×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Руенското село Билка посреща най-добрите бегачи от България и света


Руенското село Билка посреща най-добрите бегачи от България и света
Ултрамаратонът „Коджа кая“ ще се проведе на 29 и 30 април
15 Април 2023, Събота, 16:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Близо 600 души от 10 държави са заявили участие до момента в ултрамаратона „Коджа кая"

Руенското село Билка и тази година ще посрещне стотици бегачи от България и света. За пета поредна година там ще се проведе ултрамаратонът „Коджа кая“. Събитието е в рамките на два дни – 29 и 30 април (събота и неделя). 

Спортистите ще мерят сили в четири дистанции – 14, 26, 42, 75 км. Има и допълнителен десерт – 3,6 км, което е скоростно изкачване на едноименния връх от село Билка. Именно с него ще се даде стартът на ултрамаратона на 29 април. 

14-километровата дистанция пък е началото на Националния шампионат по скайрънинг у нас за тази година. 

„Коджа кая“ е първата напълно автономна ултра в България – без никакви подкрепителни пунктове. Балканът, макар и нисък в тази си част, е изключително живописен, а релефът е достатъчно „интересен” за да изпита възможностите на всеки планинар или бегач. Именно затова привлича най-добрите бегачи не само от България, но и света. Очаква се тазгодишното издание да бъде най-масовото. До момента участие са заявили близо 600 души от общо 10 държави. Сред тях са имена като Иво Андреев, Николай Дерменджиев, двукратният шампион от първите две издания Ивайло Керемедчиев, който е представител на Бургаска област. Те ще спорят за титлата в най-голямата дистанция – 75 км, която е с 4300 м положителна денивелация, наричана още „Черешката“ на ултрамаратона. Маратонската дистанция от 42 км е с 2500 м положителна денивелация, а 26-километровото трасе с 1550 м.

Бегачът от Сунгурларе Шабан Мустафа с нов впечатляващ рекорд на ултрамаратона „Коджа кая“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Най-много заявени участници има на 14-километровото скай трасе, което е с денивелация 1000 метра и отличаващо се с техничен и каменист терен, както и със стръмни спускания и изкачвания. Сред записалите се е и най-популярното име в този спорт в България и атлет от световна величина - Кирил Николов-Дизела. При дамите изпъква името на бившата олимпийска състезателка в зимните спортове Антония Григорова, която през 2022 г. успя да подобри рекорда при жените, изкачвайки върха за време от 29 минути и 33 секунди. Тази година тя е решила да се надпреварва на скай трасето.

Медали ще има за всеки финиширал в рамките на контролните времена:

Дистанциите са със старт-финал в центъра на село Билка, изключително панорамни са и минават в близост до Трите каи. Скоростното изкачване е със старт в село Билка и финал на високия 597 м вр. Коджа кая. Рекорда за скоростното изкачване държи един от най-добрите български бегачи - Шабан Мустафа от Сунгурларе. През 2022 г. той направи нов впечатляващ резултат, като взе разстоянието от 3,6 км за 00:20:49 ч. 

Регистрациите все още са отворени. Те продължават до 17 април (включително). Всеки, който иска, може да заяви участие на: http://www.kodzha-kaya.com/register

Ултрабегачът Пирин Галов:

Как китно руенско селце се превърна в център за туризъм в Източна Стара планина

Ултрамаратонът „Коджа кая“ изключително много подпомогна за популяризирането на Източния Балкан. Благодарение на събитието стотици бегачи всяка година в края на април и началото на май изпълват руенското село Билка и близките населени места в района. Покрай състезанието маршрутът на Трите каи (Коджа, Орта и Уч каи) стана изключително известен и привлича туристи по всяко време на годината. 

Вижте цялата програма на събитието: 

 


В категории: Руен , Спорт


Почина известен журналист
Почина известен журналист 21/05/2024, Вторник 17:57 1
4
Коментара по темата
4.
Да
15.04.2023 22:05:39
0
12
Явно не сте изгледали прикачения клип с коментар на Ултрабегачът Пирин Галов ! И не само той. Посетете страницата на "Коджа кая" във Facebook и вижте коментарите и на други Ултрабегачи, относно хората, организацията, гостоприемството и като цяло какво е изпитанието да си на Коджа, Орта и Уч кая.
3.
До 2
15.04.2023 17:07:17
25
5
Явно трябва да довършим възродителния процес.
2.
Номер едно
15.04.2023 17:05:45
8
13
500г не се забравят току така,а комунизма дори като начин на мислене е все още в главите на хората и управлението на бизнеса и държавата,затова така
1.
Иван
15.04.2023 16:57:51
30
9
Всичко хубаво, ама .... защо маратона има такова грозно мюсюлманско име?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Как тази чалгаджийка се изложи в Черешката на тортата Косъм в тиквичките съсипа вкусната вечеря на фолк певицата Peppou за пръв път във Fabric Club Peppou за пръв път във Fabric Club Стилът му е разпознаваем, а траковете му с House, Techno, Melodic Techno и Indie Dance са тотални хитове Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Президентът поиска категоричен отговор: Ще има ли в крайна сметка хранилище за ядрени отпадъци в Странджа Повече от 3 месеца, след като слухът за изграждането на такова плъзна в обществото, никой не знае какво ще е бъдещето на най-красивата и зелена територия в страната Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Цената на глас е 100 лева, имаме най-много сигнали от Бургас, обяви вътрешният министър Във връзка с мигрантския натиск министър Калин Стоянов посочи, че ситуацията е спокойна и в „пъти по-добре в сравнение с миналата година“ Простреляха 29-годишна българка в Италия Простреляха 29-годишна българка в Италия Жената работи като проститутка Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Започват интересни турнири по тенис, плуване и жиу жицу в Бургас Вижте цялата програма за следващите дни  Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Митко Панамерата, който уби французин на Околовръстното, напусна тихомълком затвора, вместо да лежи доживот Вчера 39-годишният Димитър Любенов е бил пуснат изнанедващо под домашен арест Свободна ли е тази фолкпевица Свободна ли е тази фолкпевица Нямам как да бъде раздвоена - 50 на 50, хем кариера, хем мъж Награждават най-успешните учители в Бургас Награждават най-успешните учители в Бургас Събитието е посветено на честванията по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Царево скърби! Почина духовният водач на местната общност отец Стоян Василев Кметът на Общината Марин Киров обяви 22 май за ден на траур
Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Коя е хитовата прическа на Лято 2024 Бретони и рошави коси за непринудена, но разкошна визия Почина известен журналист Почина известен журналист Погребението ще бъде от 14 часа утре на гробищата на "Рогошко шосе" Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности Ердоган възмутен от "Евровизия", конкурсът бил заплаха за семейните ценности На такива събития станало невъзможно да срещнеш нормален човек, казва турският президент Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Амал Клуни участвала в разследването на военни престъпления в Газа Клуни заяви, че е била помолена от прокурора Карим Хан да се присъедини към експертна група Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Тя е известна актриса, но явно не може да кара мотоциклет, потроши се цялата Нина Добрев е шинирана след жестъка катастрофа Почина голяма футболна легенда Почина голяма футболна легенда През 1966-а година той играе на финала на Световното първенство, но Германия губи от Англия с 2:4 след продължения в един от най-дискусионните мачове за титлата Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя
Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Министърът на образованието Галин ЦОКОВ като Соломон: Всички зрелостници ще получат точките от проблемната задача в матурата по БЕЛ Виц на деня Виц на деня Дете към майка си:
- Не ме целувай пред градината, че имам гадже.
- И как се казва?
- Рая.
- Какво стана с Никол?
- Болна е.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, много ме сърби между пръстите на краката! - оплаква се девойка.
- Между кои по-точно? - пита лекарят.
- Между двата палеца.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Само една сричка казана в Гражданското... и вече си женен.
Само едно име казано насън... и си разведен...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори