×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Силни и красноречиви сме само, когато сме анонимни. Защо?!


Силни и красноречиви сме само, когато сме анонимни. Защо?!
Единствено близките на загинали на пътя дойдоха вчера сутринта да почетат паметта им. Явно другите бургазлии решиха да подремнат още. Докога?!
21 Ноември 2011, Понеделник, 12:07 ч.
Автор: Женя АТАНАСОВА

Защо се страхуваме да се изправим срещу действителността, а тя е, че децата ни мрат като мравки

В неделя почитахме паметта на всички, които са загинали при катастрофи. 20 ноември е дата, на която по целия свят палят свещи и се прекланят пред тези, които са си отишли по този нелеп начин. Националното движение – Червена пътека също организира шествие със свещи в Бургас и покани всички бургазлии,  съпричастни към болката на тези, които са загубили близките си на пътя. На пътя застраховани няма. Един миг невнимание струва за едни цяла вечност, пропита от болка, а другите просто вече ги няма.

В неделя очаквахме стотици бургазлии да се съберат в 10.30 часа пред съда и да кажат „Не на убийците на пътя!”.

Уви! Имаше не повече от 50 души, основно роднини и приятели на загинали на пътя и останалите бяхме журналисти. В неделя в 10.30 часа Бургас спеше. Защо?! Във форумите под статиите на Бесове.бг за кървави катастрофи пишат стотици. Анонимно изказват какви ли не мнения! Активността на анонимния читател е огромна. Защитават шофьорите, плюят шофьорите, защитават пешеходците, плюят пешеходците... така до следващата  тежка катастрофа.

И четейки тези форуми, си мисля, че хората тук имат самосъзнание. Но може би се бъркам. Имат такова, само, когато са скрити като мишки в дупките си. Когато трябва да излязат и изразят публично мнението си, трудно им се струва. По-лесно е да подремнеш до късно в неделния ден, отколкото да се занимаваш с някакво си шествие. Точно по тази причина децата ни ще продължат да мрат като мравки по улиците. Безмълвно.

А аз като пешеходка, ще прибягвам невротично по пешеходните пътеки, защото не знам дали в приближаващата кола  не се крие поредния убиец на пътя, втренчен в брояча на зеления светофар по-надолу.


В категории: Лична драма


Флагман.БГ Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! 01/06/2024, Събота 19:20 3
Флагман.БГ Варненци пропищяха от змии Варненци пропищяха от змии 01/06/2024, Събота 18:40 1
18
Коментара по темата
18.
Митрев
29.11.2011 10:31:29
0
0
500 години клани от турци, после 50г. жандармерия и разстрели, после 50г. народна милиция, и пак разстрели и лагери, после 20г. мутри(филма продължава). Сега ни показват на филми колко са страшни мутрите(не иде да ги пуснат пак да ни млатят като сме в ЕС). НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА ОТРИЦАТЕЛЕН ПОДБОР, Женя. Ти се благодари, че има кой да пише изобщо. Не виждаш ли че всичко живо бяга от тази мафиотизирана държавица?
17.
Krs
24.11.2011 10:27:04
1
0
Чудесно, значи шествието е постигнало целите, които сте били заложили. Това обезмисля горния текст, който всъщност е хейтърски към недошлите ;))) Реално погледнато обаче, шествията също не биха спрели ПТП-тата, както и даряването на кръв- затова съм уточнила, че това е ПОЛЕЗНО, а не ефективно спрямо намаляването на ПТП. Както и уточних, че това е моят начин да почитам един отнет живот- като дарявам поне частица живот на някой нуждаещ се в момента. Изобщо не държа да си на моето мнение. И последно- написала съм "на светофари, когато ги има", не просто на пешеходни пътеки. Последните случаи в Бургас са именно близо до светофари, но не на светофарите. Разбира се, наказанието на шофьор ударил човек на пешеходна пътека трябва да е жестоко.
Явно не си ме разбрала правилно- аз не се заяждам. Защо всеки, който не е на мнението на болшинството, трябва да се заяжда? Просто давам гледната точка на един от недошлите, срещу които е текстът на авторката. Глупостите за майчиния инстинкт дори няма да ги коментирам, защото не разбрах какво общо има с ПТП-тата и дали делим жертвите на възрастов признак.
16.
Пак До KRS
24.11.2011 08:35:31
1
1
Хубаво е, че даряваш кръв, но как даването на кръв ще спре ПТП-тата? Трябва да се работи първо за промяна на причините, а после и за последствията! А колкото до това, че родителите не си учили децата как се пресича. Напротив, децата пресичат на пешеходни пътеки и там обаче ги обиват.
Ако беше дошла в неделя щеше да видиш , че беше спряно движението не на Ботева, а до Гарата. А на Ботева ще бъде спряно на 04.12 в 12:00ч. Може да дойдеш ако искаш!
Освен това на шествието и други неща се правеха. И тези неща със сигурност са останали в съзнанието на хората, покрай които сме минали, също и на тези , които са минали покрай съда и гарата. Но ти това няма как да го знаеш, защото от компа е по-лесно... Нали? А ако беше разбрала, че това го правим и за твоите деца, защото по писането ми става ясно, че или още нямаш или още ти го няма майчиния инстинкт, просто нямаше да пишеш като един хейтър... Просто не се заяждай с малкото хора, които искат нещо да променят! Ако преди 20 години хората бяха започнали с такива инициативи, сега нямаше да има толкова жертви!
А случайно да знаеш, че същите тези хора от шествието, вчера бяхме в Парланента? Но сигурно и това е нищо за теб...
15.
Krs
24.11.2011 07:25:12
1
1
А, да, гледам, че съм предложила и да си научите децата, че се пресича на светофарите, когато ги има. В прав текст. Та кое точно не СТЕ разбрали и по каква причина говориш от името на всички? ;)))
14.
Krs
24.11.2011 07:23:05
1
1
Написах какво предлагам, но и разбирам, че има хора, които не успяват да четат между редовете и всичко трябва да им се дава сдъвкано и смляно ;) Не разбирам идеята на шествията, разбирам идеята на акциите- ако тези 50 човека бяха отишли да дарят кръв, резултатът щеше да бъде много по-полезен от това да стоят със свещ в ръка във време, в което само уличните кучета и някоя отегчена млада майка са по улиците. Дори ако бяха затворили за 15 минути Христо Ботев в петък щеше да има повече ефект. Това е личното ми мнение и си позволявам да го споделя само защото текстът напада тези, които не са били на шествието.
13.
До KRS
23.11.2011 23:30:03
1
1
Разбрахме всички, че си против, но не разбрахме какво предлагаш... То повечето хора в България са против нещо си, но и не правят нищо за да се промени това. Затова и сме до тук...
12.
Krs
23.11.2011 08:47:20
1
2
Аз не съм съгласна, че с излизане на улицата,сори, на пешеходната алея, ще се промени нещо. Както и не съм съгласна някой да ми обяснява как съм имала самосъзнание само когато (пред когато запетая няма!) съм скрита в дупката си. Сред моите близки има жертва на катастрофа (за да не ме обвините в дрън-дрън), но не виждам смисъл "да се прекланям в негова памет" на място, различно от църква или гроба му. Шествията не решават проблеми! Шествията пък в неделя сутрин съвсем. В памет на "моята" жертва на катастрофа дарявам кръв, не паля свещи по площадите. В памет на чуждите жертви- моля ви, научете си децата как се пресича! Омръзна ми да гледам майки как притичват на червен светофар, дърпайки за ръка хлапе.
11.
чичо манчо
22.11.2011 06:18:40
0
1
защото.мацко МОЖЕ НИЕ ДА СМЕ ОСТАВИЛИ СЕЛОТО,НО СЕЛОТО НЕ Е ОСТАВИЛО НАС ,кво неясно има
10.
До 6
21.11.2011 22:16:46
1
3
Има подлез и то ремонтиран и функциониращ.Пътеката вече е с ограда,но начина на пресичане е същият.Утре ще се постарая да снимам какво положението.
9.
ДО 8
21.11.2011 20:00:13
0
0
ПРАВ СИ БРАВО ТОВА Е ИСТИНАТА
8.
нн
21.11.2011 19:14:56
1
3
защото като сме зад компа сме много отворени защото никой не ни вижда иначе сме си просто едни комплексари и дървени философи всичко можем всичко знаем а винаги сме недоволни а нищо не правим да променим статуквото в тази скапана държава на слабо образован и страхлив народ ЗАЩО НЕ СТЕ НА УЛИЦАТА? ЗАЩОТО ВИЕ СТУДЕНО И ОТ ВКЪЩИ Е ПО ЛЕСНО ДА СЕ КРИТИКУВА .КАКВО СТЕ ДАЛИ ВИЕ НА ТАЗИ РОДИНА ? НИЩО!! Е ТОГАВА НЕ ЧАКАЙТЕ НЕЩО ДА ВИ СЕ СЛУЧИ ХУБАВО В ТОЗИ ЖИВОТ ЧАО ОТИВАМ ДА ГО ЖИВЕЯ АЗ ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН ЖИВОТ
7.
до номер 1
21.11.2011 19:01:41
0
1
като си анонимен много знаеш
6.
До #1 "Напред овциии" от Михаил Попов
21.11.2011 17:30:02
0
2
Браво за видеото!
Обаче да видим дали може да си направите изводите? Затова трябва да се мисли, когато се слагат маркировки и се правят пътища...
1. Хората слизат от автобуса и би било редно до спирката да има пешеходна пътека, както е на запад
2. На пешеходната пътека, която е по-настрани , много добре всички знаят, че там е някакъв абсурд да им се спре и затова и я отсвирват пешеходците
3. Направи ли Ви впечатление с каква скорост се движат автомобилите, в населеното място и даже и през пешеходната пътека, където дори са длъжни да намалят?
4. Широките улици предрасполагат шофьорите към по-високи скорости, затова и там задължително трябва да има пешеходна пътек тип "зебра" с ограничители на скоростта! За подлез или надлез не може да се говори, защото се вижда, че това е жилищна зона . От двете страни има жилищни сгради. А и подлезите и надлезите в България все още не са пригодени за придвижване на трудно подвижни хора, инвалиди и майки с колички.
Имам чувството , че пешеходците вече се държат така защото получават от всякъде ограничения. Проблема се е натрупал с годините и за съжаление в населените места се дават все по-малко възможности на пешеходците, нещо, което в другите държави от двадесетина години започнаха да го променят. Тук все още хората, отговарящи за това мислят като тези на запад, обаче от 50-те години... Там хората правят всевъзможни спънки за използване на автомобилите в населените места, а тук продължават да прават всичко за удобството им. Стана така, че тези, които са създали градовете още преди да се появят автомобилите, вече са изтикани настрани и имат все по-малки възможности за придвижване, защото дори и тротоарите вече са заети от автомобили на доста места. Достатъчно е само да се поучим от грешките, кото са допускали на запад през 50-те - 60-те години и които вече се поправят през последните двадестетина години... Там от година на година дават все повече възможности за пешеходците и все по-малко за автомобилите в населените места. Трафика все повече го изкарват извън градовете и автомобилите се използват основно за предвижване между населените места. Изготвят се такива транспортни схеми, че хората им е по-бързо, лесно и удобно да използват градския транспорт, от колкото личния автомобил.
Започнат ли управляващите населените места да мислят по този начин и ще престанат и ПТП-тата в градовете и селата.
А докато това стане, поне бъдете търпеливи с пешеходците! И се опитайте да ги разберете! Все пак прекалено малко свобода имат, за разлика от автомобилите...
5.
ff
21.11.2011 15:37:52
5
0
има доста по качествени медии от тази
4.
към №2
21.11.2011 15:27:47
0
8
Трябва да си доста елементарен и кух, за да "мислиш", че няма други свободомислещи със собствените си глави граждани, освен екипа на "Бесове".
Апропо, адмирации към екипа на сайта за гражданските им позиции и смелост, те останаха ЕДИНСТВЕНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ в района, които са без наколенки пред герберастите.
3.
Женя А.
21.11.2011 14:14:21
0
7
Няма да го изтрием. Не си ги пишем ние, лъжеш се, който и да си. Преди малко в редакцията дойде един мъж / няма да казвам името му/ за да ни благодари за съдействието вчера в шествието. Нямам идея кой е „комвнтар”, но в случая няма значение :(
2.
комвнтар
21.11.2011 14:07:18
5
1
Женя, коментарите в БЕСОВЕТЕ си ги пишат хората от бесове, главно ти, катя и весо:))) не са стотици писачите

p.s. сега този най-вероятно ще го изтриете :)))
1.
Напред овциии
21.11.2011 13:35:56
0
1
http://www.vbox7.com/play:e2deeae1
Ей я тъжната действителност.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Флагман.бг откри най-вярната фенка на Матей Казийски, бургазлийката шашна волейболиста със снимка отпреди 20 г. Роси присъства на всичките му спортни изяви, първият й спомен е от зала "Младост", когато е едва 14-годишна 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите 4 качества на хората, които умеят да избягват провалите Всеки човек в този живот има външни опори: сродна душа, любящи роднини, работа, някакво хоби Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Как да защитим парите и данните си, ако ни откраднат телефона Експерти дават пет съвета как да се предпазим от злоупотреба, дори и след като телефонът ни е бил откраднат Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Габровска с номинация „Порнозвезда на годината“ Розовата актриса иска да превземе и Лас Вегас Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Чистачки лъскат апартамента за 500 лева Богаташи глезят съпругата с домашна помощница Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Ето колко пари на данъкоплатците изкарчиха партиите за реклама Най-много средства за реклама са отделили парламентарно представените формации Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Вежди Рашидов вае Ламбо за 100 000 лева! Столична община не дава паметникът да е пред Народния театър Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Кой е бил най-големият страх на Мария Бакалова преди пробива в Холивуд Бургазлийката разказва за пътя си към голямата сцена Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Демографската криза и защита на секторите туризъм и рибарство ще са основните ми задачи в НС Нужно е родните производители и търговци да чувстват подкрепата на държавата и да бъдат поощрявани с политики Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Задържаха бургаския Исус, който осигурява гласове за вота срещу 120 лв. Към момента има регистрирани 57 сигнала за нарушение на изборния процес, задържани са общо 17 лица
Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати Има надежда! Лекарство на Pfizer срещу вид рак на белия дроб показва добри резултати След 5 години при повече от половината пациенти, лекувани с лорлатиниб, ракът не е прогресирал Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Алчност по съседски: Семейства плащат по 1000 евро за ферибот от Атина до Родос Нашенци масово канселират екскурзии заради надутите цени на морския превоз Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Шок и ужас! Младоженец откри на сватбата, че съпругата му е мъж Двамата имали 1-годишна връзка, в която се въздържали от интинмни контакти Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Испания срина авиокомпаниите, глоби ги солено заради таксите за багаж и за избор на място Превозвачите често извиват ръцете на потребителите с допълни плащания, понякога по-скъпи и от билетите, за да настанят дете до родител например Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори