×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Последните две години и половина са най-тежките, откакто съм кмет на Бургас


Последните две години и половина са най-тежките, откакто съм кмет на Бургас
Очакваме отваряне на оперативните програми, Плана за възстановяване и ясна държавна политика за проектите на Бургас, каза Димитър Николов
25 Юли 2023, Вторник, 14:59 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Това, което трябва да направим аз и моят екип, е изпълнено, но държавата липсваше през това време - 10-12 проекта са забавени

Кметът на Бургас Димитър Николов даде кратък брифинг пред журналисти в една от почивките на 54-ото заседание на Общинския съвет днес. Със сигурност той не е на вълна "избори", дори напротив. На общинската сесия  нееднократно призоваваше съветниците да мислят като управленци и да подхождат отговорно, а не да се подхлъзват в популистката ниша. Николов говори за летния сезон, трудностите и предизвикателствата, с които се е сблъскал по време на отиващия си мандат.

- Г-н Николов, какви са първите данни за сезон 2023?

- Преди няколко дни един норвежец ми показа новина от български източник, препечатана в тамошни медии с гръмкото заглавие: „Голяма опасност наближава българското Черноморие, внимавайте, когато планирате почивката си!“. Вие знаете, че са направени множество изследвания и се доказа, че няма опасност за нашето море от язовира Нова Каховка в Украйна, но за съжаление се разпространяват такива новини, които се отразяват на сезона. На фона на тези лоши цифри в началото, добрата новина е, че втората част на лятото се очертава да е доста по-силна. Разговаряхме с ръководството на летище Бургас, очаква се 20-22 % ръст на полетите през септември и още по-голям за октомври. Така, че се надяваме да компенсираме слабото начало на сезона с по-силен финал. Другата добра новина е, че имаме сериозен скок на броя на туристите от Полша, които са хитът на този сезон. Великобритания отново увеличава туристопотока към Бургаска област, имаме и нови дестинации като Кувейт, Испания. Отчитаме и ръст на полетите от Ереван, Армения. Заради всичко това с доза оптимизъм гледаме към финала на сезона.

- Ако облечем тези тенденции в цифри може ли да кажем какъв е спадът на туристи до този момент и ще наваксаме ли изоставането до края на сезона?

- В момента обобщаваме тази информация, защото е специфична. Едно е кацнали туристи на летището, а друго – броят на реализираните нощувки. Това, което мога да ви съобщя категорично е, че за град Бургас имаме ръст. Той до известна степен се дължи на културната ни програма и спортните мероприятия.

- Днес представихте отчета си за управление за периода 2019-2023, реализирани са редица важни проекти, но какво не успяхте да свършите и Ви се искаше да го видите в отчета за този период?

- Много са проектите, касаещи най-вече национално финансиране, от европрограмите и от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Истината е, че вече сме в 3-ата година на програмния период, а все още нямаме стартирали европейски програми. Тези проекти, които разработихме преди три години за съжаление още не сме ги стартирали. Всички се радваме, че имаме редовно правителство и се надяваме скоро да започне работата по тези програми. Хубавото е, че в новия програмен период ще се дава по-голям акцент не на броя на внесените проекти, а на тяхното качество. Тук мисля, че Бургас е по-подготвен. Твърдя, че ние имаме качествени проекти, които ще получат по-голям брой точки и финансиране.

- Все пак кои проекти Ви се искаше да видите изпълнени?

- Отдавна очаквах да видя старта на изграждането на детската болница, виждате колко е бавен процесът. Парите от оперативната програма, както се казва на счетоводен език, още не са се появили на екран. Тепърва започва приемът на интегрираните териториални планове и общо взето това, което трябваше да се случи преди две години стартира едва сега. Имаме и забавени проекти, свързани с трафика на Бургас, също по независещи от нас причини. Давам ви пример – ул.“Индустриална“, където трябваше да бъдат сменени тръбопроводите на ВиК до началото на летния сезон, за да може ние да асфалтираме тази улица. Не сме го направили, защото още се работи по тази улица с подземната инфраструктура, а искахме да я използваме и когато има тапа на бул. „Тодор Александров“ да насочваме част от трафика през ул. „Индустриална“. Мога да ви изброя поне 10 улици в ж.к.“Възраждане“, които също трябваше да бъдат със сменени водопроводи и канализация. Щом това се случи ние сме в готовност веднага да асфалтираме и оправим тротоарите.

- Докъде стигна работата по обхода за ж.к.“Меден рудник“?

- Проектът като технически параметри от наша страна е готов отдавна. Предложихме на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) още по-евтин вариант, тъй като намерихме техническо решение да елиминираме мостово съоръжение за сметка на допълнителен насип. Убеждаваме АПИ, че това е важен проект за цялото Черноморие, защото помага за облекчаването на трафика, а и за развитието на Южна промишлена зона. За съжаление всички тези ангажименти, които държавата трябваше да изпълни, просто не се случиха през последните години. Заради това се надяваме вече да има бюджет, за да видим отражението в него на нашите искания. Това, което мога да ви гарантирам, е че администрацията не е спирала да работи. Имаме готови проекти и за 4 броя етажни паркинги, но по тях от година и половина няма никакво движение. Настъпило е едно безвремие, средствата се бавят и не може да направим нищо. Готови сме с поне 10-12 стратегически проекти за Бургас - за детски градини, училища, паркове, спортни площадки, чакаме само да се отворят програмите за финансиране.

- Това ли е най-тежкият ви мандат?

- Да, това са най-тежките години, откакто съм кмет, защото  активен човек като мен изпитва безсилие като види, че нещата не зависят от него. Това, което трябва да направим аз и моят екип, е изпълнено, но човекът с когото трябва да говориш, за да получиш финансиране не поема никакъв ангажимент. Служебният министър казва, че след един месец си тръгва, идват нови избори и така вече две години и половина. Но аз винаги съм бил оптимист и вярвам в своите сили и на моя екип, че финансовата година ще е по-добра за Бургас. Машината на Община Бургас работи, проектите се произвеждат и ние сме готови с нови и интересни предложения.


В категории: Бургас , Политика


България Всички новини
Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби един страхотен лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби един страхотен лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност  Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас Фондация „Стилян Петров“ дари апаратура на КОЦ-Бургас От здравното заведение изразяват огромна благодарност и респект към екипа на фондация „Стилян Петров“ за щедростта, съпричастието и моралната подкрепа Младите таланти на Бургас рисуваха за Деня на Европа Младите таланти на Бургас рисуваха за Деня на Европа Учениците бяха на възраст 9-12 клас от училищата Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14-ти май на пл."Тройката" Шоу с дронове, музика и забавления ви очакват на 14-ти май на пл."Тройката" Водещ ще е Драго Симеонов Представяте ли си да пусна ГЕРБ да слагат по билбордове пудели и пачки, каза Бойко Борисов Представяте ли си да пусна ГЕРБ да слагат по билбордове пудели и пачки, каза Бойко Борисов Дали си държа банкнота в чекмедже, която не е произведена никога? Даже ги слагаха на билбордове, избухна лидерът на ГЕРБ Бургас хареса Летния Никулден, на площад "Тройката" ври и кипи Бургас хареса Летния Никулден, на площад "Тройката" ври и кипи Денят бе изпъстрен с различни събития Отличиха Бургас за принос за развитието на бизнеса Отличиха Бургас за принос за развитието на бизнеса Наградата е оценка за усилията на Община Бургас да обедини различни по вид дигитални услуги Димитър Бербатов ще открие фотоизложба в Електрото в Бургас Димитър Бербатов ще открие фотоизложба в Електрото в Бургас Събитието ще се състои утре, 10 май от 13.30 часа в двора на гимназията
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори