×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Парламентът създаде комисия за имунитетите, която не може да работи


Парламентът създаде комисия за имунитетите, която не може да работи
Прокуратурата иска имунитета на Борисов заради "Барселонагейт"
14 Юни 2023, Сряда, 13:26 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Депутатите не постигнаха съгласие за председател на органа, което, изглежда, засега ще блокира дейността му

БСП и „Има такъв народ“ бойкотираха комисията за имунитетите. Те не излъчиха представители във временния орган, който трябва да действа най-късно до 18 юли. Временната комисия ще е на паритетен принцип – по двама от парламентарна група, реши Народното събрание.

Представители излъчиха само четири от групите – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане“ и ДПС. Председател пък не бе избран заради липса на разбирателство. Така комисията засега, изглежда, няма да може да заработи. 

БСП и ИТН обявиха, че няма да предложат членове в знак на протест. Аргументът им бе, че целта на комисията е да е "пералня", най-вече за лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е разследван във връзка с аферата "Барселонагейт".

Според първоначалното предложение комисията трябва да разгледа документацията, изпратена от прокуратурата, свързана с искането за снемане имунитета не само на Борисов, но и на Кирил Петков от ПП-ДБ и Даниел Александров от ГЕРБ.

Днес от ДПС обаче поискаха да бъде включен и Димитър Аврамов – техен депутат, който е подсъдим за търговия с влияние. Аврамов в предишни парламенти сам се отказваше от имунитета си. Този път обаче той, изглежда, няма такива намерения.

От ПП-ДБ предложиха представител на „Възраждане“ да оглави комисията предвид критичните им позиции. От партията на Костадин Костадинов обаче отказаха с аргумента, че временният орган целял да „изпере“ Бойко Борисов и Кирил Петков. ГЕРБ логично също не номинираха ръководител предвид това, че основен обект на обследване е техният лидер Борисов. 

Така предложение за председател дойде само от ДПС. От там номинираха Хамид Хамид. Той обаче не получи достатъчна подкрепа. „За“ него гласуваха само ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП бяха против номинацията му. 

96 гласуваха „за“ Хамид, 64 - „против“, 43 - „въздържал се“ (след прегласуване). "Продължаваме промяната - Демократична България" вероятно гласуваха срещу Хамид в контекста на провокацията с Делян Пеевски, който наскоро бе излъчен от ДПС за член на Комисията по конституционните въпроси и бе лепнат като петно върху ПП-ДБ. 

Така новият временен орган остава практически блокиран.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че при тази ситуация комисията за имунитетите няма да може да заседава и виновни за това са тези, които са я бойкотирали с неизлъчването на членове и с гласуването против номинирания за председател.

Може би някой в следващите дни ще предложи ротационно председателство на органа, изкоментира с доза сарказъм тя от трибуната на Народното събрание (НС).

В новия правилник на парламента влезе опция председателят на Народното събрание да може да определя кой член на комисията да води заседанията, ако няма избрано ръководство. Това обаче важи само за постоянните комисии, не и за временните.

Така бойкотът на БСП и ИТН, свързан с неизлъчването на членове в комисията за имунитетите, и на "Възраждане", БСП и ПП-ДБ - при избора на председател, блокира началото на работата на новия орган. По този начин парадоксално въпросните формации може да помогнат на Бойко Борисов, който е разследван за пране на пари, да запази имунитета си заради странни политически игри и интриги. 

 


В категории: Политика


Ергенът бил смотаняк
Ергенът бил смотаняк 19/05/2024, Неделя 19:16 6
5
Коментара по темата
5.
Е да
14.06.2023 18:40:56
0
2
Не може да работи , но заплати ще вземат големи нали!
Бедните!!!!
4.
7
14.06.2023 16:21:06
0
9
ПОЛИТИЧЕСКИ БОКЛУЦИ.
ВСИЧКИ СА МАФИОТИ, КРАДЦИ, ЛЪЖЦИ И ПРЕДАТЕЛИ. НЕ СЕ ИЗДЪРЖА ВЕЧЕ.
МАЙ Е ВРЕМЕ ДА СЕ ПРОТЕСТИРА.
3.
МВР
14.06.2023 15:55:42
1
9
Мен бай Ганя могат да ме разследват, подслушват и правят квот си искат с мен за дето си плащам данъците и си работя честно. А на най-големите предатели и крадци на ДДС, Европроекти и прочие слагат имунитети ...
2.
Хахахаха
14.06.2023 13:54:43
3
26
Щом ще има комисия в такъв случай защо ни е прокуратура и съд? Ненужно тупане на топката.
1.
G0400lu
14.06.2023 13:43:19
3
44
1 толуп разиграва 5-6млн.,бахти и територията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Недялко Момата - най-бруталният килър в българската история, който убиваше за удоволствие Eксперти твърдят, че Момата е бил социопат, но не е имал психически разстройства Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Херо е фаворит за треньор на Спартак Варна Той вече се е срещал със собственика на варненци Павлин Николов Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Бургаски бос на алуминиевата дограма закъса, ЧСИ продава базата му Стaвa дyмa зa пpoизвoдcтвeнaтa бaзa нa ĸoмпaниятa зa дoгpaми и фacaдни peшeния "Kpyпaл" EOOД Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Строителството станало апетитен бизнес за превъртане на кеш Цените на имотите у нас растат по няколко причини Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп Шофьор блъсна пешеходец във Варна, колата му падна в изкоп На място са пристигнали няколко екипа на полицията, пожарната и Бърза помощ Ергенът бил смотаняк Ергенът бил смотаняк В интернет се появиха стари негови снимки, които предизвикаха същински взрив и лавина от коментари, за жалост повечето от които подигравателни Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Тя е едва на 34 години, а вече е с ботокс на челото Червенокосата дама, която бе синоптичка на Нова тв, преди да излезе за втори път в майчинство Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Ексцентричен бургазлия направи Стената на позора Изтипоса на снимката на жена, която набеди за крадла  Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Изчезна пловдивчанин, наследил 3 апартамента Жилищата били продадени за 100 хил. лева Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Държавата харчи прекалено много, а няма никакви реформи, смята икономистът Николай Василев Той е на мнение, че ако трябва в държавата на някого най-много да се увеличават заплатите, това са университетските преподаватели, учителите, лекарите и медицинските работници
Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Всички в Холивуд говорят за тяхната раздяла Бен Афлек и Дженифър Лопес са пред развод, а мнозина смятаха, че ще остареят заедно Всеки трети сърбин мрази ЕС Всеки трети сърбин мрази ЕС Увеличава се броят на тези, които не искат страната им да е част от Европейския съюз Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Иран мобилизира "всички възможни ресурси" в издирване на президента, шансовете му обаче намаляват Осем линейки и дронове също са част от спасителните усилия Топ 5 енергийни места в България Топ 5 енергийни места в България ма земи със силна и лековита енергия, за които хората разказват, че там компасите се побъркват, а часовниците спират Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” Военен камион удари автомобил на АМ „Тракия” По чудо инцидентът се размина без жертви Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Спасителните отряди все още издирват президента на Иран Ебрахим Раиси Вътрешният министър на Иран Ахмед Вахиди заяви, че ще отнеме време да бъде открит хеликоптера заради гъста мъгла Още един инцидент с кораб в Черно море Още един инцидент с кораб в Черно море Вчера службите в Румъния не коментираха причината за инцидента и не разпространиха информация за вероятен сблъсък Падна хеликоптер с президента на Иран Падна хеликоптер с президента на Иран Инцидентът е станал близо до Джулфа, град на границата с Азербайджан С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна С морков и тояга започва нова мобилизация в Украйна Предвижда се и стимули за военнослужещите като парични премии или пари за покупка на жилище или автомобил, които според някои политически наблюдатели Украйна не може да си позволи Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Ирина Шейк си крие лицето, сякаш е пъпчива тийнейджърка, а не топмодел Доскоро красавицата дори не отказваше селфита с феновете си, защо се крие сега обаче?
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори