×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Прочут наш дисидент и политик почина на 104 години


14 Юли 2023, Петък, 20:20 ч.

Участвал е в първите конференции, на които се обсъждат идеите за обединението на Европа

На 104 години тази сутрин почина земеделецът Ценко Барев. Тъжната вест съобщи за БТА доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“.

„Той бе един от ветераните на политическия живот в България от преди Втората световна война“, пише доц. Груев.

Ценко Барев е изключително интересна личност и активен деец на земеделското движение. Близък съратник на д-р Г.М. Димитров и Никола Петков. Преди 9 септември 1944 г., само двадесетгодишен, е осъден по Закона за защита на държавата на 15 години затвор.

Само защото тогава земеделците са против присъединяването на страната ни към Тристранния пакт. В един от затворите лежи с Никола Вапцаров и ген. Владимир Заимов. След 1944 г. става близък сътрудник на Никола Петков, министър в правителството на Отечествения фронт. Става противник и на безпрекословното подчинение на Москва, предава БЛИЦ.

Принуден е да избяга от България. Проявява хитрост, като заключва копоите, дошли да го арестуват в дома му, и с много усилия успява да се измъкне от страната. Зад граница е много активен деец на българската емиграция и близък сподвижник на д-р Г.М. Димитров.

Участвал е в първите конференции, на които се обсъждат идеите за обединението на Европа, слушал е политици като Чърчил, Дьо Гол, Аденауер. След 10 ноември 1989 г. се връща в България.

Той е избран за съюзен секретар на БЗНС-единен. Усилията му да направи БЗНС мощна реформаторска партия, независима от СДС и от БСП, срещат ожесточения отпор на почти всички земеделски дейци отдясно и отляво. Ценко Барев се обявява и срещу предложените от сините БЗНС-та връщане на земята в реални граници и цялата философия на земеделската реформа.

Опелото ще бъде на 17 юли (понеделник) в столичния храм „Св. София”, а погребението – от 11:30 часа на общинските гробища в кв. „Бояна“.

 


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
XX
14.07.2023 23:40:47
3
7
ХХ-ристинке, и ти беше от СДС, не сме забравили и помним. А преди беше сътрудник на Държавна сигурност. А още по-преди баща ти беше активен борец против капитализма и фашизма.
1.
XX
14.07.2023 20:39:26
7
5
Честни прави, че не е искал да е част от сДС... Но пък близост с влечугото Аденауер е срамно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Прокси на пловдивския митрополит и дежурен аутсайдер отиват на финална битка за нов сливенски митрополит Изборът ще бъде направен на 25-ти май от Светия синод Телевизията на Слави била пред фалит Телевизията на Слави била пред фалит перацията по спасяване на „7/8 ТВ” е задвижена миналия месец от фирма „Седем осми”, която контролира дружеството собственик на телевизията Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Слави се е оженил тайно, потвърди негова близка Дългия вече е семеен мъж, но не е правил тържество, а просто е подписал в гражданското, при това в делничен ден и при пълна конфиденциалност Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Почина уважаван лекар-иноватор от Бургас Д-р Красен Генев разработваше щадяща методика за хемодиализа  Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано Три момчета от бургаския ж.к.“Зорница“ направиха нещо нечувано „Радвам се, че има и такива деца“, каза тяхна съседка, която е очарована от акцията им Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Нана, върни се, зоват продуцентите на Нова ТВ Наскоро водещата беше гост в епизод №1000 на култовата тв рубрика и отново тръгнаха коментариите дали блондинката няма да се завърне в Нова телевизия Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Алек опозори „Ергенът“, майка му го кастрира, той е страхливец, смята Гърдева Той не намери мъжкото в себе си, за да им го каже в очите, бясна е звездата от първия сезон Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Ден година храни - ето как търговци надуват цените на китайските стоки Скокът е пет пъти  Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Нещо неприятно се случи с тази естрадна легенда Апаши разбили апартамента на 85-годишната певица и свили всичките ѝ ценности Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Вече не съм мамино синче номер едно, хвали се Сашо Кадиев Изместиха ме, детронираха ме, 
Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче? Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Чоткин с голямо решение за бъдещето си, избра... Шеф Ангелов ще му е кум на сватбата с Камелия Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори