×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новото НС обеща на суверена светла съдебна система, но със стария рефрен за Гешев


Новото НС обеща на суверена светла съдебна система, но със стария рефрен за Гешев
Съдия Калпакчиев и разследваният депутат Радостин Василев ли са лицата на реформата?
20 Април 2023, Четвъртък, 12:10 ч.
Автор: Виктория ГЕОРГИЕВА

ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали за промените в НПК, с които се въвежда разследваща фигура на главния прокурор. Важните неща, нали така?

 “Поредно отлагане на делото за смъртта на Милен Цветков, подсъдимият Кристиан Николов е под карантина. Досега магистратите не намериха доказателства, че той е действал умишлено, като е седнал зад волана дрогиран” „Арестуваните, пребили шофьор на линейката в Руенско, са пуснати още на следващия ден” – това са само част от заглавията през последните дни.

Разбира се, крайно несъществена част от подобните заглавия през последните месеци и години. Медиите буквално преливат от идентични. Условните или скандално ниските присъди преобладават, редовно има съкратено съдебно следствие и наказанието се намалява с една трета, а дори и ефективните присъди, след някоя и друга година, биват намалени. Дали си убил човек или си откраднал, често няма значение за съдиите, поне наблюдавайки колко сходни са наказанията.

Ниски присъди

Споменавайки Кристиан Николов, е редно да припомним, че той от доста време вече е под домашен арест, защото Апелативният съд прецени, че е с примерно поведение, няма да се укрие и е...помагал в кухнята на затвора. Не, не е шега. Съвсем точно част от мотивите: „За пускането Софийски градски съд взе под внимание писмо с похвала от началника на Централния затвор, в което е отбелязано, че Николов има добро поведение, помага в кухнята и в администрацията на затвора”. Похвално, браво на него, а и на всеки се случва да убие някого по непредпазливост, нали така? Точно така е явно според съдиите.

За разлика от лошото държавно обвинение, което счита, че „деянието е извършено от подсъдимия при форма на вина „евентуален мисъл“, а наличието на наркотични вещества в организма на Кристиан, говорят за това, че той сам се е поставил в ситуация да има представата, че е употребил три вида наркотични вещества, че шофира под тяхно въздействие и се е съгласил с престъпния резултат“, съдът е милостив и щедър – нека си се прибере момчето у дома.

Междувременно майката на Николов успя отново да се омъжи, при това с пищна церемония, на която присъства родният „хайлайф”, докато Милен Цветков гние два метра под земята, а близките му очакват възмездие. Наивници...

Съдийски зависимости

И съвсем резонно възниква въпросът: „Великата съдебна реформа”, която ни размахват от години, по-точно, която е емблема на една от партиите в НС, защо включва предимно и основно отстраняването на Иван Гешев и овладяването на прокуратурата? Къде е съдът?

Великата съдебна реформа и интересите на „клиентите” на Темида

Нима е лъжа, че съдебните дела обикновено са безумно дълги, наказанията често са символични, дори за фрапиращи престъпления, а Наказателният кодекс и Наказателно-процесуалният кодекс също са безбожно остарели? Нима не е вярно, че липсва и политическа воля да бъдат приложени практики за подобряване на процеса?

Всъщност нали така е кръстена тази реформа – съдебна. Защо постоянно четем какво трябва да се промени в прокуратурата, защо дори да бъде премахната фигурата на главния прокурор, какви са слабите звена в МВР. А съдът, а съдиите? Или тяхната работа е само да участват в семинари, финансирани от различни НПО-та по теми като: „Признаване на пола при транс и интерсекс хора и подобряване на съдебната практика за смяна на гражданския пол у нас”. 

Може би е редно да припомним и че някои съдии от Софийския апелативен съд, например Калин Калпакчиев, беше и председател на състава, освободил Джок Полфрийман, получавал е награди и от БХК (Български Хелзинкски комитет), а при освобождаването на австралиеца, съдът взе предвид положителна характеристика на осъдения, дадена му от страна на председателя на организацията Красимир Кънев. Магистратът пък е получавал награди от БХК, а самата организация често организира семинари за съдии и следователи. Как му се казваше на това? Да не би да беше конфликт на интереси?

А съвсем между другото, Калпакчиев беше и председател на състава, която измени мярката на убиеца на Милен Цветков – вече споменатия Кристиан Николов с по-леката "домашен арест".

И на какво сме свидетели всъщност? Непрекъснато слушаме как Гешев трябва да си ходи, прокуратурата да се реформира и прочее, но какво трябва да се промени в съда, дали е редно съдиите да са в конфликт на интереси и да се колаборират с различни НПО-та – нито дума. Именно съдът е мястото, където накрая усилията на полицаите, на следователите, на прокурорите биват потъпкани и съдиите налагат обидно ниски присъди, даже на рецидивисти.
И отново между другото, вече споменатия Калпакчиев е един от най-големите радетели за съдебна реформа, както и за отстраняване на главния прокурор, а именно той, и то нееднократно, подарява свободата на тежки престъпници, намалява им присъдите, пуска ги под домашен арест.

А реална съдебна реформа?

Всички призиви за реформа, за промяна в системата, неизбежно и винаги стигат до втръсналия ни до болка рефрен, че премахнем ли главния прокурор, ще започне такъв живот, че само си викам данооо. Ама не!

Прокуратурата поиска депутатския имунитет на Радостин Василев

А една от последните новини, довяло ни новото НС, е, че Радостин Василев от ПП е включен в преговорната група на коалицията си за законодателната програма на НС и за съдебната реформа. Това е същият Василев, срещу когото има редици сигнали за злоупотреби в ролята му на служебен министър на спорта, както и този същият, който заплашваше своя бивша съпартийка от ИТН. И отново този, срещу когото има сигнали в прокуратурата и жалба до Европейската комисия, подадени от собствениците на спортен комплекс “Диана” в Дианабад. И още, все от този сорт. Възхитително, нали?

И за да е още по-прекрасно, ПП/ДБ ще изберат кой да стане председател на правната комисия в парламента, защото джентълменски са отстъпили председателското място на Росен Желязков от ГЕРБ.  Ееее, ще има и ротация, ако парламентът доживее 3 месеца...

Достатъчно е само да си припомним какви недоразумения и откровено комични ситуации наблюдавахме през последните години на изслушванията на Гешев във въпросната правна комисия, когато куцо, кьораво и сакато, начело с тогавашния министър на правосъдието Надежда Йорданова, хъкаше и мъкаше пред главния прокурор, уж опитвайки се да го притисне в ъгъла. Е, по-умните, като главния борец за съдебна реформа Христо Иванов не присъстваха на тези заседания, спестявайки поне малко от некомпетентността си.

Но най-хубавата новина е, че ГЕРБ и ПП-ДБ са се разбрали за съдебната реформа, по-точно, за промените в НПК, с които се въвежда разследваща фигура на главния прокурор. Важните неща, нали така? А иначе на суверена му се обещава реформа и отстраняване на пречките по пътя към светла и независима съдебна система.

 


В категории: Темида , Политика


7
Коментара по темата
7.
Руди Гела
20.04.2023 18:36:47
1
2
Абсолютно съм съгласен с тези изводи. Съдът е този, който налага наказанията, а за него никой не говори. Там е истинската корупция и ахилесова пета на липсващата справедливост. Всички се взряли в Гешев. Или пък в Борисов, чийто реплика е "Ние ги хващаме те (съда) ги пуска". Само че те не раздават присъдите. Сега тук едни "професори-недорасляци" взели да чоплят коя е тази журналистка, къде работила, а са напълно неадекватни и боси по юридическо право. Промити мозъци на Възраждане и Промяната - каквато стръв им хвърлят - я захапват. Няма критическо мислене, само лаене по който са им казали, че е лош и трябва да го мразят и обвиняват във всички грехове.
6.
ТБС
20.04.2023 17:38:27
0
2
И вие им обещаваме, да им намалим въглеродния отпечатък.
5.
Подлогите на Прокопи и мафията
20.04.2023 13:29:32
5
20
Следете пътя на парите и ще стане ясно, #Кой има управлява ПеПетките.Тропат с крачета по жълтите павета,няколко хюмнета! Адвокатчета без практика, адвокатчета лишени от права,интелектуалци без интелект, творци, на които никой не купува "творбите",същества с тъмно минало, продали се на забегнали престъпници! Паноптикум на човешки отрепки с мания за величие!
4.
Rando
20.04.2023 12:38:02
21
12
Джок Полфрийман какво общо има с другите утайки в този пост,човека е нападнат от 10+ ултраси дето са много големите мъже като са 10 човека и е приключил единия,и тези както са "брат за брата" и други подобни малоумни заучени фрази от нета,а реално с сърца на мишки,веднага са ударили кафявия печат на гащите и сега реват

Всеки би предпочел да излежи някаква си жалка утайка дето напада като е с още 10 идиота,отколкото да бъде убит от бой
3.
няма значение
20.04.2023 12:37:52
20
17
Авторката е добре ориентирана- слушкай, папкай и се издигай. Имаше една Калина от СКАТ, която дори не можеше да чете сутрешната преса, но напредна много...
2.
До 1
20.04.2023 12:19:27
31
19
Автор в герб медии, основно пик и труд, осираща тотално пп и дб и възхвали за боко и гешев, това е въпросната. Не е от вчера и днес, просто от флегс скоро са я забелязали.
1.
Калоян
20.04.2023 12:14:49
39
16
Всъщност, коя е Виктория Георгиева - автор на тази статия и защо счита, че е обективна и непредубедена?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Откриха труп на жена в Кюстендил, има задържан Следи от насилие не са открити Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Тази певица май го закъса, продава звездния си пентахаус Луна пусна за продажба мезонета, стяга куфарите за морето Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Mрежа от фалшиви магазини откраднала пари и лични данни на 800 000 души в Европа и САЩ Работила почти десетилетие със стотици хиляди уебсайтове Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово Намериха пистолети и патрони на ГКПП Лесово По случая е образувано досъдебно производство Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 Ето кой с какъв номер ще се яви на вота 2 в 1 ЦИК изтегли жребия за изборите Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Изненада или не: Слави Трифонов лично повежда листи на "Има такъв народ" Трифонов ще води листата в родния си край - Плевен Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Два български филма влизат в конкурсната програма на „Златната липа“ 2024 Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Търсят спешно продавачи и служители в хотелиерството по Черноморието Предложенията през април са нараснали с 5% спрямо март Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Гръмнала батерия на тротинетка подпали апартамент във Варна Щетите по имота са сериозни Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година Бум на кражби в магазините в моловете - липсите са за над 100 хил. лв. за година
Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите...
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори