×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Започна премахването на старите и опасни дървета до храма "Свети Александър Невски" в столицата
  • Израелски танкове обкръжиха източната част на Рафах
  • Официалният правописен речник на българския език вече е онлайн
  • Над 190 служители на 6 институции влязоха в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и "Лукойл България" ЕООД, почна инвентаризация
  • Сърбия ще построи с китайски компании слънчева електроцентрала и петролопровод
  • Русия започна настъпление в Харковска област – това е нов фронт във войната
  • Повишението на пенсиите от 1 юли няма да е с 11 %, а с 10%, заради по-ниската инфлация
  • Днес започват Младежките музикални дни "СоЛиСиМи" - фестивал, насочен към класическата музика
  • ПП-ДБ ще дадат мощен старт на кампанията си, в 18 часа водачът за Бургас акад. Николай Денков се среща със симпатизанти в експоцентър Флора
  • Водачът на листата на БСП за 2 МИР Бургас инж. Петър Кънев днес ще открие кампанията на социалистите в региона в 18:00 часа на шатрата на Часовника
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

В Швеция установиха, че децата оглупяват заради дигиталното образование


В Швеция установиха, че децата оглупяват заради дигиталното образование
Дигитализираният подход към образоването в страната не дава добри резултати, смятат в Швеция
11 Септември 2023, Понеделник, 21:00 ч.
Автор: Флагман

Властта планира да отиде и по-далеч и напълно да прекрати дигиталното обучение за деца под 6-годишна възраст

През миналия месец, когато децата се върнаха на училище в Швеция, много от техните учители поставиха нов акцент върху печатните учебници, четенето наум и упражненията по ръкопис, отделяйки по-малко време на таблетите, самостоятелните онлайн проучвания и уменията за използване с компютърна клавиатура.

Връщането към по-традиционните начини на обучение е в отговор на въпросите на политици и експерти дали силно дигитализираният подход към образоването в страната, включително въвеждането на таблети в детските градини, е довел до намаляване на основните умения на учениците.

Шведската министърка на образованието Лота Едхолм, която встъпи в длъжност преди 11 месеца като част от новото дясноцентристко коалиционно правителство, бе един от най-изявените критици на пълното възприемане на технологиите в учебните заведения. "Учениците в Швеция се нуждаят от повече учебници", заяви Едхолм през март. "Физическите учебници са важни за обучението им", добави тя.

Миналия месец министърката съобщи в изявление, че правителството иска да отмени решението на Националната агенция за образование, която иска да направи дигиталните устройства задължителни за детските градини. Властта планира да отиде и по-далеч и напълно да прекрати дигиталното обучение за деца под 6-годишна възраст, съобщи още ведомството пред Асошиейтед прес.

Въпреки че учениците в страната постигат все по-високи резултати от средните за Европа по отношение на уменията по четене, международната образователна оценка на нивата на четене за четвъртокласниците - Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS), подчерта спад сред децата в Швеция в периода 2016-2021 г.

През 2021 г. шведските четвъртокласници са имали средно 544 точки на теста, което представлява спад спрямо средното ниво от 555 точки през 2016 г. Въпреки това техните резултати все още поставят страната наравно с учениците от Тайван, които заемат седмото място по общ резултат в класацията.

За сравнение, Сингапур - който оглавява класацията - е подобрил резултатите по четене на четвъртокласниците си по модела PIRLS от 576 на 587 точки за същия период, а средният резултат на учениците в Англия е претърпял лек спад от 559 точки през 2016 г. на 558 точки през 2021 г.

Според експерти в областта на образованието някои от пропуските в обучението може да са резултат от ковид пандемията или да отразяват нарастващия брой ученици имигранти, които не говорят шведски като майчин език, но въпреки това прекаленото използване на дигитални устройства по време на учебните занятия може да доведе до изоставане на младежта в основни учебни дисциплини.

"Съществуват ясни научни доказателства, че цифровите инструменти по-скоро влошават, отколкото да подобряват обучението на учениците", заявиха представители на Каролинския институт - шведски медицински университет - в изявление от миналия месец относно националната стратегия за дигитализация на образованието в страната. "Смятаме, че фокусът трябва да се върне върху придобиването на знания чрез печатни учебници и експертни познания на учителите, а не върху придобиването на знания предимно от свободно достъпни цифрови източници, които не са били проверени за точност", заявиха от високоуважавания медицински университет, фокусиран върху научните изследвания.

Бързото налагане на цифрови инструменти за обучение предизвика безпокойство от страна на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

В доклад, публикуван миналия месец, ЮНЕСКО отправи "спешен призив за използване на технологиите в образованието по подходящ начин". Докладът призовава страните да ускорят интернета в училищата, но същевременно предупреждава, че технологиите в образованието трябва да се прилагат така, че те никога да не заместват обучението, водено от учителя, и да подкрепят общата цел за качествено образование за всички.

В шведската столица Стокхолм 9-годишният Ливиън Палмър, третокласник в началното училище Юргордсколан, изрази одобрението си за прекарването на повече учебни часове офлайн. "Харесва ми да пиша повече в училище, например на хартия, защото просто е по-приятно, нали знаете", каза той пред АП по време на неотдавношно посещение в училището.

Неговата учителка Катарина Бранелиус заяви, че още преди внимателните проверка на национално равнище тя е подбирала по кои предмети да иска от учениците да използват таблети по време на часовете. "Използвам таблети по математика и работим с някои приложения, но не използвам таблети при писането на текстове", заяви тя.  

Учениците под 10-годишна възраст "се нуждаят от време, практика и упражнения по писане на ръка... преди да ги научите да пишат на таблет", добави тя.

Онлайн обучението е силно обсъждана тема из цяла Европа, както и в други части на Запада. Полша например стартира държавно финансирана програма за предоставянето на лаптоп на всеки четвъртокласник с надеждата страна да се превърне в по-конкурентноспособна в технологично отношение.

В Съединените щати пандемията от КОВИД-19 накара държавните училища да предоставят на учениците от началните училища и гимназиите милиони лаптопи, закупени с федерални средства от програмата за подпомагане при пандемията. Но все още съществува разделение по въпроса за дигиталното обучение, което е и една от причините американските училища да използват както печатни, така и дигитални учебници, казва Шон Райън, президент на училищното подразделение в Съединените щати на издателството за учебници Макграу Хил.

"На местата, където няма свързаност у дома, преподавателите не са склонни да се осланят на дигиталните технологии, защото мислят за най-уязвимите си (ученици) и гледат те да имат същия достъп до образованието като всички останали", добави Райън.

Германия, която е една от най-богатите страни в Европа, е известна с бавния си преход на правителствени програми и всякакъв вид информация към онлайн формати, в това число и в областта на образованието. Състоянието на дигитализацията в училищата също се различава в 16-те провинции на страната, които сами определят учебните си програми.

Много ученици могат да завършат училищното си образование, без да са задължени да се обучават в областта на цифровите технологии, например в работа с код при програмирането. Някои родители обаче се притесняват, че децата им може да не са в състояние да се конкурират на пазара на труда с технологично по-добре обучени младежи от други страни.

Саша Лобо, германски писател и консултант, който се занимава с интернет пространството, смята, че е необходимо усилие на национално ниво, за да се ускори обучението на германските ученици, в противен случай страната рискува да изостане в бъдеще. "Ако не успеем да превърнем образованието в дигитално, да научим как работи дигитализацията, след 20 години няма да сме просперираща държава", каза той в интервю за германската телевизия Цет Де Еф (ZDF) в края на миналата година.

За да противодейства на спада в резултатите на Швеция по отношението на четенето от страна на четвъртокласниците, шведското правителство обяви инвестиция на стойност 685 милиона шведски крони (60 милиона евро) за закупуването на книги за училищата в страната за тази година. През 2024 и 2025 г. ще бъдат изразходвани по още 500 милиона крони (42 милиона евро) годишно, за да се ускори връщането на учебниците в училищата.

Не всички експерти обаче са убедени, че стремежът на Стокхолм да се върне към хартиените учебни е свързан единствено с това кое е най-добро за учениците.

Критикуването на ефектите от технологиите е "популярен ход на консервативните политици", заяви Нийл Селвин, преподавател по педагогика в университета "Монаш" в Мелбърн, Австралия. "Това е ясен начин да се каже или да се сигнализира за ангажираност към традиционните ценности", добави той.

"Шведското правителство наистина има право, когато казва, че няма доказателства за това, че технологиите подобряват обучението, но според мен това е така, защото няма ясни доказателства за това какво работи с технологиите", добави Селвин. "Технологиите са само част от една наистина сложна мрежа от фактори в областта на образованието", уточни той.

Източник: БТА


В категории: Просвета


9
Коментара по темата
9.
АЙсикТИр
12.09.2023 10:28:33
0
4
У нас пък с технично неграмотни хора се опитват да правят дигитално и STEM образование за ученици притежаващи тези изключително базови знания и умения. Цялата работа е едни милиони се изливат в една пукната кофа. В същото време родители наливат хиляди в паралелно образование, извън училище, за да могат децата да четат, пишат, смятат и говорят грамотно. Като домашните им библиотеки са по-големи от училищните. Вместо всяка година разни разпрани “дигитални номади” да обикалят по Черноморието и да разтягат локуми и да кешират от Общини и кметове, да се влагат средства на местно ниво, където и за каквото е необходимо. Има учебни заведения, в които липсват базови условия, а преоценените лаптопи, които са по-слаби от телефона на учителката са последния им дерт.
8.
eko
12.09.2023 08:58:23
0
8
Факт-ако министрите спрат да се назначават от нашите американски приятели, е възможно да се спрем на някоя забравена “реформа” и да настане някакъв ред в образованието. И всеки да си върши работата със съвест. Ако е възможно учителите да се изправят пред децата и да преподават и работят с тях, да спрат да показват измислени презентации на размазани екрани, също ще помогне.
7.
Tr
12.09.2023 08:42:39
0
3
Малките шведи ако се пробват на тестовете в БГ ще са на минус последно място, както и връстниците в другите скандинавски страни.
6.
haha
12.09.2023 08:32:58
3
4
В България си се раждат глупави,а с порастванете се превръщат в пълни и@иоти.
5.
Хората
12.09.2023 05:09:00
2
13
Се връщат оттам, откъдето тукашните хубавци в МОН са се запътили. Ако искате нормални и мислещи деца, от малки ги приучете към печатни книги, впоследствие и учебници. Въпреки МОН, откъдето вече трето десетилетие искат точно обратното - доказано с всичките им "реформи", особено с напъните на сегашния деМОНски министър за промени едновременно във всички учебни програми и начини на обучение, веднага при това. Понеже министрите на образованието и на отбраната се назначават директно от "Галя от ПосолствоТО". А там плановете за българите и българчетата са... като за украинците и украинчетата.
4.
Трол
11.09.2023 21:55:30
0
14
Няма проблеми, тука се преподава с уча. се още от началното училище. Учителката редовно агитира да закупум абонамент, че да учат така и вкъщи. Попълват се безброй помагала, качеството катастрофално пада, но за това са виновни децата, както и родителите им, които наливат хиляди в паралелното образование.
3.
Някой
11.09.2023 21:14:40
0
10
беше описал хората на бъдещето като само едни големи глави , слабички ръце и един голям и дълъг среден пръст ....
Ама не за друго, а защото ще натискат само копчета и всичко ще вършат машините !
2.
*********
11.09.2023 21:08:57
6
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
1.
ТошКу Доктора
11.09.2023 21:03:53
0
12
и Тик Ток, и FYRE и другите наркомански песни на Пайнер
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Смазаха от бой в затвора касапинът от дискотека „Соло“ Илян Тодоров бил откаран на носилка в лечебницата на пандиза Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка Не се прави на Майка Тереза, чантата ти струва 4 хил.лева, избухнаха фенове на Ергенът към тази участничка  Всичко би било в реда на нещата, ако все пак тя не твърдеше, че луксът никак не я блазни и даже си пада по палатките Как можа да се напъха в леглото на ергена, питат зрители Как можа да се напъха в леглото на ергена, питат зрители Разкрепостената Надя потресе зрителите  Тя още не може да го забрави, ходи на гроба му и пуска общата им песен Тя още не може да го забрави, ходи на гроба му и пуска общата им песен Ходя с много любов при Денис, казва чаровната брюнетка Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Жечо Станков: Голям открит урок по народни танци ще се проведе в Бургас, елате на „Тройката“ Началото на открития урок ще бъде дадено в 11 часа, неделя, на площад „Тройката“ Корабът "Руен", освободен от пиратски плен, вече е във Варна Корабът "Руен", освободен от пиратски плен, вече е във Варна Екипажът му беше държан от сомалийски пирати над 3 месеца Шофьори точат лиги по убийствено Ферари, ето къде е засечен джипът Шофьори точат лиги по убийствено Ферари, ето къде е засечен джипът Автомобилът се продава, цената е около 750 000 евро Жителите на Созопол започват ударно почистване, включете се в инициативата Жителите на Созопол започват ударно почистване, включете се в инициативата Ето кои са обектите Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония От вас се очаква да изпълните коректно договора, подписан с България, допълни той Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Бетани Хюз от BBС прави филм за съкровищата на Созопол Чаровната Бетани Хюз и екипът й беше посрещната от зам.-кмета Андрей Николов
Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Северна Македония се отдалечава от ЕС? Присъединява ли се към Сърбия? Европейските политици не разбират голямата опасност която се крие от смяната на посоката на Скопие, коментира проф. Христо Матанов Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Кървава драма в Париж! Мъж нападна жена с резачка и простреля двама полицаи в участък Тежко ранен е и нападателят Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Израел се класира за финала на "Евровизия" на фона на масови пропалестински протести Над 5000 души протестираха по улиците на Малмьо, за да се обявят против участието на  Еден Голан
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори