×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мъжът, стрелял срещу Роберт Фицо, ще се яви пред съда
  • Очакваме горещ уикенд
  • Отбелязваме Европейската нощ на музеите
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кмет с три свои деца направи общински инвитро център за повече бебета


Кмет с три свои деца направи общински инвитро център за повече бебета
Доц.Павлета Табакова, от чиито ръце са излезли стотици бебета в епруветка, обеща на кмета Димитър Николов тук да се помага на 1000 семейства годишно
08 Октомври 2011, Събота, 08:33 ч.
Автор: Бесове.бг, Снимки и видео Добромир ДОСКАЧАРОВ

Общината в Бургас дава и по 2 000 лв. за всяка жена, която е подходяща за процедурата, без да ограничава възрастта

Бургаският кмет Димитър Николов, който свърши за 4 години 4 пъти повече работа, отколкото предшественикът му Йоан Костадинов за 3 пъти повече време, успя да намери пролука в денонощната си заетост, за да даде пример и като съпруг и баща. Кметът се отчете в началото на 2010 г. с трето дете от съпругата си Гергана, но с това изчерпа, вероятно, само личния си принос в борбата срещу демографския проблем на българските семейства.

Две години от своя първи мандат Николов посвети на идеята Бургаска област да се превърне във водещ център по репродуктивна медицина, за да престанат проблемните двойки да търсят помощ в София, Варна, Стара Загора и Пловдив, за да си имат свое бебе.

Днес Николов влезе в МБАЛ-Бургас (виж нашия видеоматериал), за да пререже лентата на новия инвитроцентър, в който ще заработят светилата в тази област – д-р Павлета Табакова и д-р Иван Николов, за до обучат нашите кадри в тънкостите на скъпата процедура, която варира между 5 и 7 хиляди лева. За прием в общинския инвитроцентър няма да се чака! Записванията ще стават веднага след позвъняване на номера на лабораторията 0876 35 77 33, а пациентите ще минават на прегледи до месец от деня в който са се обадили. Консултациите и самите процедури ще се извършват от доц. Павлета Табакова – светило в областта на репродуктивните проблеми. Най-късно в началото на ноември тук ще бъде оплодена и първата яйцеклетка в очакване да се износи живо и здраво бебе.

 

Шефът на МБАЛ-Бургас доц.Георги Матев (вдясно) и зам.министърът на здравеопазването Кирил Добрев режат лентата на новата общинска придобивка

Днес зам.-министърът на здравеопазването д-р Кирил Добрев и изпълнителният директор на лечебното заведение – д-р Георги Матев прерязаха лентата на Звеното по асистирана репродукция. Така много бездетни семейства в региона получиха надежда да имат свое бебе. Община Бургас оказа основна подкрепа за  изграждането  на лабораторията, като отпусна общо 200 000 лв.

„Днес е много щастлив ден за мен, защото ние в нашата община се чувстваме у дома си. Преди 3 години споделихме проблемите си с кмета Димитър Николов. Ясно е, че няма как лаборатория или център да се появи за един ден, но тогава започна програмата за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. И ето днес ние отваряме вече клиника в която бургаските пациенти ще могат да решават проблемите си”, каза Ваня Христова – координатор на фондация „Искам бебе”.

„Пожелаваме Ви много скоро всички да свалят шапките си пред успехите на клиниката в Бургас”, допълни Ваня, докато поднасяше на доц. Табакова картина на бебе заченато ин витро. Картината е част от изложбата „Ангели с мисия – продължението”.

Доц. Павлета Табакова поля вода пред входа на лабораторията за здраве, а по време на откриването пред Родилно отделение се въртеше специален филм, показващ всички отделения в болницата. В самата лаборатория в коридора и в болничните стаи гостите можеха да видят методът ин витро, демонстриран чрез анимиран филм.

“Благодаря на всички, които ще осъществяват мечтите на много български семейства с репродуктивни проблеми. Изключително ми е приятно да поздравя всички хора, направили възможно днешното откриване”, се казва с поздравителния адрес от министъра на здравеопазването Стефан Константинов до Димитър Николов и изпълнителния директор на МБАЛ-Бургас – д-р Георги Матев.

Поздравителният адрес бе прочетен от зам.-министъра Кирил Добрев.

„Надявам се, че центърът по асистирана репродукция ще оправдае всичко, което сме вложили, както финансово, така и емоционално”, каза д-р Георги Матев. Той поднесе специални благодарности на зам.министъра на здравеопазването, Димитър Николов, официалните гости и екипа на болницата.

Лабораторията включва  консултативен кабинет, в който се диагностицира причината за безплодието, манипулационна,  в която се извършват прегледите, две болнична стаи и ембрионален бокс с най-модерна и съвременна апаратура, донорска стая с модерно оборудване. Звеното разполага с последно поколение ехографски апарати.

„В началото нищо не разбирахме, започнахме с една емоция, но бургаските майки ни насърчиха. Оттук нататък ще продължим с по-големи мащаби. Няма да има нужда да се търсят услугите на варненски лаборатории или на софийски. Все по-малко ще бъдат поводите на бургаски пациенти да пътуват извън Бургас за медицинска помощ. Това е най-важното за мен”, каза Димитър Николов.

Той благодари на д-р Матев за енергията, която вложи и на доц. Табакова, под чието ръководство ще работи лабораторията.

„Знаем, че вие сте светило в тази област и да поемете мениджмънта на лабораторията за нас е гаранция, че Бургас ще има повече успех”, допълни Николов.

Първата група жени, които ще започнат процедури ще се състои от 10 души. Преди да се пристъпи към ин витро се диагностицира причината за безплодието и начините на лечение. Пациентът първо минава през консултативен кабинет в който представя свои изследвания и документация, ако има такива.

„Само в 5% от случаите се стига до ин витро. Като в останалите причината за безплодие се крие някъде другаде”, каза доц. Табакова.

Целият цикъл на процедурата трае 1 месец. След като лабораторията разгърне потенциали си и се развие тя ще може да обслужва до 1000 семейства на година.

Кметът, с чието съдействие лабораторията стана факт , направи първия подарък на новия център – картина, символизираща мъжкото и женското начало, която бе окачена в коридора. В двете болнични стаи вече стоят портретите на бебета, заченати ин витро, един от които е подарък от фондация „Искам бебе”.

На събитието присъстваха още д-р Лучия Добрева – председател на борда на директорите на МБАЛ-Бургас, доц. Петко Танев – зам.- председател на борда на директорите; доц. д-р Силви Кирилов д.м. - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по трансплантация; д-р Мария Гичева - Началник отдел „Органна трансплантация” в Агенцията; д-р Евелина Цветкова – главен експерт в Изпълнителната агенция по трансплантация; градоначалникът Димитър Николов, зам-кметът по здравеопазване на Община Бургас – Лорис Мануелян; д-р Георги Паздеров – директор на Регионална здравна инспекция – Бургас и доц. д-р Иван Николов от екипа на доц. Павлета Табакова.




В категории: Бургас


Сашко от Перник пак изчезна
Сашко от Перник пак изчезна 18/05/2024, Събота 20:41 2
19
Коментара по темата
19.
Дария
10.10.2011 15:14:26
3
2
Едно голямо браво за нашия страхотен кмет.Това е едно от многото хубави неща които той направи за Бургас.Поздравления от сърце и успех .
18.
Милан
09.10.2011 22:10:36
2
3
Браво на кмета! Не спира да работи през целия си мандат!
17.
pipi
09.10.2011 11:52:39
0
6
Развесели ме определено:) Не, не съм бургаски лекар ,а пациент с богат за съжаление опит с клиниките по АРТ.
Дали пък нямам наблюдения и искам само да си отварям устата...как мислиш?
Иначе за бургаските лекари мненията ни се припокриват!
16.
До Пипи
09.10.2011 11:06:13
0
1
Удивителна е тази българска черта, едно толкова хубаво събитие да го очерним, политизираме и оплюем. Скъпа Пипи, звучиш ми като бургаски лекар, ако си такава, нямаш абсолютно никакво право въобще да отваряш усти за д-р Табакова. По-големи некадърници от вас няма никъде по света.
15.
pipi
08.10.2011 21:55:42
1
1
Похвални са усилията на кмета ! Но ще мине време докато заработи като качествен ин витро център .Тази материя е доста сложна и прецизна. За мен лично Табакова не е светило, клиниките по АРТ са пълни с недоволни бивши нейни пациенти.Груба е и дано не отблъсне хората! Успех на инициативата!
14.
Ина
08.10.2011 16:17:38
0
1
Господ здраве да два на всички, които са спомогнали за осъществяването на една толкова благородна идея- създаване на човешки живот! Успех на д-р Табакова, която е истинско светило в репродуктивната медицина и на целият екип, който ще се отдаде на тази толкова хуманна кауза! Поздравления от сърце!
13.
suif
08.10.2011 13:28:41
1
2
Въобще не сте интересни с тези платени статии, дайте нещо жълто.
12.
ivCho
08.10.2011 13:09:17
3
1
Kym 9!! Ti pak komunist ko napraihte vie e shmatarok... Miteto za 4 godini naprai tva koet Uoankata gorkiq samo gradinki prai i lapa kinti palqcho... She vi sa nevidi i nedovolnite selqni ... hoi si tam v Erkech qko Galabec navri sa tam da ne ta gleam Romsko izchadie... Mitenceto qko bachka ;) lichno na mosta na trapezica go vidqh 2 pati kak sledeshe rabotata ;] ne govori nepodgotven CHerven bokluk
11.
Петя
08.10.2011 13:04:24
5
1
Браво на господин кмета!А защо точно преди изборите питат отново заядливи граждани.Защото е работено достатъчно дълго време за да се случи това в Бургас.Не става с магическа пръчка,затова бъдете благодарни.Този кмет го направи за 4 години,Йоан какво направи за 12?
10.
Петя
08.10.2011 13:04:21
3
2
Браво на господин кмета!А защо точно преди изборите питат отново заядливи граждани.Защото е работено достатъчно дълго време за да се случи това в Бургас.Не става с магическа пръчка,затова бъдете благодарни.Този кмет го направи за 4 години,Йоан какво направи за 12?
9.
adfgafg
08.10.2011 12:57:42
1
3
г-н Мититу Николов може да задържи в Бургас само младите таксиметрови шофьори, охранители, магазинерки и такива.. умните млади хора ИЗБЯГАХА от Бургас на далавераджията Николов!
8.
asasas
08.10.2011 12:00:16
1
1
daaam mnogo hora rabotexa za kauzata za in-vitro !!! Ot SDS pyrvi vnesoxa dokladna v ob6tinskiq syvet na BURGAS za pomo6t za in-vitro zabremenqvane
7.
Станимир
08.10.2011 11:50:35
5
0
Браво, на г - н Николов, за приноса и заслугата да задържи младите в Бургас
6.
величкa
08.10.2011 11:45:38
0
2
рано е да се радвате ,много рано
5.
Я
08.10.2011 11:40:05
0
5
Много хубаво, ама защо все се случват нещата 2 седмици преди изборите. Много е явно, прекалено даже.
4.
Просто споделено
08.10.2011 10:33:38
0
9
Споделям инициативата и резултата, много добре, браво! Но само едно ме натъжава и пречи на радостта ми - защо всички подобни добрини се появяват по време на избори, защо дори с такива чисти и човешки неща се спекулира в полза на политиката и политиците! Толкова мъка има на този свят и толкова цинизъм гравитира около нея в правене на дивиденти от болката и нещастието на отделния човек. Ех-х-х!
3.
Слава
08.10.2011 10:13:57
1
1
Лорис Мануелян има своя принос за което но нека като семейство минало мъките си пожелаем да имаме в Бургас не просто лаборатория,а голяма оборудвана с апаратура и кадри болница.Имаме близнаци но искам пак да се подложа на инвитро понеже по естественото не става и нека се измислят и някакви възнаграждения за повече от едно дете.
2.
az
08.10.2011 09:51:49
2
1
Накрая свършва много добре :)
1.
някой
08.10.2011 09:47:20
3
3
Браво
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кои са най-разпространените наркотици сред младите Кои са най-разпространените наркотици сред младите Не, закачените по ел.стълбове маратонки не сигнализират, че в района има дилър Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Ваня Григорова откри кампанията на Коалиция „Солидарна България“ в Бургас, ето какви ще са приоритетите им в НС Разграждането в последните десетилетия тече с пълна сила, това трябва да бъде прекратено, заяви тя пред симпатизанти на открита сцена „Охлюва“ в Морската градина Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият Трагедията на "Тракия" е огромна, стана ясно кой е загиналият По всяка вероятност той е изгубил контрол над возилото си, то е преминало през мантинелата, през оградата, отстрани на магистралата и се преобърнало Автомобил се самозапали край Стара Загора Автомобил се самозапали край Стара Загора Инцидентът е станал около 15:15 ч. в платното в посока към Казанлък Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Кола блъсна и уби пешеходка в Сливен Тя е починала на място Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Отпускат 42 млн. лв. за изграждане на зарядни станции за електромобили Те ще бъдат поставени на междуградски пътища до 2 години Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Koй ще ни опази, след като и НСО ни гази Ако някой лети със 100-150 км/ч, трябва да хвърляш боб, за да разбереш дали в момента на излизането ти на главния път няма да те изсвятка някое камикадзе Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Защо Роксана се кандидатира за депутат, вижте шокиращото й обяснение Ще поискам ромите да се научат да живеят като пълноправни българи, да спазват законите, каза тя Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Голяма промяна с матурите, има изненада и с ваканциите Промените в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Кървава баня на АМ "Тракия"! Кола излетя от пътя, 21-годишният шофьор е загинал Инцидентът е станал около 10 часа тази сутрин в платното в посока Бургас
Трима испански туристи са убити в Афганистан Трима испански туристи са убити в Афганистан Още четирима са ранени Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Мъж предизвика мащабно наводнение, за да попречи на жена си да се прибере Той умишлено къса дига на река Мисисипи, за да не прекъсне половинката му купона в дома им Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Брутално видео след отслабване взриви мрежата (18+) Мъж се терзае, че е увиснал, но по-интересното се случва зад него Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори