×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Няма такава държава: Крипто пирамидата на Ружа Игнатова продължава да работи в България


Няма такава държава: Крипто пирамидата на Ружа Игнатова продължава да работи в България
Ружа Игнатова е в неизвестност от пет години, твърди се, че е убита по поръчка на български подземен бос. Въпреки че се покри обаче схемата продължава да работи
26 Март 2023, Неделя, 19:00 ч.
Автор: Флагман

 „Уан нетуърк сървис“ се е ребрандирало дружеството и сега е „Уан еко систем“, има 25 служители, които продължават да правят горе-долу същото - образователни пакети, твърди разследващ журналист

Години преди Ружа Игнатова да бъде обвинена в една от най-крупните измами на планетата, години преди да стане звезда на световните медии и главен герой на книги, филми и подкасти, както и коронясана за криптокралица, първият журналист, който пише статия за нея и прави разследване за OneCoin е Николай Стоянов от „Капитал“, пише bTV.

Игнатова привлича вниманието му през септември 2015 г., когато започва да купува знакови исторически имоти в центъра на София за десетки милиони евро. За Стоянов не е тайна коя е екстрадираната в САЩ Ирина Дилкинска.

„Тя е била ключов служител в OneCoin за периода 2015-2018 г., златните години на компанията. Годините, в които са натрупани въпросните четири милиарда. Била е нещо като началник на юридическия отдел. Помага да се организира цялата тази мрежа от компании, която е използвана за пране на пари. И образно казано парите, които са взети от жертвите от тази измамна схема да се превърнат в пари на Ружа Игнатова, Себастиан Грийнуд и който друг там е би на върха на пирамидата“, разказва Стоянов.

Измамените са от целия свят, но съществена част от дейността на пирамидата се извършва в България. Къде е било българското правосъдие в годините?

„2014-та има досъдебно производство на прокуратурата, проверяват се съмнителни трансфери, на фирма директно контролирана от Дилкинска към Дубай - към това, което е описано и заключава, че няма нищо проблемно и незаконно и е прекратена преписката“, казва още журналистът.

През 2017-та схемата OneCoin вече е привлякла вниманието на разследващи от Герамания, САЩ и други страни по света.

„Разбира се, че прокуратурата отново се задейства. Това се случва няколко месеца преди Ружа Игнатова да изчезне през август 2017 г. Ако си спомняте 2018 г. имаше едно нахлуване на български прокурори в сградата на OneCoin тук, където се намираме и то е по искане вече на германската прокуратура“, обяснява Стоянов.

Измамата изправи на крак правораздавателни служби от целия свят. Но и в България.

„В момента, от това, което разбираме от изказванията на прокуратурата, е, че няма обвиняеми в България. Основното дружество, което е в България – „Уан нетуърк сървис“, продължава да оперира. Има около 25 служителr, леко се е ребрандирало дружеството - сега е „Уан еко систем“, но реално, макар и други хора, продължават да правят горе-долу същото - образователни пакети. Просто в по-малък мащаб“, казва още журналистът.

За него е скандално, че се намираме в държава от ЕС, в центъра на столицата и „една компания, за която американската прокуратура твърди, че е сред най-големите финансови измами в света, продължава да съществува, въпреки всичките съдебни дела“.

Развивала е спокойно дейност в България, след като срещу нея тръгва германското и американско правосъдие. Днес Ружа е в топ 10 на най-издирваните от ФБР лица в света. Разследващият журналист от ББС Джейми Бартлет също разказва историята на Ружа на англоезичната аудитория, а подкастът на Би Би Си „Изчезналата криптокралица“ е изслушан рекордните пет милиона пъти.

Питаме го жива или мъртва е Ружа?

„Аз мисля, че балансът на вероятностите сочи, че Ружа е все още жива или поне доскоро е било така. Ние имаме много достоверни знаци. Няма никакви доказателства, че членовете на семейството ѝ - Веска, Пламен, нейните майка и баща, брат ѝ Константин, да са разстроени от нейното изчезване. И на базата на това, аз не мисля, че ФБР биха я сложили в техния списък на най-издирвани, ако те не са на мнение, че тя все още е жива“, казва и Джейми Бартлет, разследващ журналист в Би Би Си.

Самото включване в списъка на Топ 10 за най-издирваните лица в света е доста силен инструмент – има статистика за него, има успеваемост на откриване на хората в него и тя е 80-90%, т.е. хвърля много светлина на прожекторите върху човека, който се издирва.

Ако Ружа е убита, остава въпросът кой би имал мотив.

„Новият слух, който дойде от публикация на българския сайт бърд.бг преди няколко месеца, е, че всъщност д-р Ружа е убита по разпорежданията на един от един от основните трафиканти на кокаин – легендарният Христофорос Аманатидис - Таки. Много е трудно да се стигне до дъното на тази история. Това е слух. Един от многото слухове“, казва още Джейми Бартлет.

Кой обаче би искал Ружа да не е жива?

„Самото разследване, което твърдеше, че тя може да не е между живите фокусираше вниманието върху Таки. Ружа Игнатова е имала отношения с него и това е сигурно. Включително е имала участия във фирми с неговата съпруга Боряна Шехтова. Парични преводи към фирми свързани с тяхното семейство могат да се видят по американските дела. Можем да предположим, че е знаела прекалено много неща. Но дали това се е случило е много голяма спекулация и няма как да обвиним някого“, разказва още журналистът от Би Би Си.

Според оценки на разследващи, лично до Ружа Игнатова са достигнали 500 милиона долара от пирамидата OneCoin. С половин милиард човек има огромни възможности да се крие. А дори да реализира детската си мечта.


В категории: Крими


Флагман.БГ Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце 17/05/2024, Петък 10:29 0
8
Коментара по темата
8.
Бах
27.03.2023 06:46:16
0
3
Облажени прокурорчета има ли?!?
7.
До 1
26.03.2023 22:08:18
0
5
Ма как си личи а..?
6.
DJARO
26.03.2023 21:37:36
0
7
Изядоха я акулите.......отдавна......мноо инфо знае.....
5.
Частни депутати. Криптополитици.
26.03.2023 20:06:21
62
32
Сега е време да научим има ли финансови потоци от криптофирмата към бандата на Просто Киро. И към маргиналите около Руди Гела, които се присъединиха към тази банда.
Киро Простото и Асан жартиерата кога ще ги засегнат санкциите?
Дайнов плитката от НБУ- (пуц за бавно развиващи) червеното отроче , ще ви пише среден , ще ви турне един среден , дето не пишете за тикви, фесове, Ганьо, много слабо представяне в сайта на троловете на Прокопов.
Розовите бузки от разградската левица, левите резби, напълниха гушки с крипто, дарения и комисионни.
Не случайно Гешев бе в САЩ за координиране на обвиненията срещу криптофараоните и присъдружните им партийки, които са на хранилката им!
4.
За да заработи съдебната система
26.03.2023 19:49:27
15
59
Е нужна реформа. Промяна.
3.
До 1
26.03.2023 19:21:19
2
18
Смятай колко прости хора има!
2.
Корумпета долни
26.03.2023 19:21:00
14
69
Германската прокуратура официално изпраща писмо 2017 година до българската прокураутура, с което иска превенция на Ружа Игнатова, иска обиск на офисите, иска разпити, иска тя да не може да напусне страната, защото германската прокуратура я издирва и е образувала срещу нея наказателно производство. Тогава с искането на Германия не се случва въобще" - каза Йорданов.

"Точно тогава господин Цацаров е главен прокурор. Документите са ясни - ние имаме валидни документи, доказателства за питането на германската прокуратура. Това нещо в България не става, българската прокуратура не предприема никакви действия. Ружа Игнатова живее на свобода. Тогава тя започва да се подготвя - тя е била предупредена за това и тя е извършила редица действия, с които е подготвяла своето напускане на страната и има един период от няколко месеца, в които има толеранс, за да подготви своето "изчезване". Тя изчезва с полет на Ryanair от софийското летище до Атина, след това следите ѝ се губят. Но преди това тя прехвърля недвижимите си имоти на фирмата на Емил Хърсев.
1.
Ружа с лилавите венци
26.03.2023 19:19:31
1
54
Какво нещо е измамата eйй..
Една циганка, да се превърне в една от най-голямите измамници в света!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка На мен, ако някое такова лигавещо хайванче ми врътне такъв номер – да ме зареже с балната рокля чрез видео писъмце, жална му майка За тези, които се чувстват разочаровани или излъгани, Нордел предлага да последват примера на шведските републикански активисти и да изразят недоволството си по нестандартен начин Ергена е жалко, мамино детенце Ергена е жалко, мамино детенце Никога не е имало толкова жалък ерген Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул.“Тодор Александров“ в Бургас Инцидентът стана преди около час Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Криминалист хвали полицаите в Пловдив за задържането на Караджов, бил високорисков Дори да не е виновен за смъртта на родителите си, е закоравял до такава степен, че може лесно да премине границата, коментира Иван Савов Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Има ли право Кирил Петков да използва кола на НСО Според бившият заместник-ректор на академията на МВР Милен Иванов колата, в която е пътувал бившият премиер, не се е движила много бързо Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му? Блъфирал ли е Венцислав Караджов, че ще има много пострадали, ако полицаи влязат в дома му?  Осъденият на доживотен затвор бивш полицай е говорил, че се е подготвил с опасни вещества, но такива не са открити Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Преписването невъзможно? Над 800 квестори на матурата в Бургаско Момичета, които се явяват на държавния зрелостен изпит, споделиха, че се надяват да им се падне „Приказка за стълбата“ Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Изтеглиха Вариант 15 на матурата по български език Над 50 000 дванайсетокласници се явяват на първия задължителен зрелостен изпит Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде Драмата в Пловдив приключи, барикадиралият се бивш полицай се предаде След цяла нощ убеждаване от психолози и с полицаи, той не е изпълнил заканата си Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Късмет за Везните, а Лъвът да внимава с парите Хороскоп за деня – 17 май 2024, петък
САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори