×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Министър Илин Димитров с добра новина, бием рекорд за туристи


Министър Илин Димитров с добра новина, бием рекорд за туристи
Данните, които имаме от летищата, са категорични в тази насока – 20 процента ръст се очаква спрямо полетите през миналата година, каза Илин Димитров
30 Април 2023, Неделя, 15:04 ч.
Автор: Флагман.Бг

Прогнозите и за летния туризъм у нас са обнадеждаващи, твърди той

Зимният сезон отбеляза 23% повече туристи в България от рекордните стойности преди пандемията, съобщиха от министерството. 

Министър Илин Димитров изтъкна, че прогнозите и за летния туризъм у нас са обнадеждаващи: „Данните, които имаме от летищата, са категорични в тази насока – 20% ръст се очаква спрямо полетите през миналата година”, подчерта той. 

По данни на летищните оператори на летище Бургас очакват 6 200 полета за периода май – октомври, като там нискобюджетните линии вече стартираха през март, а летище Варна очаква 4 200 полета.

Цифрите, обобщени в ЕСТИ през последните месеци, са категорични и говорят, че България се е възстановила от кризата, причинена от коронавируса и вече се очаква само ръст, коментират от Министерството на туризма.

Зимният сезон завършва с близо 1 950 000 регистрации и изненадващо висок ръст от 23% спрямо предковидния сезон 2019/2020. Това сочат данните от ЕСТИ за периода 1 декември 2022 – 15 април 2023 г. Причината за рекордния ръст от 23% бе удълженият сезон и въпреки липсата на много сняг, хотелиерите бяха изобретателни и предложиха гъвкав подход и нови продукти като балнео и СПА. Припомняме, че зимен сезон 2019/2020 приключи на 13 март 2020, заради обявения тогава локдаун, но и при нормални обстоятелства традиционно краят на сезона настъпва след средата на март.

За периода 1 януари – 15 април 2023 г. са отчетени над 1,5 млн. регистрации на туристи, като ръстът спрямо същия период на 2022 г. е малко над 20%, съгласно нанесените към момента данни в ЕСТИ.

По оценки на Министерството на туризма, общият брой туристи, нощуващи в места за настаняване, собствени имоти и еднодневни пътувания, са надхвърлили 300 хиляди за Великденските празници, като от тях над 100 хил. са били в местата за настаняване. 

Оценките на експертите в Министерството на туризма показват, че приходите от туризъм по Великденските празници ще надхвърлят 150 млн. лв. По данни от ЕСТИ, около 65% от туристите за Великден са българи, а около 35% – чужденци, от които най-много са били туристите от съседните страни, от Израел, Германия и др.

Според нанесените към момента данни, за периода 13 – 18 април 2023 г. най-висок е бил интересът към религиозен и културен туризъм. Над 30% от пътуванията по Великден са до популярни дестинации за културен и религиозен туризъм, като Пловдив, Велико Търново, Троян, Русе, Трявна.

Около 27% от туристите са почивали в посочения период по Черноморието. Интерес има към общините Варна, Несебър, Балчик, Бургас, Поморие. Към Черноморието традиционно за Великден интерес има от румънските туристи. На трето място с висок интерес е СПА туризмът. Осем от нашите най-известни СПА курорти са предпочетени от около 19% от туристите по Великден.

Ски сезонът е приключил на Великден, но над 8% от туристите са избрали общините с големи ски курорти – Банско, Самоков, Смолян и Чепеларе. Около 16% от туристите по Великден са избрали различни други дестинации в страната, като това показва колко разнообразни възможности за пътуване и почивка предлага България.

Приходите от входящ туризъм са 915 млн. лв. за периода декември 2022 – февруари 2023 г., съгласно изчисления на основата на данни на БНБ. Ръстът на приходите от входящ туризъм този зимен сезон спрямо същия период на зимен сезон 2021/2022 г. е 38%.

Положително е, че приходите от чуждестранни туристи за периода декември 2022 – февруари 2023 г. нахвърлят с 2% същия период от последния предпандемичен сезон 2019/2020 г., като прогнозите показват, че след като се публикуват данните и за приходи от вътрешен туризъм, ръстът ще е по-голям.

Регистрациите на туристи в местата за настаняване са над 1,9 млн. за зимен сезон 2022/2023 г. по текущи данни от ЕСТИ. Ръстът спрямо миналия зимен сезон 2021/2022 г. е 25%. Ръстът спрямо предпандемичното равнище до средата на март 2023 г. беше около 9%, но отчитайки факта, че българските ски курорти бяха посещавани до средата на април тази
година, ръстът на тазгодишния зимен сезон е с рекордните 23%, в сравнение с преждeвременно приключилия на 13 март 2020 г. заради COVID-19 зимен сезон 2019/2020 г.

Ръст има от всички водещи пазари, като най-сериозно е увеличението на гръцките туристи – над 100% в сравнение със същия период на предходния зимен сезон. Увеличен е и броят на израелските отпускари с близо 100%. По текущи данни ръстът на българските туристи е около 17%, а на британските – с близо 10%.

Плановете на Министерството на туризма са да се привлекат български туристи. „Работим активно с бизнеса с фокус върху вътрешния туризъм – културни маршрути, минерални източници, СПА курортите ни. Изключително важно е да имаме широка палитра от продукти”, отбеляза министър Димитров.
 


В категории: Бизнес


8
Коментара
8
Коментара по темата
8.
Прогнoза е едно, а реален резултат е друго
30.04.2023 22:22:26
1
3
Може да биеш по прогнозен рекорд за туристи, но пилците се броят наесен и никога не се сбъдват красивите прогнози за най-силния сезон в историята на Галактиката
7.
Сандо
30.04.2023 20:11:40
1
5
Както казва кокорчо пари има ама много се краде
6.
Дааа
30.04.2023 17:20:10
4
1
Нека хейта започне сега.Омраза, омраза не знам защо сме си такова племе.
5.
Мислещ
30.04.2023 17:12:28
3
8
А ДДС-то си остава 9 процента. Това е кражба, от обществеността, да се знае! Бедничките хотелиери и ресторантьори...
4.
О...йе
30.04.2023 16:12:33
1
6
Добрата новина
или пък клюка,
наивниците хваща
тя на гола кука.
Милиони много пак
изпраните парички,
ги няма никак тях в
статистиките всички.
3.
Хидроинженера
30.04.2023 16:01:29
10
13
Доста добре се огразява факта, че банкянската мутра и дръндарския циганин са извън властта. Само 2 годшни ги няма и всички сектори тръгнаха нагоре - енергетика, земеделие, туризъм, производство. Само държавната асминистрация е спряла, ама то е нормално, след като я натъпкаха с гербави калинки с напомпени заплати. Колкото по-дълго точат лиги за власт тези калпазани, толкова по-добре за България.
2.
нЕма лабаво
30.04.2023 15:42:17
1
8
Зимния сезон +23%,
летния пък +123%.
Петилетката я взимаме
за 3 години! Ура!
За родину! За Сталину!
1.
Uiy
30.04.2023 15:18:01
2
14
Много хубаво нещо е статистиката и данните от компютрите, но всичкия пътникопоток ще мине през ръцете на слабо платените сезонни работници. След сезона равносметката за много от тях ще е, че не искат вече да вършат това за толкова пари. Пак ще има изревали, че няма хора за работа следващите сезони. Всяка година ръст, обороти, сезон и чудо, статистика в цифри и накрая заплатите същите.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Бургазлийка е сред актрисите, които ще минат по червения килим в КАН Мисис България Станислава Андреева е сред актрисите, които ще минат по червения килим в Кан И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините И двамата шофьори, участвали в катастрофата с кола на НСО, с нарушения назад в годините Вижте какви са те Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Напрежение в Агенцията за социално подпомагане, настояват за второ увеличение на заплатите Заплатите на новоназначените колеги станаха в размер на 1400 лв. отново бруто. Което след удръжките означава, че част от социалните работници получават под 1100 лв.
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори