×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тол системата: Неработещи кантари и задаващ се протест на превозвачи


11 Юли 2023, Вторник, 20:20 ч.

Браншът настоява властта да върне по-ниските тол тарифи, докато не бъде направен цялостен одит на системата

Голям брой кантари, които трябва да следят за претоварени камиони и които са част от тол системата, не функционират. Това съобщи Божидар Божанов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ след запитване до регионалния министър Андрей Цеков.

Проблемите на тол системата обаче не се изчерпват само с кантарите. Транспортният бранш обяви, че е в протестна готовност заради новите по-високи тол такси, които влязоха в сила от 1 юли.

Неработещи кантари

Около 30 кантара, разположени по пътищата, не функционират поради технически причини, следствие на атмосферните условия и износване от експлоатация. Въпросните кантари мерят теглото на камионите и на теория подават информация за претоварените тежкотоварни автомобили, предава economic.bg.

Общо 100 са изградените сензори за претегляне, като те са предоставени през 2020 г. от Консорциум „Капш Трафик Солюшънс“ ДЗЗД (бел.р. – компанията, изградила и поддържаща тол системата) на Националното тол управление. Въведени са в експлоатация веднага след приемането им.

В период от 2 години поддържането и калибрацията им се е осъществявала от Консорциума, съгласно договор от 2020 г., но то е изтекло през декември 2022 г. Така от отговора на министър Цеков всъщност става ясно, че служебното правителство „Донев“ и бившият регионален министър Иван Шишков не са предприели никакви действия, за да подновят поддръжката на сензорите.

Сега Агенция „Пътна инфраструктура“ готви обществена поръчка, за да отстрани тези проблеми, като процедурата ще се обяви в периода юли-септември.

Припомняме, че миналата година одит на Сметката палата показа, че въпросният контракт между „Капш" и АПИ е незаконен. Той е на стойност 140 млн. лв. и бе сключен в края на 2020 г. тихомълком от тогавашното ръководство на Агенцията.

През март миналата година въпросният договор стигна и до прокуратурата. Тогава Главна дирекция „Haциoнaлнa пoлиция“ изпpaти мaтepиaли oт пpoвepĸaтa нa тoл cиcтeмaтa. Cпopeд paзcлeдвaщитe имa дaнни зa нaнeceнa щeтa в ocoбeнo гoлeми paзмepи нa дъpжaвния бюджeт.

Бившият регионален министър Гроздан Караджов имаше идея да ореже въпросния договор. По думите му цeнaтa пo дoгoвopa нe e peaлнa, тъй ĸaтo нe oтгoвapя нa пpeдвидeнaтa paбoтa. Караджов се закани и да намали процентът на Националните доставчици на услуги (НДУ-тата), които в момента са два и получават 7% от таксите. Тези промени обаче така и не бяха осъществени заради краткия живот на кабинета "Петков".
Протестна готовност

Транспортният бранш е в протестна готовност и настоява МРРБ спешно да се заеме с проблемите в тол системата, или по-конкретно – новите тол такси, които влязоха в сила от 1 юли.

Припомняме, че от МРРБ заявиха, че увеличението няма как да бъде избегнато заради невъзможност за техническо настройване на системата в кратък период. Въпреки това властта обеща да обсъди с бранша проект за изменение на тарифите. Регионалният министър дори заяви, че постановлението ще се прилага със задна дата и така държавата дори ще връща пари на превозвачите.

Министерство на регионалното развитие и благоустройството трябва незабавно да се заеме с многобройните проблеми в тол системата. Това заявихме вчера на среща между представители на МРРБ и транспортния бранш - среща, на която е важно да подчертаем, че министърът не присъства“, пише Камара на автомобилните превозвачи в България.

Браншът настоява министерството да върне старите цени на тол-а, а новите да влязат в сила, едва когато институциите успеят да се справят с проблемите в системата. Превозвачите искат и да бъде направен пълен одит на тол системата, така че да се установи за какво се харчат парите, които постъпват от тол такси и винетки.

След това следва да се установи къде отиват всички пари, които постъпват в тази тол система, защото качеството на пътищата ни е плачевно, а средствата от тол-а, според закона, трябва да отиват за строеж, поддръжка и рехабилитация на пътищата в страната.“

Недопустимо е в момент, в който шофьорите на тежкотоварните ППС са принудени да обикалят стотици километри, чакат с часове по границите и шофират по разбити пътища, да бъде вдигана тол ставката, посочват още от бранша.

Не на последно място МРРБ трябва да разреши въпроса с несъразмерно високите компенсаторни такси, които БГТОЛ налага и решението на този проблем да важи не само за бъдещите, но и за вече наложените глоби. Против всякаква логика е за нарушение от под 1 лв. да се налагат глоби от 750 лв. до 2500 лв. Важно уточнение е, че в по-голяма част от случаите за тези нарушения превозвачите не са виновни.“

От КАПБ пишат, че представителите на министерството поеха ангажимент, че исканията на бранша ще бъдат обсъдени между министрите на МРРБ, транспорта и министър-председателя Николай Денков. Резултатите от това обсъждане ще станат ясни следващия понеделник.

Позицията на КАПБ е подкрепена и от АЕБТРИ, Българско обединение на шофьорите, Европейски транспортен клъстер, Съюз на международните превозвачи, Сдружение „Аз имам камион“ и Национално сдружение на българските спедитори.


В категории: Политика


Коментари
Флагман.БГ Вижте новата пенсия за възраст и стаж Вижте новата пенсия за възраст и стаж 17/05/2024, Петък 14:40 0
Флагман.БГ Apple вкарва ChatGPT в iPhone Apple вкарва ChatGPT в iPhone 17/05/2024, Петък 13:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас Експерти на WWF представиха анализ за потенциала на ВЕИ у нас В проучването е използвана публично достъпна информация Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Разискваха развитието на образованието на сбирка на Ротари клуб "Бургас" Присъстваха Михаил Ненов, Динко Раднев, Янко Стойчев и проф. Милен Балтов Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Освободиха от длъжност съдебният инспектор, налетял на камериерка Мумджиев бе задържан в сряда вечерта заради сексуални намеци към служителките в хотел във Враца Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Ето кога излизат резултатите от изпита по БЕЛ Учениците имах избор дали да пишат есе или съчинение Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Защо бургаските зрелостници избраха мълчанието пред приказката за стълбата (ВИДЕО) Само двама от тях се решиха на интерпретативно съчинение за „Цената на компромиса“ във фейлетона на Смирненски Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Марихуана цъфна в градинката пред Районно управление на МВР Семенцата от канабис случайно се появили в градинката на ченгетата Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Пред очите на Пулев: Млатиха се до кръв в пандиза Топдиригентът Левон Манукян дирижира хора на затвора Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Извънредно заседание на НС във вторник - според някои депутати безсмислено Народните представители ще изслушват премиера Димитър Главчев Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Ето коя е темата на матурата по БЕЛ, учениците ликуват Вижте за кое произведение пишат зрелостниците
Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори