×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Пробужда ли се ЕС под заплахата от Източен Brexit?


30 Април 2023, Неделя, 09:00 ч.

Унгария продължава да е нестабилна членка на блока

Плакати на трамвайните спирки в Будапеща показват порция пица до слогана "Защо да се задоволяваме с по-малко?" Унгарците са призовани да мислят за портфейлите си и да изберат "Повече Европа".

Посланието може да изглежда ненужно в бивша комунистическа страна, която е усвоила повече от 100 милиарда евро (110 милиарда долара) след присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г., сред най-високите нива на помощ на глава от населението. Но кампанията отразява някои тревожни развития в нация, която се превърна в най-критичния тест за целостта на ЕС, пише в свой анализ Bloomberg.

След като години наред премиерът Виктор Орбан доминираше в обществения живот с критиките си срещу ЕС, контраофанзивата за достигане до обикновените граждани става факт, когато проучванията показват, че унгарците все повече се обръщат на изток. Рискът е, че спадът в обществената подкрепа за ЕС може да разхлаби най-важната предпазна ограда срещу самозваното нелиберално ръководство на Орбан.

Последното полугодишно проучване на Евробарометър, проведено от ЕС, регистрира спад от 12 процентни пункта в подкрепата за блока, най-рязкото понижение сред която и да е от неговите 27 страни членки.

Проучване за отношенията с други страни за лявоцентристкия вестник Nepszava установи, че мнозинството от поддръжниците на Орбан - най-голямата политическа група - се смятат за "по-симпатични" на руснаците и китайците и "по-малко симпатични" на американците и украинците. За разлика от тях, според резултатите, публикувани на 17 април, руснаците са най-малко популярни сред по-широкото население.

"Това е изключително значимо и плашещо, като се има предвид колко бързо се променят нагласите", заяви Даниел Хегедус, сътрудник в Германския фонд Маршал в Берлин. "Удивително е колко ефективен е Орбан в разрушаването на проевропейското отношение на Унгария", добавя той.

Излизането на Обединеното кралство от ЕС през януари 2020 г. разби блока на втората по големина икономика след разногласен референдум, който британското правителство смяташе, че може да спечели. И все пак подобен политически инцидент в Унгария - макар и по-евтин - вероятно би бил по-символичен, като се има предвид, че страната някога е била образец на успешното разширяване на ЕС след Студената война.

Заедно с Полша, Орбан спори с Брюксел за правителствения контрол върху демократичните институции като съдебната система и медиите. Служители на ЕС също се съсредоточиха върху корупцията в Унгария, която сега е на дъното сред държавите членки в класацията на Transparency International.

ЕС все още блокира повече от 28 милиарда евро финансиране за Унгария поради своите опасения, въпреки че Йоханес Хан, комисарят по бюджета, каза в интервю в четвъртък, че около 13 милиарда евро може да бъдат отключени през следващите седмици след сделка, насочена към деполитизиране на съдилищата, предава dnes.bg.

Орбан многократно е отхвърлял идеята, че възнамерява да извади Унгария от ЕС. Напускането не би имало смисъл, каза той, като се има предвид колко преплетена е страната с търговския блок. Почти четири пети от износа ѝ се насочва към безграничния пазар на ЕС, а икономиката ѝ се подкрепя от инвестиции от германски компании като Mercedes-Benz Group AG и BMW AG.

И все пак въпросите относно европейския ангажимент на унгарския премиер – и по-широко неговата вярност към Запада – породиха съмнения относно края на играта на Орбан, особено предвид действията и реториката му, след като Русия нахлу в Украйна.

Правителството повдигна идеята за "Huxit" по време на пандемията, когато министърът на финансите Михали Варга заяви, че членството в ЕС може да бъде „прегледано в нова перспектива“, след като Унгария стане нетен вносител в бюджета на блока, което според него може да се случи до 2030 г. Хегедус нарече това "тестови балон", за да се прецени общественото мнение относно членството.

Оттогава Орбан атакува ЕС, че се опитва да го притисне финансово в ъгъла, докато икономиката и валутата се сриват. Десетки телевизионни оператори, вестници и уебсайтове, контролирани от политическата машина на Орбан, разпространяват наратива, че подкрепата на ЕС за Украйна вреди на Унгария.

Орбан посочи на 31 март, че хората може да започнат да поставят под въпрос „цялото съществуване“ на ЕС заради подкрепата му за Украйна. Две седмици по-късно той каза, че изтеглянето на помощта ще сложи край на войната.

"Унгария никога не успя наистина да интернализира ценностите на ЕС, всъщност ставаше дума за парите", коментира Агнес Урбан, директор на Mertek Media Monitor, медиен наблюдател в Будапеща. "Сега, когато парите не текат, добавете към това пропагандата и двете заедно имат мощен ефект", добавя експертът.

Унгарците останаха като цяло проевропейски настроени, докато Орбан ухажваше Русия и Китай по време на непрекъснатото си управление от 2010 г. насам. Но тъй като Унгария е изправена пред задълбочаваща се рецесия и инфлация, надвишаваща 25%, тази подкрепа сега се разпада - и най-драматично сред младите хора, които също се стичат към антинатовска опозиционна партия.

Общата подкрепа на ЕС сега възлиза на 39%, което поставя Унгария на последната пета позиция сред 27-те държави членки на ЕС, заедно с чехите и словаците в проучването на Евробарометър. Още миналата година 51% от унгарците са имали положително мнение за ЕС. Положителното отношение към ЕС също спадна рязко в Полша, с осем процентни пункта, въпреки че все още е 55%.

Европейският комисар Хан, който ще се срещне с Орбан следващата седмица в Будапеща, каза, че е загрижен, че ще стане по-трудно да се възстанови подкрепата. Той обаче не смята, че членството на Унгария в ЕС е заложено на карта. "Хората знаят каква полза имат от ЕС", посочи той в интервю. "Доверието в европейските институции е по-високо, отколкото в националните партии", добави Хан.

В Брюксел спадът до голяма степен се приписва на хватката на Орбан върху медиите. Наистина пътуващите в Будапеща са свикнали да виждат политически билбордове като част от атаките на Орбан срещу това, което той приема като врагове на държавата.


В категории: Политика


3
Коментара
Флагман.БГ Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! 19/05/2024, Неделя 08:00 0
3
Коментара по темата
3.
.....
30.04.2023 13:43:35
4
0
ТОЯ УНГАРСКИ ЦИГАНИН ЩЕ СЕ НАИГРАЕ . СЪВСЕМ СКОРО .
2.
Дернев
30.04.2023 13:02:39
1
0
ЕС може да има бъдеще само ако е насочен към изграждането на СЕЩ. Те ще дадат сигурност на страните в него и на Европа. Европа трябва да е силна и единна. Европа за европейците гарантирано от силтите армии на СЕЩ и Русия. ЕС бе необходимата пэрва стъпка към това. Сега е време да продължим напред, защото в този си вид ЕС работи основно за Германия, поради което тя е основната пречка към задълбочаване на интеграцията ни и 7а основните виновници за хаоса в Европа сега. Немският машинист или трябва да бъде сменен или свален. Договор за сигурност в и на Европа между Франция и Русия е до7татъчен да започнем изграждането на Европа за европейците. Колкото по-скоро, по- добре за Европа и света.
1.
Някой
30.04.2023 11:56:18
5
3
В Унгария също като в България ЕС се представя като нещо лошо. Не се говори за ползите, а само за минусите от него. Това е от руската пропаганда която се води на нашите територии. Президентите ни са русофили и работят с пълна сила за руската машина. Жалко е че от това страдат интересите на хората.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Той е готов да утеши двете дами, изоставени от ергена Алек Култовата риалити звезда от Гълъбово вече мина 40 години и възрастта му по-подхожда на двете ергенки от тази на Алек, на когото те са каки Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Този скален манастир пази тайни за имане и страшна битка Гъстата зелена пелена, покрила възвишенията край западната ни граница, прави намирането на каквото и да било трудна задача Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Той отиде да печели пари в Нидерландия, но загина по нелеп начин Младият българин си отиде блъснат от влак Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Правят нов опит, за да изберат днес Сливенски митрополит, фаворитът Йеротей не е допуснат Светият синод започна проверка срещу него и използва тази причина, за да го отстрани от избора Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Откриха изчезналия Сашко, жив и здрав е! Дадох му вода, ябълка, каквото имах в джипа. Не се притеснявах, че жена ми и детето също са вътре, разказа спасителят му Дейвид Бегов Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Любов за Овена, а Телецът да внимава с авантюрите Хороскоп за деня – 19 май 2024, неделя  Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък
Почина световноизвестна знаменитост Почина световноизвестна знаменитост Той беше звезда в няколко култови ленти  Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори