×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Сийка Милева към Николай Милков: Абсурдно е да се обвързва отговорността на главния прокурор с приемането на България в Шенген


28 Април 2023, Петък, 15:13 ч.
Автор: Флагман.БГ

Прокуратурата ще продължи да изпълнява конституционноустановените си правомощия, каза говорителят на Иван Гешев

Ако служебният външен министър Николай Милков е поел някакви лични, неофициални ангажименти по отношение на приемането на т. нар. „законопроект за разследване на главния прокурор“, нека бъде достатъчно смел да излезе и да го каже пред цялото общество.

Коментарът на говорителя на главния прокурор Сийка Милева е във връзка с изказване на служебния министър на външните работи Николай Милков, че „приемането на два закона – за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор и за реформа в антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ще помогнат на България да получи „да“ за членство в Шенген“, съобщиха от прокуратурата, съобщава БГНЕС.

Изненадана съм, че за пореден път представител на изпълнителната власт публично заявява пред обществото поредна неистина, обслужваща единствено политически интереси.

Недопустимо е дипломат да твърди, че конкретни законови поправки, които касаят само и единствено вътрешнополитически въпроси, биха могли да са залог за членството на България в Шенген, освен ако не цели политически манипулации.

Твърдението на служебния външен министър за обвързаност на приемането в Шенгенското пространство на България и наказателната отговорност на главния прокурор е абсурдно. Те нямат никаква връзка помежду си. Шенгенското пространство позволява на гражданите на съответните държави да пътуват свободно между отделните държави членки без да преминават граничен контрол. Поради това и изискванията към държавите са свързани единствено и само със сигурността на границите и вътрешната сигурност, което е нещо съвсем различно, заявява Милева.

Европейската комисия и Европейският парламент многократно са заявявали, че подкрепят безусловно България да влезе в Шенгенското пространство, тъй като сме изпълнили всички критерии, за да станем негов пълноправен член.

Ако служебният външен министър Николай Милков е поел някакви лични, неофициални ангажименти по отношение на приемането на т. нар. „законопроект за разследване на главния прокурор“, нека бъде достатъчно смел да излезе и да го каже пред цялото общество.

Политиците напоследък не правят разлика между понятията наказателна отговорност, контрол и отчетност на главния прокурор, разграничението между които е пределно ясно. Отчетността и контролът са нещо съвсем различно от наказателната отговорност и не бива да се смесват. Противното означава липса на правни, а дори и на житейски и езикови познания.

При наличието на действащ механизъм за отчетност, както и за контрол на главния прокурор, остават неразбрани политическите изказвания за това, че такъв няма и предстои създаването му, още повече от това зависи приемането ни в Шенген.

Съгласно Конституцията на Република България Народното събрание изслушва и приема годишния доклад на главния прокурор за прилагането на закона и за дейността на прокуратурата и разследващите органи.

Народните представители не изпълняват това свое задължение в продължение на вече три години. Същевременно сме свидетели как представители на изпълнителната власт ежедневно говорят за липсата на отчетност и контрол на главния прокурор.

Позицията на Прокуратура Република България е категорична – т.нар. „законопроект за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор“ е противоконституционен. Както е добре известно, такова е становището и на представители на академичните среди и юридическата общност у нас, подчертава Милева.

Споделям напълно загрижеността на министър Милков за рисковете пред националната сигурност на страната ни, идващи от зловредното руско влияние, и вярвам че българските институции с общи усилия могат и са длъжни да му противодействат.

Това е в пряк интерес както на българските граждани, така и на евроатлантическата ориентация на страната ни, неизменна част от която е и присъединяването на България към Шенген.

Прокуратурата ще продължи да изпълнява конституционноустановените си правомощия, за да спомогне Република България да стане пълноправен член на Шенгенското пространство възможно най-скоро. Това обаче не би било възможно без съвместните усилия на всички отговорни за тази задача институции, заявява още Милева.


В категории: Темида , Политика


7
Коментара по темата
7.
Аз знам
28.04.2023 17:33:08
0
7
Сийка Милева е спец проКУРор! Направо ти изяжда кайСийките барабар с костилките!
6.
Hатопорчен
28.04.2023 17:29:15
1
6
Все едно прави handjob с ръката! Много перверзен МИЛФчок е Милева!
5.
Пешо
28.04.2023 15:39:53
3
6
На калпава ракета космоса й пречи , та и нашата работа . Де е главния прокурор , де е Шенген....глупости , ама глупости - права е С.Милева
4.
Никой в ЕС и САЩ не ви е.ава
28.04.2023 15:38:05
0
7
Испания отказа да предаде на българската прокуратура един от сочените от прокуратурата като заговорници срещу главния прокурор Иван Гешев и други магистрати. Това съобщи организацията ”Антикорупционен фонд” във Фейсбук, като цитира акта на испанския съд и пусна факсимиле от него.
3.
гларус
28.04.2023 15:37:58
0
5
Ейййй че яка мацка - само заради нея искам да съм главен прокурор, ще работя по цял ден в името на народа, а тя ще ми говори , говори.....
2.
Греда сийче
28.04.2023 15:36:40
3
6
Конституционният съд (КС) отклони искането на ГЕРБ да тълкува основния закон по отношение на механизма за разследване на главния прокурор. Решението е взето единодушно, съобщават от “Лекс”. Основният мотив е, че конституционните съдии вече са разглеждали въпроса в няколко свои решения.
1.
Владимир Методиев Ердоган
28.04.2023 15:24:46
3
10
Заради един гологлав селяндур с каскет, който ДС мутрите са си назначили да ги пази, България не може да влезе в Шенген и ще висим по границите като африканци.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори