×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ето с колко расте заплатата годишно


12 Август 2023, Събота, 13:00 ч.
Автор: Флагман

Най-голямо е увеличението на възнагражденията в сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с над 24 на сто за година

Работодателите добавиха средно по малко над 200 лв. към заплатите. Средната заплата за месец юни 2023 г. е 1927 лв., като нараства с 12,7% или с 217 лв. спрямо същия месец на миналата година, показват данни на НСИ. Разбира се, не всички са получили едно и също увеличение на възнагражденията. От данните на НСИ става ясно, че някои са получили по-голямо увеличение, а заплатите на други не са мръднали, пише Труд.

Най-голямо е увеличението на възнагражденията в сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - с над 24 на сто за година. В резултат средната заплата в сектора е нараснала точно с 600 лв. и за юни надминава 3000 лв. - по-точно е 3093 лв. Така работещите в сферата на енергетиката се изкачват на второ място по най-високи заплати.

На първо място по най-високи възнаграждения остават заетите в сферата “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където влизат и програмистите. Работещите в тази сфера получават средно по 4706 лв. на месец. За година заплатите в сектора са нараснали с 11,8% или с близо 500 лв., показват данните на НСИ.

На трето място по заплата остават заетите в сферата на финансите и застраховането. Те взимат средно по 2876 лв. на месец. Увеличението на заплатите в този сектор е най-ниското през последните 12 месеца - само с 4,6% или със 127 лв. В резултат заплатите в други сектори на икономиката вече догонват тези в сферата на финансите.

Например средната заплата в добивната промишленост за година нараства с 11,5% или с 272 лв. и достига 2647 лв. Високи са и заплатите в сектора “Професионални дейности и научни изследвания” - средно 2596 лв. Заплатите в сектора за година са вдигнати с над 9%, или средно с 217 лв.

Най-ниски продължават да са заплатите на работещите в сектора “Хотелиерство и ресторантьорство” - средно 1185 лв., макар за година възнагражденията им да са вдигнати с над 13 на сто, или със 138 лв.

Минималната заплата трябва да стане 932 лв. от 1 януари 2024 г. Според действащата в момента формула минималното възнаграждение от началото на следващата година трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Средната заплата за месец юни 2023 г. е 1927 лв. А средната заплата за последните 12 месеца е 1865 лв., показват изчисления на “Труд news” на база данни на НСИ. Така от 1 януари 2024 г. минималната заплата би трябвало да стане 932,60 лв., ако формулата за определянето є не бъде променена.

Така ще се сбъдне прогнозата на “Труд news” още от месец февруари тази година, че минималната заплата за 2024 г. ще надхвърли 900 лв. При разработването на бюджета за 2023 г. от Министерство на финансите прогнозираха, че минималното възнаграждение от януари 2024 г. ще стане 935 лв., а от началото на 2025 г. ще нарасне на 1030 лв.

В момента минималната заплата е 780 лв. Увеличението до 932 лв. представлява ръст от близо 20 на сто. Това е доста повече от прогнозата на Министерство на финансите за инфлация от 8,7% през настоящата година. Затова формулата за определяне на минималната заплата може да бъде променена и увеличението да бъде по-малко. Това стана ясно преди около две седмици след среща на министъра на труда Иванка Шалапатова и представители на АИКБ, на която основна тема на разговорите е бил механизмът за определяне на минимална заплата съобразно европейските регламенти. Каквито и промени на правилата за определяне на минималната заплата да бъдат предложени, те ще бъдат в посока намаление на минималното възнаграждение, определено по действащата в момента формула, приета от предишния парламент.

Най-малко получават във Видин

В София взимат средно по 2644 лв.

Във Враца ръстът е над 19%

Средната заплата в София е със 717 лв. по-висока от средното възнаграждение за цялата страна.

Средната заплата в София за юни е 2644 лв., показват данни на НСИ. Това е със 717 лв., или с над 37% повече от средната заплата за страната като цяло. Възнагражденията в столицата са значително по-високи отколкото във всички останали части на страната. Само в София средната заплата е над 2000 лв.

За година възнагражденията в София са нараснали с 292 лв., или с 12,4%. На второ място по-най-голям номинален ръст на възнагражденията е област Враца. Там увеличението е средно с 286 лв., или с над 19 на сто. В резултат средната заплата в областта е 1782 лв., което нарежда Враца на второ място по-най-високи възнаграждения след София. Причина за всичко това е, че в областта е АЕЦ “Козлодуй”, където заплатите са много високи.

На трето място по ръст на заплатите е област Варна. Увеличението на възнагражденията там е с 237 лв. за година до средно ниво от 1772 лв. На следващите места по ръст на заплатите са Русе (+229 лв.), Стара Загора (+218 лв.) и Ловеч (+212 лв.).

На трето място по-най-високи заплати след столицата и област Враца се нарежда София-област със средно 1777 лв. на месец. Топ пет на областите с най-високи заплати се допълва от Стара Загора (1774 лв.) и Варна. Във всички останали области заплатите са под 1700 лв., или с поне с около 1000 лв. по-ниски от средната заплата в София. Най-ниски са възнагражденията в област Видин - средно 1256 лв.

Някои в парламента взимат над 11 хил. лв.

Парите на депутатите започват от 5661 лв.

Президентът с 11 322 лв.

Основната заплата на депутатите става 5661 лв., но с добавките някои взимат по над 11 хил. лв.

Стартовата заплата на депутатите е 5661 лв. Народните представители взимат по три средни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Към тази основна заплата депутатите получават и допълнителни суми за участие в комисии, за стаж и за сътрудници.

Само, ако участват в една парламентарна комисия, заплатата на депутатите нараства на 6510 лв. Народните представители имат право и на допълнителни суми, с които да плащат на сътрудници. Ако добавим и тях, месечното им възнаграждение става 10 284 лв. и то при положение, че нямат никакви добавки за трудов стаж. Ако участват в две комисии, заедно с парите за сътрудници депутатите получават по над 11 хил. лв. на месец.

Основната заплата на председателите на парламентарни комисии и на парламентарни групи става 7642 лв., а на председателя на парламента - 8774 лв. Същата е заплатата и на премиера. Основната заплата на министрите става 7359 лв., а на президента - 11 322 лв.


В категории: Бизнес


1
Коментара
Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 0
1
Коментара по темата
1.
klnj
12.08.2023 21:28:29
0
0
моята заплатка с колко е порастнала ако съм си изгубил работата?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори