×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Как да разпознаем лактозната непоносимост


01 Август 2023, Вторник, 15:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Лактозната непоносимост е генетично заложена

Традиционната българска кухня се основава в голяма степен на вкусни гозби и млечни продукти. Любимата на всички ни баница е сред най-разпространените храни в страната и практически няма улица, на която да не попаднем на поне едно заведение, в което да не се предлага някаква вариация на познатата рецепта. При това редовно придружена с айрян – друг млечен продукт, който е залегнал в основата на българската хранителна програма. 

За някои хора това се явява проблем, тъй като не успяват да разградят напълно лактозата, която попада в организма им, именно чрез млечните продукти. Това е т.нар. лактозна непоносимост, която, казано съвсем накратко, представлява неспособност на организма да преработи и усвои хранителни продукти на млечна основа – сирене, мляко, кашкавали, някои видове масло. Симптомите на това състояние са типични за проблеми с храносмилателната система като: газове, подуване, диария, болки в корема и дискомфорт. Не всеки, който среща тези симптоми, има лактозна непоносимост, но всеки с лактозна непоносимост среща тези симптоми. Затова е важно да се запознаем по-детайлно с това състояние и да знаем как да се справим с него.  

Лактозната непоносимост е генетично заложена. Според определени проучвания около 70 % от населението на Земята има някаква степен на лактозно малабсорбиране (както е научното наименование на непоносимостта). Малабсорбирането се проявява най-често в периода между 20-та и 40-та година в развитието на организма. Важно е лактозната непоносимост да се различава от млечната алергия, която е дефицит на имунната система. Непоносимостта е метаболитно заболяване, което се появява, когато човешкият организъм не може да разгради лактозата, която се намира в млечните продукти. Това се дължи на липсата на ензима лактаза, който се произвежда в стомашните стени и служи за разграждане на лактозата на глюкоза и галактоза, които могат да бъдат усвоени от тялото. 

Непоносимостта към лактоза може да има по-сериозно отражение върху здравето (отвъд периодични болки в корема или спешни посещения на тоалетната), ако Ви пречи да получавате достатъчно хранителни вещества, като например калций и витамин D. Млякото и млечните продукти, които съдържат лактоза, са едни от основните източници на калций, витамин D и други хранителни вещества.

Калцият е необходим през целия живот, защото е обвързан с растежа, както и със здравината и издръжливостта на костите. Ако не получавате достатъчно калций, костите Ви може да станат слаби и чупливи при минимално натоварване. Това състояние се нарича остеопороза. За да не ни се налага да променяме диетата си и в същото време да приемаме нужното за организма количество калции – на помощ идва Estocal. Това е хранителна добавка, която съдържа чист лактазен ензим. При прием от две таблетки дневно преди хранене и консумация на млечни продукти, той позволява безпроблемно  консумиране на млечни продукти без притеснение от възникването на типичните за лактозната непоносимост симптоми.  

Все пак изброяваме и още няколко полезни източници на калций (освен млечните продукти), които са също толкова вкусни и полезни:  

Тъмни, зелени листни зеленчуци
Консумацията им е полезна за общото Ви здраве, но тъмните зеленолистни зеленчуци, като зеле, спанак, броколи и бок чой, са богати на калций.

Ядки и семена
От всички ядки бадемите са с най-високо съдържание на калций. Те са също така добър източник на магнезий и витамин Е. Семената като мак, чиа, коноп и сусам са с високо съдържание на калций и са лесни за поръсване върху храната за закуска и в смутита.

Консервирана сьомга и сардини
Чудесен източник на калций благодарение на меките си, годни за консумация кости. Мазните риби са и чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за мозъка, сърцето и кожата.

Сушени смокини
Те са с високо съдържание на фибри и имат повече калций от другите сушени плодове. Внимавайте да не ядете твърде много сушени плодове, тъй като те са с високо съдържание на захар. 

Боб и леща
Бобът и лещата са не само изключително полезни за Вас, но и добър източник на калций. Крилатият боб (тропическо бобово растение, произхождащо от Нова Гвинея) осигурява най-много калций, следван плътно от белия боб.

Обогатени храни
В някои зърнени храни (овес, хляб и други храни) е добавен калций. Проверете етикета, за да видите дали има такива, тъй като това може да Ви помогне да повишите нивата на калций. 

Да се върнем на лактозната непоносимост и това как бихме могли да я диагностицираме?  Първият и най-лесен начин да се уверите сами, че страдате от лактозна непоносимост е да обикновено се прави кръвен или дихателен тест. Кръвният тест анализира нивото на глюкоза в кръвта след прием на лактоза, докато дихателният тест измерва количеството на водород, което се освобождава след усвояване на лактозата. И двата теста са бързи и безболезнени и дават надеждни резултати. А след диагнозата идва времето за справянето с това състояние.  

За много хора може да звучи изненадващо, че лактозната непоносимост не означава непременно доживотно отказване от млечните продукти. На пазара вече има хранителни добавки, които помагат на организма, като набавят липсващата лактаза и предотвратяват възникването на неприятните симптоми като подуване и газове. 

В заключение можем да кажем, че лактозната непоносимост е по-скоро дискомфорт, отколкото сериозен екзистенциален проблем. Това до голяма степен е така, защото с продукти като Estocal вече е напълно възможно дори хора, които са засегнати от това състояние, да консумират млечни продукти, без да излагат организма си на какъвто и да било дискомфорт. 

Източник: ladyzone.bg


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори