×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Внимание! Плодовете и зеленчуците стават опасни при неправилна употреба


Внимание! Плодовете и зеленчуците стават опасни при неправилна употреба
Източник: Една.бг
12 Юли 2023, Сряда, 11:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Като всеки замърсен предмет, и те могат да са източник на различни инфекции – вируси, бактерии (ешерихия коли, салмонела, дизентерия), гъбички

Идецата знаят, че за да сме здрави, трябва да приемаме витамини и минерали, които се съдържат в естествена форма основно в плодовете и зеленчуците. Но те могат да са опасни, ако не се внимава с тяхното отглеждане и консумация. 

Да си припомним заразата с ешерихия коли, плъзнала от зеленчуци в Западна Европа преди десетина години. Засегна хиляди хора, дори имаше смъртни случаи. За какво да внимаваме, когато консумираме плодове и зеленчуци?

Инфекции от плодовете и зеленчуците

Като всеки замърсен предмет, и те могат да са източник на различни инфекции – вируси, бактерии (ешерихия коли, салмонела, дизентерия), гъбички. Неизмитите заразени плодове и зеленчуци причиняват повръщане, разстройство, температура от микробите по тях. Лошото е, че те са устойчиви на околната среда и дълго време се задържат по зеленчука. „Чревните” вируси, от които така често страдат децата, се разпространяват чрез ръцете, а докато стигне плодът и зеленчукът на трапезата ни, е преминал през десетки ръце със съмнителна хигиена.

Кучешка тения

Нискорастящите плодове и зеленчуци крият и друга опасност- ехинококоза (кучешка тения). Заразените кучета изхвърлят чрез изпражненията си яйца на кучешката тения и те полепват по ягодите, лука, репичките, марулите и всичко, което расте близо до земята. При недобро измиване, яйцата попадат в човешкия организъм през устата и се развиват кисти (с големина до детска главичка) в черния дроб, червата, белия дроб, мозъка, дори в сърцето. Болестта може да се развива с години без симптоматика и да уврежда съответния орган. Лечението е много трудно, най-често оперативно.

Нитрати и химикали

Те са опасни само в големи количества, като децата са по-чувствителни. Всички вносни плодове и зеленчуци са обработени с химикали, за да са трайни. Измивайте много добре преди употреба. Те могат да предизвикат алергии и храносмилателни разстройства.

Стомашни проблеми

Целулозата от плодовете и зеленчуците е идеална за червата. Чрез нея те се прочистват, засилвайки перисталтиката и са добра профилактика на запека. Фибрите спомагат да се изчистят токсините и холестерола и са добра среда за развитието на пробиотиците. Но на хората с язва, колит и други стомашни болести, могат да предизвикат проблеми – болки, подуване на корема. Ако детето ви има такива оплаквания, избягвайте твърде грубите храни като боб и зеле, а доматите и краставиците белете.

Алергии

Класически пример за алергизираща храна са ягодите. Компания им правят мъхестите плодове и цитрусите. Но на практика всеки плод или зеленчук може да е алерген, дори ябълките и доматите. Затова, ако детето ви е склонно към алергични реакции, наблюдавайте как реагира на храната. Ако след консумацията на даден плод или зеленчук, се появят обриви, сърбежи, отоци, болки в корема, гадене, разстройство, спрете тази храна.

Как да се предпазим?

Оглеждайте добре плодовете и зеленчуците, които купувате. Не се подлъгвайте по евтините, набити продукти. Има ли загниване, има бактерии! Купувайте само свежа, чиста растителна храна, по възможност био. При престояване плодовете и зеленчуците губят половината от витамините си. Предпочитайте родните продукти, те са значително по-пресни от вносните.

Измивайте идеално плодовете и зеленчуците. Използвайте течаща студена вода и мийте щателно плод по плод, колкото и дребни да са те. Обърнете внимание на гънките по листата на марулите и лука, там се крият замърсителите.

Белете корите! Вярно е, че най-много витамини има непосредствено под кората на плода и зеленчука, но при внимателно обелване те се запазват. Колкото и да се мият, по повърхността винаги може да има зарази, затова белете, особено за децата.

Източник: Edna.bg


В категории: Здраве


3
Коментара
Флагман.БГ Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин 12/05/2024, Неделя 09:20 1
3
Коментара по темата
3.
Ицо
12.07.2023 17:47:38
0
0
Скакалците са ОК, но плодовете…
2.
Хан Курбан
12.07.2023 15:49:41
0
2
“Неправилна употреба”? Да не ги ядете прз @нус@?
1.
Да му се не видят
12.07.2023 13:27:55
1
1
и "демократичните" и "европейски" плодове и зеленчуци! Едновремешните нямаха нужда от правила за използването им! Освен това имаха не само горе-долу вида, но и в вкуса на това което се предполага че са и за което се продават сега на баснословни цени. По-рано нямаше по-обикновен и по-евтин плод от динята например - беше някъде 6-10 стотинки килограма. Първият резен от действително гигантска диня мутант който купих беше над 7 лв.! Като се има предвид големината на парчето и диаметъра на динята, цяла такава диня щеше да е над 100 лв.! По някакво чудо беше вкусна обаче. И в момента цените на дините не са кой знае колко по-различни, а е средата на юли! Същото се отнася и до доматите. Цяло чудо е да намериш свестен домат, независимо от цената му.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София Този певец хвърли над 1 милион в баровски имот край София След 4 месеца Миро от "Каризма" и неговата съпруга ще се преместят в новия палат Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Мангъров за мерките срещу коклюш: Промените във ваксинационния календар, са като тези в Конституцията Специалистът намира стриктното ваксинирането на децата по сега утвърдения календар за най-ефективно Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Федерацията по вдигане на тежести е на червено 80 дни преди Олимпиадата Спортисти и треньори не са получавали заплати от декември Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Тя спря инжекциите „Оземпик“ и пак стана дебела Мила Михова неотдавна успя да се стопи до под 50 кг. Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ето как да почистим щорите, без дори да ги сваляме от прозореца: лесен лайфхак Ако пластмасовите щори са пожълтели или имат упорити петна, използвайте сода бикарбонат Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Цените отново тръгнаха нагоре, по-скъпи са сиренето, брашното Повечето плодове и зеленчуци на борсите се продават с увеличение Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 Вземат мерки срещу преписвачите на Матури 2024 На 17 май е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи Летният сезон започна, курортите по Северното Черноморие посрещнаха първите си туристи По традиция в „Златни пясъци” по-голямата част от гостите са от Румъния Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Времето днес ще ни ошашави, ето какво да очакваме в неделя Прогноза за неделя - 12 май 2024 г.  Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж Томина неделя е! Необикновени имена черпят, а обичаят повелява да бъде "погребан" мъж В народната представа се свързва с много по-древни езически повелители на небесните летни бури – град, дъжд, огнена стихия
Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Откриха рекордни количества фекалии и ешерихия коли 10 пъти над нормата в Темза Как англичани приемат случващото се с любимата река Гърците ни завиждат за евтиния бензин Гърците ни завиждат за евтиния бензин У нас литър А-95 струва средно 2.72 лв., при съседите гони 4 лева 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" 24-годишен и небинарен: Този певец спечели "Евровизия" Конкурсът премина под сянката на протести заради участието на Израел Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Любопитно проучване: Всеки пети млад човек не смята, че изборите във Великобритания са честни Това е най-високият дял на недоверие по този показател сред всички възрастови групи и е двойно по-висок, отколкото при хора на възраст над 70 г. Шофьор загина при тази тежка катастрофа Шофьор загина при тази тежка катастрофа Инцидентът стана на пътя Велико Търнонов-Русе На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб На тази световна знаменитост му писна, погна измамниците, печелещи на негов гръб Дейвид Бекъм е в битка за 1 млрд. паунда  Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци Какво се случва с тях двамата. Не са се виждали от месеци „Това нищо не значи“, коментира майката на Валери – двукратната олимпийска шампионка по стрелба Мария Гроздева Тези естрадни звезди станаха земеделци Тези естрадни звезди станаха земеделци Като истинска лейди Катя е поела по-леката, креативна и аристократична работа – градинския дизайн и цветарството Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Защо Швеция цензурира „Евровизия“ и какво общо има с това Палестина Телевизията в Стокхолм довечера ще заглуши звука от залата и ще пусне изкуствени аплодисменти, докато се излъчва израелската песен Почина най-известният инвеститор за всички времена Почина най-известният инвеститор за всички времена Американският милиардер, родом от Масачузетс, основава инвестиционната компания Renaissance Technologies през 1982 г., а също така използва математически алгоритъм за търговия на фондовата борса
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори