×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ООН бие тревога, взривът в Нова Каховка носи скъпотия и глад


ООН бие тревога, взривът в Нова Каховка носи скъпотия и глад
Опустошителното наводнение в Украйна, която е една от житниците на света, вероятно ще доведе до поскъпване на храните и до глад
10 Юни 2023, Събота, 08:30 ч.
Автор: Флагман.Бг, Снимка: БТА

 Извънредно голям брой хора се нуждаят от питейна вода

Хуманитарната обстановка в Украйна стана „много по-тежка“ след скъсването на стената на язовир „Каховка“. Това заяви пред Асошиейтед прес заместник генералният секретар на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс, цитиран от БТА и Нова телевизия.

Високопоставеният служител на Обединените нации посочи, че „извънредно голям брой“ от 700 000 души в контролирани от Киев и Москва територии от двете страни на река Днепър се нуждаят от питейна вода, и предупреди, че опустошенията, причинени от наводнението в Украйна, която е една от житниците на света, почти неизбежно ще доведе до намаляване на зърнения износ, а оттам и до повишаване на цените на продоволствените стоки по света и до недохранване за милиони нуждаещи се.

„Това е изключително комплексен проблем“, каза Грифитс в интервюто. „Истината е, че това, на което ставаме свидетели сега, е само началото на последиците от този акт.“

Украйна контролира западния бряг на Днепър, а руските войски източния, който е по-нисък и затова е по-застрашен от наводнения. Язовирът е от жизненоважно значение за снабдяването с питейна вода и напояването на земеделските земи в Южна Украйна. Миналата година Херсонска област, където е разположено това съоръжение, беше анексирана от Москва.

Грифитс посочи, че помощта на ООН е успяла да достигне до 30 000 души в наводнените райони под украински контрол, основно чрез украински хуманитарни организации. Той добави, че засега Русия не е предоставила достъп до контролираните от нея територии в Херсонска област, за да може подпомагането да достигне до пострадалите и там.

Грифитс заяви, че в сряда се е срещнал с постоянния представител на Москва в ООН Василий Небензя, за да поиска от руските власти „екипите на ООН в Украйна да бъдат пропуснати през фронтовата линия, за да могат да предоставят помощ на нуждаещите се украинци в тези райони“. „Надявам се, че това ще се случи“, каза той.

Наводнени са земеделски площи, очертава се и проблем с водата за охлаждане на Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа и се снабдява от язовира, добави той.

Грифитс отбеляза, че са наводнени и минни полета, което означава, че тези мини може да бъдат отнесени от водата и „да започнат да се появяват на места, където никой не очаква“, застрашавайки хората.
 


В категории: Войната в Украйна


13
Коментара по темата
13.
Ей, големи гадове сте
10.06.2023 13:52:45
1
11
това, коментиращите , за нищо го нямате това ООН-то....
Не че някой изобщо го има за нещо, но все пак ....
Пък и ООН-то , от центъра на Ню Йорк взели та се загрижили за водата и въздуха по Днепър ...!
Ами поне да се бяха сетили да направят лека забележка на хазяина си (на САЩ), да не праща оръжия за 2,5 милиарда на Украйна, а тези пари да ги даде за покриване на щетите от скъсания язовир...
12.
Бичкията
10.06.2023 13:05:51
1
3
Язък, накупи нови рибарски такъми за украинските пъстърви дето дойдоха след войната в нашето море. А то кво стана, след взрива на Кашовка в морето ще влезат много трупове на умрели животни, както в яз.Мандпа реди няколко години...и шараните станаха хептен месоядни. Та сега пъстървите ще ръгнат към Крим, за храна естествено. Не напразно старите рибари казваха, че са яли от трупове на убити украинци и руснаци и да проверяваме коремчетата на улова, я пръстенче, я верижка...гадно но факт! Отщя ми се котлет от тая риба
11.
напротив
10.06.2023 12:19:48
1
8
Почвата ще стане по плодородна както Нил наторява в Египед.
10.
Където е стъпил руски ботуш
10.06.2023 12:13:24
11
9
Са следвали мизерия и глад - справка световната история.
9.
ТБС
10.06.2023 11:32:43
5
10
Педофилите от ООН са щастливи, всичко върви по план, с някой изненади и малки изключения. Педофилите от ООН ще бъдат подложени на същото, което няма да е изненада, за никого.
8.
УУУУУ
10.06.2023 11:31:39
2
13
До кога ще зависим от тези боклуци ние няма ме ли си държава да ни храни!!!!
7.
До 5
10.06.2023 10:18:25
5
17
То и бизнеса им върви яко,зърно метали,животни,мляко…Металите уж от окупираните райони идват.Странна война!
6.
До 4
10.06.2023 10:16:32
7
20
Че това не е народа на евреина,то затова и не му пука за Украйна!
5.
Лекар
10.06.2023 09:43:44
11
33
Абе я да се спасяват тези украински боклуци. Ква война имат тези бе. Всеки ден вървят автобусите им от Одеса- Варна-Бургас. Преди малко изсипа сумати хора в Сл.бряг. Идват си на почивка на наш гръб. Вън украинските боклуци от България. Мърши долни.
4.
Смърт за наркомана
10.06.2023 09:18:02
14
44
За пореден път тази наркоманска мърша доказа колко мрази народа си като взриви стената. Тоя трябва да го разчленят и да го запалят в центъра на Киев.
3.
Я, стига бе
10.06.2023 09:06:28
3
24
Наводняването на няколко хиляди декара земеделски земи ще доведе до световно покачване на цените и световен глад ...??!!
Виж, за мините работата е сериозна ...
Може да се появят и по плажа на Слънчев бряг,а може и по Босфора ...
А някои по-пъргави може да стигнат и до Гибралтар !
2.
1
10.06.2023 08:54:52
16
18
орки виновни
1.
Хххх
10.06.2023 08:45:15
28
26
Да живее Зеленски,да живее САЩ! До последния украинец!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв. Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Дино парк – уникалната атракция, която завладя Южното Черноморие Атракционният център се намира в парк „Езеро“ в Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори