрежението. Протестиращите се въоръжават и вече има ранени полицаи“, съобщава пък руският телеграм канал „ПередоVой | Новости“. 

Карабах е международно признат като азербайджанска територия, но част от нея се управлява от арменски сепаратистки власти, които заявяват, че това е тяхната прародина.

Армения пое контрола над големи части от територията на Карабах във война, което се водеше докато Съветският съюз се разпадаше, припомня Ройтерс. 

Азербайджан си върна по-голямата част от Карабах в шестседмичен въоръжен конфликт през 2020 г., приключил с договорено с посредничеството на Русия примирие.

Не е ясно дали действията на Баку ще предизвикат пълномащабен конфликт, но боевете в Карабах може да променят геополитическия баланс в Южен Кавказ, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия, чието внимание е отклонено от собствената й война в Украйна, се опитва да запази влиянието си в региона, през който преминават газопроводи и нефтопроводи, в условията на засилена активност на Турция, която подкрепя Азербайджан.

 

В арменската столица Ереван пък снощи избухнаха сблъсъци между полицията, охраняваща централата на арменското правителство, и протестиращи срещу премиера Никол Пашинян, предаде Франс прес, като се позова на арменски медии. АФП отбеляза, че това става след предприетата от Азербайджан военна операция срещу арменските сепаратисти в района Нагорни Карабах.

Полицейският кордон, който е бил замерян с бутилки, е противодействал на тълпа протестиращи, които са се опитали да проникнат в сградата. На кадри, разпространени от арменския клон на американската медия Ар Еф И/ Ар Ел (RFE/RL), се вижда, че някои от стъклата на входната врата са счупени.

Полицията е използвала шумови гранати.

По-рано протестиращите поискаха оставката на премиера Пашинян, критикувайки го, че не е защитил Нагорни Карабах.

"Невъзможно е да имаме лидер, който губи нашите територии", заяви Геворг Геворгян, ветеран от двете войни между Ереван и Баку за Карабах - през 90-те години на миналия век и през 2020 г. "Искаме да покажем, че арменският народ няма да изостави жителите на Арцах", допълни той пред АФП, използвайки арменското име на района.

Друг участник в протеста, Аветик Шалабян, заяви, че "дава на Пашинян съвсем ограничено време да се откаже от декларацията си", направена през май в Прага, с която признава суверенитета на Азербайджан над Карабах, за разочарование на много арменци.

"Ако правителството не защити своите 120 000 сънародници (в Карабах), то е предателско и трябва да подаде оставка". Пашинян "продължава да обещава мир в продължение на три години, но въпреки това стигнахме дотук: започна трета война", каза той.

 

Междувременно новият лидер на частната военна компания „Вагнер“ Антон Елизаров коментира в своя Телеграм канал думите на Пашинян, който се опита да прехвърли вината за ситуацията в Карабах на Русия. 

Русия не е информирала арменското правителство за военните операции на Азербайджан в Нагорни Карабах, обяви прозападно настроеният премиер. 

„Самият Пашинян вече обвинява Русия за собствената си небрежност. Той сам провокира (б.а. конфликта), а сега седи и се прави, че нищо не знае“, коментира наследникът на Евгений Пригожин. 

Ще видим на какво американците са научили арменците, коментира той. 

Преди седмица Армения и САЩ изнервиха руските власти със съвместно военно учение.

Отношенията между Русия и Армения, които са традиционни съюзници, се влошиха, откакто през 2022 г. президентът Владимир Путин започна инвазията в Украйна и особено през последните месеци, тъй като Ереван твърди, че Москва не е успяла напълно отстоява споразумението от 2020 г. за прекратяване на огъня.


В категории: Животът


14
Коментара по темата
14.
Хайде
20.09.2023 10:15:00
3
4
отиде ни на кино и възможността да внасяме азърбейджански суров петрол вместо руския за Лукойл !
13.
До 4
20.09.2023 09:51:09
4
12
Няма!Щом правят съвместни учения с Американците.....Да ги спасяват -те!Русия ги пусна по пързалката.....И са си прави!Как беше оная поговорка-"Храни куче да те лае!"
12.
Да си направим изводи
20.09.2023 09:43:07
10
12
За тези,които ни тласкат към американско влияние -нагледен пример за район,в който са се намесили американците-генериращ несигурност и нисък стандарт. Там където са се намесили, трева не никне
11.
Да си направим изводи
20.09.2023 09:35:43
13
11
За тези,които ни тласкат към руZко влияние -нагледен пример за район,държан в подчинение и диктатура-генериращ несигурност и нисък стандарт
10.
тони
20.09.2023 09:22:19
6
18
Значи арменците провеждат учение с американците, за да правят напук на руснаците, а сега молят същите тези руснаци за помощ?!?
Егати дебилите, как ми напомнят на едни други управляващи в една НЕкоалиция...
9.
*********
20.09.2023 08:51:48
5
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
8.
Империята
20.09.2023 08:46:18
11
11
се разпада!
Естествено е по бившите й граници, сфери на влияние, да избухват конфликти.
В Кавказ винаги са се водили войни между руската и османската империи.
Нищо ново, просто така става когато държавите си отгледат диктатори като путлер и ердо!
Ще мине време и ще се стигне до края на руската империя. Това е неминуемо. Толкова пъти се е случвало, че даже не е интересно.
7.
Факт
20.09.2023 08:36:40
12
16
Това либералните простаци са големи идиоти.Арменският Кирчо се нагъзил на американците,даже провеждал военни учения с тях.Либералните простаци с тяхната малоумна логика обаче се чудят защо руснаците не помагали.
5-я капацитет пък стигнал до проблясъка,че умните държави премахвали границите.Ама тя и Римската империя е направила същото като 4-я Райх.Въпреки изкуствените интелекти явно не сме си научили урока и искаме пак да нсстъпим мотиката,а либералните простаци даже аплодират нсстъпването.
6.
SS
20.09.2023 08:21:13
9
22
Тролче. Каква Русия, какви Германия и Франция. Ученият ги е провела Армения с американски войници. Аджеба какво правят на Кана в г@за? Майдана и цветните революции знаем кой спонсорира плюс джендърството. Аре у лево.
5.
Най-накрая Рожин се завърна
20.09.2023 08:13:30
13
7
Благодарим ви! Га га га.
Къде е братчето му Подоляк-Юри Котела. Не го публикувате вече, защото изригна "положението е критично, доста се лъже за тази война,губим ежедневно ПВО, кораби, вече и подвпдница"!
Между другото товариш Рожин, самата презалкаше Захарова, заяви официално, отвръщайки на обвиненията на Армения, че руските миротворци се изтеглили малко преди атаката на Азерите. А офанзивата се очакваше поне от месец. Ердоган отново в действие след Сочи, но този Кремъл не изрева че Турция не спазва договори. Вовата предпочете да се разбере с Ердо, защото след дръвцето което невеликата армия гризе в Украйна, паРашката няма сили и дава задна навсякъде.
Рожин га га га. Феноменалния източник който твърдеше че Азоф превзели българския кораб и ползвали моряците за заложници. Га га га.
4.
Въй
20.09.2023 08:10:39
12
12
Какво стана с военния съюз ОДКБ, съществува ли още? Русия, Сърбия и Беларус ще помагат ли на арменците?
3.
JDAM
20.09.2023 08:06:16
21
32
Умните държави премахват границите си. Европа е разтърсвана от войни стотици години, а днес не може да разбереш къде е границата между Германия и Франция. А малоумната азиатска сган от1 путински орки води кръвопролитни окопни битки стил 19 век за миниатюрно на фона на територията и парче земя. Азерите и те. И нашите копейкаджии им се радват, че и точат лиги по Македония.
2.
Русия постави прецедент в 21век
20.09.2023 07:53:32
24
32
като окупира и присвои територия, която си харесва в Украйна. Сега други държави ще правят същото. За това е важно да не се позволяват подобни "операции", които довеждат до пряко увеличаване на територията на една страна за сметка на друга. Днеска са тея. Утре може да е Китай в Тайван или в Индия. Или Япония и Русия, а защо не и Търция и Гърция или България? Диспути колкото искаш. Ако ще се решават така, света ще изпадне в хаос отново.
1.
Kojcho
20.09.2023 07:39:58
16
13
Нали си имат големия руски брат. За какво са им Франция и Германия? Къде, къде по качествена помощ и миротворчество...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" Удовлетворени ли сме от работата си? 68% от българите казват "да" По-възрастните хора по целия свят се притесняват от Изкуствения интелект ПП-ДБ обявиха водачите на листите си ПП-ДБ обявиха водачите на листите си Както на изборите за Народно събрание, така и за евроизборите Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Спецченгета натръшкаха 43-годишен на пико зад волана на меденруднишки Опел Отказал да даде кръв за химичен анализ, дал само урина
Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон Германия отзова посланика си в Русия Германия отзова посланика си в Русия Причината е, че Социалдемократическата партия стана мишена на кибератака, която според Берлин е била организирана от Москва
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори