×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес Бургас чества Летния Никулден, ще има богата програма
  • Днес е 9 май е обявен за Ден на Европа, н тази дата през 1950 г. в Париж е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз
  • Испански министър заговори за "геноцид" в Газа, Израел се ядоса
  • Жертвите на наводненията в Южна Бразилия станаха 100
  • Отново обстреляха с ракети граничния пункт "Керем Шалом"
  • Времето днес, прогноза за четвъртък, 9 май: Остава облачно, валежи на запад
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Членове на ВСС алармират за натиск от Гешев, информират и ЕС и САЩ


Членове на ВСС алармират за натиск от Гешев, информират и ЕС и САЩ
Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова излязоха с декларация срещу Гешев
Ключови думи: ВСС, Иван Гешев
23 Май 2023, Вторник, 16:22 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Това са шестимата, които преди десет дни инициираха процедурата за предсрочното му освобождаване

Шестимата членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които преди десет дни поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, днес излязоха с остра декларация. Това са Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова.

По-рано днес ВСС съобщи, че четирима от тях са внесли второ предложение за предсрочно освобождаване на Гешев с други мотиви. Това създаде интрига дали двама от шестимата – Огнян Дамянов и Светлана Бошнакова, не са станали отново лоялни на главния прокурор. С новата декларация, подписана от тях, обаче като че ли тази интрига отпада.

Ето какво пише в нея:

От началото на месец май 2023 г., българските граждани, магистратите и юридическата общност, сме свидетели на неокачествимо посегателство и погазване на върховенството на закона, на безпримерен и невиждан до сега процес на уронване престижа на съдебната власт, на дестабилизация на държавната власт, на грубо погазване на конституционните и европейски ценности и отричане от демократичните устои на Републиката.

Членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, които внесохме предложения за установяване на основания за предсрочно освобождаване на г-н Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“ с изненада, възмущение и тревога следим неговите публични изявления и професионални действия, като административен ръководител на Прокуратурата на Република България. Считаме, че главният прокурор цели не изясняване на обективната истина  и предприемане на съответните законови действия, а ескалиране на напрежението, провокиране на междуличностни и политически конфликти, включително пълно дискредитиране на Прокуратурата на Република България и  нас членовете на Висшия съдебен съвет, подписали искането за неговото предсрочно освобождаване.

Дни преди заседанието на Пленума на ВСС за произнасяне по редовността и допустимостта на искането за неговото предсрочно освобождаване от заемания пост, главният прокурор продължава да използва целия човешки, материален и технически ресурс на Прокуратурата на Република България като прикритие за своите действия и жив щит за постигане на лични цели и амбиции. От името на институцията, която представлява, пред държавния герб и националното знаме, по време в което оповестява, че ползва отпуск, той изразява позиции и заключения, анализира процеси и събития, като се опитва да овладее натрупаната гражданска енергия за постигане на цели несъвместими със заеманата от него служебна позиция. Нещо повече, от името на тази изборна длъжност, той упражнява натиск върху нас, членовете на Висшия съдебен съвет, депозирали искане за неговото предсрочно освобождаване, чрез отправяне на внушения за политически обвързаности, за нашите лични, професионални качества и авторитет. Възникват множество въпроси относно активизирането на Върховната касационна прокуратура, която е започнала проверки срещу нас - членовете на Прокурорската колегия на ВСС, подписали исканията за предсрочно освобождаване на г-н Гешев от длъжността, която заема. Това е прокуратурата, на която той е пряк административен ръководител и която не се явява първоинстанционна прокуратура по никое наказателно производство. Обществената значимост на постъпилите сигнали, публикувани в детайлна справка на сайта на ПРБ, не могат да служат за предтекст, при ангажирането на прокурори от ВКП и за упражняване на натиск върху нас.

Заявяваме готовност да изпълним гражданския си и професионален дълг и допринесем за разкриването на обективната истина по всеки сигнал.

Призоваваме главния прокурор г-н Иван Гешев да прояви мъжество и достойнство и да изпълни заявеното от самия него желание да излезе в отпуск до изясняване на всички обстоятелства и факти по случая, тъй като само така ще бъде гарантирана възможността на прокурорите да изпълнят обективно своите задължения, без риск върху тях да бъде оказан натиск. Считаме, че през последния месец бяха нанесени непоправими щети върху авторитета и престижа както на съдебната власт и в частност на ПРБ, така и върху българските магистрати.

Призоваваме всички страни, с отношение към протичащите процедури във Висшия Съдебен съвет, да проявят уважение към върховенството на закона, и да положат всички усилия за възстановяване на доверието и уважението към съдебната власт.

Настоящата декларация ще бъде публикувана на интернет сайта на ВСС. Тя ще бъде изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Министъра на правосъдието, Пленума на ВСС, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“, на Европейския главен прокурор и на Прокуратурата на Република България

 


В категории: Политика


9
Коментара по темата
9.
България- закривай
24.05.2023 10:53:38
0
1
“Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите - членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“, на Европейския главен прокурор и на Прокуратурата на Република България“

А още някой друг няма ли на кого да поплачем, мрънкаме и оплачем?? Бахти смотана държава! Заради това цял живот ще бъдем под робство. Все някой друг трябва да ни оправя бакийте.
Закривай
8.
Значи
24.05.2023 10:44:18
0
1
Каскета няма нищо против ВСС да разгледа въпроса с отстраняването му, стига тези от ВСС , които му я искат да си направят отвод и да напуснат съвета !?
Останалите, които са му лоялни могат да останат във ВСС и да гласуват ??!
Какво, на някого нещо не му е ясно ли ?
7.
Вз
23.05.2023 17:51:54
4
19
Този Гешев накрая ще излезе ебати пича. От Люпилнята е, а опонентите му са като от Цирка. :-)
6.
Haha
23.05.2023 17:45:44
4
24
До шестимата прокУратори . Авторитета и престижа ви отдавна е уронен с една песен "за кокошка няма прошка-за милиони няма закони". И в тоя ред на мисли всичката пумия за олигарсите която излезе на яве последните 2 години . Джужета , кюлчета пачки и т.н. и т.н. вие си знаете.
5.
Хаха
23.05.2023 17:40:17
4
28
Защо винаги информираме САЩ???? Какви сме им? Щат? Провинция? По-скоро слугинаж.
4.
Опа
23.05.2023 17:32:20
2
16
Ма нали той си ги избираше? Знае ги що за стока са.
3.
ХХ
23.05.2023 17:20:10
4
28
егати жалките същества са тия....
2.
SS
23.05.2023 17:05:18
3
31
Калина и Кузмана. Ако и другите са като тях. Но комент.
1.
Калинките на Гроб изпълзяха
23.05.2023 16:49:14
3
37
На светло
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" Защо Алек се гнусеше да целува тази участничка от "Ергенът" "Алек мразеше да я целува, дори личеше, че го е гнус", коментират в нета Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Брутална катастрофа край български град, поне 4-ма са тежко пострадали Блъснали са се бус и тир Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Арести за наркотици в бургаския ж.к."Изгрев", задържаха Веселин и Радослав Превенцията срещу разпространението на наркотици е на фокус в МВР Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Страшен екшън в центъра на София, ври от полиция Три патрулки са заклещили автомобил, като искат да арестуват шофьора, но той не излиза от возилото си Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! Премиера в Бургас! Не пропускайте театралния хит на сезона с режисьор Асен Блатечки! "Пиесата, която се обърка" е невероятен спектакъл  Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово Хотелиерка популяризира Черноморието с пробег от Дуранкулак до Резово По време на 6-дневния пробег с нея ще пътува видео оператор и фотограф, който ще заснеме и покаже красотата на Черно море, видяна по един различен начин Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова се срещна с генералния консул на Турция Областният управител и генералният консул се обединиха около инициативи за социализирането и образованието на деца от семейства в затруднено положение Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Италиански клуб покани футболен талант от Бургас, кадър на Спортното училище Иван Анастасов е ученик в 9- ти клас в СУ "Юрий Гагарин", където негов индивидуален треньор е Георги Терзиев Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Бургас загуби обичан лекар - д-р Светлозар Аврамов Той бе сред пионерите в създаването на Отделението по ушно-носно-гърлени болести на МБАЛ „Бургасмед” още през 2012г. Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Защо "Кауфланд", "Билла" и "Фантастико" потърсиха защита от този човек Искат вето върху промените в Закона за добавената стойност 
Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Това момиче спипа баща си в леглото с приятеля си и го запали жив Осъдиха я на суров затвор Сърбия купува от Китай девет електрически влака Сърбия купува от Китай девет електрически влака В Белград Си Цзинпин ще отбележи 25 години от бомбардировката на НАТО над китайското посолство Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Русия удари детска площадка в Харков и тежко рани три деца Ранените момчета са играели футбол по време на взрива "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва "Газпром" разпродава имоти за десетки милиони долари в Москва От сделките гигантът може да получи около 150 милиона долара Полски съдия избяга в Беларус Полски съдия избяга в Беларус Томаш Шмид поиска политическо убежище в Минск и бе обвинен в шпионаж Почина уважавано име от академичните среди Почина уважавано име от академичните среди Проф. Джингова активно участваше в създаването на специалността "Ядрена химия" във Факултета по химия и фармация на Софийския университет Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Април 2024 - един от най-горещите месеци в историята Климатолозите вече потвърдиха, че изменението на климата е причинило някои специфични метеорологични крайности Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Този участник от "Денсинг старс" съобщи голяма новина Валери Григоров говори след тримесечното предизвикателство  Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Коклюш тръшна цялата рода на Коста Цонев Пръв се разболял големият ѝ син Янчо, който се оказало, че нямал трета поставена доза от задължителната ваксина срещу заразата Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден Ученици влязоха в местното самоуправление в Созопол за ден
Любомир Стефанов, политолог: Любомир Стефанов, политолог: Бързо амортизираме политиците си, без да си даваме сметка, че нови просто няма откъде да дойдат Виц на деня Виц на деня Баща на сина си:
- Мило, искам да ти кажа, че скоро ще си имаш братче.
- Супер! Дай да се похвалим на мама!
Виц на деня Виц на деня Съвет за мъжката половина:
У всяка жена "спи" гадина, глупачка, вещица, ангел, принцеса! Която разбудиш, тази и ще получиш!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена казва на приятелката си:

- Откакто взех да карам с очила забелязах колко много други коли има по улиците.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори