×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Война на дронове” в Украйна


„Война на дронове” в Украйна
Модерното военно дело няма нищо общо с досегашния начин, по който конфликтите се водеха
13 Юли 2023, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Дейвид ПАТРИКАРАКОС, Превод: Георги РУСЧЕВ

Най-важни за боеве преди бяха най-физически силните, сега по-важни са IT специалистите и хората с богато техническо познание

В бункер в задните редици на фронтовата линия в Украйна, седя и гледам част от модерното военно дело – атака с дронов в реално време. Командният център е малка стая с три телевизора, два от които са разделени на четири екрана. Всичко показват кадри от дрон от различни части на 20-километровия фронт, осеян с окопи. Четири мъже седят пред екраните. Двама седят отстрани – единият на лаптоп, другият държи радио. В центъра на стаята е Береза – бригадният командир, който лае гласови съобщения на телефона си.

Два от екраните изгасват и се появява съобщение: „Живата връзка ще започне отново, веднага щом е готова. Подгответе се!”. Казват ми, че това се случва постоянно. Екраните спират и отново се пускат по всякакъв начин и по всякакви непредвидими причини. После се появява картината и гледаме гора. Руски танк се движи – сменя посоки и върти вериги. Мъжете в стаята се опитват да го унищожат. Постоянното им бръщолевене за оръжия и жени не им пречи да се фокусират в преследването на танка. Единия вика в радиото, Береза пак крещи по телефона. Екранът отново почернява. „Живата връзка ще започне отново, веднага щом е готова. Подгответе се!”.
Друг екран светва в чисто бяло. После се вижда как се издига дим. Мъжете се радват. Току-що станах свидетел на унищожението на танк. Атмосферата е енергитична, но и някак банална. Все едно досега са играли компютърна игра.

„Това е модерното военно дело. Война онлайн”, казва Дима – един от пилотите.

Така започва разказът от първо лице на журналиста Дейвид Патрикаракос, който се намира на фронта и след изкъсо случващото се от чисто технологична гледна точка в украинската армия. Ето какви са неговите наблюдения:

Модернизацията на войната през 21 век в известно отношение започна с първия полет на Predator – американския дрон, който прелетя над позициите на талибаните, за да фотографира случващото се долу. В САЩ разбраха, че дроновете или Безпилотни въздушни превозни средства, могат да се ползват за много повече от шпионаж. Могат да се модифицират за бойни действия, въоръжени с ракети и други подобни устройства. Китай, Иран и Турция също се включиха в поредната надпревара по въоръжаване и сега заливат пазара с своите собствени безпилотни продукти, които са по-евтини, но и също толкова ефективни.

За всяка държава, която се бие без финансовите способности на САЩ и Китай – на практика всички останали – това, което е евтино и ефективно е необходимо. В Украйна небето е пълно с китайските DJI Mavic, иранските „Шахед”, руските „Орлан-10” и турските „Байрактар ТВ2”. Дроновете не могат да носят същото снаряжение като изтребителите, ама... изтребител не можеш да си купиш от нета. За цената на само един F-35 например, могат да бъдат закупени 55 000 DJI Mavic 3. За по-слабо наложените армии дроновете дават шанс да се изравнят силите на бойното поле. Поне до известна степен.

Обратно в бункра. Виждам захвърлен сред дрехи Mavic 3. Малко дронче с размери не по-големи от 13 на 12 инча. Това е дрон за цивилни, снабден с камера и може да бъде закупен свободно от всеки за приблизително 3000 долара. Ако спънките с липса на финансиране раждат креативност, украинците се превръщат в художници. Когато проследявах битката за Бахмут, един офицер там разказа как неговият екип може да унищожи струващ няколко милиона долара танк Т90 като просто купи един такъв дрон и закачи за него малък експлозив.

Атмосферата е на отпусната бдителност. Звукът от падащите снаряди и ракети е далечен, но и не спира. Войниците на фронта се бият не само с танкове, ракетия, артилерия и понякога пушки. Те използват дронове винаги. Основно за наблюдение – като „окото в небето”. По-евтините от тях използват да забелязват вражески единици. След това координатите се изпращат към артилерията за точно поразяване. Когато мунициите са малко, изстрелите трябва да са прецизни.

„Ако имахме тази технология през 2014 г., никога нямаше да загубим Крим и това е факт”, казва командирът на бункера Юрий Береза и допълва: „Най-важното нещо сега е онлайн комуникацията. Виждам всичко, което се случва на земята. Когато войниците са на фронта, те са под стрес и често предават грешна информация. Аз виждам истината – от високо. Това има ефект върху това колко бързо могат да взимам решения, а така се печелят битки”.

Той обяснява, че ако си пусне сим картата на телефона, руска ракета ще падне на тази позиция много скоро. Затова се използват приложения чрез интернет – WhatsApp, Signal, Facetime. „Войната се движи от телефоните. И ако оставиш телефон включен на неправилното място, умираш”, казва лаконично Береза.

Едно време най-впечатляващи на бойното поле бяха едрите мъже, способни на физическо насилие. Сега украинците избират тзи, които имат най-богати дигитални умения.

От отсрещната страна обаче руснаците не са нито глупави, нито технологични инвалиди. Докладите сочат, че Украйна губи над 10 000 дрона на месец заради руските устройства за електронна война. И стават все по-добри в това. Учат се бързо от грешките си и вече става все по-трудно координираните атаки с дронове да са успешни.

На практика случващото се на фронта в Украйна е първият конфликт в човешката история, който ще се реши не толкова от това кой е най-силен, а от това кой е най-креативен с технологиите. А начина, по който протичат военните действия сега, ще извая модерното военно дело по начин, невиждан досега.

 




Флагман.БГ 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат 16/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица 16/05/2024, Четвъртък 20:40 4
Флагман.БГ Никога не пръскайте парфюм върху косата си Никога не пръскайте парфюм върху косата си 16/05/2024, Четвъртък 20:21 0
6
Коментара по темата
6.
Аз
14.07.2023 11:26:08
0
0
Редактора , във всяка статия, Ви липсва употребата на Б У К В А Р
5.
До 4
14.07.2023 07:09:13
2
1
Стана вече ще е турско украинско
4.
1
13.07.2023 22:27:12
8
5
Ще стане ли Черно море "турско езеро", след като Балтийско море вече е "езеро на НАТО" или България и Румъния ще осигурят US-акватория?
Черноморският военен флот на Турция превъзхожда Черноморския флот на ВМС на ВС на РФ, който на практика е блокиран в Азовско море
САЩ обаче едва ли ще допуснат Черно море да стане "турско езеро" и заявлението на министъра на отбраната Тодор Тагарев за изграждане на бази съвместно с ВМС на САЩ в Бургас и Варна е знак за стратегията на Пентагона
3.
Спящите красавици
13.07.2023 21:24:20
1
9
Флагман спите ли ве Банево изгоря. Бегом марш
2.
Otan
13.07.2023 21:09:45
6
20
Цирка продължава,пълно е с украински туристи бежанци на почивка,бахти глупостите с тази пропаганда по морето бъка от тея нагли навлеци..ако не война нямаше да са тука мъжлетата
1.
Русчев,
13.07.2023 21:07:53
0
20
По- нескопосан превод на статия скоро не бях чел.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралия се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) Извънредно! Осъдeн на доживотен затвор за убийство на родителите си полицай се барикадира в дома си (СНИМКИ) На място има полицейски екип и психолози РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" РЗИ и МВР погнаха новата професия "Балонеса" Санкциите за търговците нарушители започват от 3000 лева 5 неща, които мъжете силно искат 5 неща, които мъжете силно искат Вижте в следващите редове кои качества силният пол намира за атрактивни 4 черти на поведение издават ниско самочувствие 4 черти на поведение издават ниско самочувствие Ето кои са те  Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Неземно щастие очаква тези 3 зодии до дни Ето кои са късметлиите според астролозите Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Задава се академична цензура, която изключва истини и забранява мисленето Университетите са провокирани преди най-светлия празник да подготвят протестни действия  Рецепта за пълнен патладжан с кайма Рецепта за пълнен патладжан с кайма Ако обичате вкусните и засищащи ястия, то този патладжан е точно за вас. Гарантираме, че никой на масата няма да остане гладен Бременна ли е тази фолк певица Бременна ли е тази фолк певица Подозренията се появиха след участие на чаровната брюнетка
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори