×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Полша ще обучава украинските войски на своя територия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кога ще стане ясно дали България е готова да влезе в еврозоната


Кога ще стане ясно дали България е готова да влезе в еврозоната
Ключови думи: еврозона, българия
08 Април 2023, Събота, 13:38 ч.
Автор: Флагман.бг

Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 г.

Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват да въведем еврото, ще е готов през пролетта на 2024 г. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис пред NOVA в Рига.

„В момента проблем е много високата инфлация. Затова и януари 2024 г. отпадна като вариант. Януари 2025 г. е индикативна дата, но трябва да се работи, защото инфлацията ще се проследи за 12 месеца назад. Бих казал че не е много вероятно да покриете този критерий по-рано, така че да въведете еврото преди 2025 г. Има и още нещо –традиционно страните се присъединяват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, но от чисто практична гледна точка присъединяването в началото на годината е по-удобно”, обясни той.

Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 г., когато въвеждат единната валута. Отчитат обаче около половин процент поскъпване. За миналата година инфлацията е 20 на сто и според латвийските власти не еврото вдига цените.  

В Рига и властите, и хората отдавна са забравили кога са въвели еврото. Оттогава минават вече почти 10 години. Местните признават, че са си задавали въпросите, които се питаме и в България - дали цените ще се повишат още и животът ще стане по-труден. Оказва се, че инфлацията, която отчитат през 2014 г., когато се въвежда еврото, е под 1 процент.

Местните казват, че инфлацията в днешно време всъщност е много по-голям проблем, отколкото тогава, когато са въвеждали еврото. Така се оказва всъщност, че не смяната на една валута с евро създава проблем, а икономиката и международните проблеми, които се случват напоследък.

Страхът от инфлацията го е имало и в Латвия. Три месеца преди въвеждането на еврото и шест след това етикетите са с две цени - и в местната валута лат, и в евро. Притесненията обаче не се оправдават - отчитат минимално поскъпване. Иманц има собствен бизнес, занимава се с програмиране и дори не си спомня поскъпването тогава да е било тема за разговор. За разлика от днес.

„За обикновените хора нямаше особена разлика. Някои бизнеси вдигнаха цените, но други - не. Не си спомням инфлацията да е била проблемна. Сега е много по-висока ”, споделя мъжът.

И търговците отчитат, че цените през 2014 г. не са били проблемни. За миналата година обаче Латвия е сред рекордьорите по инфлация в Евросъюза.

Според финансисти напълно нелогични са твърдения, че заплатите и пенсиите ще намалеят само заради въвеждането на еврото. Инфлацията от друга страна наистина може да се повиши, ако няма контрол и реална конкуренция. Само, че не смяната на валутите води до поскъпване.

Управителят на централната банка на Латвия е категоричен, че еврото дава допълнителна сигурност, но и страните, тръгнали по пътя към еврозоната, трябва да са завършили реформите си, за да не се окажат с неподготвени икономики.

И докато притесненията на латвийците за инфлацията през 2014 г. вече са избледнели или напълно забравени, притесненията за поскъпването в последната година остават. Остава обаче и носталгията по лата.

„На емоционално ниво страхът от еврото е обясним, но не мисля, че има от какво толкова да се плашите”, каза Иманц. 


В категории: Политика


4
Коментара
Флагман.БГ Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше 01/06/2024, Събота 14:20 0
4
Коментара по темата
4.
Латвиец
08.04.2023 21:20:40
3
1
Еврозоната е рай ! Нашите заплати скочиха два пъти , а цените на стоките и услугите намаляха. Сега не се налага да работим по 40 часа седмично , а само 20-25 . Парите се чудим къде да ги харчим.

Влезте в Еврозоната и ще се родите !
3.
докато
08.04.2023 15:39:18
2
4
Докато Боко и ГЕП са няма да видите ни Еврозоната ни Шенген.
2.
А
08.04.2023 15:30:19
4
2
1 МУХЛЬО МИРИШЕШ НА МЪРША ДА ЖИВЕЙ СВОБОДНИЯ СВЯТ АМЕРИКА ЕВРОПА КОРЕЯ ЯПОНИЯ АВСТРАЛИЯ ЕВРО ДОБРЕ БЪЛГАРИЯ
1.
Дернев
08.04.2023 15:16:43
5
2
В СЕЩ веднага. В еврозоната никога.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Тази миска гушна трета диплома за висше Тази миска гушна трета диплома за висше Антония Петрова ще се вихри в здравния мениджмънт Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Прокурор проговори за нови разкрития около бруталното убийство на Красимир Каменов-Къро Той, съпругата му и още двама души бяха убити в Южна Африка миналата година Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Започва премахването на сградите на терена на бъдещата детска болница Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще даде старт на процеса Парламентът се събира извънредно в неделя Парламентът се събира извънредно в неделя Заседанието е насрочено за 15 ч.  Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Тази певица рухна! Психолог й обяснява как да оцелее, не може да приеме, че животът й е пълен провал Не можела да пее и мислила само за пари Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Световната волейболна звезда Матей Казийски откри Beach Arena Burgas и даде старт на сезон 2024 (ВИДЕО) Десетки бургазлии се събраха на уникалното съоръжение за спорт на открито Търсят ловци на змии, ето къде Търсят ловци на змии, ето къде В Морската столица хората все по-често се натъкват на влечугото Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Тя е адреналинка от Господарите, сега пъчи фамозно дупе в Созопол Виктория участваше и в любовното предаване "Един за друг" БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие БСП в Несебър: Подкрепата за регионалните туристически продукти ще помогне за икономическото развитие Сред идеите, които бяха обсъдени беше създаването на Национален фонд за сближаване между регионите, насочен към изостаналите райони, който ще работи приоритетно за онези от тях, където има най-неотложна необходимост от това Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Почитаме жертвите на комунистическия режим в лагера "Белене" Поклонението ще се състои днес на остров Персин
Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Заради мижав интерес тази световна певица отмени изцяло лятното си турне Дженифър Лопес си взема почивка, за да бъде с децата, семейството и близките си приятели, обявиха организаторите  Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Пробив в Париж. Български килими украсиха френската столица Най-старият килим, който се показва в изложбата е от 1830 г. Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Съпруги на руски войници бяха обявени за чуждестранни агенти Те са обединени в организацията "Пут Домой" След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж След сватбата младоженец осъзна, че съпругата му е... мъж Той искал да се облагодетелества финансово от брака Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Изписаха от болницата словашкия премиер Роберт Фицо Фицо беше прострелян неколкократно на 15 май Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Скопие отговори: Къщата на Димитър Талев не е защитено културно наследство Според властите в РС Македония ще е нужно междуправителствено споразумение Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия Джо Байдън отмени ограниченията за стрелба по цели в Русия  Условието е само за района на Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Трима загинали при нов ракетен удар срещу Харков Войната в Украйна е основна тема на двудневната неформална среща на външните министри от НАТО в Прага, която продължава и днес Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Обжалването на присъдата на Тръмп ще се фокусира към показанията на Сторми Даниълс Защитата при обжалването на присъдата може да се насочи и към използваните от прокурорите по делото необичайни правни аргументи Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Тръмп осъден по всички обвинения, но битката за Белия дом остава Очаква се обаче да му бъде наложена само глоба
Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Гого ЛОЗАНОВ, анализатор: Интересите и начинът на говорене на Радев много съвпадат с Путин и неговото обкръжение Виц на деня Виц на деня - Мамо, защо винаги първи умират най-добрите хора?
- Ти като отидеш в градината, кои цветя откъсваш?
- Тия дето се пушат, но това какво общо има?
Виц на деня Виц на деня - Вече се омъжвам. Представям си колко мъже ще се разстроят.
- Че ти за колко ще се омъжваш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият моторист различава 30 вида насекоми, по вкус!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори