×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бунт в "Ботунец" срещу полицията, простреляният след грабежа бил невинен


Бунт в "Ботунец" срещу полицията, простреляният след грабежа бил невинен
Не е обществено опасно нанасянето на вреди на лице, ако то е извършило престъпление, обясни доц. Милен Иванов. Близките на застреляния обаче твърдят, че не е участвал в грабеж
19 Септември 2023, Вторник, 08:14 ч.
Автор: Флагман.Бг

Бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира дали служителят на реда е имал право да използва оръжие

Близките и роднините на починалото момче, застреляно след грабеж и гонка с полицията, излязоха на протест снощи в квартал "Ботунец". Според тях тримата младежи, ограбили две момичета, са невинни и по думите им досега не са имали проблеми с полицията, съобщава Нова телевизия. 

Малко след 2:00 часа в нощта срещу понеделник застреляният и двама негови съучастници ударили едно от момичетата и след заплаха, им отнели раница с лични вещи и пари. 

В хода на предприетите оперативно-издирвателни действия, около 5.15 часа охранител в столичен бизнес център подал сигнал за трима маскирани, които прескачат оградата на обекта, носейки някакъв багаж. На място са изпратени полицейски екипи. Те последвали тримата млади мъже, които пък се опитали да се качат в автобус на масовия градски транспорт. 15-годишен е задържан на място, а другите двама скочили от автобуса и побегнали пеша.

Софийската градска прокуратура се очаква да обяви дали и за какво ще обвини полицая, застрелял след гонка 18-годишният младеж. Вчера стана ясно, че другите двама задържани са признали за грабежа и нападението над две момичета край столичен хотел.

Показали са и къде са изхвърлили раницата, след като взели пари и ценности от нея. За това деяние те вече са с обвинение от прокуратурата. 

Тримата заподозрени са от кв. "Ботунец" и са криминално проявени.

Криминалният експерт и председател на Българска оръжейна асоциация Иван Савов каза в  студиото на „Здравей, България”, че полицаите са постъпили правилно и са направили всичко по силите си да спрат бягащите младежи.

По думите на Савов „най-вероятно първият изстрел е бил предупредителен, вторият в краката”. Според него този в рамото е в следствие на това, че бягащият е паднал и по случайност куршумът го уцелил. „Това е крайна мярка. Колегите не са психопати и никой полицай няма да тръгне да стреля току-така по бягащ престъпник”, категоричен е криминалният експерт. Той посочи, че случаите, в които законът разрешава на органите на реда да стрелят по някого, са три – при освобождаване на заложници, при въоръжено нападение им и след предупреждение към лице, извършващо или извършило престъпление от общ характер, ако то оказва съпротива или се опитва да избяга.

„Да съдят полицай, който си е изпълнявал задълженията, за умишлено убийство, е безумие, въпреки че се е случвало в България”, категоричен е Иван Савов. По думите му отношението на униформените към оръжието е много лошо, защото има много случаи на разбити животи на техни колеги, след като открили огън.

В интервю пък за „Тази сутрин“ по бТВ бившият зам.-ректор на Академията на МВР доц. Милен Иванов коментира дали служителят на реда е имал право да използва оръжие.

„Действащите процедури и законът за МВР предвиждат този начин за полицейско предупреждение - предупредителните изстрели да са в безопасна посока. Няма нещо извънредно, че полицаят е стрелял във въздуха. Най-вероятно после е стрелял по извършителя“, изтъкна той.

При преследването на грабителите са произведени предупредителни изстрели в безопасна посока, но бегълците не спрели. При произведен още един изстрел е ранен един от тях - 18-годишен. Незабавно е откаран в болница, но по-късно е починал.

„Полицейските служители не използват оръжия само при непосредствена заплаха за тях. Законът казва две неща - чл. 12 е за неизбежната отбрана, която се простира и за трети лица. Полицаят е длъжен да използва оръжие, когато са застрашени трети лица. Втората хипотеза е, че не е обществено опасно нанасянето на вреди на лице, ако то е извършило престъпление“, посочи доц. Иванов.

„Абсолютната необходимост е институт, който предвижда използването на животозастрашаваща сила от страна на полицаи при определени ситуации – извършителят е извършил престъпление, свързано с насилие и се опитва да се укрие или укривайки се, създава опасност да извърши друго престъпление с насилие“, обясни той.

„Провеждани са заградителни мероприятия с цел издирване на извършителите на грабеж. Това е грабеж с повече от едно лице. Тежко престъпление с до 15 години затвор“, обясни бившият зам.-ректор на Академията на МВР.

„При задържане на лице полицаят е длъжен да съобщи ясно, че е полицай, че има правомощия, след което да отдаде полицейско предупреждение. Ако лицето на изпълни разпорежданията, полицаят може да даде предупредителен изстрел във въздуха и ако прецени, да използва оръжието към този, който не изпълнява разпорежданията“, добави доц. Милен Иванов.

„Полицаите носят пистолет, а пълнителят е зареден със стоп патрони. Те са опасни до 11 метра. По инструкция се ограничава използването на стоп патрони до 11 метра. Полицаите имат нелетално средство, но то е опасно от близко разстояние. На разстояние от 5 метра дори и да използвате стоп патрон, вероятността да настъпи летален резултат е много голяма“, каза още той.
 


В категории: Крими , София


38
Коментара по темата
38.
*********
23.09.2023 00:23:39
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
37.
Браво на полицая!
21.09.2023 15:45:32
0
1
След като не е спрял, като му е викал полицай, сега кой ще му е виновен? Искал само да пребива и да граби другите.
36.
Ах
20.09.2023 17:09:33
1
1
Браво на полицая!!!С мангустите така трябва!За тая измет само такова отношение.Бил невинен ,а бягал като Бен Джонсън от допинг контрол.Всички полицаи така трябва да постъпват с тая измет.Колко възрастни хора пострадаха,в колко къщи се самонастаниха?Стига сме толерирали тия боклуци.Да ходят да работят ,а не да протестират.Тия мангусти знаят ,че имат права,а пропускан задълженията си Само бой и трепане на тия боклуци!!
35.
Joker
20.09.2023 12:43:03
1
2
Полицая е постъпил правилно!Който не е възпитал детето си,резултатите ще бъдат такива неизбежно.Колкото да се вайкат сега,е твърде късно.
34.
Bot
20.09.2023 10:06:39
7
0
При всички положения не е работа на полицията да решава кой виновен и кой не. И пази боже!!! Мислете малко бе хора,изпратени са няколко екипа на полицията да заловят 2-3 хулиганчета на по 15-16г и те понеже са такива професионалисти не стига че не успяват да свършат тази елементарна задача ами си изпогубили оръжията :))) Как ще стреляш по деца бе психопат!!! Жалко че има хора които оправдават такива постъпки. Държавата ни не е зле заради две три бандички дето вършеят насам натам.Зле сме защото властимащите искат да е така. Да сме бедни и глупави и заблудени и дя вярваме че всички Те правят всичко по силите си за да решат проблемите които те не искат да решат!
33.
Шок и ужас до $ 18 шок
19.09.2023 21:43:48
1
2
Хайде,като си много милосърден и се придържаш към буквата на закона ,накичи се с пръстени,гривни и ланци,вземи последен модел айфон и Оди се разкарвай из маАлата.Като ти нацепят алабаша и те ограбят действай по канален ред и чакай "бързото" Бг правосъдие...
32.
Judge Dredd
19.09.2023 17:25:52
0
8
Така и трябва - уреди му среща с Бог и остави той да го съди.
31.
Майка
19.09.2023 16:16:31
1
12
Браво на полицията!Ако този млад престъпник беше невинен,днес щеше да си е у дома жив!Няма невинни престъпници,дори и деца!
30.
Пешо
19.09.2023 15:07:25
1
11
Разбира се че не е виновен.Това да крадат , да бият и никой да не ги закача е част от техните права
29.
И как решиха
19.09.2023 15:05:18
0
10
Че е невинен? Същества, които не могат да четат, пишат и са с незавършено основно! А в Прилеп кой беше невинен??? Шофьорът или мангустите, които седнали да ядат и пият, а детето им оставено да се разхожда на пътя!?
28.
Чочоолу 1978 Столипиново
19.09.2023 14:23:09
0
8
Нищо не казвам....само прочетете ...
27.
Ама много ясно бе!!!
19.09.2023 13:52:23
0
18
Те всички мангали са невинни и чисти като сълза!!! Да го пускат веднага, какъв е тоЗ расизАм!!!
26.
Бас държа
19.09.2023 13:10:02
0
26
Че полицая е млад и надъхан. Добре се е справил . Време е всеки да разбере ,че полицейско разпореждане се изпълнява. Трябва всички полицаи да са такива. И никаква търпимост към колеги ,които си позволяват да бъдат от другата страна.
25.
Да
19.09.2023 13:00:25
0
24
Така трябва да бъде Айде мангалите нали гледат тв. Да, видят как е в Америка и Европа. Тръгнеш ли да бягсш моментално те гърмят. Щом не са виновни не трябва да бягат Абе я пускайте баретите и жандармерията и бой наред. Само крадат и помощи вземат. Мангалката уж реве сега. Тя детето си сигурно с месеци нее виждала. Бой на мангалите
24.
Анонимен
19.09.2023 12:38:20
0
8
Въпрос: Как от 100 метра със стоп патрон го е прострелял и го е убил ?
Няма значение дали е прострелян отзад отпред това е СТОП патрон???
23.
Милиционер
19.09.2023 10:58:46
3
24
По комунизма бях районен милиционер на няколко села в областта. Още помня като станеше някоя беля по селата какво казваше другаря Началник - отивате и водите циганите (3 семейства - 11 души общо). В управлението всичко си казваха даже и пишеха защото тогава неграмотни от тях нямаше. Чел съм признание на циганин по всички правила- с запетая където е необходимо и т.н
22.
*********
19.09.2023 10:46:46
2
14
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
21.
Ккк
19.09.2023 10:46:39
0
31
Пускайте качулките да потренират малко...
20.
Братвурст
19.09.2023 10:41:52
0
32
Проверка легални ли са имотите им + претърсване за незаконно придобити предмети и ценни метали.
19.
*********
19.09.2023 10:32:07
1
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
18.
Шок
19.09.2023 10:29:48
50
5
Колко много злоба и желание за убийство! Кой е виновен и кой е невинен не се решава по телевизора и в интернет, а в съдебната зала. Като гледам, тука няма нито крайна необходимост, нито превишаване на пределите на неизбежната отбрана, дори. Никой не казва как точно е станало всичко, нито дали е ползван боеприпас или помощно средство.
Във всички случаи попаденията са Две и Марковски е прав, че има значение дали са в гърба. Псевдоекспертите на всичко отгоре си служат с предположения в точно определена посока, което е показателно че не са обективни. Има неадекватни действия, непознаване на съдебната практика и много омраза и желание за мъст. Ако въведат публични екзекуции на тях ще има повече публика отколкото на мач на националния отбор.
17.
Някъв човек
19.09.2023 10:18:13
1
54
Аз като не съм виновен НЕ бягам!!! Респект за полицаите!!!
16.
Мвр
19.09.2023 10:16:29
4
13
Мвр явно има доста финансов ресурс щом може да си позволи екип, които да следи 3 криминални деца по цели месеци вместо да им удари белезници на втория ден. А каква е целта на следенето след като има достатъчно данни за престъпления?
15.
Хахахахахахаха
19.09.2023 10:05:52
0
31
Ама те мангали, ма! Хахахахахаха
14.
Gender neutral WC
19.09.2023 09:58:53
0
57
Полицаят заслужава подкрепа, защото е изпълнил задълженията си, а не се е скътал.

А ако убитият мангустик се окаже гей, ще има и международни протести срещу "бруталната" българска полиция.
13.
Нов
19.09.2023 09:38:42
1
48
Щом е невинен, чий го е дирил там, че и го издирвали?
Бог да го прости, но сам си го е избрал.
12.
дф
19.09.2023 09:10:29
0
58
ром се пие, мaнгал се бие
11.
123
19.09.2023 09:03:57
1
37
Зарин, зуман, и табун вършат много хубава работа при тия м....... гу.. сти
10.
До 8
19.09.2023 09:03:34
11
46
И тук ли намеси Русия хахах.Сега,не искам да те обиждам,но малко си объркал времената.В момента ни управляват европедали а не “русофилодебили” Между другото тази паплач,която за пореден път напада и граби българи,в едно друго време,не смееше да си покаже вмирисаната мутра от гетото! Ако за теб това,че полицай е обезвредил престъпник,нападнал с тръба и ограбил момиче е нормално,значи си откровен дебил! За покровителството на “нарко бароните” се обърни към европедалите които ни управляват!
9.
ПРЕДЛОЖЕНИЕ
19.09.2023 09:03:05
1
58
Виновен мангал никога не е имало ! Интеграция с екирисаж в атмосферата !
8.
Е, кой да застрелят?
19.09.2023 08:57:38
50
10
Няма да застрелят някой нарконос избил един автобус хора!
При стадо 80% русофилодебили и кадиров фенове, се мачка слабия и бедния, а на убийците - босове се правят бибитки и им се танцува, като танцьорка на пилон. В кочинката на шушумигите силата на апарата е за това. Ченгелин, магистрат и жандар, като става дума за някой "идол", се превръщат в ухажори.
От друга страна в конкретния случай, както при много други случаи, грабежа може да прерастне в убийство. Така, че конкретния, може да се изключи от общата бугаристанска картина.
7.
Не разбрах
19.09.2023 08:46:26
10
54
Зако не пратиха полиция да изгърби събралите се "мангусти" за документи и проверки, както изгърбиха протестиращите с тракторите, както и да им проверят антомобилите за невръчени глоби.
Това е крещящ привер за "държава мащеха".
Оставка на МВР шеф! За дискриминация по етнически принцип!
6.
Мутафчиев
19.09.2023 08:42:16
2
56
Като е невинен, защо е от Ботунец?
5.
Така трябва
19.09.2023 08:40:48
1
94
Браво на полицая.
4.
Гошо
19.09.2023 08:36:32
0
103
Така се прави браво на полицая
3.
бичме
19.09.2023 08:36:18
21
41
всячески се опитват да пренасочат фокуса от протестите на зърнопроизводителите, яко им бръкнаха в анусчетата на тези от педеромяната
2.
Лека му пръст на убития!
19.09.2023 08:34:49
2
106
Заслужено е! Извършил е престъпление(дори множество такива). Не се подчинява на полицейско разпореждане и бяга. Има вероятност да извърши нови престъпления. Заслужено е на оня свят. Роднините да протестират.... ама те са виновни за възпитанието му. Ако се приближаваха до нормални хора щеше да си е жив. Полицайката трябва да бъде оправдана.
1.
Гражданин
19.09.2023 08:33:20
1
107
Мобилизиран на жандармерията и бой и трепане до крак на тея роми
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Синоптици с ужасна прогноза за времето в понеделник! Връща ли се зимата? Идат бури, гръмотевици и... сняг, прогнозираха от НИМХ Верижна катастрофа в тунел „Люлин“ в София Верижна катастрофа в тунел „Люлин“ в София Движението в посока към жилищния квартал е затруднено Проблемите със съня при децата водят до психози след пубертета Проблемите със съня при децата водят до психози след пубертета Рискът е, когато се превърне в постоянен и хроничен проблем Секс скандал с ексминистър, изнудват Асен Личев с порно Секс скандал с ексминистър, изнудват Асен Личев с порно В аферата е замесен изкуствения интелект, ръководен от хомосапиенс-изроди, разкри бившият шеф на екологичното министерство Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Три наши салати в топ 10 на света, бихме италианската "Капрезе" Класацията е на кулинарния пътеводител "Тейст Атлас" Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Полицаи откриха пребито 19-годишно момиче, издирват нападателя Тя е била отвлечена Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Триумф на акробати от Бургас в турнира за Световната купа по спортна акробатика Млади надежди от „Акро Джъмп“ завоюваха златните медали, със сребро пък се окичиха представители на „Черноморец“ и „Орел“ -Айтос Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Тя е интернет сензацията и звезда в „Хелс Китчън“, но често мисли за самоубийство Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Къде живеят милионерите и милиардерите с дебелите пачки Ето кои са ТОП 10-те града най-гъсто населени с паралии... 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" 14-годишно дете бере душа след катастрофата при "Маказа" Петима са пострадали в пътния инцидент
Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Последният мач на Мбапе в Париж с екипа на ПСЖ е тази вечер Възпитаниците на Луис Енрике вече си осигуриха 12-ата титла Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Почина легенда на Холивуд - откривателят на Скорсезе и Копола Роджър Корман си отиде на 98 години Пожар избухна в мол във Варшава Пожар избухна в мол във Варшава Няма данни за пострадали Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида Голяма част от тях са в райони, към които има претенции Великобритания Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Нашенци все повече купуват имоти в Гърция, по-евтини са Това се случва въпреки че и там цените растат Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори