×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Близо 900 уникални монети, конфискувани на граница от митничари, получи като дарение РИМ-Бургас


Близо 900 уникални монети, конфискувани на граница от митничари, получи като дарение РИМ-Бургас
Безценните артефакти ще бъдат съхранявани в Регионалния исторически музей от днес, те нямат аналог в страната
22 Юни 2023, Четвъртък, 14:39 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Това са безкрайно ценни предмети, благодарим на Министерството на културата и на митническите служители за добре свършената работа, каза директорът на музея д-р Милен Николов

Безценни старинни монети получи като дарение Регионалния исторически музей в Бургас. Културно-историческите ценности са били конфискувани на ГКПП „Капитан Андреево” от митнически служители в последните няколко години и след преминали експертизи те са прехвърлени към Министерството на културата, откъдето ги изпращат за съхранение в Бургас. Пред медии днес директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов и зам.-директорът на Митница Бургас Красимир Фучеджиев дадоха подробности за дарението.

Става въпрос за близо 900 монети и други културни ценности от различни исторически периоди, конфискувани на митницата в периода 2019-2021 г. Те са били превозвани нелегално през границата с Турция с цел износ и печалба, но сега ще бъдат съхранявани в Бургас.

„Огромни благодарности към митническите служители, но и към Министерството на културата, което направи такъв жест към нас, като ни довери тези находки. Това са безкрайно ценни предмети, чиято стойност няма как да се опише в пари. Сред тях са най-ранните монети, изобщо сечени в света. Има и два оловни печата на Византийския император. РИМ-Бургас днес се превърна в единствения музей в страната, който разполага с такива артефакти и скоро ще има екпозиция с тях”, каза директорът на Регионалния исторически музей д-р Милен Николов.

Зам.-директорът на Митници Бургас Красимир Фучеджиев пък даде подробности за това как са били открити въпросните предмети. По думите му общо 4 автомобила за 3-годишния период са били отговорни за нелегалния превоз на артефактите.

„Най-старите монети, за които съобщи д-р Николов, са били скрити в кутии за цигари. С тях са били и византийските печати. Други монети са открити в джобовете на един от шофьорите. Най-сложен за разрешаване обаче беше случаят с най-голямото количество подобни артефакти, открити наведнъж – общо 576 предмета, скрити във фабричните кухини на микробус. Били са пръснати на много места в автомобила, но всички са открити след щателна проверка на нашите служители”, каза Красимир Фучеджиев.

Той подчерта, че стойността на цялото количество монети и други исторически предмети за съдебни цели възлиза на около 250 000 лв., но реалната им стойност не само е многократно по-голяма, но на практика е неизмерима.

Предстои дарението, което днес РИМ-Бургас получи, да бъде структурирано и класифицирано по епохи и по периоди, след което да бъде презентирано пред широката общественост под формата на уникална за страната ни експозиция. Монетите са от бронз, сребро, злато и олово.

 






4
Коментара по темата
4.
Браво
22.06.2023 17:51:10
1
4
Поздравления на държавните служители!
1% от стойността да ги поощряват. Стига са служили само за възнаграждение. Така се бори корупцията, според нас, селяните от с.Димчево. Безброй много задържания има по границите ни. Нека да се дарява, това което може да се използва. Било то дрехи или хигиенни артикули.
3.
1500 b.c.
22.06.2023 15:23:57
0
2
A za Mumiqta s Adidasa ne ste pisali ni6to
2.
Запознат
22.06.2023 15:10:54
0
1
Браво, ама опит за одобрение.... що не споделят за великите резултати, постигнати за колите ?
1.
каква крещяща неграмотност!
22.06.2023 14:45:20
0
11
"сякани" монети-какъв е този диалект,няма ли кой да провери как се издевателства над българския език?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" Публиката в залата на НХК се наслади и на соловите изпълнения на обой, флейта, виола, ксилофон, тъпан, цигулка и др. Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Днес ни удря най-силната геомагнитна буря от 20 години Според учените има възможността сателитите на по-висока орбита да бъдат засегнати Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Лекари-садисти от български град вързаха за леглото 104-годишна пациентка Уведомени са и полицията, и прокуратурата в града за действията на лекарите от болница „Света Петка“ 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг 10 фрази табу по време на кавга, които могат да разрушат една връзка за миг Ето кои са те  Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Кои са знаците, че мъжът ви ви контролира Той определя различни правила за двама ви Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава Акад. Николай Денков, водач на ПП-ДБ: Нашият основен приоритет е България да стане нормална европейска държава ПП-ДБ откри кампанията си за 2 МИР Бургас с ясна регионална програма и отчет за свършеното до момента  Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Kои са най-харесваните зодии - любимците на всички Първият в нашия списък е Лъвът, сияйният лъв на зодиака Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Украинка прати в болница 18-годишно момче, блъсна с Туксона си тротинетката му Младежът също е украински гражданин, с фрактура на лъчевата кост на лявата ръка е Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Рецепта за суши рулца с тофу и в оризова хартия Сервират се със соев сос за потапяне и много добро настроение БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ БСП откри кампанията си в Бургас под мотото „За достойна България в мирна Европа“ Партията призова избирателите да се доверят на опита
От 15 години тя не спира да ражда, защото... От 15 години тя не спира да ражда, защото... Росарио от Тексас непрекъснато забременявала, докато най-накрая не родила момиченце Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Какво можем да научим от едно пресъхващо море за живота след еко катастрофа Преди 60 години Аралско море започна да пресъхва, оставяйки солена, безплодна земя след себе си Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Клиентите на ОББ ще изтръпнат от тази новина Ще има куп проблеми с мобилните приложения и онлайн банкирането в следващите два дни  Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Автобус с пътници падна в река в Санкт Петербург, има жертви Според местната прокуратура, жертвите са четири Шок! Булка се оказа младоженец Шок! Булка се оказа младоженец 27-годишна китайка от провинция Хубей неочаквано преди да сключи брак научи, че всъщност е биологичен мъж Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сериозен недостиг на работна ръка в туризма и в Гърция Сезонът започна с около 80 000 свободни работни места Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Стана ясно кой печели "Хелс Китчън" Железни договори на участниците ги карат да пазят мълчание, но... Отнемат книжката за хвърлен фас Отнемат книжката за хвърлен фас Забранено е да спите с колата си Всички го пием, цената му скача драстично заради... Всички го пием, цената му скача драстично заради... Има глобален недостиг Почина легенда в бойните спортове Почина легенда в бойните спортове Роденият през 1963 г. боец е починал в дома си заобиколен от близки
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня - Да ти се похваля, наредих пъзела само за 2 дни!
- И какво от това!?
- Ми, на кутията пише - за 3-4 год.
Виц на деня Виц на деня Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педе*аси!
- Глас от групичката:
- Двама са педе*астите, аз съм преводачът.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Разликата между колата и жената е, че ако чукнат колата ще забележиш...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори