×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки и газирана вода всеки ден?


05 Юли 2023, Сряда, 15:00 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако газираната напитка се състои от обикновена вода с естествени аромати или плодове, това е вариант за здравословна напитка

Диетолозите съветват да избягвате газираните напитки с подсладители, тъй като те могат да причинят подуване или диария. А какво да кажем за содата?
Как ежедневната, редовна консумация на газирана вода влияе на човешкото тяло?
Аманда Соседа, диетолог, специалист по здравето на червата, казва, че содата като цяло е здравословна напитка.
„Тя може да бъде чудесен начин да постигнете целите си за хидратация. Газираната вода е освежаваща и без добавена захар“, каза Соседа.

Кристен Джаксън, диетолог, специалист по синдрома на раздразнените черва, също е съгласна. Според експерта, обикновената газирана вода е по-добър избор за пиене от газираните напитки със захар.

Също така, не всички газирани напитки са еднакви, поради което специалистите съветват да проверявате списъка със съставките. Ако напитката съдържа захар или изкуствени съставки, по-добре я заменете с друга без такова съдържание. Ако имате чувствителен стомах, Джексън съветва да избягвате газирани напитки с подсладители като малтитол или сорбитол. При някои те могат да причинят подуване на корема или диария.

Ако газираната напитка се състои от обикновена вода с естествени аромати или плодове, това е вариант за здравословна напитка. Сега възниква големият въпрос: какво се случва с тялото, ако пиете сода всеки ден?
 
Както обяснява Сауседа, содата може да бъде здравословна напитка, ако не харесвате вкуса на обикновена вода.

Диетологът е на мнение, че по-добрата хидратация кара човек да се чувства по-бодър, бори се със запека, намалява на главоболието и предотвратява сухата кожа. Джаксън обаче подчертава, че това е вярно само когато пиете и обикновена вода, а не единствено газирана вода. Тя не препоръчва да разчитате само на последната. Ако не харесвате вкуса на обикновената вода, може да добавите към нея плодове, зеленчуци или билки, резен лимон, портокал или краставица.

Ако сте свикнали да пиете обикновена вода, но искате да започнете да включвате сода в диетата си и двамата диетолози отбелязват, че можете да очаквате няколко странични ефекти. Едно от тях е оригването, но то няма отрицателен ефект върху тялото.

Но ежедневното пиене на сода също ще ви кара да се чувствате подути, което е друг страничен ефект. Сауседа успокоява, че това няма да се случи, ако консумацията на сода е ограничена до 350 мл на ден. Но ако пиете повече, най-вероятно ще се чувствате подути.

Според Соседа, това, което съчетавате със содата си, също има значение. Ако комбинирате напитката си с храни като боб, леща, грах, зеле, лук, броколи, карфиол или пълнозърнести храни е по-вероятно да се образуват газове. Въпреки че тези странични ефекти не оказват вредно въздействие върху организма.
Специалистът отбелязва още, че содата има леко киселинно тегло, така че прекомерната консумация може да доведе до образуване на зъбен кариес. Ето защо, ако забележите някакви промени в зъбите си, приемете го като знак да намалите любимата си газирана напитка.

Като цяло излиза, че ежедневната консумация на сода няма да има отрицателен ефект върху тялото, ако се консумира умерено. Но не забравяйте, че нищо не може да замени обикновената вода, когато става въпрос за хидратация

Лора Костова, happy-woman.bg
 


В категории: Здраве


Коментари
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори